1826

Μάκης Μηνδρινός

Δύο σήμερα και μια σκέψη για Σάββατο (Update)

Χαιρετώ! Εχουν γραφτεί πάρα πολλά τις τελευταίες ημέρες για τον Αγιαξ, όμως δεν γίνεται να μην ξεκινήσω από εκεί τη στήλη. Αφενός δεν βλέπουμε συχνά μια ομάδα «τύπου Αγιαξ» να βρίσκεται στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αφετέρου πρέπει να ασχοληθούμε παραπάνω με τη συγκεκριμένη ομάδα, γιατί αυτά που κάνει φέτος είναι εντυπωσιακά.

Πάντα οι ολλανδικές ομάδες έπαιζαν ωραία μπάλα. Και έχουμε δει κατά καιρούς σούπερ επιθετικές ολλανδικές ομάδες. Πάντα, όμως, είχαν και ένα στοιχείο αφέλειας στο παιχνίδι τους. Οσο καλοί ήταν μπροστά, τόσο προβληματικοί πίσω. Και σπάνια μπορούσαν να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους σε εκείνο του αντιπάλου. Με αποτέλεσμα όταν έρθουν τα δύσκολα, να βγαίνουν στην επιφάνεια οι αμυντικές αδυναμίες και όχι οι επιθετικές αρετές.

Αυτός ο Αγιαξ με την ως τώρα πορεία του έχει δείξει ότι μπορεί να συνδυάσει και τα δύο. Εχουμε δει και ωραία μπάλα να παίζει, αλλά και να αμύνεται όπως πρέπει. Είναι από τις πιο ταλαντούχες φουρνιές που έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια και σε πολλά στοιχεία του παιχνιδιού του θυμίζει τη Μονακό του 2017, τότε που οι Γάλλοι αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τότε η Μονακό είχε εξαιρετικούς πιτσιρικάδες στο ρόστερ της (Λεμάρ, Φαμπίνιο, Μπερνάρντο Σίλβα, Εμπαπέ, μεταξύ άλλων), αλλά και πιο έμπειρους (Φαλκάο, Ζοάο Μουτίνιο) και έπαιζε κατά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Είχε αποκλείσει τη Μάντσεστερ Σίτι στους «16» και τη Ντόρτμουντ στους «8». Την επόμενη σεζόν έφυγαν σχεδόν όλοι οι βασικοί, με αποτέλεσμα η Μονακό να πέσει και πάλι επίπεδο.

Ο Αγιαξ έχει κάνει το εντυπωσιακό, να αποκλείσει δύο πολύ βαριά ονόματα: την κάτοχο των τριών προηγούμενων Τσάμπιονς Λιγκ Ρεάλ Μαδρίτης και τη Γιουβέντους των δύο τελικών σε τέσσερα χρόνια. Και όχι μόνο αυτό. Τις πέρασε και τις δύο με νίκες εκτός έδρας (2-1 τη Γιούβε, 4-1 τη Ρεάλ). Είναι εντυπωσιακό από μόνο του. Η εξέλιξη του Αγιαξ δεν ξέρω αν θα είναι σαν της Μονακό, αν δηλαδή θα φύγουν όλα τα πιτσιρίκια (οι περισσότεροι είναι δεδομένο ότι θα αποχωρήσουν) και θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή αφάνεια, όμως φέτος μπορεί να φτάσει ως το τέλος, ως τον τελικό.

Από ‘κει και πέρα, η πρόκριση της Τότεναμ δεν ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη για μένα, αλλά το ματς της Τετάρτης ήταν ένα από αυτά που θα θυμόμαστε χρόνια μετά! Με 2-2 στο 11’, 3-2 στο 21’ και 4-3 στο 73’ ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι κάτι θα γίνει στις καθυστερήσεις. Μιλάμε για αγγλικές ομάδες άλλωστε. Ο VAR καθόρισε το ματς, γενικά πρέπει να συνηθίσουμε τον VAR, το ποδόσφαιρο πλέον είναι στα χέρια (και) της τεχνολογίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα της Πέμπτης για να είμαι ειλικρινής δεν τα είδα λόγω υποχρεώσεων. Ούτε εδώ όμως μου έκανε εντύπωση που πέρασε η Αϊντραχτ. Το είπαμε και την Τρίτη, ότι η Μπενφίκα έχασε μεγάλη ευκαιρία στο πρώτο ματς…

Αυτά με τα ευρωπαϊκά, πάμε στα δικά μας που είναι πολλά και… διπλά! Αγωνιστική σήμερα, αγωνιστική και τη Δευτέρα λόγω του Πάσχα των Καθολικών, οπότε περνάμε κατευθείαν στο παρασύνθημα γιατί τα ματς σήμερα στις μικρές κατηγορίες είναι νωρίς.

Πρέμιερ Λιγκ

Καταρχάς παίζει πάλι Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ, σε ένα από τα πιο δύσκολα ματς που έχει να δώσει η Μάντσεστερ Σίτι στην προσπάθειά της για το αγγλικό τρεμπλ (έχει πάρει Λιγκ Καπ, είναι στον τελικό του Κυπέλλου με τη Γουότφορντ και διεκδικεί στα ίσια το πρωτάθλημα από τη Λίβερπουλ). Να σχολιάσω αποδόσεις; Αν έπαιζε με τη Χάντερσφιλντ πόσο θα έδινε δηλαδή ο άσος; Κάντε ό,τι νομίζετε, προφανώς δεν γίνεται η Τότεναμ να πληρώνει κοντά στο 11.

00. Αν η Σίτι περνούσε την Τετάρτη, ίσως πήγαινα πιο ζεστά στην κόντρα στο αυριανό.

Το Νιουκάστλ – Σαουθάμπτον είναι αυτό που με απασχόλησε περισσότερο στοιχηματικά. Η Νιουκάστλ με τη νίκη που πήρε την προηγούμενη αγωνιστική στο Λέστερ έφτασε τους 38 βαθμούς, το οποίο είναι παραδοσιακά το όριο παραμονής. Εχει σχεδόν σωθεί δηλαδή.

Από την άλλη, η Σαουθάμπτον είναι στο +5 και χρειάζεται ακόμα βαθμούς για να είναι σίγουρη. Εχει, όμως, καλό πρόγραμμα: Νιουκάστλ εκτός, Γουότφορντ εκτός, Μπόρνμουθ εντός, Γουέστ Χαμ εκτός, Χάντερσφιλντ εντός. Που σημαίνει πως και ισοπαλία να πάρει στο Νιουκάστλ θεωρητικά θα είναι ΟΚ. Τα ίδια, βέβαια, έλεγα και την προηγούμενη αγωνιστική, παραμονές του ματς με τη Γουλβς, αλλά κέρδισε 3-1.

Τσάμπιονσιπ

Εχει… πλάκα το Μίντλεσμπρο – Στόουκ. Η «Μπόρο» μπορεί να εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει αλλά αντέδρασε στο κακό σερί ηττών, επικρατώντας της Μπόλτον και της Χαλ χωρίς να δεχθεί γκολ. Πολύ σημαντικοί οι 6 αυτοί βαθμοί καθώς είναι στο -1 από τα πλέι οφ και όλα παραμένουν ανοιχτά. Σήμερα υποδέχεται τη Στόουκ, η οποία δεν έχει βαθμολογικό κίνητρο αλλά η συμπεριφορά της ως τώρα ήταν «τα παλεύω όλα».

Η Στόουκ ως γνωστόν είναι η πρώην ομάδα του Πιούλις, νυν προπονητή της Μίντλεσμπρο. Εκείνος την είχε ανεβάσει Πρέμιερ Λιγκ, γενικά είχε πολλές ευχάριστες στιγμές εκεί και από τότε που έφυγε δεν χάνει από την πρώην ομάδα του. Πιστεύω ότι η «Μπόρο» θα κερδίσει, από ‘κει και πέρα όμως ο άσος είναι φυσιολογικά γύρω στο 1,80.

* Επικίνδυνο θεωρώ το Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Νότιγχαμ.

Δεν θα παίξω κάτι, απλά διακρίνω ένα «μπούκωμα» από πλευράς Σέφιλντ. Απλά δεν είναι καλά και η Νότιγχαμ για να ψάξουμε πιο ζεστά την έκπληξη.

Λιγκ 1

Αυτό που μέχρι χθες μου έκανε περισσότερο είναι το διπλό στο Φλίτγουντ – Πίτερμπορο. Οι λόγοι προφανείς: η Φλίτγουντ χωρίς χειροπιαστό βαθμολογικό κίνητρο, η Πίτερμπορο καίγεται για το τρίποντο στην προσπάθεια για τα πλέι οφ και –το κυριότερο- δείχνει να πατάει καλά τελευταία.

Και γράφω μέχρι χθες, γιατί η Πίτερμπορο ήταν αουτσάιντερ. Πλέον, έχει γυρίσει φαβορί, είναι στο 2,70. Είναι από τις περιπτώσεις που θα πρέπει να κάνουμε λίγο στραβά μάτια αν θέλουμε να παίξουμε.

Λιγκ 2

Μία σκέψη είναι η Στίβενεϊτζ στην έδρα της Πορτ Βέιλ. Και εδώ το κίνητρο πληρώνει σε απόδοση αουτσάιντερ, στο 3,20 για την ακρίβεια.

Η Στίβενεϊτζ δείχνει καλά σημάδια στα τελευταία ματς, δείχνει αποφασισμένη να μπει στα πλέι οφ και παρά το γεγονός ότι προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θα μπει τελικά, σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κάνει το διπλό. Η Πορτ Βέιλ σώθηκε και έχει τις περισσότερες εντός έδρας ήττες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην κατηγορία (11 σε 21 ματς).

Με απασχολεί και το Νορθάμπτον – Μάκλσφιλντ. Εδώ από τη μία διαβάζουμε ότι η αδιάφορη βαθμολογικά ομάδα (Νορθάμπτον) ετοιμάζει αλλαγές για να παίξουν παίκτες που δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής στα προηγούμενα, από την άλλη η ομάδα που καίγεται αναμένεται να μπει με το… μαχαίρι στα δόντια. Η Νορθάμπτον έχει να κερδίσει πέντε ματς, το διπλό είναι στο 3,75 και νομίζω ότι μπορεί να παιχτεί.

Νάσιοναλ

Ένα ματς μόνο ξεχώρισα, το Γκέιτσχεντ – Τσέστερφιλντ. Αν κοιτάξουμε τη βαθμολογία, θα το χαρακτηρίσουμε μάλλον αδιάφορο βαθμολογικά το συγκεκριμένο ματς. ΟΚ, η Γκέιτσχεντ έχει ακόμα κάποιες λιγοστές ελπίδες για τα πλέι οφ, αλλά ακόμα και οι ίδιοι λένε ότι ψάχνουν ένα… θαύμα. Ετσι είναι, η Γκέιτσχεντ έχασε τεράστια ευκαιρία την προηγούμενη αγωνιστική, στο ματς με την Ιστλι, όπου το πάλεψε πολύ και μάλλον αδικείται από το αποτέλεσμα (1-0).

Εχουμε αναφερθεί ξανά στην Γκέιτσχεντ και τα διοικητικά προβλήματα που έχει, με τον κόσμο να τα βάζει με τη διοίκηση, η οποία έχει βάλει πωλητήριο. Και φαίνεται ότι αγοραστής βρέθηκε, μάλιστα αναμένεται να είναι στο γήπεδο σήμερα, κάτι που έχει φέρει ενθουσιασμό στον κόσμο και όχι μόνο. Υπάρχει κάλεσμα του συνδέσμου οπαδών της ομάδας και μάλιστα επειδή η Νιουκάστλ παίζει αύριο, δεν αποκλείεται στο γήπεδο σήμερα να βρεθούν και αρκετοί οπαδοί της Νιουκάστλ (με την οποία οι σχέσεις είναι εξαιρετικές, είναι κάτι σαν δορυφόρος η Γκέιτσχεντ).

Η Τσέστερφιλντ έκανε εξαιρετικό τελείωμα στη σεζόν, όμως δεν ήταν αρκετό για να προλάβει τα πλέι οφ. Ειδικά εκτός έδρας πολύ ζημιάρα, αλλά και με πολλές ισοπαλίες (17 σε συνολικά 43 ματς). Ισως ο ενθουσιασμός της αλλαγής ιδιοκτησίας και οι φωνές του αρκετού κόσμου που θα βρεθεί στο γήπεδο να βοηθήσουν την Γκέιτσχεντ, με τον άσο να είναι στο 2,95.

Βορράς/Νότος

Στο Νότο θέλει προσοχή το Γουόκινγκ – Κόνκορντ. Η Τόρκι πήρε τον τίτλο και την απευθείας άνοδο, η Γουόκινγκ ακολουθεί στη 2η θέση, αλλά έχει να νικήσει πάνω από ένα μήνα (12 Μαρτίου – 5 ματς). Η Κόνκορντ μπήκε στη ζώνη των πλέι οφ, αλλά η κατάσταση εκεί είναι πολύ οριακή και κάθε απώλεια θα μετρήσει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η 5η Μπαθ απέχει μόλις 4 βαθμούς από την 10η Γουίλντστοουν. Λίγο ψηλότερα να ήταν από το 3,35 το διπλό, θα το συζητούσα πιο σοβαρά.

Διαβασμένο και το Τρούρο – Γκλόστερ, σε ένα ακόμα εξάποντο παραμονής. Τα έχουμε ξαναπεί για την Γκλόστερ, εκτός έδρας αποδίδει καλύτερα. Αλλά το 2,85 δεν το λες και ευκαιρία της χρονιάς.

Στο Βορρά, έχουμε τη ματσάρα Τσόρλι – Στόκπορτ. Δεύτερος – Πρώτος και ίσως εδώ κριθεί και η απευθείας άνοδος. Σωστό σετ, δεν πιάνεται στοιχηματικά, αν και σε προποτζίδικη λογική θα έδινα προβάδισμα στη Στόκπορτ. Στο Αλφρετον – Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ οι φιλοξενούμενοι παίζουν κυριολεκτικά το τελευταίο τους χαρτί.

Ισως, μάλιστα, να μην τους φτάσει κάνει η νίκη στο συγκεκριμένο ματς. Να αναφέρουμε εδώ ότι πρώτον η Αλφρετον είναι αδιάφορη βαθμολογικά, δεύτερον η Αλφρετόν εντός έδρας έχει 5 νίκες όλες κι όλες (ενώ εκτός έχει 8) και τρίτον η Γιουνάιτεντ πέτυχε εκτός έδρας τις 6 από τις 7 φετινές νίκες της. Στο 4,20 το διπλό. Να πούμε, βέβαια, ότι κάποιοι πρέπει να πέσουν και ότι η εικόνα της Γιουνάιτεντ στο μεγαλύτερο μέρος ήταν για να πέφτει… Το θέμα εδώ είναι το εξής: η Γιουνάιτεντ παίζει αύριο, Σάββατο.

Η Γκάισλι, που είναι ουσιαστικά η ομάδα που «κυνηγάει» παίζει σήμερα. Που σημαίνει πως αν η Γκάισλι νικήσει σήμερα (που το βλέπω δύσκολο…), αυτόματα η Γιουνάιτεντ γίνεται αδιάφορη αύριο. Οπότε αυτό θέλει υπομονή να δούμε τι θα γίνει σήμερα.

Στη σούμα. Από Πρέμιερ Λιγκ ουσιαστικά τίποτα. Από Τσάμπιονσιπ είπαμε για τον ασάκο της Μίντλεσμπρο στο 1,80.

Στη Λιγκ 1 αναφερθήκαμε στην πτώση απόδοσης της Πίτερμπορο που πλέον είναι φαβορί (2,70), ενώ στη Λιγκ 2 μιλήσαμε για Μάκλσφιλντ (3,75) και Στίβενεϊτζ (3,20). Στη Νάσιοναλ μόνο Γκέιτσχεντ (2,95) για συγκεκριμένους λόγους και από το Βορρά μόνο Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ (4,20) στην –κυριολεκτικά- τελευταία ευκαιρία της για να παραμείνει ζωντανή στην υπόθεση παραμονή.

Αλλά, για τη Γιουνάιτεντ είπαμε, το ματς είναι αύριο και δεν γίνεται να παιχτεί από σήμερα για τους λόγους που αναφέραμε. Μάκλσφιλντ και Πίτερμπορο (με λίγο στραβά μάτια όπως είπαμε) θα παίξω σήμερα και βλέπουμε για την Γιουνάιτντ οφ Μάντσεστερ αύριο (θα υπάρξει update αν χρειαστεί). Με κανονική στήλη θα τα πούμε τη Δευτέρα το πρωί, καθώς έχουμε φουλ αγωνιστικές στις μικρές κατηγορίες.

ΥΓ. Εχουμε και facebook πλέον. Επιτέλους επιστρέψαμε! Εννοείται ότι θα ενημερώνεστε και από εκεί για στήλες, editorial, κ.λπ.

UPDATE

Η Γκάιλσι έχασε χθες, οπότε η Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ έχει ακόμα κάποιες μαθηματικές ελπίδες για παραμονή. Για να τις διατηρήσει πρέπει να κερδίσει σήμερα την Αλφρετον εκτός έδρας. Τα δεδομένα τα αναλύσαμε παραπάνω.

Θεωρώ πάρα πολύ πιθανό η Γιουνάιτεντ να υποβιβαστεί τελικά, όμως στο 4,60 λέω να της δώσω μια τελευταία ευκαιρία. Τα λέμε ξανά τη Δευτέρα!

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος