1717

Μάκης Μηνδρινός

Εμπνευση και… βουρ!

Χαιρετώ! Την Παρασκευή μιλήσαμε ουσιαστικά για τρία αουτσάιντερ: τη Ρέντινγκ, την Μπάρνετ και τους Μπλάιθ Σπάρτανς. Κατέληξα σε Ρέντινγκ και Σπάρτανς, αλλά αυτή που κέρδισε ήταν η Μπάρνετ. ΟΚ, η χημεία είναι βασικό ζητούμενο, όμως βάσει όσων είδα ξέρω ότι δεν έπαιξα λάθος.

Και εξηγούμαι: η Χαλ καταφέρνει να προηγηθεί στην πρώτη της καλή επίθεση (6’), με τον γκολκίπερ της Ρέντινγκ να το πνίγει.

Και στο 16’ γίνεται το 2-0, στη δεύτερη καλή ευκαιρία της. Από εκείνο το σημείο και μετά η Ρέντινγκ ήταν καλύτερη και είχε δύο δοκάρια. Το δεύτερο ήταν μετά το 2-1, για να ισοφαρίσει. Δεν λέω ότι άξιζε να νικήσει η Ρέντινγκ, λέω ότι είδα ένα ματς δύο ομάδων που ήταν σχεδόν ισοδύναμες. Κάτι που ΠΡΙΝ από το ματς δεν το έβλεπα και στις αποδόσεις.

Η Ρέντινγκ ξεκίνησε με δύο ήττες σε ισάριθμα ματς, αλλά και στα δύο ήταν αρκετά καλή. Το κρατάμε αυτό για το άμεσο μέλλον…

Στο Αλφρετον – Μπλάιθ Σπάρτανς το 3-0 ήταν δίκαιο, οι γηπεδούχοι κέρδισαν δίκαια. Εδώ θα σταθώ όμως σε κάτι άλλο. Εμείς προσπαθούμε βάσει της εικόνας που έχουμε για τις ομάδες να βρούμε που οι μπουκ μπορεί να κάνουν λάθος στις αποδόσεις.

Εγραφα λοιπόν την Παρασκευή ότι το 5,25 ήταν ένα ξεκάθαρο λάθος. Και ΠΡΙΝ από την έναρξη του αγώνα, ουσιαστικά οι μπουκ το παραδέχθηκαν. Πέντε λεπτά πριν από τη σέντρα του ματς, το 5,25 έγινε 3,35! Γράφω την Παρασκευή: «Όλα είναι θέμα απόδοσης. Αν το διπλό ήταν στο 3,30 θα το προσπερνούσα εύκολα, αλλά το 5,25 το θεωρώ υπερβολικό!». Η απόδοση είναι το ένα ζητούμενο στο στοίχημα, το αποτέλεσμα του αγώνα είναι το άλλο.

Στην απόδοση δικαιωθήκαμε, στο αποτέλεσμα όχι.

Πάμε να περάσουμε στα φρέσκα γιατί είναι πολλά. Πρώτος γύρος Λιγκ Καπ, συμμετέχουν ομάδες από την Τσάμπιονσιπ ως τη Λιγκ 2. Συν εμβόλιμες αγωνιστικές σε Νάσιοναλ Λιγκ, Βορρά και Νότο. Για το Λιγκ Καπ να επαναλάβω αυτά που λέμε κάθε χρόνο και είναι απαραίτητο να τα γνωρίζουν άπαντες πριν παίξουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Σε όλα τα Κύπελλα Αγγλίας, ειδικά στους πρώτους γύρους, υπάρχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Γνωρίζοντας ότι οι εκπλήξεις δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας (μπορείτε να τσεκάρετε αποτελέσματα/αποδόσεις τα προηγούμενα χρόνια για να καταλάβετε γιατί το λέω), είναι ευκαιρία να ψάχνουμε αυτές τις εκπλήξεις.

Δεν πρόκειται να έρθουν όλα τα αουτσάιντερ, αυτό είναι δεδομένο.

Είπαμε, εκπλήξεις κυνηγάμε. Εκπληξη σημαίνει κάτι μη αναμενόμενο. Αυτά, λοιπόν, που κοιτάζουμε είναι τα εξής:

  1. Αγωνιστικά νέα: ποιες ομάδες θα κάνουν ροτέισον και ποιες όχι.
  2. Φιλοσοφία προπονητών: υπάρχουν προπονητές που «ζουν» για τα παιχνίδια των Κυπέλλων, υπάρχουν άλλοι που τα θεωρούν «εμπόδιο» στην προσπάθειά τους να πετύχουν τους στόχους στο πρωτάθλημα.

    Σημαντική παρένθεση: αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι κατεβαίνουν για να χάσουν. Κανένας δεν το κάνει αυτό. Απλά δεν χρησιμοποιούν παίκτες που θεωρούνται βασικοί και αναντικατάστατοι στο πρωτάθλημα.

  3. Στόχοι ομάδων: πολλές ομάδες που έχουν συγκεκριμένους στόχους στο πρωτάθλημα (π.χ. άνοδος ή παραμονή) αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα Κύπελλα.

    Το έχουμε δει άπειρες φορές να «διαλέγουν« διοργανώσεις.

  4. Απόδοση – έμπνευση: ό,τι και να λέμε όταν ψάχνεις εκπλήξεις πρέπει να έχεις και έμπνευση! Δεν θα κακίσω κάποιον που θα κυνηγήσει κάποιο θηρίο στα Κύπελλα, έστω κι αν εγώ δεν θα έπαιζα. Είναι τέτοια η φιλοσοφία των συγκεκριμένων αγώνων που τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο.

Να ξεκινήσουμε από τα της εμβόλιμης αγωνιστικής σε Νάσιοναλ Λιγκ, Βορρά και Νότο.

Νάσιοναλ Λιγκ

Γράφαμε στο αφιέρωμα της Νάσιοναλ Λιγκ στην αρχή της σεζόν, ότι πιθανότατα η Ιστλι να μην είναι φέτος το ίδιο καλή όπως πέρσι. Εχασε τρεις παίκτες κλειδιά και παρά το γεγονός ότι το ρόστερ της είναι αρκετά καλό για να έχει μια άνετη σεζόν, φαίνεται πολύ δύσκολο να μπορέσει να διεκδικήσει μέχρι τέλους τα πλέι οφ.

Και όντως στο ξεκίνημα δεν τρομάζει. Μετά τη νίκη με 1-0 επί της προβληματικής Νοτς Κάουντι στην πρεμιέρα, ακολούθησαν δύο ήττες: 1-0 στο Γέοβιλ και 2-0 στο Μπάροου. Απόψε υποδέχεται τη Σάτον, η οποία επίσης είναι σε μεταβατική περίοδο μετά την απομάκρυνση του προπονητή της μετά από 11 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά στα πρώτα ματς δείχνει να πατά καλύτερα.

Με το 3-1 επί της Χάρτλπουλ στην πρεμιέρα ήρθαν δύο ισοπαλίες: 1-1 με την Μπάρνετ και 2-2 με την Τσόρλι. Το 2-2 με την Τσόρλι το Σάββατο είναι γκέλα, έμεινε πίσω 0-2 από δύο «ίδια» γκολ από κόρνερ, ισοφάρισε, πίεσε, αλλά αρκέστηκε στον βαθμό. Υπό συζήτηση το 3,40 του διπλού.

Κάποιες σκέψεις έκανα και για το Χάρτλπουλ – Φάιλντ. Η Χάρτλπουλ αντέδρασε, πέτυχε την πρώτη της νίκη, ήταν εξαιρετική αμυντικά απέναντι στη Μέιντενχεντ.

Τώρα βέβαια παίζει με μια πολύ καλύτερη ομάδα, η Φάιλντ είναι ένα από τα φαβορί για τον άνοδο. Παρ’ όλα αυτά έρχεται από τη χειρότερη φετινή της εμφάνιση, δεν ήταν καλή παρά τη νίκη στο 1-0 επί της Εμπσφλιτ. Ο άσος είναι στο 3,40, όμως ακόμα δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι όντως η Χάρτλπουλ ξύπνησε, ή βρήκε και τα έκανε (δεν την έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση τη Μέιντενχεντ).

Βορράς/Νότος

Στο Βορρά μόνο σε ένα ματς στάθηκα παραπάνω, στο Ολτριγχαμ – Αλφρετον. Οι γηπεδούχοι είναι ακόμα χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα και μετά την ήττα της πρεμιέρας από την πρωτοπόρο Γιορκ, ακολούθησαν δύο εκτός έδρας ισοπαλίες: 1-1 στο Τσέστερ και 1-1 στο Γκλόστερ. Εκανε αρκετές κινήσεις το καλοκαίρι και είναι φανερό πως ακόμα δείχνει ανέτοιμη.

Η Αλφρετον από την άλλη πλευρά όπως είπαμε και στο ξεκίνημα ήταν καλή το Σάββατο. Νίκησε δίκαια τους Σπάρτανς, το 3-0 λέει την αλήθεια. Ηταν η πρώτη νίκη τους φέτος. Περίμενα ότι το σετ θα ήταν πιο ισορροπημένο, έπρεπε να ήταν πιο ισορροπημένο. Το 3,55 μοιάζει μεγάλο.

Στο Νότο και πάλι δεν βλέπω κάτι αξιοσημείωτο. Ισως μόνο τη Ντάρτφορντ, αλλά κι αυτή δεν είναι καλή στο ξεκίνημα.

Χωρίς να το ζορίσουμε, πάμε παρακάτω!

Λιγκ Καπ

Θα αναφέρω σχεδόν επιγραμματικά τα ματς που σημείωσαν και «πέρασα» στη τελευταία διαλογή. Πολλές αναλύσεις δεν χρειάζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι όλα στη λογική που αναφέραμε στο ξεκίνημα. Ο καθένας βάζει έμπνευση και… ό,τι βγει!

Τζίλιγχαμ – Νιούπορτ: Το αναφέρω μόνο και μόνο επειδή κάποιοι μπορεί να δουν την εντυπωσιακή άνοδο του διπλού (από το 3,50 χθες στο 5,75 σήμερα!) και να παραξενευτούν.

Ο προπονητής της Νιούπορτ ήταν ξεκάθαρος, είπε ότι το μυαλό του είναι στο επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Πλίμουθ και μάλιστα είναι πιθανό σήμερα να βρεθεί στο Πλίμουθ – Λέιτον για σκάουτινγκ και όχι στο ματς της δικής του ομάδας! Οπότε όσο μεγάλο κι αν φαντάζει το 5,75, τα δεδομένα που προέκυψαν δεν βοηθούν.

Μπράντφορντ – Πρέστον: Παλεύει να προσαρμοστεί ξανά στη Λιγκ 2 η Μπράντφορντ μετά τον περσινό υποβιβασμό.

Θέλει να βρει ρυθμό και περιμένω να το κυνηγήσει το σημερινό με καλή ενδεκάδα. Εξάλλου και ο κόσμος έχει δείξει ενδιαφέρον. Από την άλλη, δεν περιμένω αδιάφορη την Πρέστον (προέρχεται από την πρώτη νίκη της στην Τσάμπιονσιπ, 3-0 τη Γουίγκαν εντός), η οποία όμως εκτός έδρας δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Στο 3,60 συζητιέται ο άσος.

Μπρίστολ Ρόβερς – Τσέλτεναμ: Η Μπρίστολ Ρόβερς δεν έχει πετύχει ούτε γκολ στη Λιγκ 1, βγάζει σοβαρό θέμα μπροστά και το Σάββατο έχει δύσκολο εκτός έδρας ματς στο Κόβεντρι.

Η Τσέλτεναμ προέρχεται από εντυπωσιακή εμφάνιση απέναντι στη Σκάνθορπ στη Λιγκ 2, επικρατώντας 4-1. Δεν είναι τόσο καλή εκτός έδρας, όμως δείχνει σε καλή κατάσταση. Στο 4,00 το διπλό.

Κόβεντρι – Εξετερ: Η Κόβεντρι έχουμε πει ότι παίζει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο Μπέρμιγχαμ, το ίδιο θα κάνει και τώρα. Προέρχεται από ένα 0-0 απέναντι στα πιτσιρίκια της Μπόλτον, βγάζοντας σημαντικά αγωνιστικά προβλήματα.

Το «κακό» είναι ότι λόγω αυτής της εμφάνισης, ο Ρόμπινς δήλωσε ότι θα είναι πολύ προσεκτικός στο Λιγκ Καπ θέλοντας η ομάδα του να αποκτήσει και πάλι μομέντουμ. Η Εξετερ έκανε το δύο στα δύο στη Λιγκ 2, σκοράροντας και στα δύο παιχνίδια στο τέλος. Δεν έχει δεχθεί γκολ και εκτός έδρας είναι ο ορισμός της ζημιάρας. Στο 4,50 το διπλό.

Γκρίμσμπι – Ντονκάστερ: Η Γκρίμσμπι είναι καλά κάτι που φάνηκε και στο τελευταίο απέναντι στην Μπράντφορντ (1-1), όπου άξιζε περισσότερα από την ισοπαλία.

Αήττητη μετά τις δύο αγωνιστικές, όμως έπαιξε με την ίδια ενδεκάδα και είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιες αλλαγές σήμερα. Από την άλλη, η Ντονκάστερ ακόμα δεν έχει βρει ρυθμό, επηρεασμένοι και από τις αλλαγές στο ρόστερ και ειδικά την αποχώρηση του πρώτου της σκόρερ, με την απουσία του να κάνει ήδη… μπαμ. Στο 3,80 ο άσος.

Λούτον – Ιπσουιτς: Η Λούτον ανέβηκε φέτος στην Τσάμπιονσιπ, από την οποία υποβιβάστηκε μετά από… άπειρα χρόνια η Ιπσουιτς.

Οι γηπεδούχοι έχουν κάνει καλές εμφανίσεις στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν και ειδικά επιθετικά μοιάζουν δυνατοί. Αντίθετα, αντιμετωπίζουν προβλήματα πίσω, με 5 γκολ παθητικό σε δύο ματς. Ακολουθεί σπουδαίο παιχνίδι με την Γουέστ Μπρομ και περιμένουμε αλλαγές σήμερα. Η Ιπσουιτς είναι από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν άνοδο στη Λιγκ 1, είναι αήττητη σε δύο ματς, ενώ και στο 1-1 με τη Σάντερλαντ άξιζε το τρίποντο.

Το 5άρι του διπλού μοιάζει υπερβολικό.

Σάλφορντ – Λιντς: Κλασικό ματς τέτοιων αγγλικών διοργανώσεων. Η μικρούλα υποδέχεται τη μεγάλη μπροστά στις κάμερες. Η Σάλφορντ ανέβηκε για πρώτη φορά φέτος στη Football League και μάλιστα βάσει ρόστερ είναι από τα φαβορί για την άνοδο από τη Λιγκ 2 στη Λιγκ 1. Γνωστό πλέον το status της, με τους Μπέκαμ, Φιλ και Γκάρι Νέβιλ, Μπατ, Σκόουλς και Γκιγκς (που έχουν το 60% των μετοχών της) να βρίσκονται σήμερα στην εξέδρα και να δηλώνουν ανυπόμονοι.

Είναι από τα ματς που δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση, καταλαβαίνετε πόσο ιδιαίτερο είναι το ματς κόντρα στη Λιντς. Η οποία Λιντς έχει ξεκάθαρο στόχο την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Μπιέλσα λογικά θα κάνει αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα (το ίδιο συνέβη και πέρσι). Προφανώς η Λιντς είναι το φαβορί, όμως αυτά είναι τα κυπελλικά ματς που μας αρέσουν και που ιντριγκάρουν! Στο 7,00 νομίζω αξίζει το ρίσκο.

Χάντερσφιλντ – Λίνκολν: Η Χάντερσφιντ έπεσε από την Πρέμιερ Λιγκ και ψάχνει να βρει και πάλι τα πατήματά της στην Τσάμπιονσιπ. Μάλιστα, από τη στιγμή που το επόμενο παιχνίδι της στο πρωτάθλημα είναι Παρασκευή και όχι Σάββατο (και κόντρα στη Φούλαμ, σε τηλεοπτικό) οι σκέψεις για κόντρα ενισχύθηκαν. Το θέμα μου εδώ δεν είναι αν κοντράρεται η Χάντερσφιλντ (ξεκάθαρα κοντράρεται), είναι αν η Λίνκολν θα το πάει στα… κόκκινα.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, εξάλλου το είπε μέσες-άκρες και ο Κόουλι ότι αναμένεται να γίνουν αλλαγές. Η Λίνκολν έχει ξεκινήσει καλά, κάνει όνειρα πλέι οφ στη Λιγκ 1 και ίσως έχει περισσότερο το μυαλό της εκεί και στο ματς με τη Σάουθεντ που ακολουθεί.

Νότιγχαμ – Φλίτγουντ: Είναι ξεκάθαρο ότι η Νότιγχαμ ψάχνεται. Νέος προπονητής, πολλά καινούρια πρόσωπα στο ρόστερ της, προσπαθεί να βρει ρυθμό και να δείξει ότι μπορεί να διεκδικήσει τα πλέι οφ στην Τσάμπιονσιπ που είναι ο βασικός στόχος της σεζόν.

Η Φλίτγουντ είναι μια πολύ οργανωμένη ομάδα που έχει τον χαρακτήρα του προπονητή της, Τζόι Μπάρτον. Καθαρά αγωνιστικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κόντρα, από την άλλη δεν μπορώ να μην αναφέρω και τους προβληματισμούς μου: ότι ο Λαμουσί είναι πιθανό να βλέπει το ματς ως ευκαιρία για να πάρει τα πάνω της η Νότιγχαμ και ότι ο Μπάρτον πέρσι δεν έδειξε και τόση θέρμη για τα Κύπελλα, κάνοντας πολλές αλλαγές.

Στη σούμα. Είπαμε ότι θέλει έμπνευση. Τα δεδομένα είναι πάνω-κάτω γνωστά, ο καθένας αποφασίζει που θα «χωθεί». Προσωπικά, τρία ματς κοιτάζω πιο δυνατά και εκεί θα κάνω παιχνίδι, παίζοντας όμως… ψίχουλα! Αναφέρομαι σε Μπράντφορντ, Ιπσουιτς και Σάλφορντ. Δύσκολα και τα τρία, με ρίσκο και τα τρία, αλλά αυτή είναι η φύση της διοργάνωσης.

Οποιος φοβάται μια ενδεχόμενη συντριβή, από το να πάει σε φαβορί ας μην παίξει τίποτα! Τα ματς από ‘δω και πέρα, εξάλλου, είναι non stop! Τα λέμε ξανά την Παρασκευή.

ΥΓ. Με τα ευρωπαϊκά εννοείται πως δεν μπλέκω στοιχηματικά. Θα δω ματσάκια αλλά ως εκεί.

 

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος