2502

Billaras

Η ώρα του τελικού

Καλημερα σε ολους! Οπως ολα τα ταξιδια, ετσι και το δικο μας φτανει στο τελος του. Περασαμε μαζι ενα μεγαλο διαστημα – τα κειμενα ξεκινησαν με τις αναλυσεις ολων των ομαδων αρκετα πριν ξεκινησει η διοργανωση – με εναν και μοναδικο σκοπο. Να φτασουμε στον τελικο! Δεν θα πω τιποτα για την πορεια της διοργανωσης, ουτε παικτικα ουτε στοιχηματικα κυριως γιατι θα ακολουθησει μεθαυριο Τριτη ο απολογισμος της διοργανωσης.

Χωρις αγωνιστικη και στοιχηματικη δραση πλεον θα εχουμε την ευκαιρια να μιλησουμε για ολα! Λιγα λογια για τους ημιτελικους: Η Σλοβενια εκανε μια πραγματικη υπερβαση για τα στανταρτς της και οχι απλα περασε, αλλα κυριολεκτικα διελυσε την Ισπανια! Τα μεγαλα καστρα κανουν μεγαλο θορυβο οταν πεφτουν και διαλυονται και η διαλυση της Ισπανιας ακουστηκε σε ολο τον πλανητη! Προσωπικα περιμενα οτι η Ισπανια <<ειχε>> ενα ακομη μεγαλο τουρνουα, το τελευταιο της.

Και οτι τελικα θα την αποκαθηλωνε ο πανδαματωρας χρονος! Σε δυο χρονια που ο Ναβαρο δεν θα υπαρχει, ο ενας Γκασολ θα ειναι 39 και ισως και να μην υπαρχει, ο αλλος Γκασολ θα ειναι 35, θα γινοντουσαν με αυτο τον τροπο θνητοι και θα πεφτανε…..τελικα, τον χρονο τον προλαβε η τρελο Σλοβενια, ομαδα που ενω ειναι ακομα αηττητη, ποτε δεν σου γεμιζε το ματι οτι θα το τραβηξει μεχρι τελους… ελεγες συνεχεια, τωρα θα χασουνε, μετα θα χασουνε… δεν θα αντεξουνε αλλο…τελικα οχι μονο αντεξανε, αλλα εγιναν και ο φοβος και τρομος ολων! Οι Ισπανοι θα τους βλεπουν για χρονια στους εφιαλτες τους….

και το ωραιο ειναι οτι τα δυο μεγαλα αστερια τους, ο Ντραγκιτς και ο Ντονσιτς εβαλαν μαζι 26 ποντους! οχι πολλους δηλαδη, ωστε να μπορεσει η ομαδα τους να επιβληθει με αυτο τον απολυτο τροπο των Ισπανων. Απλα και λαικα, τα βαζανε ολοι απο παντου! Απο το σπιτι τους μερικες φορες! Ο,τι εκαναν τους επιανε! Το ποσοστο τους στα τριποντα ηταν εξωπραγματικο! Ειχα πει στο κειμενο μου πριν τον ημιτελικο οτι αν θελουν οι Σλοβενοι να εχουν ελπιδες, θα πρεπει να βρεθουν σε καταπληκτικη μερα οι 3 πιο σημαντικοι παικτες τους, ο Ντραγκιτς, ο Ντονσιτς και ο Ραντολφ και ταυτοχρονα να βρεθουν οι δυο Γκασολ σε πολυ κακη μερα.

Και οχι απλα εγινε, αλλα σε σουπερ μερα βρεθηκαν ακομα περισσοτεροι Σλοβενοι παικτες!! Οπως και να χει η Σλοβενια εγραψε ιστορια στον ημιτελικο! Στοιχηματικα δεν ειχαμε προβλημα, εφ οσον κερδισαμε το στοιχημα που βαλαμε οτι η Σλοβενια θα φτασει πρωτη τους 20 ποντους και μαλιστα στην εξαιρετικη αποδοση του 2.85! Στον αλλο ημιτελικο, δεν υπαρχουν πολλα να σχολιασει κανεις.

Η Σερβια κερδισε την Ρωσια! Τοσο απλα! Πηρε απο την αρχη τον ελεγχο του παιχνιδιου και δεν τον εχασε μεχρι το τελος ακομα και τις φορες που οι Ρωσοι πλησιαζαν! Πολυ καλος ηταν ο Μπογκντανοβιτς με 24 ποντους, καθοριστικος στα κρισιμα σημεια, αλλα επισης πολυ καλος ηταν και ο Μαριανοβιτς. Ο αθλητικος σεντερ με την ευελιξια και ευκινησια τριφυλλης βαρια φορτωμενης ντουλαπας, εκανε πραγματικα τα παντα! 18 ποντους, 6 ριμπαουντ, 4 ασιστ παρακαλω και εριξε και κατι ταπιδια δεξια και αριστερα.

Γενικα οποιος παιρνουσε απο κοντα του πληρωνε το μαρμαρο! Δεν εχει μελλον στο NBAαυτος ο παικτης, ειναι πολυ αργος. Αλλα στο σετ ευρωπαικο παιχνιδι θα εγραφε ιστορια…θα μου λειψει ο μπαγασας! Παμε λοιπον στα σημερινα! Το απογευμα ειναι ο μικρος τελικος. Δεν θα με απασχολησει καθολου! Το ματς ειναι σαν να μην υπαρχει για μενα. Στοιχηματικα εννοω…τι να παιξεις αναμεσα σε δυο απογοητευμενους? Η Ισπανια αν ειναι σοβαρη θα κερδισει το ματς, αλλα δεν με απασχολει.

Θα ειναι και το τελευταιο ματς του Ναβαρο…θεωρω σιγουρο οτι θα παρουν χρονο συμμετοχης και παικτες που επαιξαν ελαχιστα μεχρι τωρα και με την χαλαροτητα που διακρινει τετοια ματς ειναι πιθανο να ανεβει το σκορ ψηλα, λογω των πολλων λαθων και των γρηγορων επιθεσεων. Παμε λοιπον στον μεγαλο τελικο! Μεγαλος τελικος, μεγαλο παιχνιδι αναμεσα σε δυο γειτονικους λαους που μιλανε την ιδια γλωσσα και καποτε βρισκοντουσαν κατω απο την ιδια σημαια.

Η διαφορα ειναι οτι απο την μια πλευρα βρισκεται η μεγαλη Σερβια και απο την αλλη η μικρη Σλοβενια. Χωρα μολις δυο εκατομμυριων κατοικων η Σλοβενια, με παραδοση στο μπασκετ, που ομως μεχρι τωρα δεν εχει κερδισει τιποτα! Κατεβαζει σε ολες τις μεγαλες διοργανωσεις μια πολυ αξιολογη ομαδα, αλλα που δεν καταφερε ποτε να βρεθει σε εναν τελικο.

Ακομα θυμουνται την μεγαλη ανατροπη που τους καναμε! Δικαιως παντως, ειχαν μεγαλη ευκαιρια τοτε…. η επομενη μεγαλη τους ευκαιρια ειναι… σημερα! Ενα παιχνιδι, τους απομενει για να γινουν πρωταθλητες Ευρωπης! Απο την αλλη η Σερβοι, οι οποιοι στο ευρωπαικο μπασκετ ειναι ΚΡΑΤΟΣ! Και μεσα και εξω απο τα γηπεδα, με τεραστια επιρροη παντου, με φοβερη παραγωγη παικτων, οι παικτες θρυλοι τους, γραψανε ιστορια, οι προπονητες τους αληθινοι δασκαλοι που επηρεασαν ολη την εξελιξη του ευρωπαικου μπασκετ! Ενας αληθινος γιγαντας! Τον σημερινο τελικο οφειλουμε να τον προσεγγισουμε με δυο τροπους! Ο πρωτος ειναι ο αγωνιστικος και ο δευτερος εχει να κανει με την ψυχολογια.

Το Μομεντουμ δειχνει καθαρα Σλοβενια! Αγωνιστικα εννοω…Ερχονται απο μια πολυ μεγαλη νικη, μαλλον την μεγαλυτερη της ιστοριας τους απεναντι στην Ισπανια. Διελυσαν κυριολεκτικα τους Ιβηρες, ομαδα που κυριαρχησε στο ευρωπαικο μπασκετ απο το 2001 και μετα. Η ψυχολογια τους ειναι στα υψη, ο ενθουσιασμος εχει χτυπησει κοκκινο. Απο την αλλη η Σερβοι απλως <<κανανε την δουλεια>>.

Μια νικη επι των Ρωσων οπως ενα σωρο αλλες σε ενα σωρο ημιτελικους που εχουν παιξει. Στο καθαρα αγωνιστικο, οι Μπογκντανοβιτς και Μαριανοβιτς ανεβασαν κατακορυφα την αποδοση τους ενω οι Σλοβενοι ελαμψαν… ολοι! Θεωρω οτι οι Σερβοι ειναι πιο κοντα στην νικη! Εχουν την φανελα, εχουν το DNA, εχουν την εμπειρια και την τεχνογνωσια.Εχουν αυτο που λεμε το Knowhow.

Η ομαδα τους φορμαριστηκε στην καταλληλη στιγμη εστω και αν ποτε δεν ελαμψε κατα την διαρκεια του τουρνουα,οπως αλλες φορες. Απο την αλλη εχουμε την αηττητη Σλοβενια που ερχεται απο το μεγαλο μπαμ! Φοβαμαι οτι σημερα το βραδυ θα ακουστει ενα δευτερο μπαμ και θα σκασουν κατω σαν καρπουζι! Με λιγα λογια, περιμενω το ψυχολογικο τους αδειασμα, μετα απο το μεγαλο τους προχθεσινο κατορθωμα! Δεν ηταν και λιγο να κερδισουν το βουνο! Θυμαστε τι παθαμε εμεις μετα την μεγαλη μας νικη επι των Αμερικανων το 2006? Καπου θεωρουσαμε το χρυσο πλεον αυτονοητο και οι Ισπανοι μας λιανισαν.

.Ε οι δικοι μας Αμερικανοι ειναι για τους Σλοβενους οι φετινοι Ισπανοι…. Ουτε ειναι λογικο οι Σλοβενοι να ξαναεχουν αυτα τα εκπληκτικα ποσοστα ευστοχιας που ειχαν προχθες! Βαλτε και την δεδομενη απειρια τους απο τελικους, δεν ξερουν καν πως ειναι να διεκδικεις ενα τροπαιο! Τα γονατα λυγιζουν ευκολα…Μονο πως ειναι να παιζεις για προκριση ξερουν, κατι τελειως διαφορετικο.

Μην ξεχναμε πως κανεις δεν θα τους πει τιποτα αν χασουν. Στην πατριδα τους ειναι ηδη εθνικοι ηρωες!  Το σετ αποδοσεων εχει βγει στο 1.76 για νικη των Σλοβενων και στο 2.10 θα πληρωσει η νικη των Ισπανων. Δεν λενε την αληθεια οι αποδοσεις! Προφανως οι Μπουκ περιμενουν να παρουν πολυ παιχνιδι πανω στους Σλοβενους λογω της προχθεσινης τους εκπληκτικης εμφανισης.

Αλλα το σημερινο, ειναι ενα ΑΛΛΟ ματς! Το χαντικαπ απο την αλλη εχει βγει στο –1.5 για τους Σλοβενους. Εδω θα παω κοντρα τους μπουκ για αλλη μια φορα και θα το αντιστρεψω. Θα παρω το -3.5 για τους Σερβους σε αποδοση 2.62. Καθαρο αουτσαιντερ δηλαδη! Ας δουμε λοιπον συνοπτικα την τελευταια μας τοποθετηση στοιχηματος στο φετινο Ευρωμπασκετ: ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ-: 1000 Μοναδες ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ: Συνολο 50 Μοναδες ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ> ΜΠΟΓΚΝΤΑΝ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ 5 25 Μοναδες Σλοβενια – Σερβια(-3.

5)> 2 2.62 25 Μοναδες ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (δεν αφαιρεθηκαν τα τοποθετημενα) : 1722 Μοναδες  

Παλαιότερα άρθρα του Billaras