380

Κώστας Ζαφείρης

Για την επιβίωση (update 19/4)

Γεια χαρά και χρόνια πολλά σε όλους!

Απόψε στις 9 μ.μ. η Βαλένθια υποδέχεται την Μπέτις στο κλείσιμο της 28ης αγωνιστικής της ACB, με τις «νυχτερίδες» να μην έχουν πλέον το παραμικρό περιθώριο για γκέλα σε… τέτοιου τύπου ματς ειδικά μέσα στο σπίτι τους.
Κι αυτό, γιατί η ομάδα του Αλεξ Μούμπρου, πληρώνοντας την υπερπροσπάθεια που έκανε στην Ευρωλίγκα, έφτασε στο σημείο να παλεύει για το όγδοο και τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ του κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος – την ισπανική λίγκα.


Με ρεκόρ 13-13 η Βαλένθια (έχει στο ενεργητικό της μόλις μία νίκη περισσότερη από την Μπρέογκαν), 8-4 μπροστά στους απαιτητικούς φιλάθλους της και τρεις κολλητές ήττες από Σαραγόσα (εκτός), Μπασκόνια (εντός) και Μπανταλόνα (εκτός).
Την ίδια στιγμή, η Μπέτις παλεύει με όποια όπλα έχει για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Με ρεκόρ 6-20 η ομάδα του Λουίς Κασιμίρο, 2-11 μακριά από την έδρα της και δύο νίκες στα τελευταία επτά της ACB.


Επτά παιχνίδια και το σημερινό απομένουν για να ολοκληρώσουν οι δύο ομάδες τις υποχρεώσεις τους στην κανονική περίοδο, οπότε ούτε λόγος για το αν υπάρχει κίνητρο.
Υπάρχει και στις δύο πλευρές και είναι τεράστιο.
Ακολούθησα την καλύτερη ομάδα (Βαλένθια), που παίζει στην έδρα της και διαθέτει περισσότερες λύσεις και μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο.


Από χθες, όμως, άρχισε να… ζεσταίνεται το πράγμα και στο NBA: τα πλέι οφ σε Ανατολή και Δύση ξεκίνησαν, με τους Μπακς να περιμένουν σήμερα τους Χιτ στο Fiserv Forum για το game 1 της σειράς (στις 4 νίκες η πρόκριση στα ημιτελικά της ανατολικής περιφέρειας), με στόχο να στείλουν το μήνυμα στον ανταγωνισμό πως δικαίως… τοποθετούνται μέσα στην πρώτη τριάδα των φαβορί για την κατάκτηση του δαχτυλιδιού.


Τα «ελάφια» ολοκλήρωσαν την regular season με το καλύτερο ρεκόρ (58-24/32-9 στο Μιλγουόκι) εξασφαλίζοντας το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.
Οι Χιτ του Ερικ Σπόελστρα τερμάτισαν στην 7η θέση στην κανονική περίοδο (44-38/17-24 εκτός έδρας) και πήραν το εισιτήριο μέσω των play-in (έχασαν εντός από τους Χοκς, όμως επιβίωσαν στη δεύτερη ευκαιρία που είχαν ξανά στο γήπεδό τους απέναντι στους Μπουλς αυτή τη φορά).


Από τη μία ο Γιάννης, ο Τζρου Χόλιντεϊ, ο Κρις Μίντλετον, ο Μπρουκ Λόπεζ και από την άλλη οι Μπάτλερ, Χίροου, Αντεμπάγιο, Λόουρι και Λοβ.
Πιστεύω ότι οι Μπακς δεν πάλευαν μία ολόκληρη σεζόν για το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για να το… πετάξουν στα σκουπίδια από το πρώτο τους παιχνίδι, στη μάχη που θα δώσουν για να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής.

=====

Update: Επτά στροφές έμειναν για να φτάσουμε στο φινάλε της κανονικής περιόδου στην ACB, με τη Μπασκόνια να είναι για τα καλά στο κόλπο της κατάκτησης της πρώτης θέσης, η οποία φυσικά προσφέρει στον κάτοχό της το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ του ισπανικού πρωταθλήματος.
Η ομάδα του Χοάν Πεναρόγια την τελευταία στιγμή έμεινε με άδεια χέρια στην Ευρωλίγκα και σίγουρα αυτό την «πόνεσε».

Μάλιστα, στο πρώτο της παιχνίδι μετά τον αποκλεισμό από την οχτάδα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, έχασε στην Τενερίφη (για το ισπανικό πρωτάθλημα 83-81, από δύο βολές του Αμπρομάιτις 1,5 δευτερόλεπτο πριν το τέλος), αποτέλεσμα που την γκρέμισε από την κορυφή της βαθμολογίας (2η έχοντας το ίδιο ρεκόρ με τη Μπαρτσελόνα/22-5, από κάτω στην ισοβαθμία).


Σε περίπου τρεις ώρες, οι Βάσκοι υποδέχονται την Ομπραντόιρο, που κάνει μία αξιοπρεπέστατη σεζόν για τα κυβικά της, σε μία χρονιά που η ομάδα του «αιώνιου» προπονητή της ομάδας Μόντσο Φερνάντεθ έχει πορευθεί έχοντας σημαντικά αγωνιστικά θέματα να επιλύσει λόγω τραυματισμών βασικών της παικτών.
Παρ’ όλα αυτά, με ρεκόρ 12-15 (5-8 εκτός) έχει κλειδώσει την παραμονή της και θεωρητικά «βλέπει» ακόμα και την 8η θέση.


Η Μπασκόνια ψάχνει ένα ξέσπασμα και – το πιο σημαντικό – την επιστροφή της στο ρετιρέ της βαθμολογίας. Στην ACB μέχρι τώρα έχει ρεκόρ 12-1 στη Βιτόρια (με 14-3 ολοκλήρωσε την παρουσία της στην Ευρωλίγκα) και προφανώς το σπίτι της, είναι η δύναμή της…


Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης