2384

Billaras

Ειναι μακρύς ο δρόμος…

Η Μελβούρνη «φόρεσε» τα καλά της και πλέον η δράση και η αδρεναλίνη στα γήπεδα της Αυστραλίας, βρίσκονται στο «κόκκινο»! Ήδη από το ξεκίνημα, αυτό που προσδοκούσαμε και θέλαμε, το λάβαμε και με το παραπάνω. Ό,τι ακριβώς μας είχε υποσχεθεί ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός. Χωρίς την παραμικρή «έκπτωση». Και ακόμη, είναι μόνο η αρχή… Απίστευτη οργάνωση, λεπτομέρειες και εξοπλισμός της τελευταίας τεχνολογίας (χαρακτηριστικό οι νέες «διαστημικές» καρέκλες των διαιτητών), η κάθε μέτρηση με υπερσύγχρονα μέσα, όλα λειτουργούν άψογα! Κάθε χρόνο και καλύτερα… Και από θέαμα; Αυτές τις πρώτες δύο μέρες, είδαμε πόσο έχει εξελιχθεί το άθλημα και πόσο όμορφο είναι.

Πραγματικά, όποιος δεν έχει παρακολουθήσει, ας το κάνει. Θα διαπιστώσει μόνος του την μαγεία του τένις, σε όλο του το μεγαλείο. Η πρώτη φάση, μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Ξεκινάω με τις ελληνικές εκπροσωπήσεις. Τα δικά μας παιδιά. Δεν τα κατάφεραν ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη. Για τον Στέφανο, το εμπόδιο τελικά ήταν ανυπέρβλητο.

Δεν έκανε και το καλύτερό του ματς, ήταν και ο Καναδός αντίπαλός του Σαποβάλοφ σε δαιμονιώδη κατάσταση. Για την Σάκκαρη όμως, δεν μπορώ να πω το ίδιο. Σε ένα γήπεδο με πολλούς έλληνες φιλάθλους να την στηρίζουν όλη την ώρα, η Μαρία μπορούσε να πάρει το παιχνίδι. Ειδικά από την χρονική στιγμή που ισοφάρισε σε 1-1 σετ. Έφτασε στην πηγή αλλά δεν… Και η Τσέχα Σινιάκοβα ήταν του «χεριού» της.

Δεν πειράζει όμως. Και δεν το λέω απλά για να πώ κάτι. Πλέον το ελληνικό τένις ακούγεται παντού και αυτό έχει σημασία. Και τα δύο παιδιά ήταν μέσα σε αυτή την «γιορτή» και όπως έχω πει, το μέλλον τους ανήκει. Και όσοι ασχολούνται, ξέρουν πόσο γιγάντια υπόθεση είναι αυτό από μόνο του… Σε αυτές τις δύο μέρες, ζήσαμε πολύωρες μάχες, ειδικά στους άνδρες.

Σε αρκετές συναντήσεις είχαμε πέντε σετ και αγγίξαμε ή και ξεπεράσαμε τις τέσσερις ώρες αγώνα, ενώ και στις γυναίκες τις τρεις ώρες, αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά αναφέρω αυτές ανάμεσα σε Σβάρτζμαν – Λάγιοβιτς, αλλά και εκείνο μεταξύ Άντερσον – Έντμουντ. Εκπληκτικά ματς πραγματικά. Αλλά στις γυναίκες αυτά ανάμεσα σε Μακάροβα – Μπέγκου, Στοσούρ – Πίγκ.

Και σήμερα αυτό μεταξύ Πέτκοβιτς και Κβίτοβα. Σπουδαίο τένις και διαφήμιση του αθλήματος… Είδαμε αρκετά παραλειπόμενα και παράξενα στατιστικά. Ο Αμερικανός Τζον Ίσνερ, μπορεί να σημείωσε 24 (!) άσους αλλά κατάφερε και αποκλείστηκε από τον Αυστραλό Μάθιου Έμπντεν, όπως και η Αυστραλή Στόσουρ που σημείωσε 20 άσους και έχασε από την Πορτορικανή Πίγκ.

Τον Ναδάλ να χάνει μόνο 3 γκέϊμς από τον Εστρέλα Μπούργκος… Την Αμερικανίδα Στέφενς να μην μπορεί να πάρει νίκη μετά την κατάκτηση του US Open, από πέρυσι(!)…Είδαμε νεύρα και μουρμούρα. Όπως τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τόμιτς που αποκλείστηκε, την προκλητική συμπεριφορά σε κάποιες φάσεις του Σαποβάλοφ αλλά και την δυσφορία της Βίνους απέναντι στην Μπέντσιτς…Είχαμε και τις πρώτες εκπλήξεις.

Εκτός του Αμερικανού Ίσνερ που αναφέραμε πριν, ο έτερος Αμερικάνος Σοκ, ο Γερμανός Κολσράϊμπερ, ο Καναδός Ράονιτς, ο ΝοτιοΑφρικάνος Άντερσον, η Βίνους Γουίλιαμς, η Κβίτοβα, η Μακάροβα, μερικά από αυτά τα ονόματα. Γενικά η Αμερική μετράει ήδη πολλές απώλειες, αφού Σοκ, Ίσνερ, Τζόνσον, Ντόναλντσον, Γιάνγκ, Βίνους Γουίλιαμς, Στέφενς, Φαντεβέγκε, Κένιν, Μπράντι, Μπέλις, Μπρένγκλε, Τάουνσεντ, Λεπτσένκο, Ρότζερς, Μακχέϊλ, μας αποχαιρέτησαν ήδη… Τα πολύ μεγάλα ονόματα προχώρησαν χωρίς εμπόδια.

Στους άνδρες Ναδάλ, Φέντερερ, Τζόκοβιτς, Κύργιος, Τιμ, πέρασαν εμφατικά ενώ στις γυναίκες πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση Σβιτόλινα, Βοζνιάκι, Μουγκουρούθα, Χάλεπ, Σαράποβα και Πλίσκοβα. Ενώ σε αυτό το σημείο να πω ότι και ο αγαπημένος του τουρνουά Κύπριος Μάρκος Παγδατής, συνεχίζει και αυτός στον 2ο γύρο. Στην σούμα, στα θετικά οι άνετες και αέρινες νίκες των Ναδάλ, Φέντερερ και Κύργιου, ενώ η επανεμφάνιση του Τζόκοβιτς είναι άκρως ικανοποιητική.

Στις γυναίκες πολύ καλές εμφανίσεις από Σαράποβα, Πλίσκοβα και Σβιτόλινα, ενώ και η Γερμανίδα Γκέργκες που δείχνει καλό αουτάϊντερ. Στα αρνητικά οι ήττες του Ράονιτς (βρίσκεται πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό) και του Μπαουτίστα Αγκούτ (πριν λίγες μέρες κατέκτησε τίτλο και τώρα αποκλείστηκε άμεσα). Και φυσικά στις γυναίκες ο άμεσος αποκλεισμός των Κβίτοβα, Βίνους Γουίλιαμς και Στέφενς.

Καθόλου έκπληξη όμως, δεν ήταν καλά και το λέγαμε. Στοιχηματικά αυτό που με πόνεσε ήταν η ήττα του Σέλα με τον Χάρισον. Τον κοίταξε στα μάτια ο Ισραηλινός και λύγισε στον πέμπτο σετ… Είπαμε το τεσσάρι σαν απόδοση ήταν λάθος. Κρίμα που χάθηκε στο τέλος… Πάμε να δούμε τί έχουμε για τα επόμενα ματς του δεύτερου γύρου, σε λίγες μόνο ώρες (ξημερώματα Τετάρτης έως Τετάρτη μεσημέρι και ξημερώματα Πέμπτης έως Πέμπτη μεσημέρι).

ΤΕΝΙΣ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΟΠΕΝ – ΑΝΔΡΕΣ Κάρλοβιτς – Σουγκίτα: Όβερ +41,5 games (1,90). Ο Κροάτης «γερόλυκος Ίβο» παρά τα 39 του χρόνια, βρίσκεται παρών σε ένα ακόμη μεγάλο Γκραν Σλαμ. Με επίδειξη ήθους, δεν μπορείς να μην τον παρακολουθείς όταν αγωνίζεται. Μεγάλο του όπλο το σερβίς και οι άσοι που πετυχαίνει σε κάθε ματς. Απέναντι στον Ιάπωνα Σουγκίτα, που «ευθύνεται» για μια από τις εκπλήξεις της πρώτης μέρας κόντρα στον Κολσράϊμπερ, εκτιμώ πως θα γίνει γεμάτο ματς και το line στο όβερ κρίνεται σωστό, αν και «υποψιασμένο» από τους μπουκ… Ντολγκοπόλοφ – Έμπντεν: 2 (3,50).

Οι αθλητές από την Αυστραλία που αγωνίζονται μπροστά στο κοινό τους, έχει αποδειχτεί ότι παίρνουν τεράστια ώθηση από αυτό. Έτσι έγινε και με τον Μάθιου Έμπντεν που αγωνίστηκε κόντρα στον Τζον Ίσνερ και πήρε το εισιτήριο για τον 2ο γύρο. Καλός αθλητής ο Ουκρανός Ντολγκοπόλοφ, όμως την χρονική στιγμή η αξία είναι με τον Αυστραλό, ειδικά σε αυτή την τιμή… Σαποβάλοφ – Τσονγκά: 1 (2,75).

Ο Καναδός Σαποβάλοφ είναι από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της νέας γενιάς. Με άγνοια «παικτικού κινδύνου» όταν αγωνίζεται και με ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα, δείχνει πως θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Στον πρώτο γύρο απέκλεισε τον δικό μας Στέφανο Τσιτσιπά. Απέναντι στο έμπειρο Γάλλο Τσονγκά, θεωρώ πως έχει πολύ μεγάλη τύχη.

Ανεκτά οριακά η απόδοση, θα μπει στο σακούλι. ΤΕΝΙΣ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΟΠΕΝ – ΓΥΝΑΙΚΕΣ Τσουρένκο – Ραντβάνσκα: 1 (3,00). Όταν αγωνίζεται η Πολωνή Ραντβάνσκα, συχνά για μένα είναι περίπτωση κόντρας. Πάντα έλεγα ότι την θεωρούσα υπερτιμημένη αθλήτρια, κάτι που δεν άργησε να αποδειχτεί…Σε καμία περίπτωση η μαχητική Ουκρανή Τσουρένκο, δεν θα αποτελέσει εύκολη λεία για εκείνην.

Θα εμπιστευτώ την Τσουρένκο σε αυτή την απόδοση. Και τέλος στα μακροχρόνια ειδικά στοιχήματα, ρισκάρω σε ένα που βρίσκεται ακόμα πολύ ψηλά. Ναδάλ και Φέντερερ δείχουν οι επικρατέστεροι να μας χαρίσουν έναν ακόμη τελικό, γνωστό ως «Fedal». Η απόδοση να είναι αυτό το ζευγάρι τελικού, είναι πολύ ψηλά… *ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΟΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ (Μακροχρόνια, μέχρι τις 28.

01.17): Ρότζερ Φέντερερ: Νικητής τουρνουά (3,00), με 500 μονάδες Φέντερερ – Ναδάλ: Ζευγάρι τελικού (3,75), με 150 μονάδες Ελίνα Σβιτόλινα: Νικήτρια Τουρνουά (10,00), με 150 μονάδες Ελίνα Σβιτόλινα: Να φτάσει ημιτελικά (4,00), με 150 μονάδες *(Τα αναφέρω ξανά, γιατί συνεχίζουν. Πλέον προσφέρονται σε μικρότερες αποδόσεις) ΜΟΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ (Τετάρτη ξημερώματα 17.

01.2017 έως Πέμπτη μεσημέρι 18.01.17): Κάρλοβιτς – Σουγκίτα: Όβερ + 41,5 games (1,90), με 250 μονάδες. Ντολγκοπόλοφ – Έμπντεν: 2 (3,50), με 120 μονάδες. Σαποβάλοφ – Τσονγκά: 1 (2,75), με 150 μονάδες. Τσουρένκο – Ραντβάνσκα: 1 (3,00), με 150 μονάδες. Αρχική Κάβα: 10.000 μονάδες Τελευταίο υπόλοιπο: 8.799 μονάδες Ποντάρισμα 12/01 + 16/01 – Ανοικτά bet: 950 + 670 μονάδες Νέο υπόλοιπο: 7.

979 μονάδες. Νέα στήλη Πέμπτη μεσημέρι. Καλό απόγευμα!

Παλαιότερα άρθρα του Billaras