1814

Editorials

Χωρίς χρήμα, αλλά με…μάτι και…κουτάλες!

Κάτω από τα ραντάρ. Κυριολεκτικά. Η έκφραση “κάτω από τα ραντάρ” χρησιμοποιείται συχνά στο ποδόσφαιρο, ακόμα πιό συχνά στο στοίχημα. Ομως, τη σαιζόν 2018-19 καμιά ομάδα δεν την ανέδειξε περισσότερο από την Νόριτς. Την πρωταθλήτρια της Championship Νόριτς, η οποία επέστρεψε στα σαλόνια της Premier League μετά τον υποβιβασμό της το Μάιο του 2016.

Οταν ξεκίναγε η σαιζόν 2018-19, οι μπουκμέικερς είχαν την Νόριτς 10ο φαβορί. Περίπου σε απόδοση 23,00 να πάρει τον τίτλο (και κάπου στο 8.00 ήταν η άνοδος γενικά μέσω και πλέι οφ, να μπει δηλαδή στην 6αδα). Είχε από πάνω της Στόουκ, Γουέστ Μπρομ, Αστον Βίλα, Σουόνσι, Ντέρμπι, Μπρέντφορντ, Λιντς, Μίντλεσμπρο και Νότιγχαμ. Το καλύτερο; Είχε απόδοση 13.

00 γιά… υποβιβασμό. Στο 23.00 γιά τίτλο, στο 13.00 γιά υποβιβασμό! Οι μπουκ ειδικά στην Championship κάνουν σχεδόν πάντα λάθος εκτίμηση, από το 2003 το πρώτο φαβορί κατ’ αυτούς μόνο μιά φορά επιβεβαιώθηκε, πρόπερσι στην Νιουκάστλ. Τώρα όμως, είχαν κάνει τόσο λάθος με τη Νόριτς ή όντως σωστά εκτιμούσαν πέρυσι το καλοκαίρι;

Γιά τη Νόριτς είχε προηγηθεί μιά σαιζόν κακή, στην οποία είχε καταλήξει 14η με ρεκόρ 15-15-16.

Ηταν η πρώτη του Γερμανού Φάρκε στον πάγκο. Λεφτά δεν υπήρχαν πολλά, όσα είχε δώσει το “αλεξίπτωτο” υποβιβασμού το 2016 είχαν σωθεί. Και μάλιστα ακριβώς επειδή είχαν σωθεί, πούλησε και τα δύο αστέρια της, τους Μάντισον (στη Λέστερ) και Μέρφι (στην Κάρντιφ). Και μαζεψε μιά 40αρα γιά να πορευθεί. Αρα οι μπουκμέικερς μάλλον σωστά την “διάβαζαν”.

Κακή σαιζόν, πώληση αστεριών, μικρό πορτοφόλι.

Η Νόριτς δεν ήταν ποτέ αυτό που λέμε “φραγκάτη”. Το αντίθετο. Κύριοι μέτοχοι είναι το ζεύγος Μάικλ Γουίν Τζόουνς και Ντέλια Σμιθ (φωτό).

Πολλά χρόνια τώρα, από το 1997. Ενας συγγραφέας και μιά μαγείρισσα! Η Ντέλια Σμιθ βέβαια είναι μιά σταρ. Το 1996 το βιβλίο της με συνταγές πέρασε τα 2 εκατ. αντίτυπα, βγήκε “βιβλίο της χρονιάς” στην Αγγλία. Τηλεοπτική περσόνα ως το 2013. Τώρα όλοι ξέρουμε ας πούμε τον Τζέιμι Ολιβερ αλλά η Ντέλια Σμιθ ήταν ο πιονέρος. Η εγγλέζα Βέφα Αλεξιάδου!

Η περιουσία του ζεύγους εκτιμάται κάπου στα 25 εκατ.

λίρες. Φτωχούς δεν τους λες, το αντίθετο. Αλλά γιά τα αγγλικά ποδοσφαιρικά δεδομένα είναι…νάνοι. Κυριολεκτικά νάνοι, μιλάμε γιά την εποχή της παγκοσμιοποίησης, κινέζοι, άραβες, ταϊλανδοι, ινδοί, μαλαισιανοί, αμερικάνοι, όλοι επενδύουν στο αγγλικό football.

Ολα αλλάζουν τον Απρίλιο του 2017. Είναι το turning point.

Το ζευγάρι των μετόχων λεφτά δεν έχει μεν, αλλά έχει απέραντη αγάπη στην ομάδα του (η κυρια Σμιθ χρόνια αναλάμβανε το catering της Νόριτς στα ματς ενώ ο κύριος Τζόουνς συνήθως βλέπει τα ματς στην κερκίδα των φανατικών, όχι στα επίσημα και ποτέ δεν λείπουν ούτε από τα εκτός έδρας) και κυρίως έχει…μάτι.

Κοφτερό. Αρπάζουν τον Στιούαρτ Γουέμπερ. Τότε 33, τώρα πλέον στα μόλις 35 του ο Ουαλλός sporting director. Με θητεία σε ακαδημίες και αλλού αλλά πρωτίστως στην Χάτερσφιλντ που κάνει άριστη δουλειά εκεί, την φέρνει στα σαλόνια πρώτη φορά.

Αν οι Σμιθ-Τζόουνς έχουν μάτι, ο Γουέμπερ είναι…αετός. Γάτα με πέταλα. Του ζητάνε “χτίσιμο” χωρίς πολλά λεφτά. Παλιά του τέχνη κόσκινο, μιά ζωή σε διάφορες ακαδημίες, ενώ στην Χάτερσφιλντ είχε φέρει τον Βάγκνερ της Ντόρτμουντ ΙΙ! Το..ξανακάνει λοιπόν. Φέρνει στον πάγκο ένα μήνα μετά τον Ντάνιελ Φάρκε (φωτό οι δύο τους), επίσης από την 2η ομάδα της Ντόρτμουντ, με το επιτελείο του μαζί.

Η Ντόρτμουντ είναι υπόδειγμα, είναι το σωστό μοντέλο. Και με τον Φάρκε αρχίζουν να το υλοποιούν στα “καναρίνια”. Είπαμε παραπάνω, κάκιστη 1η σαιζόν. Λογικό. Ο κόσμος γκρινιάζει αλλά κάνει και υπομονή, στηρίζει, περιμένει να δει. Η Νόριτς κάνει…παιδομάζωμα. Πουλάει όπως είπαμε τα αστέρια της αλλά από την 1η κιόλας σαιζόν του Φάρκε, τι φέρνει; Τέσσερα καλά ταλέντα από τις ακαδημίες (Κάλντγουελ, Γκόντφρι, Λιούις και Ααρον) και…οκτώ γερμανούς παίκτες μικρών κατηγοριών.

Με λίγα λεφτά “σκουπίζουν” την γερμανική αγορά! Σρμπένι από Πάτερμπορν, Χέις από Ντιναμό Δρέσδης, Πάσλακ (από Ντόρτμουντ, έπαιζε δανεικός στην Χοφενχάιμ), Τρίμπουλ από την ολλανδική Ντεν Χααγκ, Στίπερμαν από Μπόχουμ, Λέιτνερ από Αουγκσμπουργκ, Ζίμμερμαν από Ντόρτμουντ ΙΙ και τον κουβανογερμανό Ονέλ Χερνάντεζ από την Μπραουνσβάιγκ.

Τέρμα έχει τον έμπειρο ολλανδό Κρουλ, μένει ένα κερασάκι. Τέεμου Πούκι. Ο Φινλανδός φορ της Μπρόντμπι, πιό παλιά στην Σάλκε, μιά μηχανή των γκολ με εμπειρία στα δύσκολα. Ο ίδιος θα πει “όταν με πλησίασαν, σκέφτηκα “που να πάω με βαθιές γιόμες και τάκλιν; Μετά κατάλαβα ότι είχα λάθος και ευτυχώς συμφώνησα”. Παίκτης της χρονιάς φυσικά, 32 γκολ σε 53 ματς συνολικά, αλλά αν υπήρχαν κι άλλα βραβεία θα έπρεπε να δωθει και ένα στον Στιούρτ Γουέμπερ.

Η Ντέλια Σμιθ θα πει μόνο μιά λέξη γιά τον τεχνικό διευθυντή της Γουέμπερ: “Είναι διάνοια”. Ο Γουέμπερ απλά και λιτά θα υπερθεματίσει “σπάσαμε τα στερεότυπα”.

Τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία που την ξέρετε. 27-13-6 ρεκόρ, 94 βαθμοί, πανάξιοι πρωταθλητές, τα “καναρίνια” χωρίς λεφτά, χωρίς προβολή, με δυσοίωνες προβλέψεις, κάτω από τα ραντάρ, επέστρεψαν στην Premier League…

**Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από την σημερινή Kingbet.

Υ,Γ: Εστειλα και προσωπικά e-mail, το κάνω και από εδώ: Το Betsellers με την νέα του μορφή “κλείδωσε” και έγινε απολύτως συνδρομητικό στις 6/11. Ηταν περίπου 20 μέρες ανοιχτό προς όλους και στις 6 Νοέμβρη κλείδωσε. Αμεσα τρέξατε. Το εννοώ. Ηταν κάτι συγκλονιστικό αυτό που ζήσαμε εκείνες τις μέρες.

Το γράφω λοιπόν και δημόσια προς όλους αλλά πρωτίστως προς τους 58 φίλους, πραγματικούς φίλους που μέσα στον Νοέμβριο έκαναν 6μηνη συνδρομή. Πολλοί περισσότεροι (διπλάσιοι) κάνατε ετήσια εκείνες τις μέρες του Νοέμβρη, τώρα στέκομαι στους 58. Εσεις λοιπόν οι πεντηνταοκτώ φίλοι, είτε από χθες-είτε σήμερα-είτε αύριο-είτε γενικώς μέσα στον Μάιο, πάψατε-θα πάψετε να είστε ενεργά μέλη.

Μέλη θα είστε ΠΑΝΤΑ (το προφίλ σας δεν σβήνεται απλώς θα είναι ανενεργό μέχρι να το ενεργοποιήσετε εσείς ξανά με νέα συνδρομή).

Γράφω λοιπόν γιά να σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ δημόσια. Τίποτα παραπάνω. Αν θα ανανεώσετε, γιά πόση διάρκεια και πότε θα το κάνετε (μπορείτε είτε…σήμερα-είτε σε δύο μήνες, άνα πάσα ώρα και μέρα γενικώς, δεν αλλάζει κάτι) είναι προσωπικό θέμα-απόφαση του καθενός.

Εγώ απλά θέλω να τονίσω ότι όποια κι αν είναι η απόφασή σας, εμείς εδώ πάντα θα σας θεωρούμε μέλη του Betsellers, πάντα θα σας περιμένουμε και πάντα θα σας θεωρούμε φίλους. Πραγματικούς φίλους, είτε γνωριζόμαστε από κοντά είτε όχι.

**Οι τρόποι είτε νέας συνδρομής είτε ανανέωσης είναι οι γνωστοί, οι ίδιοι. Τα νέα μέλη κάνετε πρώτα προφιλ και μετά είτε κατάθεση σε τράπεζα-είτε μέσω χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας.

Στην πρώτη περίπτωση άμεσα στέλνετε το καταθετήριο σε φωτο στο [email protected] γιά να ενεργοποιηθείτε, στην δεύτερη δεν χρειάζεται τίποτα, γίνεται αυτόματα (απλώς γιά να πληρώσετε μέσω κάρτας πάτε πρώτα στο περιβάλλον της viva wallet). Τα παλιά μέλη ξέρετε ήδη τη διαδικασία, κάνετε τα ίδια απλά έχετε ήδη προφίλ δικό σας, δεν κάνετε νέο.

Παλαιότερα Editorials