46

Κώστας Ζαφείρης

Το πιο κρίσιμο (update στο πινακάκι – 14/06)

Γεια χαρά σε όλους.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει εκτός των τεσσάρων – ή και περισσοτέρων – τειχών, μία από τα ίδια και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τα οποία φτάνουν προς το φινάλε της φετινής τους ιστορίας.
Στο ελληνικό πρωτάθλημα (εδώ κι αν βράζει ο τόπος…), ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 2-1 τη σειρά των τελικών κόντρα στον Ολυμπιακό και θα πάει την Τετάρτη στο ΣΕΦ για να παίξει τα ρέστα του.


Συνολικά ανώτερη η ομάδα του Γ. Μπαρτζώκα μετά τα τρία πρώτα ματς της σειράς, στο χέρι της είναι να τελειώσει τη δουλειά στο game 4 και να πανηγυρίσει με τους φιλάθλους της και μέσα στο σπίτι της το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην Basket League.
Βλέπω Ολυμπιακό, δεν θα παίξω τίποτα.
Στην Τουρκία, η Εφές έκανε το (πρώτο) θαύμα, αλλά θα χρειαστεί κι άλλη υπέρβαση στον τέταρτο τελικό ξανά στην έδρα της Φενερμπαχτσέ για να μείνει ζωντανή.


Θυμίζω, έχασε τα δύο πρώτα ματς στο γήπεδό της από την ομάδα του Γιασικεβίτσιους και γλίτωσε τη σκούπα την Δευτέρα με buzzer beater του Σέιν Λάρκιν, μειώνοντας σε 2-1.
Στην Γερμανία, η Αλμπα έκανε το κόλπο στο Μόναχο (στο δεύτερο ματς της σειράς απέναντι στη Μπάγερν/ισοφάρισε με μπρέικ σε 1-1) και στο Βερολίνο θα έχει την ευκαιρία της (ακολουθούν δύο παιχνίδια στην έδρα της) για να ολοκληρώσει μια σημαντική υπέρβαση –δύσκολη, πάντως, η αποστολή της κόντρα στους πιο «γεμάτους» Βαυαρούς.


Στη Γαλλία, η Μονακό έβγαλε χαρακτήρα στο game 3 στο Παρίσι, ρίχνοντας κατραπακιά στην κάτοχο του Eurocup, Παρί, η οποία ως γνωστόν τη νέα σεζόν θα παίζει στην Ευρωλίγκα (έχει στο ταμείο και ετοιμάζεται να ρίξει πολύ χρήμα το καλοκαίρι για να ικανοποιήσει τα θέλω του Τόμας Ισαλο).
Στο 2-1 η σειρά υπέρ των Μονεγάσκων, που ίσως βλέπουν τον Μάικ Τζέιμς να παίζει τα τελευταία ματς με τη φανέλα τους.

Ξανά στο Παρίσι το game 4, με την Παρί να είναι με την πλάτη στον τοίχο και να έχει τα όπλα για να βάλει δύσκολα στο σύνολο του Σάσα Ομπράντοβιτς. Ισως ένα ψιλό στο over, αλλά μέχρι εκεί.
Στην Ισπανία, η Ρεάλ επιστράτευσε την άμυνά της στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς των τελικών με την… άμαθη σε τέτοιες καταστάσεις (αλλά προφανώς σούπερ επιτυχημένη φέτος, κάνοντας ιστορική σεζόν σε όλα τα επίπεδα) Μούρθια, φέρνοντας – όπως αναμενόταν – την κατάσταση στα μέτρα της.


Λογικά, οι φιναλίστ της Euroleague θα ξεμπερδέψουν στο σπίτι της ομάδας του Σίτο Αλόνσο.
Κλείνουμε με Ιταλία και τους τελικούς της Lega A. Στο 1-1 η σειρά, στις τρεις νίκες ο τίτλος, με την Αρμάνι να κάνει μπρέικ στο πρώτο ματς μέσα στην Μπολόνια (ο Νέιπιερ με τρίποντο το έστειλε στο έξτρα πεντάλεπτο και εκεί καθάρισε ο Σιλντς) και τη Βίρτους να βγάζει αντίδραση στο game 2, με πρωταγωνιστή τον Σενγκέλια.


Πολύ κοντά οι δύο ομάδες, τόσο ο Μεσίνα όσο και ο Μπάνκι ασχολούνται πολύ με την άμυνα (75-86 το πρώτο παιχνίδι στην παράταση, 72-64 το δεύτερο), όπως επίσης γνωρίζουν καλά και οι δύο ότι αυτό είναι το σημαντικότερο παιχνίδι της σειράς.
Χρωστάει μια «γεμάτη» εμφάνιση ο Μίροτιτς στο κοινό της Αρμάνι, που σήμερα θα γεμίσει το Mediolanum Forum των 12.

000 θέσεων, πήγα με την έδρα από ημίχρονο – προτίμησα ως συνήθως να αποφύγω το χάντικαπ/στους 5,5 πόντους σ’ αυτή την περίπτωση.
Αυτά και κουράγιο με τη ζέστη, αλλά και με όλα τα… υπόλοιπα.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης