2498

Billaras

Καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα!

Καλησπερίζω , καλημερίζω και καληνυχτίζω, ανάλογα την ώρα που ο κάθε ένας διαβάζει, τον κάθε ένα σας ξεχωριστά. Μετά την περσινή sold out εμφάνιση που συμμετείχα, στην πρώτη σελίδα του BetSellers, φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είμαι εδώ για να παρουσιάσω ένα μικρό μέρος από το βιβλίο μου ¨ Στοίχημα Και Τιμωρία¨ .  Κάμερα σε μένα.

Ομάδες, Διαιτητές, Θεοί και Δαίμονες, Ιστορίες και μυθοπλασίες, Αρχαίοι Λαοί και σύγχρονοι Ηγέτες θα παρελάσουν από τις οθόνες σας αυτήν την μια εβδομάδα αλλά και μπόλικες επιλογές για το στοίχημα. Κάμερα σε μένα. Το στοίχημα το Αθλητικό, το στοίχημα το Πολιτικό, το στοίχημα το Κοινωνικό, το στοίχημα το Γκομενικο. Καλή αρχή να έχουμε λοιπόν και συγγνώμη προκαταβολικά για οτιδήποτε γραφεί και προσβάλει τον οιονδήποτε.

  Κάμερα σε μένα.  Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην θεωρεί τον εαυτό του έξυπνο. Ακόμα και αν δεν τον θεωρεί έξυπνο, πιστεύει ότι δεν είναι βλάκας. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ως τον μόνο έξυπνο του περίγυρου τους, που αυτόματα τους  κάνει και βλάκες. Διότι όποιος πιστεύει ότι η εξυπνάδα εξαντλήθηκε σε αυτόν, τότε μπορεί να διεκδικήσει αυτόματα το νόμπελ βλακείας.

Βέβαια η εξυπνάδα μπορεί να χωριστεί σε διάφορες κατηγορίες. Άλλος λέει έξυπνα αστεία, άλλη είναι μια έξυπνη επιχειρηματίας, άλλος είναι ένας έξυπνος μαθητής, άλλος είναι ένας έξυπνος απατεώνας. Τώρα αν μου ζητήσετε να σας πω αν είμαι έξυπνος η’ βλάκας τότε με θάρρος θα παραδεχτώ ότι είμαι βλάκας. Διότι σύμφωνα με τα γραφόμενα μου αν παραδεχτώ ότι είμαι έξυπνος τότε άνετα θα μπορούσατε να με χαρακτηρίσετε βλάκα.

Το κάνω από μόνος μου και σας κόβω τον αέρα. Βέβαια τώρα θα μπορούσατε να πείτε ότι αφού αυτοχαρακτηρίστηκε βλάκας θεωρεί ότι εμείς τον θεωρούμε έξυπνο. Αλλά αν αρχίσουμε τα εάν και τα γιατί ,δεν θα τελειώσουμε ποτέ τα αφήνω στην άκρη.  Αφήνω λοιπόν στην άκρη τους βλάκες και κάποιους από τους έξυπνους και θα ασχοληθώ μόνο με μια κατηγορία.

Αυτήν του έξυπνου απατεώνα. Αυτός μπορεί να μεταλλάσσεται σε ότι θέλει. Είναι ένας χαμαιλέοντας που ανάλογα με ποιον έχει να κάνει παίρνει την αντίστοιχη μορφή, αλλάζει τον τρόπο ομιλίας του ώστε να ακούγεται στον… έξυπνο ως βλάκας, αλλάζει την κοινωνική του συμπεριφορά, πολλές φορές αλλάζει και τον τρόπο ένδυσης του . Αρκεί να δείχνει όπως θέλει να τον βλέπουν οι άλλοι.

Τα θύματα του δηλαδή. Θα σας πω μια ιστορία για να καταλάβετε τι εννοώ. Η Ιστορία προέρχεται από τον Ναστραντίν Χότζα. Ποιος όμως ήταν ο Ναστραντίν Χότζας ? Ο Νασρεντίν Χότζας παρουσιάζεται ως τύπος σούφι, φιλόσοφου ανατολίτη, οπλισμένος με φιλοσοφική εγκαρτέρηση στις αντιξοότητες της ζωής, πάντοτε ετοιμόλογος με ελευθερία εκφράσεων, πολλές φορές και με αισχρολογίες.

Υποστηρίζεται ότι γεννήθηκε τον 13ο αιώνα κάπου στο Μεγάλο Κορασάν και ότι διατηρούσε φιλία με τον Ταμερλάνο. Το επάγγελμά του ήταν ιεροδίκης και ιεροδιδάσκαλος. Πέθανε και τάφηκε στο Ακ Σεχήρ κοντά στο Ικόνιο όπου υποστηρίζεται ότι υπήρχε στον τάφο του ένα μικρό μαυσωλείο. Η εκδοχή πάντως ότι όλοι οι σχετικοί μύθοι του Ναστραντίν πλάστηκαν από τον ίδιο είναι εσφαλμένη, γιατί απλούστατα πολλά αναφέρονται σε πολύ διαφορετικές περιόδους.

Ακόμη πολλά ανέκδοτα μπορεί ν΄ αναφέρονται στο όνομά του, αλλά είναι βέβαιο ότι άλλοι είναι οι δημιουργοί τους που παρέμειναν αφανείς αφηγητές. Πάντως, σημειώνεται ότι από τις πλείστες εκδόσεις των ιστοριών του Ναστραντίν σε ξένες γλώσσες, η μετάφραση στην ελληνική ήταν το περισσότερο διαδεδομένο στην Ελλαδική χώρα από την εποχή της οθωμανικής περιόδου και συνεχίστηκε στην ελεύθερη Ελλάδα.

Ο Νασρεντίν ήταν λαϊκός φιλόσοφος και έχει μείνει στη μνήμη και την παράδοση της Ανατολής για τις αστείες ιστορίες και τα ανέκδοτά του. Οι ιστορίες του μπορεί να είναι παράδοξες, απλοϊκές αλλά έχουν βαθύτερα νοήματα, τα οποία γίνονται κατανοητά μέσα από τη διήγηση. Πάμε όμως στην ιστορία που θέλω να σας πω. Ποιος είναι πιο έξυπνος; Καθημερινά ο Ναστραντίν επαιτούσε στην κεντρική αγορά της πόλης.

Οι άνθρωποι έπαιζαν μαζί του γιατί τον θεωρούσαν αφελή. Του πρότειναν πάντα δύο κέρματα, το ένα ήταν δεκαπλάσιας αξίας από το άλλο κι εκείνος διάλεγε πάντοτε το μικρότερο. Η ιστορία αυτή έκανε το γύρο της περιοχής . Μέρα με τη μέρα κατέφθαναν ομάδες ανδρών και γυναικών να τον δουν και να διασκεδάσουν μαζί του, δίνοντάς του δύο κέρματα .

Όπως πάντα, ο Ναστραντίν διάλεγε το μικρότερο! Κάποια μέρα ένας γενναιόδωρος και ευαίσθητος άνδρας αγανάκτησε να βλέπει τον Ναστραντίν να γίνεται περίγελος του πλήθους. Τον πήρε παράμερα και του είπε: «Ναστραντίν, όταν οι άνθρωποι σου προσφέρουν δύο κέρματα να διαλέγεις το μεγαλύτερο. Θα κερδίζεις περισσότερα και δεν θα σε θεωρούν αφελή.

» «Φίλε μου, αυτό ακούγεται σαν καλή συμβουλή», είπε ο Ναστραντίν. «Αλλά αν επέλεγα το μεγαλύτερο κέρμα, οι άνθρωποι θα έπαυαν να έρχονται καραβάνια και να μου δίνουν κέρματα. Νιώθουν την ανάγκη να πιστεύουν ότι είμαι πιο αφελής από αυτούς! Δεν έχεις ιδέα πόσα χρήματα έχω μαζέψει με το κόλπο αυτό! Δεν είναι λάθος να φαίνεσαι αφελής, όταν πράγματι είσαι έξυπνος.

» Βλέπετε κάτι στο παραπάνω κείμενο που να μην αντικατοπτρίζει την αλήθεια ? Βλέπετε κάτι που να μην έχει σχέση με το στοίχημα ? Χρειάζεται να κάνει ο γραφών κάποιους παραλληλισμούς ώστε να καταλάβετε ποιος είναι ο αφελής και ποιος είναι ο Χότζας στο στοίχημα ? Ο έχων γνώση της βλακείας του μπορεί να σωθεί. Ο έχων την πεποίθηση της εξυπνάδας του μπορεί μέχρι και να καταστραφεί.

Έτσι σε αυτό το τριήμερο θα ασχοληθώ όχι με τεράστιες αποδόσεις αλλά με αυτές που μου δίνουν την πιθανότητα να αυγατίσω τα χρήματα στην τσέπη μου. Πάμε και στις οχτώ επιλογές του τριημέρου. ΑΕΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ : Έχουμε δει και τις δυο ομάδες σε τουλάχιστον τρία παιχνίδια. Πως μπορεί να χάσει η ΑΕΚ από αυτόν τον Ολυμπιακό ?  Πως ο Ολυμπιακός δεν θα φάει τουλάχιστον δυο γκολ  με την άμυνα που έχει?  Ας μου απαντήσει κάποιος.

Ο άσσος μαζί με το οβερ 1,5 πληρώνει 3,30. ΜΠΟΥΡΣΑΣΠΟΡ – ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ : Τέσσερα οβερ σε πέντε παιχνίδια έχει η Μπουρσασπορ, τρία οβερ σε πέντε παιχνίδια έχει η Γαλατασαραι.  Στις τέσσερις τελευταίες εξόδους στην έδρα της Μπουρσασπορ η Γαλατασαραι έχει τρεις νίκες και μια ισοπαλία. Το διπλό πληρώνει 1,67 και απορρίπτεται. Από την συμπεριφορά των ομάδων φέτος   θα επιλέξω το διπλό παρέα με το οβερ 3,5 που πληρώνει 3,35.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ – ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ : Η Μπεσικτας έχει να κερδίσει εκτός έδρας την Φενερμπαχτσε από τις 17/04/2005. Τότε κέρδισε με 3-4.  Από τότε έχει πέντε ισοπαλίες και δέκα ήττες. Φέτος η Φενερμπαχτσε έχει δεχτεί και έχει πετυχει γκολ και στα πέντε παιχνίδια που έχει δώσει έχοντας εμφανιστεί μια φορά το απλό οβερ και τέσσερις το οβερ 3,5. Από την άλλη η Μπεσικτας είναι ποιο σφιχτή έχοντας δεχτεί μόλις τρία γκολ αλλά και έχοντας πετυχει μόνο εννέα.

Θα επιλέξω το ότι θα σκοράρουν και οι δυο ομάδες και θα σημειωθούν κάτω από 3,5 γκολ που πληρώνει 3,00 μονάδες. ΒΑΛΕΡΕΝΓΚΑ – ΜΠΡΑΝ : Δεύτερη η Μπραν στο -7 από την κορυφή, δωδέκατη η Βαλερενγκα στο +1 από την επικίνδυνη ζώνη. Τέσσερις συνεχόμενες νίκες η Μπραν, τρεις συνεχόμενες ήττες η Βαλερενγκα. Οι Μπουκ βγήκαν στην αγορά με το διπλό στο 2,90.

Τα μόνα αρνητικά για το διπλό είναι η προϊστορία που θέλει την Μπραν να έχει κερδίσει ξανά την Βαλερενγκα στην έδρα της το μακρινό 2011 και το ότι παίζει δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι εκτός έδρας. ΜΛΑΝΤΑ ΜΠΟΛΕΣΛΑΒ – ΠΛΖΕΝ : Από την μια έχουμε την Μπολεσλαβ με μόλις δυο νίκες και μια ισοπαλία στο πρωτάθλημα με αρνητικό σύνολο γκολ 6/11, απέναντι στην Πλζεν που έχει επτά στα επτά και σύνολο γκολ 16/2.

Το διπλό το πληρώνουν οι Μπουκηδες 2,50 και το θεωρώ υπερβολικό. ΦΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ – ΤΟΡΙΝΟ : Δεν υπάρχει παιχνίδι που να μην έχει πετύχει γκολ η Τορίνο ( μ.ο 2 ανά παιχνίδι) . Ναι αλλά δεν υπάρχει παιχνίδι που να μην έχει βάλει γκολ και η Γιουβέντους (μ.ο 2,8 ανά παιχνίδι ). Πόσο κλειστά να παίξουν οι δυο ομάδες και να μην δούμε γκολ και θέαμα ? Μην μου πει κάνεις ότι η Γιουβέντους θα ξεκουράσει παίκτες για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (χχαχαχαχα)Το γκολ παρέα με το Οβερ 3,5 πληρώνει 3,00.

ΒΕΡΟΝΑ – ΛΑΤΣΙΟ : Η Λάτσιο τρώει και βάζει γκολ χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν εξαιρέσεις το παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής που ήρθε 0-0 όλα τα άλλα είναι από απλά οβερ έως οβερ  4,5. Αλλά και η Βερόνα δεν πάει πίσω μιας και σε πέντε παιχνίδια έχει τρία οβερ να μας δείξει.  Η δε προϊστορία των δυο ομάδων είναι γεμάτη από παιχνίδια με γκολ και θέαμα.

Στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια στην έδρα της Βερόνα έχουμε τρία οβερ. Η Λατσιο δείχνει ένα σκαλί παραπάνω από την Βερόνα για αυτό θα επιλέξω να ρισκάρω και θα παίξω το διπλό παρέα με το οβερ 3,5 που πληρώνει 3.90. ΚΡΕΜΟΝΕΖΕ – ΠΕΣΚΑΡΑ : Συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο από την πρώτη αγωνιστική και είναι όσα έρθουν και όσα πάνε. Το αντερ δεν το αντίκρισε και το απλό οβερ είναι άπιαστο όνειρο πέντε στα πέντε οβερ 3,5 για την Πεσκαρα που ελπίζω να συνεχίσει το θετικό σερί της και για ακόμα μια αγωνιστική.

Το ότι θα είναι Σκορ οποιαδήποτε στιγμή στο παιχνίδι το 2-2 πληρώνει 5.00 μονάδες. Ενώ το γκολ και οβερ 3,5 πληρώνει 2,30.   Υ.γ 1. Επειδή κάποιες φορές βλέπω περίεργα όνειρα θα ήθελα να σας πω ένα που είδα προ λίγων ημερών : Μεταφέρομαι σε γήπεδο μεγάλο κατακιτρινισμένο. Χιλιάδες λαού το έχουν κατακλύσει από άκρη σε άκρη. Το παιχνίδι αρχίζει με καθυστέρηση και τα νεύρα  των ποδοσφαιριστών είναι πάνω από το κεφάλι.

Ο  διαιτητής τα έχει χαμένα. Άλλα σφυρίζει και άλλα δεν τα σφυρίζει. Μέχρι που σε ένα τρανταχτό λάθος του, ένας γέρος γραφικός μπαίνει μέσα στο γήπεδο και παίρνει την ομάδα που υποστηρίζει και την κάνει από το γήπεδο. Κάπου εκεί ξύπνησα. Την συνέχεια περιμένω να την δω επί της οθόνης. Υ.γ 2. Στο επόμενο άρθρο, που θα ήθελα να είναι το πρώτο αλλά ένεκα τριημέρου παιχνιδιών έκανα μια αλλαγή στην σειρά, σας έχω κείμενο για τον Νώε και το μακροχρόνιο στοίχημα.

Παλαιότερα άρθρα του Billaras