48

Billaras

Ποιοί θα βάλουν τα γκολάκια;

Εκατσα κι εγώ (όπως όλες αυτές τις μέρες) να δω και χθες φιλικά. Φιλικό με φιλικό έχουν διαφορά. Τώρα ας πούμε, στην τελική ευθεία για το Εuro, τα φιλικά αυτά για κάποιες ομάδες ήταν πρόβα τζενεράλε, μετά θα ριχτούν στη μάχη. Και το ίδιο ισχύει για όσα θα δούμε και σήμερα-αύριο-Δευτέρα. Καμιά άλλη εποχή δεν βλέπω φιλικά (όπως και σε καμιά άλλη εποχή δεν παίζω μακροχρόνια).

Μόνο τα τελευταία πριν από Euro και Μουντιάλ, αυτά βλεπω γιατί πέρα απο την μελέτη, η εικόνα είναι αλλιώς…

Χθες λοιπόν, σε τρία ματς που είδα, έπεσα απο τα σύννεφα και στα τρία. Ξεκινώντας απο το πλέον “αδιάφορο”, την Σκωτία. Περίμενα 0-0. Γενικά περιμένω ομάδα που θα σκοράρει με…αίτηση και χαρτόσημο αλλά και θα τρώει δύσκολα γκολ.

Ηρθε 2-2 απο 2-0!

Μετά είδα φυσικά το Γερμανία-Ελλάδα. Εδώ μπερδεύτηκα λιγότερο από τα τρία. Δεν περίμενα καλή τη Γερμανία (δεν σχολιάσω την καλή δική μας εμφάνιση που δεν άξιζε ήττας, το θέμα μας είναι η Γερμανία). Και όντως δεν ήταν καλή, εντελώς παραπλανητικό ότι μας κέρδισε. Θα γράψω πολλά περισσότερα σε επόμενη στήλη, όταν πιάσω τις ομάδες αναλυτικά.

Πάντως ως κεντρική ιδέα κρατήστε ότι την Γερμανία δεν την πιστεύω.

Και τέλος είδα την Αγγλια (αρχικά, αδικία να μην είναι Euro αυτή η σούπερ Ισλανδία που είδα). Εδώ…μπουρδουκλώθηκα. Μάλλον και ο Σαουθγκέιτ. Περίμενα να δω “διλήμματα” αλλά εδώ κάτι η απουσία Μπέλιγχαμ, κάτι που έφυγε νωρίς ο Στόουνς απο την άμυνα, είδα…απιθανιές.

Κακή η Αγγλία, έφαγε κράξιμο (δικαίως), έδειξε και ανέτοιμη (ακόμα και σε φυσική κατάσταση, μάλλον κάνουν μίνι-προετοιμασία). Για την Αγγλία ειδικά,θα πούμε πολλά και σύντομα.

Θα συνεχισω να βλέπω, παντως αν αναλογιστεί κανείς ότι χθες είδα το 1ο και 3ο φαβορί για την κούπα (και δεν έχουν άλλα φιλικά), απογοητεύτηκα.

Το λάθος

Σήμερα όμως το θέμα μου δεν θα είναι οι ομάδες.

Θα είναι οι παίκτες. Πρώτα bets σε ατομικό επίπεδο.

Εγραψα και στην Kingbet ότι κάποτε εδώ βγάλαμε πολλά λεφτά, ας το ξαναγράψω κι εδώ, να θυμηθούμε το μεγαλύτερο διαχρονικά λάθος των μπουκ σε μακροχρόνια απόδοση σε διοργάνωση Εθνικών ομάδων. Θεωρώ ότι δεν θα φύγει ποτέ απο την κορυφή αυτό το λάθος, ακόμα αναρωτιέμαι πως το έκαναν (ακόμα κι αν ήταν σε σχετικά νηπιακό μοντέλο οι εταιρίες πλην ελαχίστων, δεν δικαιολογείται τέτοια ιστορική γκάφα).

Είμαστε λοιπόν στο σωτήριο έτος 2006. Μουντιάλ στη Γερμανία. Είχε προηγηθεί ένα Μουντιάλ της Κορέας το 2002, όπου η “νασιονάλμανσαφτ”, η εθνική Γερμανίας είχε βγει 3η (και γενικά ξέρουμε τι σημαίνει Γερμανία σε τελικές φάσεις). Εκεί στην Κορέα, είχε βγει οριακά 2ος σκόρερ ένας στράικερ που είχε ξεκινήσει να λάμπει με την φανέλα της Καϊζερσλάουτερν.

Ο Μίροσλαβ Κλόζε. Στην Κορέα λοιπόν βάζει πέντε γκολ. Ολα με κεφαλιές! Και δεν βγαίνει 1ος σκόρερ γιατί τον είχε περάσει ο Ρονάλντο (το “φαινόμενο”). Το 2004 πάει στην Βέρντερ. Στο Euro τότε, στο ελληνικό Euro, δεν παίζει σχεδόν καθόλου, είχε τραυματιστεί. Κι εκεί μάλλον την πατάνε οι μπουκ (παρότι το 2004-05 και το 2005-06 με τη Βέρντερ σκοράρει 15 και 25 γκολ αντίστοιχα)! Εχουμε δηλαδή τον οριακά δεύτερο σκόρερ του Μουντιαλ 2002, τον σούπερ φορμαρισμένο πριν το Μουντιάλ του 2006, τον βασικό της Εθνικής Γερμανίας και…μέσα στο σπίτι του.

Και τι μας λένε οι μπουκ; Απόδοση 21,00. Δεν έχει ματαγίνει, ούτε θα το ξαναδούμε. Δεν έπρεπε να δίνει πάνω απο 6-7, μας τον…έκαναν δώρο. Η πλάκα είναι ότι στον όμιλο μονάχα, η Γερμανία είχε αντιπάλους Εκουαδόρ, Κόστα Ρίκα και Πολωνία!

Παίχτηκαν πολλά λεφτά. Πολλά. Ηταν και οι…παχιές αγελάδες τότε στην Ελλάδα. Αλλά και παγκόσμια ο Κλόζε φορτώθηκε σαν μουλάρι απ΄τα bets.

Την συνέχεια την ξέρετε. Δυο με Εκουαδόρ, δύο με Κόστα Ρίκα, ένα με Αργεντινή, πέντε γκολ (ξανά) και αυτή τη φορά βγήκε 1ος. Μέχρι σήμερα, ο Μίροσλαβ Κλόζε είναι ο 1ος σκόρερ όλων των εποχών σε Μουντιάλ (16 γκολ) και φυσικά ο 1ος σκόρερ όλων των εποχών στην Εθνική Γερμανίας (71 γκολ).

Αυτόν τον γκολτζή, αυτόν τον “δολοφόνο”, που ερχόταν από σούπερ σαιζόν και που έπαιζε εντός έδρας, μας τον έδωσαν σε απόδοση 21,00.

Ξέρω κόσμο που πήγε χλιδάτες διακοπές με τον Κλόζε, ξέρω άνθρωπο που πήρε αυτόκίνητο (σκεφτείτε, εβαζες 100 ευρω και έπαιρνες 2,100), γενικώς έγινε μεγάλο γλέντι. Αξέχαστο.

Με τον Κλόζε στο μυαλό λοιπόν-ειδικά τώρα που το Euro είναι στην Γερμανία- πάντα όταν μελετάω για σκόρερς ψάχνω μπας και ξαναβρώ κάτι ανάλογο. Με την ελπίδα θα μείνω, το ξέρω.

Αυτά είναι once in a lifetime, ειδικά έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι εταιρίες και γενικά το κουμάρι (και το ποδόσφαιρο).

Τα δεδομένα

Τι κοιτάμε όταν ψάχνουμε έναν πιθανό πρώτο σκόρερ; Την φόρμα του στο πρωτάθλημα με τον σύλλογό του. Την εμπειρία του. Αν εκτελεί τα πέναλτι (ειδικά με το VAR, τα πέναλτι εχουν αυξηθεί, είχαμε 16 το 2021 (ρεκόρ).

Τι “ταϊστές” έχει πίσω του και πλάγια. Το σύστημα της ομάδας, αν παίζουν με αυτόν και γι αυτόν. Και φυσικά πόσα ματς θα παίξει. Ταβανι είναι τα επτά ματς αν η εθνική του πάει τελικό. Φυσικά τσεκάρουμε και τι αντίπαλους έχει στα τρία πρώτα ματς του ομίλου.

Ο μέσος όρος σε Euro είναι τα πέντε γκολ. Το 2021 με 5 βγήκαν μαζι Κριστιάνο Ρονάλντο και Σικ (ο τσέχος).

Το 2016 βγήκε ο Γκριεζμάν με 6. Το 2012 βγήκαν τέσσερις μαζί, με 3 γκολ. Το 2008 βγήκε ο Βίγια με 4. Το 2004 ο Μπάρος με 5. Το 2000 βγήκαν Κλάιφερτ και Μιλόσεβιτς με 5. Και το 1996 ο Σίρερ πάλι με 5 γκολ. Μην πάμε παραπίσω, δεν έχει νόημα.

Οοοολα τα παραπάνω, τα “ανακατεύουμε” με την απόδοση πλέον…

Επιλογές

Προφανώς και δεν θα δείτε απο εμένα μικρές αποδόσεις σε μακροχρόνια.

Δηλαδή, δεν θα ανακαλύψω την Αμερική αν πω (τυχαία το αναφέρω) “1ος σκόρερ Ουκρανίας Ντόβπικ στο 2,00”. Χάρηκα, Βασίλης. Τέτοια θα διαβάσετε άπειρα παντού. Επίσης να πω ότι θα δείτε -πιθανότατα- μερικά ονόματα ακόμα, όταν -και αν – κανώ combos. Ξέρετε τώρα, “τελικό η τάδε, 1ος σκόρερ τάδε”. Τέτοια. Προς το παρόν μένω σε απλά bets. Πρώτος τουρνουά, 1ος στην ομάδα του.

Κλασικά bets, ετσι για..αρχή.

Εν αρχή λοιπόν, είναι ο Χάρι Κέιν. Ρισκάρω να προσπεράσει τον Εμπαπέ. Ο Εμπαπέ δεν είναι παραδοσιακός φορ. Ούτε έκανε τοπ σαιζόν. Ούτε έχω πειστεί ότι θα παίζει φουνταριστός. Προφανώς είναι ρίσκο, αλλά δεν θεωρώ ότι έπρεπε να είναι 1ο φαβορι. Αντίθετα, θεωρώ ότι έπρεπε να είναι ο Κέιν. Δείτε τις προϋποθέσεις που χρειάζεται ένας πρώτος σκόρερ παραπάνω.

Ο Κέιν τις έχει (περίπου) όλες. Σούπερ σαιζόν, 1ος στην Ευρώπη, παίζει και “εντός έδρας”, είναι 9αρι κλασικο, έχει καλούς “ταιστές”, εκτελεί πέναλτι, η Αγγλία λογικά θα πάει ψηλά, έχει και εύκολο όμιλο με Δανία-Σερβία-Σλοβενία. Μπορεί εδώ να βάλει με λίγη τύχη τρία γκολ. Αν ψάχνω τα πέντε, είμαι κοντά. Το 6,50 ειναι ψηλά. Οχι πολύ ψηλά, αλλά θεωρώ ότι έπρεπε να είναι 1ο φαβορί.

Το κρατάω.

Μετά, κοίταξα για κάτι πραγματικά “ψηλό”. Λίιιιγο κοίταξα Χάβερτς, εφυγα. Και τελικά έκανα στάση στον Λουκάκου. Κάπου ώπα εδώ. Το 17,00 είναι ψηλό, ήταν και 19,00 ως προχθές. Ο Λουκάκου είναι καθαρός φορ, εκτελεί τα πέναλτι, έχει “ταιστές” καλούς (ο…Ντε Μπρόιν φτάνει), το Βέλγιο μπορει να πάει ψηλα, ενώ έχει όμιλο με Σλοβακία, Ρουμανία, Ουκρανία! Εδώ βέβαια, αν είχαμε ανταλλακτήριο θα ειχαμε τη ζωή μας πολύ πιό εύκολη, αλλά…δεν έχουμε.

Μακάρι να ειχαμε. Θα αγοράζαμε στο 17, θα μας έβαζε 2-3 γκολ, θα πουλάγαμε στο 4. Κέρδος και χαίρετε (μην μπερδευτεί κανείς με το cash out, ουδεμία σχέση). Οπως και να’χει, βάζω κατιτίς και στον Λουκάκου.

Και τέλος, φεύγω από τους πιθανούς 1ους του Euro και πάω σε πιθανούς 1ους ομάδων.

Λίγο Σκαμάκα κοίταξα στην Ιταλία αλλά έφυγα, ψάχνω λαβράκια.

Το ένα, το βρήκα στην Ολλανδία. Προ ημερών ο Κούμαν είπε (ξανά) με κάθε επισημότητα ότι τα πέναλτι θα τα εκτελεί ο Φαν Ντάικ! Τα πέναλτι είναι κομβικά, έχουν αυξηθεί ελέω VAR (16 στο Euro του 2021, το ανέφερα και παραπάνω). Λίιιγη ευνοια θέλει, να πάρει πχ δύο πέναλτι η Ολλανδία. Και να βάλει κι ένα με κεφαλιά από στημένο (έβαλε και προ ημερών).

Με 3 γκολ ελπίζω βάσιμα. Το 21,00 είναι τεράστιο άπαξ και ξέρω ότι θα εκτελεί τα πέναλτι. Θα το κρατήσω. Ομολογώ ότι σκάλωσα λίγο και στον Μπρούνο Φερνάντες (αυτός και ο Χάβερτς ήταν γενικά οι δύο έτεροι προβληματισμοί μου) αλλά τον άφησα.

Οπότε, αυτοί οι τρεις για…αρχή. Υπενθυμίζω, ίσως ξαναδείτε παίκτες σε συνδυασμούς. Σε επόμενη στήλη αυτά.

Προς το παρόν τα τρία πρώτα μακροχρόνια είναι Κέιν στο 6,50 (1ος Euro), Λουκάκου στο 17,00 (1ος Euro) και Φαν Ντάικ (1ος Ολλανδίας) στο 21,00. Tα ξαναλέμε ίσως και αύριο, ή Δευτέρα, ειλικρινά δεν ξέρω, θέλω σίγουρα ακόμα δύο στήλες ως την επόμενη Πέμπτη. Η μελέτη συνεχίζεται!

Παλαιότερα άρθρα του Billaras