262

Billaras

Γιορτάζουμε με…δύο εγγλέζες!

Πρώτα απ’ όλα, χρόνια πολλά σε όλους και όλες και σπέσιαλ σε εορτάζοντες. Ταπεινή, δική μου άποψη αυτή, η γιορτή της Παναγιάς μας είναι απολύτως πιό ελληνική απ’ όλες τις άλλες, να το θέσω έτσι. Ουσιαστικά, υμνούμε και δοξάζουμε τη Μάνα όλων μας. Οταν λέμε “βοήθα Παναγιά μου”, κάνουμε επίκληση όχι σε κάτι θεϊκό. Κάνουμε επίκληση σε ότι πιό προσιτό και κοντινό στον άνθρωπο και στον έλληνα.

Γι αυτό κι έχουμε τόσες εκκλησιές της Παναγιάς μας, γι αυτό έχουμε τόσες θαυματουργές εικόνες Της, γι αυτό ακόμα και όταν βρίζουμε, Αυτήν βρίζουμε πρώτα. Αυτό όλο είναι στο dna του ελληνα.

Για την ιστορία, κάποτε είχα μιά λόξα να γράψω ένα βιβλίο γιά τις χιλιάδες ονομασίες της Παναγίας σε εκκλησιές ανά την επικράτεια. Ημουν στα 25 μου, κάπου εκεί.

Μετά είδα ότι έχει γραφτεί κάτι ανάλογο και το άφησα. Οι δύο αγαπημένες μου; Είναι…θαλασσινές φυσικά. Η Παναγιά η Καβουράδαινα στον Ξηρόκαμπο, νότια της Λέρου. Ναι, καλά καταλάβατε, η εικόνα δείχνει την Παναγιά μέσα σε ένα καβούρι. Φυσικά είναι σε εκκλησάκι, σε βράχια δίπλα στο νερό. Δείτε εδώ: https://www.

iellada.gr/thriskeia/panagia-i-kavoyradaina-tis-leroy-apo-poy-pire-onoma-tis . Η δεύτερη είναι πιό γνωστή, ελέω Στρατή Μυριβήλη και του μυθιστορήματός του, ειναι η Παναγιά η Γοργόνα. Είναι στη Σκάλα Συκαμνιάς, βόρεια της Λέσβου. Και ναι, καλά καταλάβατε, είναι η Παναγιά εικονιζόμενη μισή-μισή, από τη μέση και κάτω ως γοργόνα! Δείτε εδώ: https://www.lesvospost.com/2020/08/blog-post_89.html . Και όταν μπορέσετε, και να πάτε να επισκεφτείτε και τις δύο (καλά, στη σκάλα Συκαμνιάς είναι ενα υπέροχο, μαγευτικό λιμανάκι και στην άκρη του είναι ο βράχος όπου είναι το εκκλησάκι), και να διαβάσετε και το μυθιστόρημα του Μυριβήλη.

Αυτά με την Παναγία μας, την γιορτή μας, την Μάνα μας, θα χαιρόμουν αν διαβάζατε τον πρόλογο και ανοίγατε και τα λινκ.

Και πάμε στα δικά μας.

Ειδα όσα ματς…άντεχα το Σαββατοκύριακο. Ολα της Premier φυσικά, αλλά και πέρα από την Αγγλία, είδα ματς από Σκωτία ως Πορτογαλία. Και φυσικά από Γαλλία ως Ισπανία και Ολλανδία. Αυτός ήταν ο ένας στόχος. Ο άλλος στόχος ήταν να βγει κανένα μεροκάματο. Με αδίκησε όμως. Ξέρω τι λέω και κυρίως ξέρω τι βλέπω. Και στη Ρεμς και στην Κιλμάρνοκ, πόσο μάλλον στο over 3,5 του Τσέλσι-Λίβερπουλ.

Δεν μπορώ να κάνω κάτι αν εχουμε 2 ακυρωμένα γκολ για χιλιοστά, ούτε για το δοκάρι. Θα μπορούσε να είναι over 3,5 από ημιχρονο. Εστω και 2-1 ή 1-2 να ήταν μετά τα πρώτα 45′, θα έβγαινε μετα το over γιατί αυτός που θα εχανε θα “έβγαινε στο ξέφωτο”. Τώρα είδαμε “άλλο” ματς στο β’, ειδικά από τον Κλοπ που μάζεψε όλη την ομάδα πίσω.

Ας είναι.

Στα μέσα Αυγούστου δέχομαι να με αδικεί (γέλια). Στο φινάλε, ούτε καμιά Παρί, ούτε καμιά Λυών, ούτε καμιά Θέλτα ή Γαλατά ή Μονπελιέ ή Μπάρτσα έπαιξα. Στο 3,87 είναι ο μέσος όρος των εννιά επιλογών μου ως τώρα από τις 5/8.

Και πάμε στα φρέσκα. Ξεκάθαρα και απλά, με τα ευρωπαϊκά δεν ασχολούμαι. Θα δω μπάλα φυσικά, θα είμαι…φόλα ΑΕΚ απόψε για ευνόητους λόγους (γιά ματς που κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ), αν θέλετε ταπεινή άποψη είναι μεγάλες οι αποδόσεις και γιά την Ενωση αλλά και γιά το over+g/g του ΠΑΟ στη Μασσαλία.

Οπως και να έχει, δεν αγγίζω κάτι, αν το κάνω αύριο-μεθαύριο θα δείτε update. Σήμερα μένω στο Νησί, εκει όπου έχουμε ματς από τρεις κατηγορίες, 1η-2η και Νάσιοναλ Λιγκ.

Θα σταθώ πρωτίστως σε δύο σημεία. Τσέκαρα μερικά ακόμα (όπως η Γουίμπλεντον ή η Μπράντφορντ) αλλά έμεινα σε δύο σε αυτά που θα παίξω παρότι έπεσαν οι αποδόσεις τους.

Κέμπριτζ-Στιβενέιτζ είναι το πρώτο. Η Κέμπριτζ ξεκινήσε ανέλπιστα καλά με δύο νίκες, αν και δεν “σκοτώσε” κανένα…θηρίο. Και ενδιάμεσα έχασε-αποκλείστηκε από τη Σάτον στο Λιγκ Καπ. Είναι λίγο πλασματική η εικόνα της, εξ’αρχής την θεωρούσα ομάδα που θα παλέψει να σωθεί. Την ίδια ώρα, η Στιβενέιτζ του “γουρουνομούρη” γνωστού μας σκωτσέζου Εβανς (φωτό), έχει τρία στα τρία.

Και δύο νίκες στο πρωτάθλημα και μιά πρόκριση στο Λιγκ Καπ, επι της Γουότφορντ παρακαλώ. Και σούπερ παράδοση στο Κέμπριτζ (0-1 και 0-4 τις σαιζον 2021 και 2020, γιά την Λιγκ 2). Αρχικά είχε 3,20 το διπλο και ήταν…λουκουμάκι. Και τώρα όμως πλέον, στο 2,80 το δέχομαι, ακόμα έχει αξία, έπρεπε να είναι ανάποδα τα φαβορί στα μάτια μου.

Το άλλο είναι στην 2η, το Σάτον-Τζιλιγχαμ.

Κάτι ανάλογο κι εδώ. Η Σάτον είναι μιά μέτρια ομάδα, προχθές έχασε με ανατροπή από τη Μπάροου (κι έβγαλε και όλο το ματς με 10 παίκτες). Οκ, έχει καλή έδρα, αλλα…ως εδώ. Απ’ την άλλη -αυτό το περιμεναμε – η Τζίλιγχαμ μπήκε…στα κόκκινα στη σαιζόν, δύο νίκες “καθαρές” στο πρωτάθλημα και ενα μεγάλο μπαμ στο Λιγκ Καπ όπου απέκλεισε τη Σαουθάμπτον.

Κι εδώ το 2,80 (αρχικό 3,00) είναι λάθος και το κρατάω. Να το κάνω κεντρική ιδέα; Επρεπε και οι δύο αυτες ομάδες που έχουν ξεκινήσει με 3 στα 3 (δυο νίκες πρωτάθλημα και από μια τεράστια στο Λιγκ Καπ) να είναι ελαφριά φαβορί του 2,55 έκαστη. Αρα, ακόμα και με τις πτώσεις, ακόμα και στο 2,80 έχουν αξία.

Μονά και δυάδα παίζω, έχουν πρώιμη και τα δύο, τίποτα άλλο απόψε.

Δεν θα μπω στο chat, θέλω να… καρφωθώ στην τηλεόραση απόψε, ψέμματα δεν λέω. Θα μπω αύριο και μεθαύριο, ενώ είπαμε, αν προκύψει κάτι θα δείτε και update.

Παλαιότερα άρθρα του Billaras