822

Tzini

Ένα παιδί στο Κονακρί!

Καλησπέρα σας! Αρχίζουν να ξαναζεσταίνονται οι μηχανές στα πρωταθλήματα της Αφρικής όπου αυτό το ΣΚ έχουμε την πρώτη αγωνιστική για τις διοργανώσεις CAF Champions League και CAF Confederation Cup. Για τα επόμενα τρία ΣΚ θα έχουμε παιχνίδια γι αυτές τις διοργανώσεις και τα παιχνίδια πρωταθλήματος των ομάδων που συμμετέχουν θα παίζονται μεσοβδόμαδα.

Σήμερα, όπως και πέρσι θα αφιερώσω το μεγαλύτερο κομμάτι της στήλης στο CAF Champions League, όπου θα δούμε τι μπορεί να περιμένουμε στους τέσσερις αυτούς ομίλους.

Group A

Al Ahly, Mamelodi, Al Merreikh, Al Hilal

Ο πρώτος όμιλος έχει μακράν το μεγαλύτερο παρασκηνιακό ενδιαφέρον. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα έβλεπα live την κλήρωση των ομίλων όπου καλεσμένος ήταν ο γνωστός μας Pitso Mosimane.

Ο πιο πετυχημένος κόουτς της ηπείρου και νυν προπονητής της Al Ahly. Tο όνομα του το έχτισε βέβαια στην Mamelodi και δεν θα μπορούσε να βγάλει άλλο μπαλάκι φυσικά! Για κάποιο λόγω όλοι στην αίθουσα ήταν σίγουροι για το Al Ahly-Mamelodi και έτσι έγινε. Όμως, ο Pitso δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, αφού οι άλλες δύο ομάδες που έφερε στο γκρουπ είναι οι δύο μεγάλες ομάδες του Σουδάν! Αυτήν την εβδομάδα έχουμε μόνο το ματς Mamelodi-Al Hilal, μιας και η Al Ahly αγωνίζεται για το FIFA Club World Cup.

Επίσης τον τελευταίο καιρό έχει πέσει στο τραπέζι η ανανέωση του συμβολαίου του όπου οι απολαβές του θα είναι πολύ μεγάλες για τα δεδομένα, κοντά στα 2εκ. ετησίως! Χθες μάλιστα η κυρία Mosimane, η οποία εκτελεί χρέη μάνατζερ του συζύγου της, ανακοίνωσε ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. (Μεσημεριάτικη εκπομπή το κάναμε προχωράμε!)

Θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση λοιπόν, να γκελάρει εντός έδρας η Mame αλλά οι τιμές του άσου είναι αδιάφορες, όπως εντύπωση θα μου κάνει να περάσει κάποια εκ των δυο ομάδων από το Σουδάν.

Group Β

Raja, Setif, Horoya, AmaZulu

Ο δεύτερος όμιλος είναι μακράν ο πιο αμφίρροπος διότι εδώ δεν υπάρχει καμία αδύναμη ομάδα. Και οι τέσσερις μπορούν να διεκδικήσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση, δίνοντας ένα ισχνό προβάδισμα στη Raja, ενώ η AmaZulu μάλλον υστερεί λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου.

Το 1,50 στο ματς της Raja είναι αρκετά μικρό, θα μπορούσε να είναι κάπου στο 1,65-1,70 που θα ήταν πιο σωστό. Στο άλλο ματς του ομίλου όμως θα σταθώ περισσότερο. Η Horoya από τo Κονακρί της Γουινέας, έχει κερδίσει πολύ καλύτερους αντιπάλους από τη Setif στην έδρα της και τα 2,10 του άσου είναι λίγο τσιμπημένα. Το κρατάμε προς το παρόν και βλέπουμε στην πορεία πως θα παιχτεί.

Group C

Esperance, Etoile Sahel, Belouizdad, Jwaneng Galaxy

Ο τρίτος όμιλος έχει και αυτός (όπως και ο επόμενος) την ιδιαιτερότητα να συμμετέχουν δύο ομάδες από την ίδια χώρα. Εδώ έχουμε την Esperance από την Τύνιδα της Τυνησίας και την Etoile Sahel απο τη πανέμορφη Σούσσα της ευρύτερης περιοχής του Σάχελ. Εδώ έχουμε ξεκάθαρα μια πολύ αδύναμη ομάδα, την Jwaneng Galaxy από την Μποτσουάνα.

Νομίζω ξέρουμε ήδη τον τελευταίο του ομίλου και λογικά η Esperance θα πάρει την πρωτιά, οπότε το σημερινό Etoile Sahel-Belouizdad είναι πολύ σημαντικό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Θα κρατούσα και εδώ τον άσο αλλά οι ομάδες από την Τυνησία δεν έχουν καθόλου παιχνίδια στα πόδια τους εδώ και πολύ καιρό. Με αυτά τα δεδομένα το 0-0 φαίνεται να είναι ένα αρκετά πιθανό σκορ.

Group D          

Wydad, Zamalek, Petro Atletico, Sagrada Esperanca

Ο τελευταίος όμιλος μοιάζει αρκετά με τον πρώτο αφού έχουμε δύο ξεκάθαρα φαβορί με μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ τους και δύο ομάδες από την Αγκόλα. Αν και έχουν βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια οι Petro Atletico και Sagrada Esperanca, απέχουν ακόμα από το επίπεδο των αντιπάλων τους Wydad και Zamalek.

Οι τιμές των άσων τους είναι πάρα πολύ χαμηλά όπως και των γκολ όπου δεν βρίσκουμε κάπου αξία. Θεωρώ δύσκολο να δεχθούν γκολ αλλά ακόμα και οι άσοι με νο γκολ δεν έχουν την παραμικρή αξία.

Για το τέλος άφησα το πρωτάθλημα του Μαρόκου. Χθες είχα ξεχωρίσει την FES και την FUS όμως η πρώτη από το 2,40 βρίσκεται πλέον στο 1,66(!) όπου είναι εκτός λογικής.

Σωστή τιμή είναι κάπου στο 2,00-2,10 αλλά επειδή έβλεπα άσο στο ματς δεν μπορώ να πάω στην κόντρα που έχει πλέον αξία. Η FUS αντιμετωπίζει τη Berrechid η οποία τις τελευταίες δύο μέρες έχει χάσει 3 σημαντικούς παίκτες εκ των οποίων οι δύο πήγαν σήμερα κιόλας στη Berkane. Η FUS με το νέο προπονητή της έχει κάνει ένα 4/4 από τα Χριστούγεννα και έχει την ευκαιρία να το κάνει 5/5.

Στο 2,60 το διπλό το κρατάμε. Τέλος, είχα κρατήσει το Χ στο Agadir-Jadida αλλά πριν λίγο έπεσε και αυτό απο το 3,00 στο 2,70 οπότε κόπηκε και αυτό. Είχα σκεφτεί το Trixie αρχικα με Horoya νική και u2.5, FUS και το Χ, όμως τα πράγματα έγιναν πιο απλά τώρα και θα πάμε με την απλή δυάδα Horoya και FUS.

ΥΓ.

Πάντα μου θύμιζε κάτι το Κονακρί αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ τι! Να που σήμερα λοιπόν μου ήρθε η φλασιά που λένε και το έψαξα λίγο παραπάνω.

Από τη δεκαετία του ’50 και έπειτα ανακαλύφθηκαν τα ορυχεία σιδήρου στην περιοχή και ακολούθως ξεκίνησε η ανάπτυξη του εμπορίου της χώρας. Η γεωγραφική του θέση κιόλας δίνει μια από τις μικρότερες δυνατές αποστάσεις Λατινικής Αμερικής-Αφρικής με αποτέλεσμα το λιμάνι του, (φωτο) να έχει πολύ μεγάλη κίνηση. Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκε και ο Νίκος Καββαδίας στο ποίημά του Λύχνος του Αλλαδίνου όπου φυσικά και συμμετείχε το Τzini εξού και ο τίτλος! Αργότερα το ποίημα αυτό μελοποιήθηκε από το Θάνο Μικρούτσικο και εκτελέστηκε από τους αδερφούς Κατσιμίχα αλλά και το Θηβαίο, καλή απόλαυση! https://www.youtube.com/watch?v=BGdTvpvj1sc

Παλαιότερα άρθρα του Tzini