93

Κώστας Ζαφείρης

Ο δρόμος για το ξέφωτο

Γεια χαρά σε όλους.

Εφτασε η περίοδος στην Ευρωλίγκα, που τον δρόμο για το ξέφωτο θα τον βρουν όσοι διαθέτουν σκληράδα, τύχη και καλή προπονητική οδηγία.
Την δεδομένη χρονική στιγμή, μετά από πολλή σκέψη – και ώρες… σπαζοκεφαλιάς – όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κατέληξα σε μια σειρά από τα πλέι οφ της Euroleague, σ’ αυτήν που ξεκινά σε λίγες ώρες στο Πριγκηπάτο και θα βρει στο κέντρο του παρκέ τη Μονακό και την Φενερμπαχτσέ, έτοιμες να παίξουν τα ρέστα τους ξανά και ξανά και όσες φορές χρειαστεί (στις 3 νίκες η πρόκριση, το πλεονέκτημα έδρας στην πλευρά των Γάλλων) για την… αρπαγή του εισιτηρίου που οδηγεί στο Βερολίνο, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.


Η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς ψάχνει στην τρίτη κολλητή συμμετοχή της στα playoffs, την δεύτερη συνεχόμενη πρόκρισή της στο Final Four (πέρυσι απέκλεισε, εντός έδρας, στο game 5 την Μακάμπι), την ίδια στιγμή που η Φενέρ θέλει σαν… τρελή να μπει στο αεροπλάνο για το Βερολίνο, αφού δεν έχει παίξει σε F-4 από τη σεζόν 2018-19.
Η Μονακό ήταν και φέτος πολύ σοβαρή στην κανονική περίοδο, ενώ οπότε χρειάστηκε πήρε και το… κατιτίς της από τους «γκρι» (το ίδιο ισχύει και για τη Φενέρ), χωρίς ωστόσο η δεύτερη διαπίστωση να μειώνει σε τίποτα την καλή δουλειά που κάνει ο Σάσα Ομπράντοβιτς στο Πριγκηπάτο τα τελευταία χρόνια.


Η παρέα του Μάικ Τζέιμς (αυτός κι αν ψάχνει σαν τρελός μια κούπα στην Ευρωλίγκα) τερμάτισε τελικά στην 3η θέση (έμεινε από κάτω στην ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό/ρεκόρ 23-11/13-4 εντός), με τρεις νίκες λιγότερες και στην 6η θέση κατέληξαν οι Τούρκοι (20-14/5-12 εκτός), οι οποίοι η αλήθεια είναι ότι ανέβασαν ταχύτητα μετά την αλλαγή στον πάγκο τους (Γιασικεβίτσιους αντί Ιτούδη) τον Δεκέμβριο του ’23.


Ο Λιθουανός είναι μπαρουτοκαπνισμένος σε τέτοιου τύπου διαδικασίες (πλέι οφ), έδωσε το παρών στα τρία προηγούμενα Final Four, όντας στον πάγκο της Μπαρτσελόνα – και τις τρεις φορές έφυγε με άδεια χέρια.
Είναι δεδομένο ότι μιλάμε για μια πολύ δυνατή σειρά, που ίσως κρύβει πολύ… δράμα, με το ενδεχόμενο να κριθεί στα 5 παιχνίδια να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.


Από τη μία η σκληρή και αθλητική Μονακό του Σάσα Ομπράντοβιτς και από την άλλη η πιο σοφτ, αλλά εξίσου ποιοτική Φενέρ, που θα σκυλιάσει για να δώσει μια χαρά, φέτος, στους απαιτητικούς οπαδούς της.
Με δεδομένο ότι στην Πόλη η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι σχεδόν ανίκητη, αυτό που θα ψάξει σήμερα ή την Παρασκευή είναι να κάνει ένα… κόλπο στο Πριγκηπάτο για να κλέψει το πλεονέκτημα έδρας και να μπει σε θέση οδηγού στη σειρά.


Το βράδυ της Παρασκευής θα γνωρίζουμε, μαζί και το προς τα πού πάει το ποντάρισμα που έγινε…

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης