1759

Μάκης Μηνδρινός

Αλλαγές προπονητών σε Πρέμιερ, Τσάμπιονσιπ

Χαιρετώ! Το Κόπα Αμέρικα και το Ευρωπαϊκό U21 βρίσκονται στην τελική ευθεία καθώς ξεκινούν τα νοκ άουτ, ενώ σε εξέλιξη είναι και το Κόπα Αφρικα. Η όλη κουβέντα που έχουμε κάνει ως τώρα για όλες αυτές τις διοργανώσεις είναι επιδερμική. Δεν θα πω ψέματα, δεν έχω παρακολουθήσει όλα τα ματς, δεν έχω βγάλει ούτε ευρώ από την τσέπη μου για να παίξω στοίχημα.

Κάναμε τον στοιχηματικό απολογισμό της σεζόν στις δύο προηγούμενες στήλες, είδαμε όσα θεωρώ ότι έπρεπε να δούμε, οπότε πάμε σιγά σιγά να κοιτάξουμε κάποια πράγματα ενόψει της νέας σεζόν. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, όπως ενδεχομένως να έχετε δει το μεταγραφικό πάρε-δώσε είναι πολύ μικρό ακόμα, οπότε δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για μεταγραφές.

Θα δούμε, όμως, τι γίνεται στους πάγκους ανά κατηγορία, ξεκινώντας σήμερα από Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονσιπ.

Πρέμιερ Λιγκ

Μέχρι στιγμής τρεις ομάδες από τις 20 έχουν προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή. Ή, καλύτερα, έχουν διώξει τον προπονητή με τον οποίο έκλεισαν την περσινή σεζόν.

* Στην Τσέλσι, το αναμενόμενο διαζύγιο με τον Μαουρίτσιο Σάρι ήρθε και αντικαταστάτης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Είναι θέμα ωρών, όμως, να επισημοποιηθεί η συμφωνία με τον Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος θα αφήσει την Ντέρμπι για να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του. Η δική μου άποψη είναι ότι ο Σάρι στην πρώτη του σεζόν στους Λονδρέζους ήταν απόλυτα επιτυχημένος: πήρε το Γιουρόπα Λιγκ, ήταν σχετικά άνετα στην τετράδα, ενώ έχασε στις λεπτομέρειες (στα πέναλτι) τον τελικό του Λιγκ Καπ από τη Μάντσεστερ Σίτι.

* Στην Μπράιτον το διαζύγιο με τον Κρις Χιούτον δεν ήταν αναμενόμενο. Θα το πω διαφορετικά: αν η Μπράιτον δεν είχε προπονητή τον Χιούτον δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα έσωζε την κατηγορία και πέρσι και πρόπερσι. ΟΚ, η Μπράιτον δεν έπαιζε μπαλάρα, όμως με βάση το υλικό που είχε νομίζω ότι ήταν μια χαρά. Αντικαταστάτης του Χιούτον θα είναι ο Γκρέιαμ Πότερ, μια πολύ ειδική περίπτωση προπονητή.

Ο Πότερ δούλεψε στη Σουόνσι πέρσι και τα δείγματα ήταν αρκετά καλά, όμως η Πρέμιερ Λιγκ προφανώς είναι άλλο επίπεδο. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018 μη ξεχνάμε ότι ο Πότερ είχε δουλέψει ως προπονητής σε μια ομάδα όλη κι όλη, τη σουηδική Εστερσουντ! Είναι πολύ ιδιαίτερη η περίπτωσή του, είχε γράψει σχετικά και ο Βασίλης.

* Ο τρίτος που αποχαιρέτησε και μάλιστα τις προηγούμενες ώρες είναι ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος αποχώρησε από τη Νιουκάστλ. Και έγινε χαμός. Πολύ αγαπητός στον κόσμο, ουσιαστικά χάρη στον Μπενίτεθ και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον κόσμο κύλησαν ομαλά οι προηγούμενες σεζόν. Οσο ο Ασλεϊ δεν πουλάει τις μετοχές του τόσο θα έχει απέναντί του τον κόσμο, αν και λέγεται ότι η ιδιοκτησία θα αλλάξει χέρια άμεσα και ότι είναι πολύ πιθανό να περάσει σε έναν ζάμπλουτο συγγενή του ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι.

Εννοείται πως αντικαταστάτη δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Τσάμπιονσιπ

Ηδη έχουμε κάμποσες αλλαγές προπονητών και έρχονται κι άλλες, καθώς είναι δεδομένη η συμφωνία του Λάμπαρντ με την Ντέρμπι, άρα η τελευταία είναι σε αναζήτηση προπονητή. Ως τώρα:

* Πιο πρόσφατη και πολύ άδικη κατά την άποψή μου είναι η απομάκρυνση του Γκάρι Μονκ από την Μπέρμιγχαμ.

Η σεζόν της Μπέρμιγχαμ ήταν πολύ καλή και μάλιστα παίζοντας ουσιαστικά χωρίς μεταγραφές. Αν δεν είχε φάει την αφαίρεση βαθμών ίσως διεκδικούσε δυνατά ακόμα και τα πλέι οφ! Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αντικαταστάτης, παίζει και το ενδεχόμενο να μείνει με τον υπηρεσιακό Κλότετ, μέχρι πρότινος βοηθό του Μονκ.

* Τέλος από τη Χαλ ο έμπειρος Νάιτζελ Ατκινς, με τη θέση του να παίρνει ο Γκραντ ΜακΚαν, που ήταν στον πάγκο της Ντόνκαστερ.

Ενδιαφέρουσα κίνηση με τον 39χρονο Βορειοϊρλανδό, ο οποίος δείχνει αρκετά καλά στοιχεία στο ξεκίνημα της καριέρας του χωρίς όμως να έχει κάνει το ξεπέταγμα.

* Η μετακίνηση του Πότερ στη Μπράιτον έφερε τον Στιβ Κούπερ στον πάγκο της Σουόνσι. Τα προηγούμενα χρόνια ο Κούπερ δούλευε πολύ με Ακαδημίες, ενώ ήταν για αρκετά χρόνια (από το 2015 μέχρι πριν από λίγο καιρό) στην Εθνική U17 της Αγγλίας.

Δεν έχει δουλέψει ποτέ σε σύλλογο ως πρώτος προπονητής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

* Τέλος ο αγαπημένος μας Τόνι Πιούλις από την Μίντλεσμπρο, με τον Τζόναθαν Γουντγκεϊτ να τον αντικαθιστά. Ο πολύ έμπειρος Πιούλις έδωσε τη θέση του σε ένα «παιδί» της Μίντλεσμπρο, καθώς ο Γουντγκεϊτ έπαιξε πολλά χρόνια μπάλα στη «Μπόρο».

Το «πρόβλημα» εδώ είναι ότι δεν έχει ξαναδουλέψει ποτέ ως πρώτος προπονητής και πάντα τέτοιου είδους επιλογές έχουν ρίσκο, έστω κι αν πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τη Μίντλεσμπρο.

* Νέος προπονητής στη Γουέστ Μπρομ ο Σλάβεν Μπίλιτς, ένα μεγάλο όνομα για τα δεδομένα της κατηγορίας. Η Γουέστ Μπρομ θέλει ξεκάθαρα να πετύχει ό,τι δεν μπόρεσε φέτος: την άνοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι ολοκλήρωσε τη σεζόν με υπηρεσιακό προπονητή, τον Τζέιμς Σον. Προφανώς ο Μπίλιτς είναι μια εξαιρετική επιλογή, τουλάχιστον στα χαρτιά.

* Ο Μαρκ Γουόρμπαρτον ανέλαβε την ΚΠΡ, η οποία έκλεισε την σεζόν με υπηρεσιακό προπονητή. Ο Γουόρμπαρτον ήταν τα προηγούμενα χρόνια σε Μπρέντφορντ, Ρέιντζερς και Νότιγχαμ, όμως μόνο στην πρώτη έδειξε πολύ καλό έργο.

* Στη Λούτον ο Μικ Χάρφορντ οδήγησε την ομάδα στην άνοδο ως υπηρεσιακός και πλέον νέος προπονητής είναι ο Γκρέιαμ Τζόουνς, ο οποίος ήταν 11 χρόνια βοηθός του Ρομπέρτο Μαρτίνες (Σουόνσι, Γουίγκαν, Εβερτον, Εθνική Βελγίου), ενώ πέρσι ήταν πάλι βοηθός προπονητή στη Γουέστ Μπρομ. Με λίγα λόγια, έχει πολύ καλό όνομα ως βοηθός προπονητή όμως για πρώτη φορά θα δουλέψει ως πρώτος προπονητής.

Την Παρασκευή θα τα πούμε ξανά και θα δούμε τι γίνεται στις πιο κάτω κατηγορίες.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος