1434

Μάκης Μηνδρινός

Ανυπομονησία και προσοχή!

Χαιρετώ! Νιώθω σαν παιδάκι. Πώς ήταν όταν περιμέναμε πιτσιρικάδες αμάν και πώς να κάνουμε το πρώτα μας μπάνιο; Ή πώς περιμέναμε με κομμένη την ανάσα τις πρώτες μας διακοπές; Θυμάστε την ανυπομονησία. Ε, κάπως έτσι.

Μπάλα μετά από δύο μήνες, στοίχημα μετά από δύο μήνες. Λέω πάλι κάτι που έχω γράψει και το προηγούμενο διάστημα, πως αυτό που συμβαίνει τώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη καλοκαιρινή προσμονή.

Που περιμένουμε, δηλαδή, μετά τις διακοπές να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα.

Οι περισσότεροι έχουν ήδη ξεχάσει την τρέχουσα σεζόν. Ελάχιστα τα ματς που θυμάμαι. Είναι λες και πάτησε κάποιος ένα κουμπί. Το τι θα δούμε είναι προφανώς ένα τεράστιο ερωτηματικό. Βασικά τα ερωτήματα είναι πολλά.

Και σίγουρα δεν γίνεται να απαντηθούν πριν ξεκινήσουν τα ματς. Δεν γίνεται, γιατί η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλους. Όταν λέμε για όλους, το εννοούμε, κυριολεκτικά. Από γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, προπονητές, παίκτες, μέχρι εμάς που απλά περιμένουμε να δούμε μπάλα.

Πρωτόγνωρα πράγματα και στοιχηματικά. Οι προπονητές λένε ότι οι παίκτες πολύ δύσκολα θα είναι έτοιμοι.

Δεν έκαναν κανονική προετοιμασία, είναι δύο μήνες σε απραξία. ΟΚ, κάποιοι έκαναν προπόνηση σπίτι τους. Τι προπόνηση έκαναν; Αποκλείεται να δούλεψαν όλοι το ίδιο. Βάζω στοίχημα ότι κάποιοι δούλεψαν ελάχιστα. Και όσες ομαδικές προπονήσεις έγιναν ήταν λίγες και υπό αυστηρά μέτρα.

Πώς, λοιπόν, θα εμφανιστεί μία ομάδα; Αλλοι παίκτες θα είναι σε καλή κατάσταση, άλλοι όχι.

Ο προπονητής τι θα κάνει; Θα εμπιστευθεί τον σταρ του που δεν είναι σε καλή κατάσταση ή θα βάλει κάποιον που υπό νορμάλ συνθήκες ήταν πάγκο ή εξέδρα, επειδή δούλεψε περισσότερο στην καραντίνα και το σώμα του είναι πιο έτοιμο;

Με τους τραυματισμούς τι θα γίνει; Ολοι γνωρίζουμε ότι η μισή σεζόν για έναν ποδοσφαιριστή κρίνεται στην προετοιμασία που έχει κάνει.

Και συνήθως ο οργανισμός κάθε παίκτη προετοιμάζεται για να είναι έτοιμος από Μάρτη μέχρι Μάιο που υπό νορμάλ συνθήκες ολοκληρώνεται η σεζόν. Οσο δηλαδή διήρκησε η καραντίνα φέτος! Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται λεπτομέρειες, αλλά πιστέψτε με δεν είναι. Οσοι έχουν παίξει έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, ή οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα, προφανώς μπορούν να το καταλάβουν καλά.

Από ‘κει και πέρα έρχεται το καθαρά αγωνιστικό. Αγώνες χωρίς κόσμο. Μπαίνεις στην ψυχολογία του παίκτη. Πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος που έχει συνηθίσει να παίζει σε γεμάτα γήπεδα (όπως π.χ. στην Μπουντεσλίγκα) όταν πρέπει να αγωνίζεται χωρίς κόσμο; Πώς θα τον επηρεάσει στην απόδοσή του;

Οι παίκτες θα μπαίνουν από τα πρώτα λεπτά δυνατά στα παιχνίδια; Και αν δεν αντέξουν να βγάλουν το 90λεπτο λόγω έλλειψης ρυθμού και φυσικής κατάστασης; Αρα, μήπως είναι λίγο πιο μαζεμένοι στην αρχή;

Με τις αποστάσεις πως θα γίνει; Θέλω να πω, θα μπαίνουν οι παίκτες με… τα χίλια σε όλες τις επαφές; Ή θα είναι πιο μαζεμένοι;

Ουδείς μπορεί να τα γνωρίζει όλα αυτά.

Θα τα δούμε στην πράξη. Ακόμα και οι 5 αλλαγές ένα πείραμα είναι. Γιατί μπορείς να τις κάνεις σε τρεις διακοπές, όχι σε πέντε (εκτός αν υπάρχει τραυματισμός). Αρα κάποιες πρέπει να είναι διπλές αλλαγές. Και πάλι ενδεχομένως την πρώτη αγωνιστική, την αυριανή δηλαδή, να μη βγουν συμπεράσματα. Ισως θα χρειαστεί και δεύτερη και τρίτη.

Οι προπονητές είπαν ότι για να ξαναβρούν ρυθμό οι παίκτες τους χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Τουλάχιστον όταν –με το καλό- ξεκινήσουν τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα, θα έχουμε θεωρητικά μια καλύτερη εικόνα. Είπαμε, η Μπουντεσλίγκα είναι ο οδηγός. Και για το αν θα λειτουργήσει όπως πρέπει και σύμφωνα με το πλάνο, αλλά και πως θα ανταπεξέλθουν παίκτες και ομάδες.

Τι κάνουμε; Μέχρι να έχουμε εικόνα, αναλύουμε ό,τι αγωνιστικά δεδομένα είχαμε πριν από τη διακοπή. Προφανώς φόρμα δεν υπάρχει, όμως τα ρόστερ είναι ίδια. Δεν έγιναν μεταγραφές, δεν έφυγαν παίκτες. Και οι προπονητές είναι σχεδόν παντού ίδιοι, οπότε γνωρίζουμε τη φιλοσοφία και το στυλ της κάθε ομάδας. Αυτά στη θεωρία, μένει να τα δούμε και στην πράξη.

Μπουντεσλίγκα

Αουγκσμπουργκ – Βόλφσμπουργκ: Η Αουγκσμπουργκ είναι η μία από τις δύο ομάδες που θα επανεκκινήσουν τη σεζόν με νέο προπονητή. Πάντα πρόκειται για ειδικές συνθήκες όταν μια ομάδα έχει νέο προπονητή. Είτε μιλάμε για νορμάλ καταστάσεις, είτε για πιο ιδιαίτερες, όπως είναι αυτή τώρα. Στόχος της είναι η παραμονή, το +5 δεν την κάνει να νιώθει άνετη σε καμία περίπτωση.

Ευρώπη κοιτάζει η Βόλφσμπουργκ, που πήγε στη διακοπή σε αρκετά καλή κατάσταση.

Κρατάω το over εδώ, που είναι σε οριακή απόδοση αουτσάιντερ (1,91).  Στα φετινά ματς της Αοουγκσμπουργκ σημειώνονται κατά μέσο όρο 3,52 γκολ. Μόνο στης Ντόρτμουντ (4,04) και στης Μπάγερν (3,96) μπαίνουν παραπάνω. Στης Βόλφσμπουργκ σημειώνονται αντίστοιχα 2,56 γκολ κατά μέσο όρο.

Μοιάζει μικρός ο αριθμός σε σχέση με την Αουγκσμπουργκ, όμως αν απομονώσουμε τα τελευταία εκτός της Βόλφσμπουργκ, βλέπουμε σκορ 3-1, 2-4, 2-3 και 2-2. Over 3,5 δηλαδή τα 4 πιο πρόσφατα εκτός έδρας παιχνίδια της.

Λειψία – Φράιμπουργκ: Προφανώς υπάρχει φαβορί, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπλέξω με τόσο μικρά σημεία, ειδικά υπό αυτές τις συνθήκες.

Μελετώντας όμως τα στατιστικά, λέω στο συγκεκριμένο παιχνίδι να δοκιμάσω ένα fun bet. Η Λειψία στα 12 εντός έδρας παιχνίδια της έχει κάνει δύο φορές ανατροπή σε ημίχρονο/τελικό (2/1). Στα 4 από τα 5 πιο πρόσφατα εντός έμεινε πίσω στο σκορ και μάλιστα δέχθηκε τουλάχιστον ένα γκολ μέχρι το 30’! Μία έμπνευση λοιπόν, σε διπλό ημίχρονο/άσο τελικό (δίνει 19,00).

Ή απλά ανατροπή σε οποιοδήποτε σημείο, αν το βρείτε κάπου.

Ντόρτμουντ – Σάλκε: Το μεγάλο ντέρμπι. Ετσι κι αλλιώς έχουν ιδιαιτερότητες αυτά, ακόμα περισσότερο τώρα! Σκέψη για κόντρα, με το 6άρι της Σάλκε να προκαλεί. Ειδικά από τη στιγμή που στη Ντόρτμουντ υπάρχουν και δύο σημαντικές απουσίες, του Τσαν και του Βίτσελ. Από την άλλη, η Σάλκε έχει επιστροφές.

Η εικόνα της πριν από τη διακοπή δεν ήταν καλή, είναι από τις περιπτώσεις που απλά ελπίζουμε ότι η διακοπή λειτούργησε ευεργετικά για τους «βασιλικούς μπλε».

Ντίσελντορφ – Πάντερμπορν: Κι εδώ θεωρητικά είναι ένα καλό over, σε νορμάλ τιμή (1,80). Μάλιστα, η Πάντερμπορν έχει 14 over 1,5 στο ημίχρονο σε 25 ματς! Προφανώς είναι πολύ επικίνδυνο να παίξουμε στοίχημα σε ημίχρονα, καθώς δεν έχουμε ιδέα πως θα μπουν οι ομάδες, αν θα φορτσάρουν από νωρίς, κ.

λπ. Αλλά ως απλό over νομίζω ότι μπορεί να μπει σε παρολί ή σε μια δυάδα.

Χόφενχαϊμ – Χέρτα: Η Χέρτα είναι η δεύτερη ομάδα που ξεκινάει με άλλο προπονητή, στον πάγκο θα κάθεται ο Λαμπαντία. Για μένα είναι καθαρό No Bet, ούτε στα γκολ βγάζω άκρη.

Αϊντραχτ – Γκλάντμπαχ: Πριν από τη διακοπή η Αϊντραχτ είχε τρεις σερί ήττες και έβγαζε κούραση.

Οπότε θεωρητικά δεν τη χάλασε η διακοπή στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Από την άλλη, η Γκλάντμπαχ από την αρχή της σεζόν είναι σταθερά οριακά εντός/εκτός ζώνης Τσάμπιονς Λιγκ. Ο άσος είναι στο 3,10. Θα μπορούσα να το συζητήσω, αλλά πραγματικά τα ερωτηματικά είναι πολλά και μόνο ως εικασία μπορώ να στηρίξω ότι η Αϊντραχτ επωφελήθηκε της διακοπής.

Κολωνία – Μάιντζ: Η Κολωνία ήταν εξαιρετική από τα μέσα Δεκέμβρη και μετά, οι μόνες ήττες που έκανε έκτοτε ήταν από Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Γκλάντμπαχ. Όλα τα παιχνίδια που ήταν στα μέτρα της τα καθάρισε. Και συμφωνώ με την εκτίμηση που διάβασα στην Kingbet του Θανάση Κελαντώνη, ότι αν το ματς ήταν πριν από τη διακοπή, ο άσος του 2,00 θα ήταν από τα καλύτερα σημεία της αγωνιστικής.

ΟΚ, και τώρα μπορεί να παιχτεί, απλά υπάρχει προφανώς η υποσημείωση ότι δεν γνωρίζουμε πόσο μπορεί να επηρεάστηκε η φόρμα της Κολωνίας από όλο αυτό.

Ουνιόν Βερ. – Μπάγερν: Στην Ουνιόν έσκασε θέμα με τον προπονητή της, εκτός απροόπτου δεν θα είναι στον πάγκο. Πολύ καλή η εικόνα της φέτος, όσες φορές την είδα μου άρεσε. Τηρουμένων των αναλογιών πάντα.

Από την άλλη, δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο για την Μπάγερν, προφανώς είναι το φαβορί. Όπως και στην περίπτωση της Λειψίας που αναφέραμε παραπάνω, και αυτό το ματς είναι είτε για No Bet είτε για κάποιο fun bet, σε ανατροπή. Ισως είναι και για live.

Βέρντερ – Λεβερκούζεν: Δευτεριάτικο. Διαφορετικοί οι στόχοι των ομάδων, με την Βέρντερ να είναι στη χειρότερη κατάσταση της πρόσφατης ιστορίας της και τη Λεβερκούζεν να πηγαίνει στη διακοπή ως μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της κατηγορίας.

Διεκδικεί έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και η αλήθεια είναι ότι με την γενικότερη εικόνα που έχω στο μυαλό μου από όσες φορές τις είδα, δεν βλέπω έκπληξη στο συγκεκριμένο ματς. Δεν αποκλείω και εδώ να έχουμε γκολ, τα ματς της Λεβερκούζεν συνήθως ανοίγουν νωρίς (14/25 ήταν over 1,5 ημίχρονο).

Στις ιδιαιτερότητες που ανέφερα στον –μεγάλο- πρόλογό μου, παρέλειψα να πω ότι την Μπουντεσλίγκα αναμένεται να την παρακολουθήσουν αυτό το Σ/Κ/Δ περίπου 1 δισεκατομμύριο τηλεθεατές! Είναι μυθικό του νούμερο.

Θα μπουν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο και θα ξέρουν ότι τους βλέπει κυριολεκτικά όλος ο κόσμος! Για φανταστείτε! Είναι κι αυτό κάτι που πρέπει να υπολογίσουμε…

Ενδεχομένως να προκύψουν καλά στοιχήματα στο live. Το είπαμε και στις εκπομπές που κάναμε με τον Βασίλη, ότι ίσως δούμε αρκετές ευκαιρίες στο live. Κυρίως από την επόμενη αγωνιστική, αφού δηλαδή πρώτα δούμε κάποια πράγματα στα αυριανά/μεθαυριανά ματς.

Για τη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, ειλικρινά δεν έχω άποψη. Θα επιχειρήσω να δω ματς μέσα στο Σ/Κ, γιατί η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν την είχα παρακολουθήσει καθόλου. Οπότε δεν θέλω να μπλέξω ακόμα.

Στη σούμα. Τι παίζουμε; Θα πάρω όσο μικρότερο ρίσκο γίνεται. Δεν θα παίξω ούτε ένα καθαρό σημείο. Πιο πολύ απ’ όλα μου αρέσει το over στο Αουγκσμπουργκ – Βόλφσμπουργκ.

Στο 1,91. Θα παίξω λοιπόν μόνο αυτό. Ένα μονό αποδεκτό, με περισσότερες μονάδες απ’ ό,τι παίζω συνήθως. Λογικό είναι: μικρότερη απόδοση, μεγαλύτερο ποντάρισμα. Οποιος θέλει μπορεί να το κάνει και δυάδα με κάποιο από τα άλλα over που ανέφερα, ή με τον άσο της Κολωνίας. Εγώ θα μπω σιγά σιγά στην όλη διαδικασία. Και επίσης θα ρίξω μια μονάδα και στο ημίχρονο/τελικό της Λειψίας.

Είπαμε, έμπνευση.

Τα λέμε ξανά την Τρίτη, όπου θα έχουμε μια πρώτη εικόνα των αγώνων που έγιναν. Και μην ξεχνάτε ότι την Τετάρτη έχουμε και live εκπομπή, στο facebook του Betsellers.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος