3874

Billaras

Γυρνώντας στο 1989…

Ηταν Οκτώβρης του 1989 όταν γιά πρώτη φορά έβγαινα εκτός Ελλάδας και μάλιστα γιά δημοσιογραφικούς λόγους. Νιάτο στο επάγγελμα, στην “Αθλητική Ηχω”, 20χρονος φέρελπις. Αλλά είχα καλές άκρες στη Ρουμανία, καλούς φίλους (φοιτητές) και δεν είχα πάρει ρεπό γιά μήνες. Ετσι, συνδύασα δουλειά με διακοπές, έμεινα 15 μέρες, όχι μόνο Βουκουρέστι αλλά και αλλού.

Ηταν ακόμα ο Τσαουσέσκου, άθλιες συνθήκες ζωής σε μιά πανέμορφη χώρα. Ο αρχικός λόγος που πήγα; Να “κατασκοπεύσω” την Ντιναμό Βουκουρεστίου, πριν τα ματς με τον Παναθηναϊκό τότε. Τον ΠΑΟ του…Πόλακ αν θυμούνται οι παλιοί. Στην εφημερίδα μου έλεγαν “μην ασχολείσαι, πεινάνε εκεί, θα τους αγοράσει ο Βαρδινογιάννης”. Πήγα.

Ντιναμό-Μπακάου το ματς που είδα. Σκορ 7-0. Χάθηκε η μπάλα. Οι “πεινασμένοι” πέταγαν φωτιές. Ραντιτσόϊου, Σάμπαου, Ματεούτ, Λούπου, Βαϊσκοβιτς, πύραυλοι. Η δισέλιδη ανταπόκριση που έστειλα (με…έλληνα φοιτητή που γύρναγε αεροπορικώς Αθήνα, τότε εκεί δεν υπήρχαν φαξ), βάραγε καμπανάκι. Πολύ δυνατά. Ο τότε διευθυντής μου, με “αποπήρε”: “Τι είναι αυτά που γράφεις, ποιά Ντιναμό, δεν υπάρχουν αυτοί”.

Εγω επέμενα! “Είναι εξαιρετική ομάδα, μην είστε τόσο αισιόδοξος”. Τα αποτελέσματα τα ξέρετε…. Γιατί ξεκίνησα έτσι το σημερινό κείμενο; Γιατί θυμήθηκα κάτι. Στο τέλος τότε εκείνου του αγώνα, με τον φίλο μου τον φοιτητή ως διερμηνέα, πήρα συνέντευξη από πολλούς, αλλά πρωτίστως από έναν. Και μάλιστα (επειδή επί Τσαουσέσκου και οι τοίχοι είχαν αυτιά, φανταστείτε ότι με ακολουθούσε ένα Dacia γιά μέρες) η συνέντευξη έγινε στη…σέντρα του γηπέδου.

Τότε γνώρισα τον Μιρτσέα Λουτσέσκου. Ηταν ηλικιακά όσο είμαι εγώ τώρα. Γύρω στα 44. Μάτια αλεπουδίσια. Μυαλό ξυράφι. Τέρας μόρφωσης, πέντε ξένες γλώσσες άπταιστα. Φαινόταν ότι θα αφήσει τα σύνορα. Και αν δεν ήταν ρουμάνος αλλά πχ Ισπανός, θα δουλεύε σε πολύ μεγάλα κλαμπ. Πίζα, Μπρέσια, Ρετζιάνα, Ιντερ, Γαλατά, Μπεσίκτας και από το 2004 στην Σαχτάρ.

Και Σούπερ Καπ Ευρώπης έχει κερδίσει και Γιουρόπα Λιγκ (ή UEFA όπως λεγόταν)… Απόψε λοιπόν, ξεκινάει το Champions League. Ρεάλ; Σίτι; Γιούβε; Γιουνάιτεντ; Μπάγερν; Μπενφίκα; Τι να παίξω από αυτές; Πλάκα κάνουμε; Θα δούμε μπαλίτσα και χαίρετε. Τα “'ενα και τίποτα” στο σεντόνι τα παίζουν τριών ειδών παίκτες. Απελπισμένοι, “τοκογλύφοι” και άσχετοι.

Μάλλον δεν ανήκω σε καμιά κατηγορία. Ποιά έμειναν; Η Παρί που δεν την αγγίζω. Και το Σοσιεδαδ-Σαχτάρ… Πέρυσι η Σαχτάρ έλαμπε. Την είχα δει στο Τορίνο πχ και πέταγε. Οκ, έφυγαν Φερναντίνιο, Μικχιταριάν. Αλλά στη Σαχτάρ δουλεύουν σαν την Πόρτο. Κάθε χρόνο δίνουν, κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν. Οι λατίνοι που ήρθαν δεν είναι από “καραβιά”.

Το σκάουτινγκ δουλεύει άψογα. Μπερνάρ από Μινέιρο, Φακούντο Φερέιρα από Βελέζ, Φερνάρντο από Γκρέμιο, Φρεντ από Ιντερνασιονάλ, Γουέλλιγκτον από Φλουμινένσε. Αν σας μοιάζουν άγνωστοι, θα με θυμηθείτε σε ένα-δύο χρόνια. Οκ, σαφώς μπορεί να μην έχει στρώσει το νέο σύνολο. Ομως, εμπιστεύομαι τον Λουτσέσκου. Αυτή την γάτα. Την πολύπειρη γάτα.

Γιά δείτε τον όμιλο! Μόγιες, Χίπια, Αρρασάτε οι άλλοι τρεις. Συμμετοχές σε σεντόνι και οι τρεις μαζί; Μηδέν!! Ο Λουτσέσκου τους θέλει γιά…πρωινό. Και η Σοσιεδάδ; Της υποκλίνομαι. Το εννοώ. Με ρόστερ σχετικά φτωχό, έκανε υπέρβαση. Εχασε και τον Ιγιαραμέντι φέτος. Και τον τεχνικό που την πήγε εκεί απόψε, τον Μοντανιέ. Αν οι νεοφερμένοι της Σαχτάρ είναι άπειροι, το ίδιο είναι και το υλικό της Σοσιεδάδ.

Απόψε θα υπάρχει ενθουσιασμός, γιορτινό κλίμα, πίεση στην αρχή. Λογικό. Αλλά όσο θα περνάει η ώρα (αν μένει το μηδέν) η Σαχτάρ θα βρει τρόπο. Ο Λουτσέσκου ξέρει τι να κάνει. Και στο 3.55 της δίνω το στοίχημα μου, το ΜΟΝΑΔΙΚΟ από το σεντόνι γιά απόψε…. Αυρίο, στο σεντόνι πάντα, δυστυχώς οι δύο φουριόζες παίζουν αντίπαλες. Νάπολι-Ντόρτμουντ.

Κρατήστε το over ή το g/g και καθαρίσατε και από τα αυριανά. Τα άλλα είναι της πλάκας. Μην ξαναγράφω για χιλιοστή φορά γιά την “χρυσή φάκα”. Σαν να μην υπάρχουν…. Και κλείνουμε με Αγγλία (και κάτι ακόμα). Μου αρέσει και μένα η Λιντς αύριο. Κάτι το μη άγχος εκτός έδρας, κάτι η απόδοση (3.35, έπεσε, αλλά ακόμα “αντέχει” εκεί), κάτι ο Μακ Ντέρτμοντ, κάτι η μη φόρμα της Ρεντινγκ, με βοηθάνε.

Από τα σημερινά; Προφανές η Μπλάκπουλ, απροσδιόριστα φοβάμαι την Ντέρμπι (ξέρω την ομάδα μου, την έχω κοντράρει επιτυχώς αλλά απόψε…απέχω), κοίταζα αρχικά και την Ντόνκαστερ, καλό το over στην Μπόρνεμουθ, πάπαλα…. Σε αυτά προσθέτω Σάο Πάολο αύριο. Τα έγραφα γιά τον Μουρισί Ραμάλιο. Προφέσορας. Διπλάρα έυκολη, αναγέννηση της ομάδας.

Με φόρα τώρα, μπορεί νέα νίκη στο 2.05. Κλείσαμε. Ή μάλλον όχι. Κοιτάω την Πέμπτη. Θα κρατήσω και Αϊντραχτ Φραγκφούρτης από σήμερα. Ματς της Πέμπτης. Στο 2.02. Σωστό φαβορί, σε φόρμα και με δίψα. Η Μπορντό…άχρωμη και άγευστη. Και θα κρατήσω και Σουόνσι (στο 4.45 ή στο 3.30 στο Draw no bet). Η Βαλένθια νοσεί. Βγάζει μάτια αυτό. Και αν δεν βρω κάτι άλλο, δεν ξαναγράφω στήλη ως το Σάββατο….

Στη σούμα: Σαχτάρ, Λιντς, Σουόνσι τα μεγάλα. Μπλάκπουλ, Σάο Πάολο, Αϊντραχτ τα μεσαία. Over (ή g/g) σε Νάπολι και Μπόρνεμουθ. Αυτά είναι. Το έχω ξαναγράψει, κανονικά εδώ…έπρεπε να κλείνω τη στήλη. Ξεχώρισα αναλυτικά όσα μου αρέσουν, από εδώ και πέρα ο καθένας αποφασίζει. Εγω θα παίξω ως εξής: ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΒΑ: 10.000 μονάδες. Προηγούμενο υπόλοιπο: 9.

000 μονάδες. Ποντάρισμα 17/9: Μονό αποδεκτό: Σαχτάρ 2 (3.55), 90 μονάδες. Μονό αποδεκτό: Λιντς 2 (3.35), 95 μονάδες. Δυάδα: Λιντς 2-Σαχτάρ 2 (11.89), με 15 μονάδες. Παρολί: Μπόρνεμουθ over-Νάπολι g/g-Σάο Πάολο 1 (.5.56), με 50 μονάδες. Δυάδα Πέμπτης: Αϊντραχτ 1-Σουόνσι 2 DNB (6.66), με 50 μονάδες. Ανοιχτα μπετ: 300 μονάδες. Νέο υπόλοιπο: 8.700 μονάδες. Αυτά είναι. Το…ανακάτεμα είναι δικό σας αν δεν σας αρέσει το δικό μου.

Ούτε σήμερα Bet Of the day. Θα έρθει η ώρα του, μάλλον το Σάββατο! ΣΥΝΑΞΗ Δεν βλέπω πολλές συμμετοχές και “χαλιέμαι” (ως τώρα είμαστε 19 νοματαίοι). Γιά…κανονίστε, ως αύριο να δω τα ονοματάκια σας στη λίστα! Την Παρασκεύη, σε λίγα 24ωρα. Ωρα; Εκεί, κατά τις 9. Θα τελειώσουμε το ράδιο με τον Μάκη και θα έρθουμε! Τόπος; Ο…γνωστός. Αφού μας βόλεψε πέρυσι και φάγαμε και καλά, γιατί να τον αλλάξουμε;; Στον “Κορομηλά” λοιπόν! Στην Αγία Παρασκευή, Ελ.

Βενιζέλου 72. Δείτε και το site του, www.koromilas.gr , στην “επικοινωνία” έχει και χάρτη και τηλέφωνο. O καιρός “κρατάει” (άντε να χρειαστούμε κανένα μπουφανάκι, μέχρι να πιόυμε τα πρώτα και να ζεσταθούμε), ωραίος κήπος, παϊδάκι άφθονο, όλα καλά! Οπως κάνω πάντα, ΈΧΩ ΑΝΟΊΞΕΙ ένα τόπικ στο φόρουμ, στην ενότητα “το site”. Εκει, βάλτε ο καθένας (αφού είστε ΑΠΟΛΥΤΑ βέβαιοι) την συμμετοχή του.

Να μετρηθούμε, να ξέρουμε πόσα τραπέζια θα κλείσουμε. Αυτό, την συμμετοχή σας, κάντε το ως και αύριο βράδυ, Τετάρτη 18/9. Είναι βασικό, μας κάνει τη ζωή πιό εύκολη. Μην το ξεχάσετε. Την Παρασκεύη 20/9, στον Κορομηλά λοιπόν. Θα κόψουμε και τούρτα γιά τα γενέθλια του site, αν φέρει ο Παπαδήμος (χεχεχεχε).

Παλαιότερα άρθρα του Billaras