1922

Editorials

Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο…

Σωτήριον έτος 2000. Ηλιόλουστη μέρα, 29 του Μάη. Το τελευταίο παιχνίδι στο “παλιό” Γουέμπλεϊ πριν κλείσει γιά ανακατασκευή. Μιά εποχή που η Premier League ακόμα ήταν Premiership, και η Championship ήταν Football League First Division.

Αυτό το τελευταίο παιχνίδι της σαιζόν στο Νησί και το τελευταίο στο παλιό Γουέμπλει, ήταν φυσικά ο τελικός των πλέι οφ ανόδου στην (τότε) Premiership.

Την άνοδο είχαν κερδίσει Τσάρλτον και ….Μάντσεστερ Σίτι. Και στον τελικό έφτασαν Ιπσουϊτς και Μπάρνσλεϊ. Πρώτη φορά σε τελικό γιά την κατηγορία και γιά τις δύο, η Ιπσουϊτ το πάλευε μιά τετραετία σερί, αλλά έχανε στα ημιτελικά. Τελικό αποτέλεσμα; Η Ιπσουιτς νικήτρια 4-2 και επιστροφή της στα σαλόνια μετά από μιά πενταετία.

Ξαναγυρνάμε στα “φινάλε”.

Τελευταίο ματς της σαιζόν, τελευταίο ματς γιά το παλιό Γουέμπλει, τελευταίο παιχνίδι και γιά έναν παίκτη. Τον αρχηγό της Ιπσουϊτς. Δεν μεγάλωσε εκεί, δεν ανδρώθηκε εκεί, δεν ήταν οπαδός της. Ολοι τον ήξεραν από την Μίντλεσμπρο και τα εννιά του χρόνια εκεί, τα μισά με το περιβραχιόνιο. Και μετά με την Σέλτικ.

Οταν ήρθε στο Πόρτμαν Ρόουντ όμως, έδειξε κι εκεί την ηγετική του φυσιογνωμία, έκατσε μιά πενταετία, έγραψε 128 συμμετοχές, αγαπήθηκε, πήρε κι εκεί το “captain armband”.

Και στα 37 του πλέον, είχε ανακοινώσει ότι το τέλος της σαιζόν θα ήταν και το τέλος της δικής του καριέρας….

Την έκλεισε ιδανικά. Πάτησε κι αυτός πρώτη φορά το χορτάρι του Γουέμπλει. Και όταν η Μπάρνσλεϊ προηγήθηκε στο 6ο μόλις λεπτό με αυτογκόλ, αυτός ήταν που βγήκε μπροστά. Ο αρχηγός. Τι κι αν ήταν σέντερ μπακ; Είχε προωθηθεί γιά ένα κόρνερ, δεν γύρισε πίσω μετά το αρχικό διώξιμο, δευτερη σέντρα, πίσω δοκάρι, κεφαλιά, γκολ!

Μόλις στο 28′ ο αρχηγός στο τελευταίο του παιχνίδι έδειξε τον δρόμο, ισοφάρισε και μετά όλα έγιναν πιό εύκολα, το 4-2 σφράγισε την άνοδο και το τρόπαιο ήρθε στα χέρια του….

Λίγους μήνες μετά, ξεκίνησε δειλά-δειλά την προπονητική του καριέρα. Ως προπονητής φυσικά των “μικρών” της Ιπσουϊτς. Και βούτηξε και στα βαθιά λίγο καιρό μετά, όταν απολύθηκε ο Μπέρλι και έκατσε -γιά πρώτη φορά- ως πρώτος προπονητής σε έναν πάγκο. Εστω και ως υπηρεσιακός, έστω και γιά λίγο. Μιά διετία μετά πλέον, ήρθε η Χιμπέρνιαν, η Γουέστ Μπρομ, η Σέλτικ, η Μίντλεσμπρο, η Κόβεντρι και στις μέρες μας πλέον η Μπλάκμπερν.

To περασμένο καλοκαίρι ίσως η ιστορία να είχε γραφτεί αλλιώς γιατί η Ιπσουιτς τον ήθελε στον πάγκο της. Αρνήθηκε ευγενικά, έμεινε στην Μπλάκμπερν, αν και είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κοουτσάρει και την (δεύτερη) μεγάλη αγάπη του, όπως έγινε και με την Μίντλεσμπρο.

Δεν γράψαμε όμως τόση ώρα το όνομά του. Τόνι Μόμπρεϊ. Μιά φορά μονάχα αντιμετώπισε ως αντίπαλος την Ιπσουϊτς τα τελευταία χρόνια. Φέτος, στον πρώτο γύρο, πρώτη αγωνιστική! Αγγιξε την νίκη, αλλά ένα γκολ στο 91′ έφερε την μοιρασιά (2-2). Τώρα, αύριο, την υποδέχεται στο Ιγουντ Παρκ του Μπλάκμπερν.

Και την βρίσκει τελευταία, να καίγεται, με τον Λάμπερτ στο τιμόνι της εδώ και λίγο καιρό να παλεύει γιά τη σωτηρία. Το τελευταίο δείγμα της Ιπσουϊτς ήταν θετικό. Θα το παλέψουν. Εξι νεοφερμένοι, νίκη επί της Ρόδεραμ. Και ο Λάμπερτ…κάτι ξέρει από σωτηρίες, μόλις το 2016 έρχομενος Νοέμβρη μήνα έσωσε την…Μπλάκμπερν και μετά αποχώρησε.

Πολλές οι αναμνήσεις, πολλά τους συνδέουν. Πως θα νοιώσει αύριο ο Τόνι Μόμπρεϊ; Πόσα θα θυμηθεί; Το Γουέμπλει, το γκολ του, το περιβραχιόνιο, η άνοδος, δεν ξεχνιούνται εύκολα, ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας του στο τελευταίο του παιχνίδι. Θα πάρει βαθμό-ούς αύριο η (ενισχυμένη) Ιπσουϊτς; Η συνέχεια στην αυριανή στήλη, μόνο γιά τους συνδρομητές του Betsellers!

***Υπενθύμιση γιά υποψήφιους νέους συνδρομητές: Οσοι κανετε έγγραφη/συνδρομή με χρεωστική/πιστωτική (μέσω του περιβάλλοντος της Viva Wallet) ενεργοποιήστε αυτόματα.

Οσοι κάνετε με τραπεζική κατάθεση (είτε σε κατάστημα είτε on line banking) πρέπει να μας στέλνετε το καταθετήριο/απόδειξη στο [email protected] γιά να ενεργοποιήστε. Σας περιμένουμε στην μεγάλη μας παρέα!

Παλαιότερα Editorials