884

Tzini

Εμπόλεμες ζώνες και ντερμπι (UPDATE)

Καλησπέρα σας! Το τελευταίο διάστημα, το Tzini εκμεταλλεύτηκε τη διακοπή των πρωταθλημάτων των Αραβικών χωρών τις Αφρικής λόγω του Arab Cup και βρέθηκε στη Χιλή για το φινάλε του πρωταθλήματος, αφήνοντάς μας ένα θετικό πρόσημο τις τάξεως των 30 μονάδων περίπου, συνυπολογίζοντας και μια δυάδα με το γκολ-γκολ στο ΑΕΚ-Άρης.

Oι αραβόφωνοι φίλοι μας αποφάσισαν να διοργανώσουν το Arab Cup σχεδόν μετα από μια δεκαετία και ο λόγος δεν είναι άλλος από την όσο δυνατή καλύτερη προετοιμασία τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο τον επόμενο Δεκέμβρη! Μια από τις καινοτομίες που θα τεσταριστεί για πρώτη φόρα και λογικά θα την δούμε και επισημά στο Mundial αν πάει καλά, είναι ο ημιαυτόματος έλεγχος του offside (Semi-automated offside).

Η νέα τεχνολογία αυτή, μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη του goal line technology, απλά θα προστεθούν καμία 10ρια ακόμα ειδικές κάμερες στην οροφή των γηπέδων που θα καταγράφουν τους παίκτες αντί για τη μπάλα.

Οι κάμερες αυτές θα καταγράφουν 29 σημεία του σώματος των ποδοσφαιριστών (για την ακρίβεια του σκελετού!) 50 φορές ανά δευτερόλεπτο! Όλα αυτά τα δεδομένα θα τα χρησιμοποιεί ένας αλγόριθμος και θα ενημερώνει το VAR room και όχι τους διαιτητές ή τους επόπτες, αν μια φάση είναι offside ή όχι.

Στην ουσία η νέα αυτή τεχνολογία θα βοηθήσει τους επόπτες να σταματάνε μια φάση πολύ πιο γρήγορα απ’ το να την αφήνουν να ολοκληρωθεί και να περιμένουν τον έλεγχο του VAR. Ο αλγόριθμος είναι ακόμα υπό ανάπτυξη καθώς υπάρχει ένα σφάλμα μεταξύ του σκελετού και του “έξω” σώματος και όταν έχουμε δει να μετράνε ή να ακυρώνονται γκολ για χιλιοστά καταλαβαίνεται πόσο σημαντικό είναι αυτό το σφάλμα αλλά απ’ ότι φαίνεται μέχρι το Mundial θα το έχουν τελειοποιήσει.

Στα αγωνιστικά-στοιχηματικά του Arab Cup, το Κατάρ και η Τυνησία πέρασαν χθες στα ημιτελικά και περιμένουν τους νικητές από τα ζευγάρια Μαρόκο-Αλγερία και Αίγυπτος-Ιορδανία. Η Αίγυπτος είναι αρκετά ανώτερη της Ιορδανίας και αναμένεται να περάσει στην επόμενη φάση εύκολα. Το ματς της ημέρας όμως είναι το Μαρόκο-Αλγερία. Η κόκκινη κάρτα ήταν το πρώτο bet που σκέφτηκα αλλά δυστυχώς ο stoiximan δεν μας προσφέρει κάρτες.

Η δεύτερη σκέψη είναι η ισοπαλία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών είναι πολύ τεταμένες λόγω της πρόσφατης συμφωνίας του Μαρόκο με το Ισραήλ για ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας. Επίσης, τα σύνορα έχουν κλείσει εδώ και λίγες εβδομάδες, με τείχη να υψώνονται καθημερινά (φωτο).

Ας μην το βαρύνουμε κι άλλο, πάμε να δούμε άλλα δύο πολύ μεγάλα ντέρμπι σε Τανζανία και Νότιο Αφρική! Στην Τανζανία η γνώριμη και αγαπημένη μας Simba, θα υποδεχτεί τους Young Africans στο  Kariakoo Derby.

Όσο έχω δει τη Simba φέτος, μου φαίνεται αρκετά προβληματική συγκριτικά με πέρσι και σίγουρα δεν θα θέλει καμία από τις δύο ομάδες να χάσει αυτό το ματς.

Στην Νότιο Αφρική έχουμε το Tshwane Derby! H Supersport θα υποδεχτεί την Mamelodi μετά το πρόσφατο μεταξύ τους 2-2 στην έδρα της Mamelodi, πριν 20 μέρες περίπου. H αλήθεια είναι ότι η βαθμολογική ψαλίδα έχει ανοίξει αρκετά υπερ της Mame και μια ήττα δεν θα της στοιχήσει κάτι.

Όταν όμως μιλάμε για τέτοια ντέρμπι, η λέξη ήττα δεν υπάρχει στο μυαλό καμίας ομάδας.

Το no bet ήταν πολύ κοντά αυτό το ΣΚ αλλά ας πάμε με ένα χαλαρό τριξάκι ισοπαλιών σε αυτά τα τρία μεγάλα ντέρμπι της ημέρας. Θα τα πούμε σίγουρα στο chat για το Μαρόκο-Αλγερία το βράδυ!

UPDATE

Καλησπέρα σας! Πάμε στα γρήγορα με μια δυάδα από πρωταθλήματα που δεν νομίζω να έχουμε ξαναπαίξει αλλά είναι πάντα στο μικροσκόπιο.

Η διακοπή που είχαμε μου έδωσε την ευκαιρία προσωπικά να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με άλλα πρωταθλήματα της Αφρικής. Από Γκάνα και Αγκόλα οι ομάδες που θα ποντάρουμε σχετικά χαλαρά, Hearts of Oak και Primiero de Agosto αντίστοιχα.

Παλαιότερα άρθρα του Tzini