1447

Skotostrious

Είναι για αρχόντους ο ιππόδρομος – Μέρος 2ο …

Καλημέρα σε όλες και όλους ! Αρχίζουμε δειλά-δειλά να επανερχόμαστε σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς αν και ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και ταυτόχρονοα ξεκινάει μιας μορφής “κανονικότητα” και στις αθλητικές δραστηριότητες με όλους τους φυσιολογικούς περιορισμούς που πρέπει να υπάρχουν δεδομένων των συνθηκών. Είχαμε το ξεκίνημα χτες στις ιπποδρομίες στη Γερμανία, με τη Γαλλία να ακολουθεί δίνοντας εκκίνηση για τις κούρσες τη Δευτέρα 11 Μαϊου, κάτι που προκάλεσε φρενίτιδα στους ιπποδρομιακούς κύκλους της χώρας με αποτέλεσμα να έχουμε 1069 δηλώσεις συμμετοχής για τις κούρσες που θα πραγματοποιηθούν σε 3 ιπποδρόμια στη χώρα.

Κρίσιμο αναμένεται να είναι και το σαββατοκύριακο για τις αγγλικές κούρσες καθώς θα γίνουν οι τελικές συζητήσεις για να βγει το πλάνο επανέναρξης και για το νησί.

Εν αναμονή λοιπών των εξελίξεων ας ρίξουμε μια ματιά στα του οίκου μας και ας δούμε λίγο τι εστί “Ελληνικές Ιπποδρομίες”. Αξέχαστο νομίζω είναι το κλασικό πλέον βιντεάκι που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια από κάποιες συνεντεύξεις του Χρήστου Φερεντίνου στον ιππόδρομο στο Παλαιό Φάληρο που τότε φιλοξενούσε τις κούρσες. Ας δούμε λοιπόν μερικά ιστορικά στοιχεία για τις ιπποδρομίες στην χώρα μας.

Μακρά ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων έχουν οι κούρσες στη χώρα μας καθώς έχουμε τις πρώτες αναφορές στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες και στην αρχαία Αθήνα , παράδοση που συνεχίστηκε και μετά τη ρωμαϊκή κατοχή άλλα και το Βυζάντιο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ιππόδρομος στην Κωνσταντινούπολη είχε χωρητικότητα 100,000 θεατών και ήταν το κέντρο της δημόσιας ψυχαγωγίας άλλα και αρκετών πολιτικών εξελίξεων (πχ Στάση του Νίκα).

Ημερομηνία σταθμός για την επαναφορά των ιπποδρομιών στον Ελλαδικό χώρο ήταν ο Απρίλιος του 1925, καθώς τότε εγκαινιάστηκε το ιπποδρόμιο στο Δέλτα Φαλήρου, στο οποίο για σχεδόν 80 χρόνια έγινε κέντρο ψυχαγωγίας για την αθηναϊκή και όχι μόνο κοινωνία.

Τη μεγαλύτερη άνθηση τους την γνώρισαν κατά τις δεκαετίες του ’50 και ’60 όπου κάθε ιπποδρομιακή ημερίδα ήταν και σπουδαίο κοσμικό γεγονός, ενώ οι ημερομηνίες των ντέρμπυ συνοδεύονταν και από δεξιώσεις και σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις οποίες έδινε το παρόν η αφρόκρεμα της Ελληνικής κοινωνίας.

Μια ακόμα σημαντική ημερομηνία  στην ιστορική πορεία των ιπποδρομιών στην Ελλάδα είναι τα τέλη της δεκαετίας του 70 όταν και ιδρύθηκε ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), μια κρατική εταιρεία η οποία ανέλαβε αφενός την διεξαγωγή των αγώνων, αφετέρου την διοργάνωση και διαχείριση του αμοιβαίου στοιχήματος.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε ο εκμοντερνισμός των ιπποδρομιών με τηλεοπτική κάλυψη και αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων και υποδομών στο φαληρικό Δέλτα.

Καθώς ο ιππόδρομος στο Δέλτα άρχισε να δείχνει τα χρόνια του και με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, ένα νέο υπερσύγχρονο ιπποδρόμιο, με υψηλού επιπέδου προδιαγραφές, κτίστηκε στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μετά το πέρας των αγώνων έγινε και η μεταφορά των ιπποδρομιών στις νέες εγκαταστάσεις όπου πλέον είναι το σπίτι των ελληνικών ιπποδρομιών. Ταυτόχρονα με την εξαγορά του ιπποδρόμου από την θυγατρική του ΟΠΑΠ, Ιπποδρομίες ΑΕ, έχουμε μπει μια νέα εποχή για τις ελληνικές κούρσες, καθώς έχουμε συνεχείς αναβαθμίσεις και βελτιώσεις τόσο στον χώρο του ιπποδρομίου στο Μαρκόπουλο, όσο και στις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων και του αμοιβαίου στοιχήματος.

Ελπίζω να πήρατε μια ιδέα για το τι εστί Ελληνικές Ιπποδρομίες. Επιφυλασσόμεθα στο μέλλον να επανέλθουμε στο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες και γιατί όχι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και με προτάσεις για τις κούρσες. Μέχρι τότε να προσέχετε και να είστε υγιείς !

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious