2799

Billaras

Δύο και…πολλά είναι!

Πήρα απουσία την Τρίτη, αλλά ήταν “εσκεμμένη” απουσία. Τα είδα από εδώ, τα είδα απο εκεί, τι να έγραφα γιά το Λιγκ Τρόφι έτσι όπως το έκαναν; Δεν υπήρχε κανένα στοιχηματικό ενδιαφέρον, οπότε δεν είδατε νέα στήλη, έκατσα στα αυγά μου, μιά εβδομάδα πριν είχα “τσιμπήσει” τη Μόρκαμ (και αν είχα και την Μίντλεμπρο θα ήταν καλή νίκη), έμεινα σε αυτά και απλώς μελέτησα.

Εδώ και μέρες, αναμασάω την ίδια καραμέλα: Το σοβαρό παιχνίδι θα ξεκινήσει σε μιά εβδομάδα. Και ανέλυσα το γιατί. Ως τώρα έπαιζα χαλαρά, έτσι θα γίνει και σήμερα, ψίχουλα ως τίποτα και την Τρίτη που θα έρθει. Οτι παίζω χαλαρά όμως, δεν σημαίνει ότι…δεν ασχολούμαι. Το αντίθετο. Ασχολούμαι…παραπάνω. Μόλις την Τετάρτη έκλεισε το μεταγραφικό παράθυρο, πανικός έγινε, όλα αυτά έπρεπε (κι ακόμα θέλει δουλειά) να ραφιναριστούν.

Να “μπουν σε τάξη”. Να αρχίσω να παίζω ότι πετάει και κολυμπάει γιά να υπάρχει στήλη; No way. Και σήμερα αν θέλω, έτσι γιά να προσθέσω “κουβέντα” και σημεία, μπορώ να αμολήσω ένα “Μπενίν διπλό στο Μάλι αύριο βράδυ”. Τα βλέπω όλα δηλαδή, δεν πέφτει τίποτα κάτω, απλά τα προσπερνάω. Αναλώθηκα λοιπόν σε μελέτη μεταγραφών. Αν βλέπατε στο twitter μας εδώ, θα είχατε άμεση ενημέρωση.

Αλλά γιά να έχετε κάτι “εξτρά” να διαβάζετε, πάρτε copy το χθεσινό κείμενο μου στην Kingbet. Δείτε αναλυτικά τον…πανικό, ακόμα πιό αναλυτικά θα τον διαβάσετε μεσοβδόμαδα πιστεύω από τον Μάκη. Ιδού λοιπόν: “Ενα, κόμα, τριανταέξι δισεκατομμύρια ευρώ. Το έγραψα ολογράφως γιά να το χωνέψω! 1,36 δις ευρώ. Το γράφω και ζαλίζομαι. Τι χρήματα είναι αυτά; Μα φυσικά τα χρήματα που ξόδεψαν στο φετινό μεταγραφικό παζάρι οι ομάδες της Premier League.

Δεν έχει ξαναγίνει. Φυσικά και είναι ρεκόρ. Ρεκόρ που ζαλίζει και μάλιστα σε κάνει να σκέφτεσαι “του χρόνου το καλοκαίρι μπορεί να ξανασπάσει”! Και εκεί…τρελλαίνεσαι. Ναι, είναι μιά τρέλλα. Τα νούμερα ξέφυγαν. Φυσικά και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των παικτών. Όλοι (μα όλοι) οι παίκτες που πάνε στην Premier υπερτιμούνται.

Χαλαρά ένα 30% επάνω και λίγα λέω. Ομως…δόθηκαν τα λεφτά αυτά. Κι αυτό δεν αλλάζει. Και τα ρεκόρ σπάνε. Ρεκόρ τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αυτά τα 5,5 δις (!) που μοιράζονται φέτος οι ομάδες από την τηλεόραση κάνουν την χαώδη διαφορά με τον υπόλοιπο πλανήτη (είναι 2 δις παραπάνω από την προηγούμενη συμφωνία 2013-2016). Η Ιταλία ξόδεψε τα περισσότερα μετά το νησί και ίσα που πέρασε τα 600 εκατ.

ευρώ, λιγό πάνω από τα μισά δηλαδή. Ρεκόρ γιά έναν παίκτη, τον Πολ Πογκμπά. Ρεκόρ γιά συλλόγους, δεκατρείς από τους είκοσι το έσπασαν, έδωσαν τα περισσότερα που είχαν δώσει ποτέ. Ρεκόρ μέσου όρου, πάνω από 65 εκατ. αντιστοιχούν γιά κάθε σύλλογο. Ρεκόρ γιά την τελευταία μέρα μεταγραφών, τα 170 που δόθηκαν …προχθές μονάχα. Αυτό κράταγε από το 2013.

Και γιά να πάμε σε παίκτες-ομάδες: Η Γιουνάιτεντ πέρασε τα 100 με τον Πογκμπά. Η Σίτι τα 50 γιά τον Στόουνς και τα 40 γιά τον Σανέ. Η Αρσεναλ τα 38 γιά τον Τζάκα, επίσης τα 38 γιά τον Μουστάφι. Τα 37 η Τσέλσι γιά τον Νταβίντ Λουίζ, ομοίως και η Λίβερπουλ γιά τον Μανέ, λίγο πιό κάτω στα 36 η Τσέλσι γιά τον Μπατσουαγί και στα 35 η Τότεναμ γιά τον Σισοκό και η Τσέλσι γιά τον Καντέ! Αυτές ήταν οι ακριβότερες φετινές.

Και από αυτές μόνο…δύο είναι ρεκόρ γιά τους συλλόγους. Του Πογκμπά φυσικά και του Μανέ. Ποιά είναι τα άλλα 11 συλλογικά ρεκόρ; Η Πάλας το έσπασε με τον Μπεντέκε (35). Η Γουέστ Χαμ με τον Αγιού (23). Η Λέστερ με τον Σλιμανί (32). Η Σαουθάμπτον με τον Μπουφάλ (20, η Σουόνσι με τον Μπόρχα Μπαστόν (20), η Μπόρνεμουθ με τον Αϊμπ (18), η Σάντερλαντ με τον Ν'Ντόνγκ (16), η Χαλ με τον Μέισον (15), η Γουέστ Μπρομ με τον Τσαντλί (15), η Γουότφορντ με τον Περέιρα (15), η Μπέρνλί με τον Χέντρικ (12).

Και γιά να μην νομίζετε ότι αυτά τα…παρανοικά νούμερα παίζουνε μόνο στην Premier League, στην αγγλική Championship ξοδεύτηκαν γιά μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι περίπου 240 εκατ. ευρώ, κάτι που είναι επίσης ρεκόρ (και μάλιστα μιλάμε γιά υπερδιπλασιασμό χρημάτων, ούτε 120 δεν ήταν το προηγούμενο). Κι εδώ βέβαια βοήθησε τα μέγιστα το “αλεξίπτωτο” που έχει θεσπίσει η Αγγλία.

Επεσαν Νιουκάστλ και Αστον Βίλα; Πήραν από 72 μύρια έκαστη! Ας μείνουμε τώρα στην τελευταία μέρα. Την “τρελλή” Τετάρτη, πάντα μιλώντας γιά την Premier League. Στα μάτια μου, τέσσερις ήταν οι κινήσεις που “ταρακούνησαν” τα νερά. Οι τρεις ήταν “εισερχόμενες”, η μία ήταν γιά αποχώρηση. H απόκτηση του Σλιμανί από τους πρωταθλητές της Λέστερ.

Ο…έτερος καππαδόκης του Μαχρέζ, ο αλγερινός που ήρθε από τη Σπόρτινγκ. Μεγάλη μεταγραφή. Παιχταράς, θα πάει στο απέναντι φτερό από τον Μαχρέζ και η κόντρα της Λέστερ θα γίνει…δολοφονική. Η απόκτηση του Σισοκό από την Τότεναμ, μέσα από τα χέρια της Εβερτον (αυτή η Εβερτον έψαχνε εξτρέμ ένα μήνα και αφού η Αρσεναλ της άρπαξε τον Λούκας και η Τότεναμ τον Σισοκό πήγε και πήρε δανεικό τον Βαλέντσια από την Γουέστ χαμ).

Γιά τον Σισοκό λοιπόν, όλοι αναρωτιόμασταν μετά το EURO, πως αυτός ο παίκτης θα μείνει στη Νιουκάστλ; Ε, δεν έμεινε. Και μάλιστα το ποσό είναι τεράστιο. Κοντά 35 μύρια ο Σισοκό; Κάντε τους υπολογισμούς: Πάνω από 120 χαρτιά μάζεψε η Νιουκάστλ …πέφτοντας (“αλεξίπτωτο” και Σισοκό, συν τους άλλους). Βέβαια, θα δώσει άλλη οντότητα στους “πετεινούς”, αλλά τα πακέτα παραμένουν…πολλά.

Γιά να σας δώσω άλλο ένα παράδειγμα παραλογισμού: Ο Βενγκέρ που γκρίνιαζε ότι ζητάνε τρελλά λεφτά, έσκασε 38 γιά τον Μουστάφι. Σιγά τα αυγά, ούτε για 15 δεν αξίζει. Και η Βαλένθια τα άρπαξε περιχαρής και με 20 απέκτησε τον αργεντίνο Γκαράι από τη Ζενίτ γιά τη θέση του σέντερ μπακ. Ποιά είναι η έξυπνη κίνηση; Της Αρσεναλ ή της Βαλένθια; Ας μην ξεφεύγουμε όμως.

Η τρίτη μεταγραφή της Τετάρτης που άφησε πολλούς να αναρωτιούνται, δεν είναι άλλη από τον Νταβίντ Λουίζ. Πίσω στην Τσέλσι; Με μιά 40αρα; Στην ηλικία αυτή; Εχουμε τρελλαθεί; Κουφάθηκε ο κόσμος. Τον ζήτησε ο Κόντε; Ή είναι κανένα ξέπλυμα; Ο Κόντε λατρεύει την πειθαρχία και ο βραζιλιάνος αν μη τι άλλο, πέρα από την όποια αξία του, είναι απείθαρχος! Ακαταννόητη κίνηση.

Εστω κι αν η Τσέλσι -στα χαρτιά- δεν μπήκε μέσα (τον έδωσε 60 πριν δύο χρόνια, ήταν ρεκόρ για αμυντικό). Κίνηση που δεν έκανε γκελ, μην πω ότι ξύνισαν πολλοί οπαδοί της Τσέλσι, ίσως και μέσα στα αποδυτήρια κάποιοι! Και τέλος, μιά αποχώρηση. Αυτή του Τζακ Γουίλσιρ από την Αρσεναλ. Εστω και ως δανεικού γιά όλη τη σαιζόν, στη Μπόρνεμουθ. Απ' τις ακαδημίες της Αρσεναλ, ντεμπούτο το 2008, τώρα είναι ακόμα μόλις 24 ετών! Βγήκε νεώτερος καλύτερος παίκτης στο νησί το 2010, το 2011 ήταν υποψήφιος γιά κορυφαίος της σαιζόν (ως “μεγάλος” πιά), 18 χρονών ντεμπουτάρισε στην εθνική Αγγλίας.

Σπάει τον αστράγαλο του καλοκαίρι του 2011, μένει όλη τη σαιζόν 2011-12 εκτός. Τεράστιο πισογύρισμα. Μετά από 17 (!) μήνες επιστρέφει. Και είναι σούπερ. Νέο συμβόλαιο, μέχρι και περιβραχιόνιο φοράει, τον λατρεύουν οι οπαδοί (σ.σ δεν ξεχνάω, είμαι σε ντέρμπι Αρσεναλ-Τσέλσι και οι φιλοξενούμενοι “πικάρουν” τους γηπεδούχους με το “We've got Fabregas”.

Οι φίλαθλοι της Αρσεναλ απαντούν “κι εμείς έχουμε τον Τζάκι”). Ο Γουίλσιρ ξαναχτυπάει ένα χρόνο μετά, ξανά αστράγαλος, ξανά τρεις μήνες έξω, επιστρέφει. Και ξαναχτυπάει πάλι σε μιά προπόνηση καλοκαιριού πριν ξεκινήσει η σαιζόν 2015-16. Νέα τεράστια αποχή, ξανάπαιξε τη σαιζόν που μας πέρασε, τον Απρίλιο πιά, μετά 10 μήνες, σε ένα φιλικό με την Νιουκάστλ.

Και τώρα, είμαι βέβαιος, με πολύ βαριά καρδιά ο Βενγκέρ τον δίνει δανεικό με μιά ευχή: Να μην ξαναχτυπήσει αυτό το τεράστιο αλλά τόσο άτυχο ταλέντο και να τον φέρει πίσω τον Ιούνιο του 2017. Μακάρι… Αυτές ήταν μέσες-άκρες οι μετακινήσεις, οι ιστορίες και τα ρεκόρ της Premier League στα 24ωρα που πέρασαν. Φυσικά έγιναν και δεκάδες άλλες μεταγραφές (πχ η Γουέστ Χαμ έκλεισε την εξώφθαλμη τρύπα που είχε στο αριστερό άκρο της άμυνας της με τον Αρμπελόα, η Τότεναμ πήρε κι άλλο εξτρέμ, τον Ν'Κουντού από την Μαρσέιγ, η Λίβερπουλ “ξεφορτώθηκε” τον Μπαλοτέλι στην Νις και φυσικά ο Τζο Χαρτ που δεν τον ήθελε ο Γουαρδιόλα, πήγε στην Τορίνο ως δανεικός).

Αν μέτρησα σωστά, μόνο την Τετάρτη φτάσαμε τις 155 μετακινήσεις στο νησί (θυμίζω, από φέτος τέρμα οι δανεισμοί στις “μικρές”, οπότε έτρεξαν κι αυτές όσο μπορούσαν)”. Και αφού..διαβάσατε όλα τα παραπάνω, μένει και το κουμάρι! Το -έστω λιγοστό- κουμάρι. Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας είχα ξεχωρίσει εξ'αρχής τρία σημεία. Μπράντφορντ (3.

50)-Μόρκαμ (3.60)-Σριούσμπερι (3.50). Μου άρεσαν οι δύο προσθήκες της Μπράντφορντ (η ανάλυση που λέγαμε παραπάνω), οι Βούκιτς και ΜακΝάλτι θα φέρουν άνετο γκολ μπροστά. Μου άρεσε η είδηση περί νέου επενδυτή στην Μόρκαμ, ενώ στοιχηματικά μου “άρεσε” και ότι έφυγε ο Κοξ από την Λέιτον. Οταν φεύγει παίκτης-σημαία, επικρατεί αναβρασμός.

Συν τοις άλλοι, Μπράντφορντ και Μόρκαμ είναι καλά (η δεύτερη μας έχει ήδη πληρώσει δύο σερί φορές). Σκάλωσα στην Σριούσμπερι. Γιατί αυτή δεν είναι καλά. Και ενώ ξέρω ότι η δυναμική της “αντέχει” το διπλό, βλέπω την φόρμα της και σκαλώνω. Αν την αφήσω, δύο επιλογές έχω. Να προσθέσω κάτι άλλο, με πρώτο υποψήφιο την Νοτς Κάουντι. Αλλά μετά θα είχα ίδιο trixie με τον Μάκη.

Οταν τα ματς είναι λιγοστά, αυτό συμβαίνει. Με το ίδιο μάτι τα βλέπουμε. Ιδια φιλοσοφία. Οπότε, γιά να μην είμαστε…δίδυμα, εγώ μένω με τη δυάδα. Μονά και δυάδα. Οποιος θέλει παίζει trixie του Μάκη, ή ξανακοιτάει την Σριούσμπερι! Σβηστά, χαλαρά και άνετα. Γιά…λίγο ακόμα. ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΒΑ: 8.000 μονάδες Επιστροφές από 27/8: 216 μονάδες. Νέο υπόλοιπο: 8.

016 μονάδες. Ποντάρισμα 3/9: Μονό αποδεκτό: Μίλγουολ-Μπράντφορντ 2 (3.50) με 59 μονάδες. Μονό αποδεκτό: Μόρκαμ-Λέιτον Οριεντ 1 (3.60) με 57 μονάδες. Δυάδα: Μπράντφορντ 2 -Μόρκαμ 1 (12.6) με 20 μονάδες. Ανοιχτά μπετ: 136 μονάδες. Νέο υπόλοιπο: 7.880 μονάδες. Κι έτσι “απλά” βγάζω το διήμερο. Γιά την εθνική δεν είπα τίποτα, θα το κάνω την Τρίτη. Ως τότε, ακολουθήστε τον ίδιο ρυθμό.

Να με θυμάστε, σε καλό θα σας βγει, διανύουμε τα πρώτα μέτρα ενός μαραθωνίου, όποιος σπριντάρει τώρα μετά θα έχει…κλατάρει. ΣΥΝΑΞΗ ΑΘΗΝΑΣ Να μην ξεχνιόμαστε, σε δύο βδομαδούλες έχουμε ραντεβού! ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9 το καθιερωμένο ετήσιο “συνέδριο” των Betsellerάδων στην Αθήνα! Φαί, πιώμα, χαβαλές, ενδεχομένως και…after, plus μπόλικη στοιχηματοκουβέντα.

Επειδή ήδη πήρα mail από νέα παιδιά που λίγο…κομπλάρουν, το γράφω και εδώ, μην το σκέφτεστε καν, ελάτε και θα με θυμηθείτε. Στην Πεύκη, ταβέρνα “Τα Πεύκα”, στις 9 το βράδυ. Λεπτομέρειες και “δηλώσεις” στο ανάλογο ποστ στο φόρουμ. Blogger of the week Εχω ήδη πάνω από 30 συμμετοχές πλέον. Ως τις 17/9 που θα το ξεκινήσουμε, χρόνο έχετε.

Λεπτομέρειες στην στήλη απο κάτω. Στείλτε mail στο [email protected]. Με μια παράκληση: ΜΗΝ ξεχνάτε να μου αναφέρετε το nick name σας!

Παλαιότερα άρθρα του Billaras