1660

Κώστας Ζαφείρης

Αυτό που της έκλεψαν…

Γεια χαρά… Προσωπικά, τούτη τη μέρα την περίμενα καιρό (τέσσερις μήνες δηλαδή…). Το έχω γράψει ξανά ότι μόνο αγγελικά δεν είναι πλασμένος ο κόσμος της Ευρωλίγκας, όμως από την άλλη πώς να το κάνουμε; Είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση κι ας έχει στο τιμόνι της τον αχώνευτο Τζόρντι Μπερτομέου.

Ειδικά όσον αφορά τη φετινή διοργάνωση, μία γρήγορη ματιά να ρίξει κανείς στις κινήσεις που έκαναν οι 18 (από φέτος) ομάδες, θα αντιληφθεί πολύ γρήγορα ότι έχουν να δουν πολλά (και ωραία) τα μάτια μας.

Ας ελπίσουμε, βέβαια, οι γκρίζοι λύκοι να μην αρχίσουν τις «ομορφιές» τους και να αφήσουν το μπάσκετμπολ στην ησυχία του.

Απόψε, λοιπόν, θα γίνει το πρώτο τζάμπολ στην πιο ανταγωνιστική Ευρωλίγκα όλων των εποχών.

Και όπως πάντα, πριν από κάθε μεγάλη διοργάνωση εδώ στο betsellers, ρίχνουμε το βάρος στα στοιχήματα διαρκείας.

Ξεκινώ από μία διαπίστωση: την Ρεάλ πέρυσι στο Final – 4 της Βιτόρια την έκλεψαν.

Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ η ομάδα του Πάμπλο Λάσο ήταν καβάλα στ’ άλογο για 32-33 λεπτά, όταν οι διαιτητές έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Φέτος, εκτιμώ πως οι Μαδριλένοι θα πάρουν πίσω αυτό που τους στέρησαν. Την κούπα. Η Ρεάλ είναι ίδια ομάδα με πέρυσι. Αφησε τον Αγιον να φύγει και πήρε στη θέση του Μεξικανού σέντερ, τον Μίκι της Κίμκι.

Επιπλέον, πρόσθεσε στην περιφέρειά της έναν ακόμη ποιοτικό «κοντό». Τον Αργεντινό πλέι μέικερ, Λαπροβίτολα, ο οποίος την περσινή σεζόν αναδείχθηκε MVP στην ACB.

Ενα ποντάρισμα, πάντως, θα γίνει και πάνω στη Φενέρ. Μπορεί οι Τούρκοι να έχασαν δύο υπερπολύτιμα εργαλεία (τον Μέλι και τον Γκούντουριτς, συνεχίζουν στο NBA), όμως υπέγραψαν τον Ντε Κολό και τον Ντέρικ Γουίλιαμς («Αναστήθηκε» στη Μπάγερν).

Βέβαια, ο Ομπράντοβιτς έχει να διαχειριστεί στο ξεκίνημα της σεζόν το πρόβλημα στη θέση «5» (ανέτοιμοι οι Βέσελι, Λοβέρν), όμως όταν η μπάλα καίει (αν δεν προκύψουν απρόοπτα με τραυματισμούς – αυτή η προϋπόθεση βέβαια ισχύει για όλες τις ομάδες) ο Ζοτς θα την βρει την άκρη του για να οδηγήσει την Φενέρ στο F-4 που φέτος θα διεξαχθεί στην Κολωνία!

Η Μπάρτσα έκανε τρομερές κινήσεις το καλοκαίρι (εκτόξευσε το μπάτζετ) με στόχο να επιστρέψει στην κορυφή.

Όμως, δεν γίνονται αυτά από τη μία μέρα στην άλλη, ειδικά όταν χάνεις με σοβαρό τραυματισμό τον «εγκέφαλό» σου, Ερτέλ. Βάλτε στην εξίσωση και την απουσία του Πάνγκος (έξω για 1-1,5 μήνα) και δικαιολογείστε τους Καταλανούς που έχουν αρχίσει να αγχώνονται πριν ακόμα ξεκινήσει ο μαραθώνιος.

Η κάτοχος του τίτλου (με τη βοήθεια των γκρίζων λύκων), ΤΣΣΚΑ μπαίνει ήρεμη στη σεζόν κι αυτό γιατί πέρυσι της έφυγε η… κάψα.

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι είχε σημαντικές απώλειες (Χίγκινς, Ντε Κολό, Σέρχιο), όμως όπως βλέπετε πιο κάτω με τις κινήσεις των ομάδων, επειδή… λεφτά υπάρχουν, έριξε ξανά πολύ χρήμα για να κλείσει τις τρύπες που δημιουργήθηκαν και εννοείται ότι θα είναι ισχυρή.

Η αρμάδα του Αταμάν, η Εφές είναι σχεδόν ίδια με πέρυσι (πήρε τον Σίνγκλετον για να καλύψει σε έναν βαθμό την απουσία του τραυματία Μοερμάν) και εδώ που τα λέμε δεν της λείπει τίποτα για να βρεθεί ξανά στο F-4 της διοργάνωσης.

Σούπερ κινήσεις έκανε η Κίμκι, όμως έχει στον πάγκο της τον μετριότατο Ρίμας Κουρτινάιτις. Με προπονητή επιπέδου Euroleague θα μπορούσε να κάνει παπάδες φέτος. Περιμένουμε να δούμε τι ψάρια θα πιάσουν οι Ρώσοι.

Ο Παναθηναϊκός, με τις κινήσεις που έκανε ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό την περιφέρειά του, όμως περιμένουμε να δούμε πως… θα την βγάλει στο «5», καθώς οι Παπαγιάννης, Βουγιούκας και Ουάλι δεν είναι σέντερ πρώτης γραμμής.

Πρώτος στόχος των πράσινων η είσοδος στην 8άδα.

Τον ίδιο στόχο έχει και ο Ολυμπιακός, όμως η αλήθεια είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» μοιάζουν να βρίσκονται ένα κλικ πιο κάτω από τον αιώνιο εχθρό τους. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η σεζόν και ο Μπλατ ψάχνει «άσο», καθώς ο Μπάλντγουιν δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει την διαφορά στην περιφέρεια.

Η Αρμάνι έστειλε σπίτι του τον Πιανιτζιάνι (και πολύ άργησε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, κουραστήκαμε να το γράφουμε τα τελευταία χρόνια) και έδωσε τα κλειδιά στον Ετορε Μεσίνα (δεν βρήκε τη δουλειά που έψαχνε ως πρώτος προπονητής στο NBA και επέστρεψε στην Ευρώπη). Το Μιλάνο βγήκε ενισχυμένο από το πάρε – δώσε, όμως η φανέλα του είναι από… τσιγαρόχαρτο κι αυτό για να αλλάξει χρειάζεται πολλές νίκες και πολλή δουλειά από τον Ιταλό κόουτς και τους παίκτες του.

Και πάμε στην Μακάμπι. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει δημιουργήσει ένα σύνολο έτοιμο για μεγάλα πράγματα. Εκανε σπουδαίες προσθήκες τόσο στην περιφέρεια όσο και στη ρακέτα και όποιος υποτιμήσει τον Ελληνα τεχνικό και την «ομάδα του λαού» θα το πληρώσει ακριβά. Η πρόκριση της Μακάμπι στα πλέι οφ, μπαίνει στο πινακάκι μου και με μεγάλη μίζα.

Η Μπασκόνια θα παλέψει σαν τρελή και φέτος (είναι στο dna των Βάσκων) με την ελπίδα να μην της παρουσιαστούν ξανά τόσα πολλά εμπόδια (σ.σ. τραυματισμοί βασικών της παικτών), όπως πέρυσι. Ηδη τέθηκε νοκ άουτ (ξανά) για τους επόμενους 6 μήνες ο Γκρέιντζερ.

Και η Ζαλγκίρις με τον Σάρας στον πάγκο της θα αποτελέσει βραχνά για τους αντιπάλους της, ωστόσο υστερεί σε ποιοτικές λύσεις αλλά και σε βάθος πάγκου.

Η Μπάγερν έκανε ίσως το μεγαλύτερο μπαμ του καλοκαιριού με την απόκτηση του πολύπειρου σέντερ Μονρό από το NBA, όμως η περιφέρειά της αποτελεί ερωτηματικό. Πάντως, μόνο κομπάρσος δεν θα είναι ειδικά στο Μόναχο.

Η Βαλένθια έχει μια χαρά ρόστερ και καυτή έδρα και είναι δεδομένο ότι θα κάνει ζημιές, ενώ μία από τα ίδια ισχύουν και για τον Ερυθρό Αστέρα που ειδικά στο Βελιγράδι τρώει… ατσάλι.

Η Ζενίτ με τον Πλάθα στον πάγκο της θα προσπαθήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, ωστόσο δύσκολα θα αποφύγει τις τελευταίες θέσεις, κάτι που ισχύει και για την Αλμπα του δάσκαλου Αϊτο Ρενέσες και την Βιλερμπάν του Τόνι Πάρκερ (ιδιοκτήτης της ομάδας).

Συνοψίζοντας, για την ώρα στο πινακάκι μπαίνουν η Ρεάλ, η Φενέρ και η Μακάμπι (στοιχήματα διαρκείας).

Από τα παιχνίδια της πρεμιέρας δεν με «ψήνει» κάτι. Θα καθίσω να δω και τα 9 ματς της Πέμπτης και της Παρασκευής προκειμένου να βγάλω επιπλέον συμπεράσματα για τις δυνατότητες των 18 μονομάχων. Άλλο τα φιλικά και τα ματς πρωταθλήματος (που έχω προλάβει να παρακολουθήσω στο ξεκίνημα της σεζόν) και άλλο η Ευρωλίγκα. Τώρα ξεκινούν τα ωραία…

 

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

————————————

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (Αϊτο Ρενέσες): ΗΡΘΑΝ: Μέισον (γκαρντ), Ερικσον (γκαρντ), Κάβανο (πάουερ φόργουορντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Σίβα (γκαρντ), Σνάιντερ (φόργουορντ), Χέρμανσον (γκαρντ), Ογκμπε (γκαρντ), Γκεντράιτις (φόργουορντ), Τίμαν (φόργουορντ), Ν’ Νόκο (σέντερ), Σίκμα (φόργουορντ), Πένο (γκαρντ), Μάτισεκ (γκαρντ), Γκίφεϊ (φόργουορντ).

ΕΦΕΣ (Εργκίν Αταμάν): ΗΡΘΑΝ: Πίτερς (φόργουορντ), Γκετσίμ (φόργουορντ), Κρις Σίνγκλετον (πάουερ φόργουορντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Λάρκιν (γκαρντ), Μπομπουά (γκαρντ), Κουρντουλούμ (φόργουορντ), Σεϊμπίρ (φόργουορντ), Μπαλμπάι (γκαρντ), Σανλί (σέντερ), Μοερμάν (φόργουορντ), Πλάις (σέντερ), Μίτσιτς (γκαρντ), Αντερσον (φόργουορντ), Ντάνστον (σέντερ), Σιμόν (γκαρντ).

ΑΡΜΑΝΙ (Ετορε Μεσίνα): ΗΡΘΑΝ: Σέρχιο Ροντρίγκεθ (γκαρντ), Μορασίνι (γκαρντ), Ααρον Γουάιτ (φόργουορντ), Μπιλίγκα (σέντερ), Ρολ (γκαρντ), Σέλβιν Μακ (γκαρντ), Λουίς Σκόλα (σέντερ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Μπρουκς (φόργουορντ), Ντέλα Βάλε (γκαρντ), Μίτσοβ (φόργουορντ), Γκουντάιτις (σέντερ), Μπερνς (φόργουορντ), Ταρζέφσκι (σέντερ), Νέντοβιτς (γκαρντ), Τσιντσιαρίνι (γκαρντ).

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Μίλαν Τόμιτς): ΗΡΘΑΝ: Γκιστ (σέντερ), Τσαρλς Τζένκινς (γκαρντ), Κούζμιτς (σέντερ), Ντέρικ Μπράουν (φόργουορντ), Λορέντζο Μπράουν (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Περπέρογλου (φόργουορντ), Τσόβιτς (γκαρντ), Νταβίντοβατς (φόργουορντ), Λάζιτς (γκαρντ), Φαγέ (φόργουορντ), Μπαρόν (γκαρντ), Ντόμπριτς (φόργουορντ), Σίμανιτς (φόργουορντ), Οτζο (σέντερ).

ΤΣΣΚΑ Μ. (Δ. Ιτούδης): ΗΡΘΑΝ: Στρέλνιεκς (γκαρντ), Χίλιαρντ (γκαρντ), Βόιγκτμαν (σέντερ), Κουφός (σέντερ), Μπέικερ (γκαρντ), Τζέιμς (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Μπολόμποϊ (πάουερ φόργουορντ), Αντόνοφ (φόργουορντ), Βοροντσέβιτς (φόργουορντ), Κλάιμπερν (φόργουορντ), Χάκετ (γκαρντ), Κουρμπάνοφ (φόργουορντ), Χάινς (σέντερ), Μ. Κουλάγκιν (γκαρντ), Λοπάτιν (φόργουορντ).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Σβέτισλαβ Πέσιτς): ΗΡΘΑΝ: Μπράντον Ντέιβις (σέντερ), Χίγκινς (γκαρντ), Μίροτιτς (φόργουορντ), Αμπρίνες (γκαρντ), Ντιλέινι (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Πάνγκος (γκαρντ), Ρίμπας (γκαρντ), Χάνγκα (φόργουορντ), Οριόλα (φόργουορντ), Κούριτς (γκαρντ), Σμιτς (φόργουορντ), Τόμιτς (σέντερ), Πούστοβι (σέντερ), Ερτέλ (γκαρντ), Κλαβέρ (φόργουορντ).

ΜΠΑΓΕΡΝ (Ντέγιαν Ράντονιτς): ΗΡΘΑΝ: Τι Τζέι Μπρέι (γκαρντ), Τζος Χούστις (φόργουορντ), Γκρεγκ Μονρό (σέντερ), Φλακαντόρι (γκαρντ), Λεσόρ (σέντερ), Τσίπσερ (φόργουορντ), ΝτεΜάρκους Νέλσον (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Κόπονεν (γκαρντ), Ραντόσεβιτς (σέντερ), Λούτσιτς (φόργουορντ), Λο (γκαρντ), Τζέντοβιτς (γκαρντ), Μπαρτέλ (φόργουορντ), Κινγκ (φόργουορντ).

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): ΗΡΘΑΝ: Ντε Κολό (γκαρντ), Βέστερμαν (γκαρντ), Ντέρικ Γουίλιαμς (φόργουορντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Μαχμούτογλου (γκαρντ), Κάλινιτς (φόργουορντ), Μπιμπέροβιτς (φόργουορντ), Σλούκας (γκαρντ), Βέσελι (σέντερ), Ντίξον (γκαρντ), Ντουβερίογλου (σέντερ), Ντατόμε (φόργουορντ), Λοβέρν (σέντερ).

ΚΙΜΚΙ (Ρίμας Κουρτινάιτις): ΗΡΘΑΝ: Νταϊρίς Μπερτάνς (γκαρντ), Σεργκέι Καράσεφ (γκαρντ), Τίμα (φόργουορντ), Γιόβιτς (γκαρντ), Μπούκερ (σέντερ), Εβανς (φόργουορντ), Μοζγκόφ (σέντερ), Κρις Κράμερ (γκαρντ), Γερέμπκο (φόργουορντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Σβεντ (γκαρντ), Βιάλτσεφ (γκαρντ), Ζάιτσεφ (γκαρντ), Μόνια (φόργουορντ), Γκιλ (φόργουορντ).

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (Βέλιμιρ Περάσοβιτς): ΗΡΘΑΝ:  Ερικ (σέντερ), Φολ (σέντερ), Χένρι (γκαρντ), Στάουσκας (γκαρντ), Πολονάρα (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Βιλντόζα (γκαρντ), Τζάνινγκ (γκαρντ), Ντιόπ (σέντερ), Γκρέιντζερ (γκαρντ), Σενγκέλια (πάουερ φόργουορντ), Γκαρίνο (φόργουορντ), Σιλντς (φόργουορντ).

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ (Ζβέζνταν Μίτροβιτς): ΗΡΘΑΝ: Ντιό (γκαρντ), Λόμαζ (γκαρντ), Γεκίρι (σέντερ), Μπακό (σέντερ), Τζόρνταν Τέιλορ (γκαρντ), Εντουιν Τζάκσον (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Πέιν (σέντερ), Μαλεντόν (γκαρντ), Γκαγιού (φόργουορντ), Νουά (φόργουορντ), Ζαν Σαρλ (φόργουορντ), Λάιτι (φόργουορντ), Καουντί (πάουερ φόργουορντ).

ΜΑΚΑΜΠΙ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): ΗΡΘΑΝ: Χάντερ (σέντερ), Γουόλτερς (γκαρντ), Ε. Μπράιαντ (γκαρντ), Εισι (φόργουορντ), Σ. Κοέν (γκαρντ), Κάσπι (φόργουορντ), Τάιλερ Ντόρσεϊ (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Ουίλμπεκιν (γκαρντ), Αβντίγια (φόργουορντ), Ντιμπαρτολομέο (γκαρντ), Τζέικ Κοέν (φόργουορντ), Ταρίκ Μπλακ (σέντερ), Ζούσμαν (φόργουορντ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντέιβιντ Μπλατ): ΗΡΘΑΝ: Ρούμπιτ (σέντερ), Πολ (γκαρντ), Κόνιαρης (γκαρντ), Πάντερ (γκαρντ), Μπάλντγουιν (γκαρντ), Χαπ (σέντερ), Κουζμίνσκας (πάουερ φόργουορντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Σπανούλης (γκαρντ), Μιλουτίνοβ (σέντερ), Βεζένκοφ (φόργουορντ), Πρίντεζης (φόργουορντ), Τσέρι (γκαρντ), Παπανικολάου (φόργουορντ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): ΗΡΘΑΝ: Γουάιλι (σέντερ), Φριντέτ (γκαρντ), Ράις (γκαρντ), Μπεντίλ (πάουερ φόργουορντ), Ρίον Μπράουν (γκαρντ), Τζόνσον (φόργουορντ), Αθηναίου (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Νικ Καλάθης (γκαρντ), ΝτεΣόν Τόμας (φόργουορντ), Παπαγιάννης (σέντερ), Παπαπέτρου (φόργουορντ), Παππάς (γκαρντ), Μήτογλου (φόργουορντ), Βουγιούκας (σέντερ).

ΡΕΑΛ Μ. (Πάμπλο Λάσο): ΗΡΘΑΝ: Μίκι (σέντερ), Λαπροβίτολα (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Κοζέρ (γκαρντ), Ράντολφ (φόργουορντ), Ρούντι (γκαρντ), Καμπάτσο (γκαρντ), Ρέγιες (σέντερ), Κάρολ (γκαρντ), Ταβάρες (σέντερ), Γιούλ (γκαρντ), Ντεκ (φόργουορντ), Τόμπκινς (φόργουορντ), Τέιλορ (φόργουορντ).

ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Χάουμε Πονσαρνάου): ΗΡΘΑΝ: Εντούρ (φόργουορντ), Κολόμ (γκαρντ), Μοτούμ  (φόργουορντ), Μαρίνκοβιτς (γκαρντ), Λόιντ (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Σαν Εμετέριο (φόργουορντ), Βίβες (γκαρντ), Σάστρε (φόργουορντ), Αμπάλντε (φόργουορντ), Λαμπεϊρί (φόργουορντ), Γκαρσία (γκαρντ), Ντούρνεκαμπ (πάουερ φόργουορντ), Βαν Ρόσομ (γκαρντ), Τόμπεϊ (σέντερ), Ντούμπλεβιτς (σέντερ).

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): ΗΡΘΑΝ: Πέρεζ (γκαρντ), Νάιτζελ Χέιζ (φόργουορντ), Λαντέιλ (σέντερ), Λεκαβίτσιους (γκαρντ), Ζακ ΛεΝτέι (πάουερ φόργουορντ), Λουκοσιούνας (γκαρντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Γουόκαπ (γκαρντ), Γιανκούνας (σέντερ), Μπιρούτις (σέντερ), Μιλάκνις (γκαρντ), Γκριγκόνις (γκαρντ), Ουλανόβας (φόργουορντ).

ΖΕΝΙΤ (Χουάν Πλάθα): ΗΡΘΑΝ: Κβοστόφ (γκαρντ), Χόλινς (γκαρντ), Αιβερσον (σέντερ), Αμπρομάιτις (φόργουορντ), Πονίτκα (φόργουορντ), Αλμπισί (γκαρντ), Ρένφρο (γκαρντ), Ζούμπκοφ (φόργουορντ), Πονκρασόφ (γκαρντ), Αγιόν (σέντερ), Γουίλ Τόμας (φόργουορντ), ΕΜΕΙΝΑΝ: Τρούσκιν (φόργουορντ), Μπαλάσοφ (σέντερ), Βορόνοφ (γκαρντ).

 

 

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης