900

Editorials

Ενα φιλικό σκούντηγμα στον ώμο…

Η κάθε κοινωνία έχει έναν δικό της μικρόκοσμο. Ενα γεγονός στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ δεν θα μαθευτεί ούτε στη Φλόριντα, πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Κι όμως αυτά τα “μικρά” των τοπικών κοινωνιών πρέπει, είναι χρέος δικό μας (του Τύπου) να τα φωτίζει. Οταν δείχνουν ανθρωπιά, αληλλεγγύη, συναδελφικότητα. Μην το πλατιάσουμε, μιάς και είμαστε στα αθλητικά, ας μείνουμε σε αυτά…

Εψαχνα μέρες κάτι να με συγκινήσει, να με προκαλέσει να γράψω.

Κάτι θεωρητικά “μικρό”, αλλά που μόνο μικρό δεν είναι. Το βρήκα προχθές. Συνέβη στην Αγγλία. Και αφορά στην Μπέρι αλλά και στην Ρόδεραμ. Ή μάλλον στους φιλάθλους της Ρόδεραμ. Οσοι ασχολείστε με το αγγλικό ποδόσφαιρο ξέρετε ότι η Μπέρι έχει ουσιαστικά διαλυθεί. Οχι τυπικά (ακόμα) αλλά ουσιαστικά δεν υφίσταται. Λόγω χρεών την πέταξαν έξω από την Λίγκα, παρά τις όποιες προσπάθειες.

Η Μπέρι δεν είναι τυχαία όμαδα. Ιδρυθείσα το 1885, μέλος της Λίγκας από το 1894. Το Μπέρι, μιά πόλη του Λάνκασιρ, στα περίχωρα του Μάντσεστερ με 80,000 κατοικους, λατρεύει τη μπάλα. Και το πλήγμα είναι τεράστιο γιά την τοπική κοινωνία. Ετσι λοιπόν, μια ομάδα φιλάθλων της προσπαθεί να φτιάξει μιά “νέα Μπέρι”. Που θα λέγεται BURY AFC και θα παίξει στα τοπικά, 10η κατηγορία από το 2020-21.

Δεν γίνεται να μην παίζεται ποδόσφαιρο στο πανάρχαιο Γκιγκ Λέιν εκεί που χτυπάει ο σφυγμός όλης της πόλης, δεν γίνεται να ερημώσουν καν τα μαγαζιά πέριξ του γηπέδου, δεν μπορεί να σβηστεί ιστορία 135 χρόνων.

Αυτά είναι περίπου όσα ξέρετε κι εσείς. Εδώ δεν μας αγγίζει, αλλά εκεί πέρα, οι γείτονες της Μπέρι νοιώθουν τον πόνο των ντόπιων.

Ξέρουν ότι μιά μέρα μπορεί να βρεθουν στην θέση τους, η ομάδα τους είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, ειδικά σε μικρές κοινωνίες (δεν είναι όπως εδώ που πλην ελαχίστων πόλεων το 90% των φιλάθλων “ανήκει” σε πέντε ομάδες). Ετσι λοιπόν, προ ημερών που έπαιζε Ακριγκτον-Ρόδεραμ, οι οπαδοί της τελευταίας είχαν κλασικα οργανώσει την εκδρομή τους.

Μην φανταστείτε τίποτα..καραβάνια, 300 φίλοι της Ρόδεραμ, 5-6 πούλμαν, έκαναν τα 90 χιλιόμετρα ως το Ακριγκτον προκειμένου να συμπαρασταθούν στην πρωτοπόρο της Λιγκ 1. Που κολλάει τώρα η εκδρομή των οπαδών της Ρόδεραμ με την Μπέρι;

Ολοι μαζί (με γυναίκες, γέρους και παιδιά) αποφάσισαν να κάνουν στάση στο Μπέρι. Στο Γκιγκ Λέιν! Να δώσουν ζωή έστω και γιά μιά ώρα στα πέριξ του γηπέδου, να ενισχύσουν τα τοπικά μαγαζιά, να δείξουν με τον δικό τους τρόπο την συμπαράστασή τους, το ποδόσφαιρο (πρέπει να) ενώνει.

Μοιάζει “μικρό”, μοιάζει “τίποτα”, αλλά δεν είναι. Και οι πληροφορίες λένε ότι έκαναν ένα τζίρο πάνω από 1000 λίρες στα μαγαζιά, στις τοπικές παμπ, ακόμα και στο official store της Μπέρι με αναμνηστικά! Μιά τόση δα ανάσα, ένα τόσο δα σκούντηγμα στον ώμο, ένα “σε νοιώθω ρε φίλε, ξέρω τι περνάς”. Δειτε τις φωτογραφίες. Λένε περισσότερα από τα λόγια.

Και μετά σκεφτείτε το λίγο, μισό λεπτό. Θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτά τα “μικρά” είναι τελικά τα μεγαλύτερα….

***Τα αμιγώς στοιχηματικά τα λέμε καθημερινά εντός Betsellers με τους συνδρομητές-φίλους, η μεγάλη μας παρέα μιά χαρά περνάει και έχουμε ακόμα 4,5 μήνες γεμάτης σαιζον μιάς και το EURO 2020 θα τελειώσει στις 12 Ιουλίου! Αν θέλετε κι εσείς να γίνετε μέλος, κάντε συνδρομή εξάμηνη ή ετήσια με πολύ μικρό κόστος, είτε μέσω κάρτας (πιστωτικής/χρεωστικής) οπότε η ενεργοποίηση του λογαριασμού σας είναι άμεση, είτε μέσω τραπεζικής κατάθεσης (σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να μας στέλνετε άμεσα την απόδειξη με φωτό στο [email protected] γιά σας ενεργοποιούμε εμείς την συνδρομή). Σας περιμένουμε, χωρίς ντουντούκες , φανφάρες κι υποσχέσεις. Μόνο με δουλειά, γνώση, εμπειρία και μέσω της μεγάλης μας παρέας παλεύουμε με το “θηρίο” όπως τόσα χρόνια.

 

Παλαιότερα Editorials