1780

billaras

Το φεστιβάλ σε νούμερα

Καθώς μπαίνουμε στην τελευταία μέρα ενός εντυπωσιακού σε θέαμα φεστιβάλ ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα άλλα και διασκεδαστικά νούμερα τα οποία κάνουν τόσο ξεχωριστό αυτό το αθλητικό γεγονός. Κάθε χρόνο στο φεστιβάλ συγκεντρώνονται πάνω από 250.000 θεατές. Αυτό σημαίνει πως η ζήτηση σε τρόφιμα και ποτά είναι τεράστια. Ετσι σε κάθε φεστιβάλ καταναλώνονται περίπου : 3 τόνοι σολωμού, 2 τόνοι φιλέτο μοσχαρίσιο, 9 τονοι πατάτες , 45.

000 μερίδες σάντουιτς, 46.000 φρατζόλες ψωμί, 25.000 χοτ-ντογκ και 20.000 μερίδες πατάτες. Από ποτά έχουμε 220.000 μεγάλα ποτήρια Guiness (μιας και συμπέφτει ο εορτασμός του Αγιου Πατρίκιου) , 120.000 φιάλες μπύρας και μηλίτη, 125.000 μεγάλα ποτήρια μπύρας, 30.000 μπουκάλια κρασί, 18.000 φιάλες σαμπάνιας και 8.000 γαλόνια τσαγιού και καφέ. Ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία αναφορικά με τα άλογα : το μόνο άλογο που έχει κερδίσει και το Champion Hurdle (1984) και το Gold Cup (1986) είναι το Dawn Run.

To τελευταίο γκρι άλογο που κέρδισε το Gold Cup είναι το Desert Orchid το 1989. O θρυλικός Kauto Star είναι το πρώτο άλογο που κέρδισε δύο φορές το Gold Cup το 2007 και 2009. Ο νικητής με την μεγαλύτερη απόδοση στο στοίχημα ήταν ο Norton's Coin το 1990 με 101.00. Αντίθετα ο Arkle το 1966 ήταν ο νικητής με την μικρότερη απόδοση (1.10).Ο τζόκεϋ με τις περισσότερες νίκες σε ένα φεστιβάλ είναι ο Ruby Walsh (7) και το άλογο με τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες είναι ο Quevega με 6.

Στο φεστιβάλ ΔΕΝ υπάρχει κώδικας ένδυσης όπως σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ αν και είναι παράδοση να προσπαθούν οι θεατές να ντύνονται καλά ειδικά την Μέρα των Γυναικών. Το φεστιβάλ του Cheltenham έχει κατοχυρώσει τη λέξη “Φεστιβάλ” και έχει τα δικαιώματα χρήσης της.                                                                                Τρεις Grade 1 Η τέταρτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 7 κούρσες, 3 εκ των οποίων είναι Grade 1.

Αναλυτικότερα 1η κούρσα : Τriumph Hurdle : Πολύ ενδιαφέρουσα κούρσα με δνατές συμμετοχές. Ξεχωρίζει το φαβορί Defi Du Seuil το οποίο θεωρείται το κορυφαίο τεταρτοετές σε χαμηλά εμπόδια. Ενδιαφέρουσα συμμετοχή το Dandy Mag, αδελφός κατά το ήμισυ της κορυφαίας φοράδας Vroum Vroum Mag. Καλή φόρμα και το Charli Parcs, ενώ ερωτηματικό θα είναι η παρουσία του Landofhopeandglory που έχει πολύ καλό pedigree άλλα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα σε δύσκολο έδαφος.

2η κούρσα : County Handicap Hurdle : Η ιπποδρομία που μέχρι το 2009 έκλεινε το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Ανοιχτή κούρσα με αρκετές ενδιαφέρουσες συμμετοχές. Το Mick Jazz εκπροσωπεί τον πιο φορμαρισμένο εκπαιδευτή του φεστιβάλ μέχρι τώρα. O Ivanovic Gorbatov κέρδισε πέρσι στο φεστιβάλ και ανήκει πλέον στο ανερχόμενο αστέρι των εκπαιδευτών. Ερωτηματικό το αήττητο ως τετραετής Winter Escape το οποίο αν είναι σε καλή κατάσταση έχει όλα τα δεδομένα της κούρσας υπέρ του.

Προσοχή στο Μοhaayed ίσως κάνει την έκπληξη σε πολύ υψηλή απόδοση. 3η κούρσα : Νοvices' Hurdles : μια καταπληκτική κούρσα με μερικά απ τα άλογα με τη μεγαλύτερη πρόοδο στις μεγάλες αποστάσεις με χαμηλά εμπόδια. Πολύ δυνατή παρουσία ο Death Duty με 4 νίκες φέτος σε ισάριθμες κούρσες. Εντυπωσιακή παρουσία και από το Wholestone με 3 νίκες στο ιπποδρόμιο του Cheltenham όπως και το Augusta Kate το οποίο εκπροσωπεί το δίδυμο Mullins/Walsh και θα τρέξει με 7 λιβρες λιγότερο βάρος λόγω φύλου.

4η κούρσα : Gold Cup Chase : H κορώνα του φέστιβαλ. Η σπουδαιότερη κούρσα με εμπόδια μαζί με το Grand National. Μετά την απώλεια λόγω τραυματισμού του μεγάλου φαβορί Thistlecrack, μιλάμε ίσως για το πλέον ανταγωνιστικό Gold Cup των τελευταίων χρόνων. Cue Card (3 νικες στο φεστιβάλ και 10 Grade 1 νίκες), Djakadam (2 φορές δεύτερος στο Gold Cup), Νative River (εκπροσωπεί τη νέα γενιά με νικές σε Grade 1) και Outlander (ο κύριος ανταγωνιστής του Djakadam στην Ιρλανδία) ξεχωρίζουν.

Σε τιμές αουτσάιντερ ίσως αξίζει μια ματιά στο Minella Rocco που αν βελτιώσει τα άλματα του ίσως κάνει την έκπληξη. 5η κούρσα : St James's Place Foxhunter Chase : Κούρσα για αρχάριους – ερασιτέχνες αναβάτες. Πολύ ενδιαφέροντα άλογα άλλα η απειρία των αναβατών δε προσφέρεται για στοιχηματισμό. Θα την παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον. 6η κούρσα : Conditional Jockeys' Handicap Hurdle : Κούρσα για νεαρούς αναβάτες με κάτω από 70 νίκες στην καριέρα τους.

Μεγάλο πεδίο με πολλές συμμετοχές. Στοιχηματικά θα απέχουμε για τους ίδιους λόγους με την προηγούμενη κούρσα. 7η κούρσα : Johnny Henderson Grand Annual Chase : Η παλαιότερη κούρσα του φεστιβάλ και η παλαιότερη επίσης στο τρέχον καλεντάρι του National Hunt. Από τις 24 συμμετοχές ξεχωρίζουμε το Le Prezien το οποίο έχει πολύ καλό σημείο handicap και είναι και το πλέον συνεπές και σταθερό άλογο.

Καλή συμμετοχή και ο ιρλανδός Dandridge το οποίο έτρεξε ικανοποιητικά στην κούρσα αυτή πριν 1 χρόνο όπως και το τρίτο της τότε κούρσας, Rock The World. Αρχικη κάβα: 400 μονάδες Κάβα 16/3 : 458 μονάδες Επιστροφές 16/3 : 28,80 μονάδες Υπόλοιπο: 486.80. Πονταρίσματα 17/3 : Μονό : Wholestone (7.00) 15 μονάδες Μονό : Le Prezien (7.00) 15 μονάδες Δυάδα τα δύο (49.00) 3 μονάδες Σύνολο πονταρίσματος 17/3/2017 : 33 μονάδες Νέο υπόλοιπο : 453,80 μονάδες *Από τις 4 το απόγευμα και μετά, θα είμαστε στο τσατ για να παρακολουθήσουμε μαζί την τελευταία μέρα και το Gold Cup **Θα ακολουθήσει απολογιστικό κείμενο το Σάββατο μαζί με προτάσεις από άλλες αγγλικες ιπποδρομίες εκτός Τσέλτεναμ.

Παλαιότερα άρθρα του billaras