596

Κώστας Ζαφείρης

Αυτός ο τύπος

Γεια χαρά σε όλους…

Ελπίζω να είσαστε καλά, να παραμένετε «αλώβητοι» από όσα γίνονται… παντού και κυρίως – όσο αυτό είναι εφικτό – να έχετε την κατάσταση υπό έλεγχο.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, θα ξεκινήσουμε σταδιακά να ρίχνουμε στο τραπέζι τις πρώτες… τοποθετήσεις διαρκείας.
Το πρώτο ποντάρισμα για τη νέα σεζόν που μπαίνει στο πινακάκι αφορά το Ευρωμπάσκετ που έρχεται: το πρώτο τζάμπολ θα γίνει σε 32 μέρες από τώρα (01-18/9) και στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 24 ομάδες χωρισμένες σε 4 γκρουπ (1ο: Μαυροβούνιο, Γεωργία, Ισπανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Τουρκία – 2ο: Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Λιθουανία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Γαλλία – 3ο: Ελλάδα, Εσθονία, Ουκρανία, Μ.

Βρετανία, Ιταλία, Κροατία – 4ο: Ολλανδία, Φινλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Ισραήλ, Σερβία).
Το τουρνουά θα λάβει χώρα σε Γεωργία (Τιφλίδα, 1ος όμιλος), Γερμανία (Κολωνία, 2ος), Ιταλία (Μιλάνο, 3ος) και Τσεχία (Πράγα, 4ος όμιλος).
Από κάθε γκρουπ το εισιτήριο για τη συνέχεια παίρνουν οι 4 πρώτοι, οι οποίοι θα σχηματίσουν τη φάση των 16. Εν συνεχεία, ακολουθούν αγώνες νοκ άουτ, με όλα τα παιχνίδια της τελικής φάσης να διεξάγονται στο Βερολίνο.


Ο όμιλος της Ελλάδας διασταυρώνεται στους 16 με τον 4ο και κατά συνέπεια το 1ο γκρουπ «πέφτει» πάνω στο 2ο.

Οσο πλησιάζουμε προς το Ευρωμπάσκετ πιθανότατα θα ασχοληθούμε και με άλλα ειδικά στοιχήματα, όταν αυτά βγουν στην… κυκλοφορία από τις εταιρίες, όμως σε κάθε περίπτωση αυτή που θα αποτελέσει τη βάση στο παιχνίδι μου είναι η Σλοβενία και ελπίζω (πάντα χτυπάμε ξύλο σ’ αυτές τις περιπτώσεις) να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Και όπου απρόοπτο (χτυπάω ξανά ξύλο) κάποιος τραυματισμός.
Προφανώς είναι νωρίς (σε 31 μέρες γίνονται πολλά), όμως εγώ την κίνησή μου την έκανα.
Το πρώτο ποντάρισμα πήγε στη Σλοβενία και στο ενδεχόμενο να ανέβει στο βάθρο.

Στην ομάδα που πριν 5 χρόνια κατέκτησε (αήττητη) στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο Ευρωμπάσκετ της ιστορίας της, με τον Γκόραν Ντράγκιτς να βάζει 35 πόντους στον τελικό απέναντι στη Σερβία και τον Λούκα Ντόντσιτς (στα 18 του τότε) να αποχωρεί με τραυματισμό στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια της 3ης περιόδου.


Τώρα, ο Λούκα είναι 23 ετών, ένας εκ των κορυφαίων παικτών στο ΝΒΑ και – το πιο σημαντικό για την περίσταση – ένας τύπος που ζει και αναπνέει (χωρίς ίχνος υπερβολής) να παίζει με τη φανέλα που φέρει το εθνόσημο της χώρας του.
Ο Ντόντσιτς δεν θα είναι μόνος του. Θα έχει (ξανά) στο πλευρό του τον πιστό στρατιώτη της Εθνικής Σλοβενίας, τον μπαρουτοκαπνισμένο και επί σειρά ετών πολύτιμο «εργαλείο» στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετμπολ του πλανήτη, τον Γκόραν Ντράγκιτς, αλλά και τα σημαντικά κομμάτια ενός ιδιαίτερα ταλαντούχου παζλ, όπως είναι οι Πρέπελιτς (επανακάμπτει από τον τραυματισμό του), Ζόραν Ντράγκιτς, Μπλάζιτς, Μούριτς, αλλά και τον νατουραλιζέ ψηλό Μάικ Τόμπι που πριν λίγα 24ωρα μετακόμισε από τη Βαλένθια στη Μπαρτσελόνα.


Εν κατακλείδι, το υλικό υπάρχει για την ομάδα του κόουτς Αλεκσάντερ Σέκουλιτς και κυρίως υπάρχει στο παρκέ ο αρτίστας Λ. Ντόντσιτς που σε κάθε ευκαιρία μιλάει για το πώς αισθάνεται όταν πετυχαίνει «κάτι» με τη φανέλα της Σλοβενίας: ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο.

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από μία προ ημερών έξοδο του Ντόντσιτς με τους φίλους του στα πάτρια εδάφη.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης