605

Billaras

Πολλά παραπάνω από “τελικός”-UPDATE!

Πριν από το στοίχημα, λίγη ιστορία: Ως το 1935 δεν το λέγαμε-λέγανε Ιραν. Ολοι το έλεγαν Περσία. Εμείς οι Ελληνες τους βαφτίσαμε Πέρσες, απ’ την νότια-νοτιοδυτική περιοχή Πάρς (σήμερα τη λένε Φάρς). Σκεφτείτε ότι η γλώσσα του Ιράν είναι τα Φαρσί (με αντιδάνειο απ΄τα τούρκικα, λέμε κι εμείς εδώ ως σήμερα “αυτός τα μιλάει φαρσί τα γερμανικά ή τα αγγλικά”, δηλαδή μιλάει άπταιστα μιά ξένη γλώσσα, ειναι πολύ μορφωμένος).

Η περιοχή, η επαρχία Φαρς με μεγαλύτερη πόλη την Σιράζ είναι απέναντι απ΄το…Κατάρ, “βλέπει” στον Περσικό κόλπο.

Το Ιράν λοιπόν, είναι φυσικά ένας πανάρχαιος πολιτισμός, κάπου στο 7000 πχ κατοικήθηκε. Σήμερα κατοικούν πάνω από 85 εκατομμύρια άνθρωποι. Ευχή και κατάρα του; Οτι τα εδάφη είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο (το 11% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου είναι απ΄το Ιράν).

Σημαντική ημερομηνία το 1935 που ζήτησαν οι ίδιοι να λέγονται Ιράν αντί Περσία, ακόμα πιό σημαντική όμως το 1953. Ως τότε Ιράν και ΗΠΑ τα πηγαίναν τέλεια. Κυριολεκτικά. Σκεφτειτε ότι ο αμερικάνος Ουίλιαμ Σούστερ ήταν…θησαυροφύλακας του Ιράν, ενώ ο αμερικάνος Χάουαρντ Μπάσκερβιλ ήταν μεγάλος Ιρανόφιλος και σκοτώθηκε σε ενέδρα το 1909.

Ως το 1953 λοιπόν, όλα μέλι γάλα. Τότε ο καθόλα δημοκρατικά (νέο)εκλεγμένος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μοσαμέκ αποφασίζει το “αδιανόητο”. Εθνικοποίηση του πλούτου, του πετρελαίου τους! Δεν τα μοιραζόμαστε με ξένους πλέον τα πετρέλαιά μας. Αυτό ήταν. Η CIA με “πραξικόπημα” τον ρίχνει, εγκαθιστά τον σάχη Παχλαβί, σκληρός άνθρωπος, καθεστωτικός.

Αλλά με τους αμερικάνους τα είχε καλα, συμφωνίες με Νίξον κλπ.

Ο λαός χρόνια μετά, ξεσπάει. Ιρανική επανάσταση. Το 1979, η τρίτη σημαντική ημερομηνία. Ρίχνει τον δικτάτορα Παχλαβί. Και επιστρέφει απο την εξορία ο μέγας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί. Εκτότε, από το 1979, είναι το Ιράν όπως το ξέρετε οι περισσότεροι.

Θεοκρατική-Ισλαμική Δημοκρατία. Ο Θεός να την κάνει δημοκρατία φυσικά. Ξέρετε τι γίνεται πρόσφατα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Είναι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Απ’ το 1979 έχουμε άπειρα επεισόδια (από ντου στην αμερικάνικη πρεσβεία και ομηρία, καταρριψη ιρανικού επιβατικού αεροπλάνου, ως πρόσφατα εκτέλεση με αμερικάνικο πύραυλο, του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, το 2020 αν θυμάστε, επί Τραμπ.

Ο νυν αγιατολάχ, ο Αλή Χαμενεϊ έχει ορκιστεί εκδίκηση…

Γιατί τα έγραψα όλα αυτά; Για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με κανένα άλλο σημερινό ματς. Τα είδα απο εδω, απο εκεί, από παντου. Να αρχίσω τα ειδικά; Δεν θέλω “απλά γιά να υπάρχουν”. Μάχη θα γίνει στο Εκουαδορ-Σενεγάλη αλλά οι αποδόσεις δεν φτουράνε, αδιάφορο το Ολλανδία-Κατάρ, το Αγγλία-Ουαλία θα το ελέγχω στο live αλλά δεν πιστεύω σε κάτι “περίεργο”.

Οπότε έμεινε ένα. Το Ιράν-ΗΠΑ.

Δεύτερο, γιατί ήθελα να σας δείξω ότι αυτό το ματς δεν είναι…απλό ματς. Ναι μπορεί ο Κειρόζ να λέει “εμείς κοιτάμε τη μπάλα”, αλλά οι παίκτες του ξέρουν μέσα τους τι σημαίνει. Ο Κειρόζ είναι πορτογάλος, δεν ξέρω πόσο το νοιώθει. Αν σκοράρει το Ιράν, οι ιαχές θα φτάσουν στο Κατάρ από…απέναντι! Δεν είναι ένα απλό ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Ποτέ δεν θα είναι, ειδικά σήμερα που στο Ιράν επικρατεί αναβρασμός και επιχειρείται μιά νέα επανάσταση για δικαιώματα που οι άνθρωποι εκεί (ειδικά οι γυναίκες) έχουν στερηθεί.

Μπορεί το Ιράν να περνάει και με Χ (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου). Αλλά πιστεύω θα κερδίσει. Γιατί και θα το επιδιώξει, αλλά και γιατί οι ΗΠΑ θα ανοιχτούν.

Θέλουν μόνο νίκη. Οσο θα περνάει η ώρα, όχι από νωρίς. Καλή ομάδα, αλλά αφελείς. Σαν τους Καναδούς. Με την Αγγλία έπαιζαν πασούλες, λές και τους έκανε ο πόντος. Και να έχαναν δεν θα άλλαζε κάτι για απόψε, ενώ με τυχόν νίκη τους προχθές θα άλλαζαν πολλά. Κι όμως δεν το ρίσκαραν. Δεν σκοράρουν ευκολα, δεν κερδίζουν εύκολα. Ταλέντο υπάρχει, αλλά ίσως να λείπει η ποδοσφαιρική παιδεία.

Καταλήγω: Ολα γυρίζουν γύρω από το Ιράν. Και κόκκινη μπορεί να βγει αν το ματς γίνει πόλεμος (δεν το αποκλείω) και ο άσος του 4,00 είναι ψηλός και combo παίζονται και ειδικά, και απ’ όλα. Ο άξονας μου είναι αυτός. Νίκη Ιράν στο τέλος, μετά από ρίσκα ΗΠΑ στο β’ ημίχρονο και σε ματς-πόλεμο. Τι θα παίξω; Θα τα δείτε στις προτάσεις. Δυο τρία μπετ όλα σε αυτό το ματς.

Τα άλλα μου είναι αδιάφορα. Ελπίζω να είδατε την χθεσινή εκπομπή, αν όχι δείτε την εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=LKUqvoL-OXA

Update: Με χάλασαν οι Πέρσες χθες (έτσι μας τους έμαθαν ο Μιλτιάδης, ο Λεωνίδας και ο Μέγας Αλέξανδρος, Ιρανούς να τους λένε οι άλλοι), όχι γιατί έχασαν και αποκλείστηκαν, αλλά γιατί δεν το πάλεψαν.

Δεν είδα κόλαση, δεν είδα μάχη. Κρίμα. Κατά τα άλλα, ουδεμία έκπληξη που αυτή η απαίσια ομάδα η Ουαλία αποκλείστηκε και ως τελευταία (μηδέν βαθμούς έπρεπε να έχει, αλλά ας είναι), ενώ κυνήγησα το 3-0 στην Ολλανδία, είχαν δοκάρι στο 91′ και το 3-0 ήρθε απ΄τους Αγγλους! Στη σούμα, πλέον λείπει μονάχα το 2-2 ως σκορ. Και το αυτογκόλ ως τρόπος επίτευξης τέρματος.

Ολα τα άλλα έχουν συμβεί.

Σήμερα; Χλωμό πάλι το μενού. Δεν είναι ιντριγκαδόρικη γαμώτο αυτή η 3η αγωνιστική. Αυστραλία-Δανία και Πολωνία-Αργεντινή δεν τα κοιτάω καν για pre game. Βλέπουμε στο live. Να βάλει 2 γκολ ο Μέσι γίνεται; Και φυσικά να μην αποκλειστεί (κούφια η ώρα) η Αργεντινή; Αυτά θέλω.

Στα άλλα δύο, η Γαλλία θα κάνει ροτέισον καλό, η Γαλλία με Ντεσάν όλο Χ φέρνει την 3η αγωνιστική, αλλά…δεν φτάνει το Χ της Τυνησίας! Και δεν νομίζω να κάνουν τόσο στραβά μάτια οι γάλλοι και να εκτεθούν.

Πάντως σχέσεις έχουν, γνωστά αυτά (ως το 1957 αν δεν απατώμαι ήταν αποικία της Γαλλίας η Τυνησία, ενώ πολλοί τυνήσιοι παίκτες έχουν και γαλλικά διαβατήρια. Τι θέλω; Να το βάλει ο Καζρί. Βασικά να παίξει βασικός, ήμαρτον δηλαδή. Μηδεν γκολ η Τυνησία, ίσως και ένα δικό του να μου αρκεί, τον έχω γιά 1ο αν θυμάστε και σε μονό αποδεκτό. Ο Καζρί έχει γεννηθεί Κορσική, έχει παίξει και Ελπίδες Γαλλίας (και ήταν μαζί με Γκριεζμάν)! Ας μπει, ας σκοράρει σε φιλικό κλίμα, να το χαρούμε κι εμείς.

Για τυχόν “ματσολιά”, κοιτάμε στο live.

Αρα τι έμεινε; το Σαουδική Αραβία-Μεξικό…

Δεδομενα και το Μεξικό (που θέλει μονο νίκη) αλλά και η Αραβία, θέλουν και γκολ! Πολλά γκολ. Το Μεξικό αν κερδίζει και είναι στο Χ η Αργεντινή θέλει +3 γκολ, αν χάνει η Πολωνία θέλει +4 γκολ! Η Αραβία αν κερδίζει πέρασε, το Χ της κάνει μόνο αν χάνει η Αργεντινή, αλλά κι εκείνη θέλει γκολ γιατί υστερεί και από Πολωνία και απο Αργεντινή!

Το Μεξικό σκοράρει με…τάμα, αλλά σήμερα όλα για όλα.

Κακή ομάδα. Η Αραβία δεν ειναι κακή, παίζει ανοιχτά, δεν αποκλείω τα γκολ, με ρίσκο και τα πολλά. Να έρθει το 2-2;

Θα κρατήσω μόνο το over 3,5. Mε ρίσκο, έτσι για να πω ότι κάτι έπαιξ pre game. Και θα το κάνω δυάδα με over 3,5 Γερμανία από αύριο. Μικρό αυτό, στο 1,80. Αλλά και λογικό και πιθανό. Ας βγει το σημερινό και βλέπουμε. Είναι στο 3,20.

Αρα η δυάδα είναι στο 5,76. Τίποτα άλλο pre game. Ας σκοράρουν Καζρί-Μέσι-Ζιρού (όποιοι παίξουν), ας μπουν γκολ και στο Μεξικό και μιά χαρά. Τα λέμε chat, αύριο μετά τις 2 θα έχουμε νέα στήλη (διημέρου).

Παλαιότερα άρθρα του Billaras