2945

Billaras

Αλλαγές κανονισμών!

Εδώ είμαστε, με διάθεση…όχι στοιχηματική (γέλια). Δεν σκοπεύω να παίξω κάτι, αλλά επειδή είπαμε ότι θα έχουμε νέα στήλη σήμερα, δεν μπορούσα να το “ξεχάσω”. Κάθε μέρα έχουμε και εξελίξεις, με βασικότερη αυτή της απόλυσης του Φαν Γκάαλ από την Μάντσεστερ και των αλλεπάληλων επαφών με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Λογικά θέμα ωρών ή ημερών να επέλθει συμφωνία.

Anyway, μιάς και δεν θα παίξω κάτι ως το Σάββατο (που θα κλείσει και τυπικά η σαιζόν), με τον τελικό του Champions League και των εγγλέζικων πλέι οφ, ειπα να αρπάξω την ευκαιρία. Τα επόμενα κείμενα θα είναι Σάββατο (αγωνιστικό-στοιχηματικό), Τρίτη ή Τετάρτη (ή και τις δύο μέρες, με απόλογισμό) και μετά …Euro. Ποιά ευκαιρία άρπαξα λοιπόν σήμερα και δεν θα γράψω στοιχηματικό κείμενο; Θα ανφερθούμε στους ΝΈΟΥΣ κανονισμούς.

Νομίζω χρήσιμο. Δεκαοκτώ μήνες τους “μαγείρευαν” και θα είναι σε εφαρμογή από 1η Ιουνίου παγκοσμίως. Και είναι ενδιαφέρον να τους δούμε εν'όψει EURO. Μας αφορά και ως φιλάθλους και ως παίκτες στοιχήματος. Οι συνολικές αλλαγές είναι 95, αλλά οκ, πολλές είναι δευτερεύουσες. Ιδού μερικές τέτοιου τύπου: Επιτρέπονται ας πούμε πλέον τα λογοτυπα στα σημαιάκια των κορνερ ή τα… μικτά τερρέν (φυσικό και πλαστικό μαζί).

Ή ας πούμε, τα ισοθερμικά που φοράνε οι παίκτες (και στα πόδια κάποια κολάν), πρέπει οπωδήποτε να είναι ίδιου χρώματος με την φανέλα ή το σορτσάκι. Επίσης: Παίκτης που τραυματίστηκε από αντίπαλο ο οποίος αποβλήθηκε, δεν χρειάζεται να μεταφερθεί εκτός αγωνιστικού χώρου γιά πρώτες βοήθειες, θα του παράσχονται εντός. Επίσης, αν κάποιος θέλει να εμποδίσει την εκτέλεση ενός πλαγίου άουτ, θα τιμωρηθεί αν είναι σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από αυτόν που εκτελεί το πλάγιο.

Οσο γιά το κόρνερ; Ο νέος κανονισμός πλέον ορίζει καθαρά ότι αυτό εκτελείται όταν η μπάλα δεχθεί χτύπημα και μετακινηθεί (γιά να μην υπάρχουν καθυστερήσεις “πονηρές” με απλά “πατήματα” της μπάλας”). Αυτόι είναι μερικοί νέοι αλλά οκ, μάλλον ανούσιοι κανονισμοί. Διαβάστε όμως τώρα τους βασικότερους και…εμπεδώστε τους! Βασική αλλαγή: Αν κάποιος παίκτης που γίνεται αλλαγή ή αποβάλλεται ή ένα μέλος γενικά της ομάδας, προκαλέσει εσκεμμένη διακοπή του αγώνα, θα έχουμε άμεσο χτύπημα φάουλ ή και πέναλτι! Ως τώρα είχαμε έμμεσο φάουλ ή ο διαιτητής”έριχνε” τη μπάλα ανάμεσα σε δύο αντιπάλους γιά να την κλωτσήσουν και να ξεκινήσει πάλι το ματς.

Επίσης, αν κάποιος μέλος της ομάδας (πχ αναπληρωματικός που κάνει ζέσταμα πίσω από το τέρμα) σταματήσει τη μπάλα η οποία έχει πορεία προς τα δίχτυα, ο διαιτητής μπορεί να κατοκυρώσει γκολ ως πλεονέκτημα! Βασική αλλαγή: Ο διαιτητής πλέον έχει πλήρη δικαιοδοσία στους παίκτες και πριν τη σέντρα. Ως τώρα είχε από τη σέντρα ως και μετά τη λήξη.

Τώρα πλέον, αν γίνει πχ επεισόδιο στο ζέσταμα, μπορεί να έχουμε και αποβολή και να δείτε να μπαίνουν να παίξουν 10 αντί 11! Μόνο αποβολή όμως. Οι κίτρινες θα δίνονται μόνο μετά το εναρκτήριο λάκτισμα. Βασική αλλαγή: Γιά την διαδικασία των πέναλτι ως τώρα αποφάσιζε ο διαιτητής σε ποιό τέρμα-πέταλο θα λάμβανε χώρα. Πλέον, αν δεν συντρέχουν λόγοι ασφαλείας ή κακός αγωνιστικός χώρος, θα έχουμε στρίψιμο κέρματος.

Βασική αλλαγή: Πλέον ΔΕΝ θεωρείται οφ σαίντ ο παίκτης του οποίου “εξέχει” ο ώμος του ή το χέρι του! Επίσης, τα οφ σάιντ θα εκτελούνται από εκεί βρισκόταν ο εκτεθειμένος παίκτης που δέχθηκε τη μπάλα . Κι όχι από εκείνο το σημείο απ' όπου έγινε η μπαλιά. Βασική αλλαγή: ΔΕΝ είναι απ'ευθείας κόκκινη κάρτα στον αμυντικό αν ο επιθετικός “βρίσκεται σε προφανή θέση γιά γκολ”.

Φυσικά είναι κόκκινη αν έχουμε τράβηγμα, κλωτσιά, σπρώξιμο. Βασική αλλαγή: Η “βίαιη επαφή” είναι πλέον απ' ευθείας κόκκινη κάρτα ακόμα και αν ΔΕΝ υπάρχει επαφη, αν “δεν τον βρεί” που λέμε εμείς. Βασική αλλαγή: Βίαιη συμπεριφορά σε διαιτητή (και 4ο ή βοηθούς), επιφέρει απ'ευθείας φάουλ ή και πέναλτι! Βασική αλλαγή: Αν γίνει φάουλ εκτός φάσης, ενώ η μπάλα παίζει και κυρίως αν γίνει συμβάν εκτός αγωνιστικού χώρου, δίνεται φάουλ από τον διαιτητή όσο πιό κοντά εντός γηπέδου έγινε το συμβάν.

Αν γίνει παράλληλα (και προς τα μέσα, προς το τέρμα) με την νοητή γραμμή της μεγάλης περιοχής δίνεται πέναλτι! Αυτοί είναι. Ελπίζω να…μετέφρασα όσο το δυνατόν πιό πιστά. Καλά να περνάτε, ραντεβού αμιγώς στοιχηματικό, το Σάββατο. Με αυλαία…λαμπερή. Και μετά έχουμε απολογισμό.

Παλαιότερα άρθρα του Billaras