2162

Billaras

Ασοι και χινάρι…

Τελικά, με την απορία θα μείνω! Αυτούς τους 200-300 από κάθε ομάδα, γιατί δεν τους μπουζουριάζουν να ξεβρωμίσουμε; Ρητορικό το ερώτημα, μετά τον χθεσινό τελικό και φυσικά αναπάντητο. Ξεκίνησα έτσι το κείμενο γιατί σε γενικές γραμμές και τηρουμένων των αναλογιών και του κλίματος που'χε δημιουργηθεί, φοβόμουνα….πολύ χειρότερα.

Οκ, 14 συλλήψεις, κάμποσα δακρυγόνα, πολλές μικροεστίες, αλλά δεν έγινε…του Βόλου. Οι 200-300 αυτοί κάφροι που χαν έρθει όχι γιά ματς αλλά γιά πόλεμο, φάνηκαν με γυμνό μάτι. Τους βλέπαμε! Μαζεμένοι στις γωνίες του κάθε πέταλου, με full face μάσκες, χωρίς κάν κασκόλ, στα ολόμαυρα και με σακίδιο πίσω τους (με τα πολεμοφόδια), ούτε τα συνθήματα δεν τραγουδάγαν με τους υπόλοιπους! Μόνο “ψευτο ντου”, χειρονομίες, προσπάθειες γιά μπάχαλο, εκτόξευση κροτίδων, τα…γνωστά δηλαδή.

Ας είναι. Παρότι έφυγα κλαμένος από τα δακρυγόνα στο τέλος, ας κρατήσω τα θετικά. Ξαναλέω, τηρουμένων των αναλογιών, και βάση του κλίματος. Ποιά είναι τα θετικά; Είδαμε ματς με οπαδούς και των δύο. Οπως πρέπει να είναι δηλαδή και εδώ στην Ελλάδα. Εχουμε…ξεχάσει πως είναι, και είναι ωραίο. Είναι το σωστό. Είδαμε μπάλα, είδαμε παιχνίδι, κέρδισε ο καλύτερος και πανάξια ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο, είδαμε πανηγυρία, είδαμε ένταση, είδαμε….

τελικό με λίγα λόγια. Γιορτή δεν το λές, αλλά οκ, δεν ήταν και το περσινό αίσχος. Στα δημοσιογραφικά όλα οκ, ανάμικτοι οι ρεπόρτερ, πηγαδάκια, όχι ακρότητες, όλα οκ και από αυτό το μέτωπο. Επί του αγωνιστικού, το έγραψα ήδη, άξιος κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ, κατά κράτος νίκησε την ΑΕΚ και δεν τίθεται θέμα. Βασικά πιστεύω ότι όλα κρίθηκαν στο…μυαλό των παικτών, η ΑΕΚ ήταν αλλού ντ αλλού, μιάς και την παρακολουθώ στενά σε 4 ματς φέτος ήταν έτσι.

Με την ΤΣΣΚΑ το καλοκαίρι φανερά ανέτοιμη-με τον Αστέρα στην Τρίπολη-με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι- και χθες. Είχε μείνει στα γλέντια. Το πήρε αυτός που το ήθελε πιό πολύ, αυτός που ήταν έτοιμος νοητικά. Και ήταν ο ΠΑΟΚ. Από τον πάγκο (καλές και έξυπνες κινήσεις ο Λουτσέσκου, τραγικά λάθη ο Χιμένεθ ειδικά με την χρησιμοποίηση Μάνταλου που ολοφάνερα δεν ήταν έτοιμος) ως την τελευταία αλλαγή.

Γιά να το κλείσω (και μιάς και τελειώσε η σαιζόν), θα γράψω το εξης: Ολοι να μάθουν να χάνουν και να κερδίζουν. Να διαχειρίζονται σωστά και τις ήττες και τις νίκες. Η ΑΕΚ έχει δείξει τα τελευταία χρόνια οτι ακριβώς αυτό το κάνει σχεδόν τέλεια. Δεν ψηλώνει απότομα, δεν πέφτει απότομα, η μπάλα παίζει χαμηλά, δεν υπάρχουν μίρλα-ανακοινώσεις-social media-προκλήσεις (υπάρχουν κι εξαιρέσεις αλλά όπως τις γράφω, εξαιρέσεις).

Ο ΠΑΟΚ εδώ υστερεί, ακόμα και χθες άκουγες και διάβαζες περί αποδείξεων κλπ. Λάθος τεράστιο. Αλλο μαραθώνιος 30 αγώνων, άλλο ένα ματς. Είχε ψηλώσει απότομα από…το καλοκαιρι πέρυσι. Και αυτό πλήρωσε. Εβγαλε αλαζονεία, η αυτοκριτική ήταν περίπου άγνωστη λέξη (με εξαιρέσεις κι εδώ) όταν ήρθαν οι στραβές (αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές) δεν τις διαχειρίστηκε σωστά ως οργανισμός.

Και αυτά τα γράφω κυρίως γιά το μέλλον, μιάς και με την αγωνιστική κατάπτωση του Παναθηναικού (που στεναχωρεί κάθε υγειή φίλαθλο) και την εσωστρέφεια στην οποία έχει βυθιστεί ο Ολυμπιακός, δεν αποκλείω τα επόμενα 2-3 χρόνια να βλέπουμε την ίδια μονομαχία για τους τίτλους, μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Αυτά με τα…ελληνικά, πάνω από όλα απόλαυσα το διήμερο με καλούς φίλους από τη Σαλόνικα, εύχομαι του χρόνου να γίνει ένα βηματάκι προς τα εμπρός, μπας και φτάσω πχ στα 70 μου και δω εναν τελικό (κι ένα πρωτάθλημα) απολύτως υγιές.

Χωρίς να χρειάζονται “νεκρές ζώνες”, απάγορευση μετακινήσεων, ξένοι διαιτητές, συρματοπλέγματα και σε αυτό όλοι ας βάλουν ένα χεράκι με πρώτο το…συνάφι μου (δεν θα πάψω να το φωνάζω, οι κάφροι-σανοπώλες-ΑΡΔακια πρέπει να απομονωθούν). Στα στοιχηματικά, δεν είδα κανένα από τα ματς που έπαιξα, οπότε δεν έχω και άποψη. Ξέρω το αποτέλεσμα.

Και πάω παρακάτω. Εχουμε φινάλε Premier League, έχουμε προτελευταία αγωνιστική στην Ιταλία, φτάνουμε στο φινάλε (που θα είναι ο τελικός του σεντονιού). Χθες μας…κούφανε η Ιντερ, είναι το αποτέλεσμα νομίζω που έκλεψε την παράσταση. Κι έφερε και τα πάνω κάτω. Να δουμε αν θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο σήμερα. Στο νησί, έχω καταλήξει. Δυο άσοι.

Χατερσφιλντ και Νιουκάστλ. Πάω στις αντίπαλους τους. Η Αρσεναλ κλείνει σήμερα τον κύκλο της οριστικά. Βενγκέρ τέλος, αφήνει μιά κακή σαιζόν, το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο, λείπουν και παίκτες-κλειδιά (πχ Οζιλ ή Κοσιελνί), νέα ήττα προ ημερών, είναι τραγική εκτός, είναι η μοναδική σε όλη την Αγγλία χωρίς διπλό μέσα στο 2018! Πραγματικά απίθανο.

Η Τσέλσι ομοίως κακή σαιζόν, ο Κόντε υπ' ατμόν, γκέλα και προχθές, πρόβλημα στο σκοράρισμα, ενώ έχει και σε λίγες μέρες τον τελικό Κυπέλλου, εκεί είναι το μυαλό τους, κάτι σαν “αποκούμπι”. Βαθμολογικά είναι αδιάφορα τα ματς (οκ, τυπικά της Τσέλσι δεν είναι, αλλά πρέπει να γίνει το θεοπάλαβο, να χάσει εντός η Λίβερπουλ, οπότε ουσιαστικά είναι αδιάφορο).

Αλλά η Νιουκάστλ κλείνει καλά τη σαιζόν, βάση ρόστερ έκανε υπέρβαση (έργο Ράφα), εκεί μέσα δεν περνάει κανείς εύκολα), ενώ και η Χάτερσφιλντ σε πελάγη ευτυχίας, μετά από δύο σούπερ ισοπαλίες σώθηκε. Αν πιάνω σωστά το κλίμα εν ολίγοις, δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να έχω δύο άσους του 5.75! Και αξίζει να τους ποντάρω. Εκτός Νησιού; Οκ, με μικρά δεν ασχολούμαι.

Κάτι Ουντινέζε ή Σιόν δεν έχουν καν αξία, αστεία σημεία είναι. Και φαβορί τίμια σήμερα δεν βλέπω, χθες πχ “τρωγόντουσαν” Χοφενχάιμ ή Βιγιαρεάλ. Σήμερα δεν έχει τέτοια. Η αλήθεια είναι ότι η Ιταλία παίρνει το βάρος. Πλην αυτής, μόνο η Χολστάιν Κίελ με απασχόλησε, στο 2.80. Που θέλει να μείνει και σε εγρήγορση εν όψει μπαράζ με την Βόλφσμπουργκ.

Το άφησα επειδή η Μπραουνσβάιγκ θα ακούει και τα άλλα ματς, μπορεί να μην χρειάζεται τρίποντο και να μην ξανοιχθεί. Ισως το κάνω στο live, έχει …χαμούλη η ουρά της Β' Γερμανίας. Οπότε Campionato. Πέντε μελέτησα. Κάλιαρι, Σαμπντόρια και….τρεις ισοπαλίες στα Μπολόνια-Κιέβο, Τορίνο-Σπαλ και Κροτόνε-Λάτσιο. Το “κλειδί” είναι η Κάλιαρι.

Μπορεί να κάνει μπαμ στην Φλωρεντία; Αν όχι, τότε τα δύο χινάρια ενισχύονται. Το τρίτο έχει να κάνει με τις διαθέσεις της Λάτσιο. Με νικη κλειδώνει το σεντόνι, με άλλο αποτέλεσμα θα παίξει γιά 1-Χ στο φινάλε εντός με Ιντερ! Εχει σοβαρούς απόντες όμως. Πολύ σοβαρούς. Και η Κροτόνε θα παλέψει σαν σκύλα. Αυτό που είναι εντελώς διαφορετικό και είναι το πρώτο που αφήνω στην ακρη είναι η Σαμπντόρια.

Ηταν μπετ αρχικά βασισμένο στην απογοήτευση της Νάπολι. Αλλά αν κι εδώ έπιασα σωστα το κλίμα, σβηστή θα πάει και η Σαμπ, λείπει και ο Κουαλιαρέλα, οπότε άστο να πάει… Σκέφτομαι τα άλλα. Την Κάλιαρι και τα Χ. Αν παίξω Κάλιαρι δεν θα αγγίξω τα Χ. Και ανάποδα. Αν κάποιος παίζει trixie ας δοκιμάσει σήμερα τα τρία χινάρια. Εγω το ζύγισα πολύ και θα παίξω μόνο ένα χινάρι, γιατί είναι αυτό που δεν επηρεάζεται και τόσο από την Κάλιαρι.

Το Μπολόνια-Κιέβο. Και θα κλείσω με αυτό. Νέα στήλη κανονικά την Τρίτη, έχουμε τελικό Europa League. ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΑΙΟΥ: -17.5 μονάδες. Ποντάρισμα 13/5: Νιουκάστλ-Τσέλσι 1 (5.75), 1.5 μονάδα. Χάτερσφιλντ-Αρσεναλ 1 (5.75), 1 μονάδα. Μπολόνια-Κιέβο Χ (3.00), 2 μονάδες. Ανοιχτά μπετ: 4.5 μονάδες. Νέο υπόλοιπο: -22 μονάδες.  

Παλαιότερα άρθρα του Billaras