2096

Μάκης Μηνδρινός

Ενα σύστημα και δύο μεγάλα

Χρόνια Πολλά και καλά, μεγάλη γιορτή η αυριανή! Αλλους τους βρίσκει στις παραλίες να διακοπάρουν, άλλους στην άδεια Αθήνα. Άλλη πόλη είναι η Αθήνα αυτές τις ημέρες, απολαυστική! Μαρούσι – Πειραιάς ένα τεταρτάκι (ψάχνω να βρω τα θετικά τού να μένεις τέτοιες μέρες στην Αθήνα, αν και η αλήθεια είναι ότι μετά από τόσα χρόνια το έχουμε συνηθίσει πλέον…).

Καλό ήταν το Σάββατο στοιχηματικά, ανεξάρτητα από τις τελικές επιλογές, η pre game ανάλυση επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο ποσοστό. Οσο περνάει ο καιρός και έχουμε καλύτερη εικόνα των ομάδων, προφανώς θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Το non stop συνεχίζεται στην Αγγλία, με πρώτο γύρο Λιγκ Καπ σήμερα, αλλά και Νάσιοναλ Λιγκ, Βορρά και Νότο.

Μπήκαν με φόρα οι μικρές κατηγορίες, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα. Για τα της Πρέμιερ Λιγκ και τα πρώτα συμπεράσματα θα τα πούμε αναλυτικότερα την Παρασκευή. Η διαφοροποίηση του φετινού Λιγκ Καπ με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι πλέον δεν υπάρχει παράταση. Σε περίπτωση ισοπαλίας πάμε κατευθείαν στα πέναλτι. Είναι κι αυτή μία από τις αλλαγές που κάνουν οι Αγγλοι μπας και κερδίσουν κάποια… λεπτά ξεκούρασης επιπλέον! Στον πρώτο γύρο του Λιγκ Καπ Αγγλίας συμμετέχουν ομάδες από Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1 και Λιγκ 2.

Η φιλοσοφία είναι γνωστή: κοιτάζουμε τελευταίες ειδήσεις για να δούμε ποιοι σκοπεύουν να κάνουν ροτέισον, βλέπουμε τα κίνητρα των ομάδων (π.χ. κάποια που πηγαίνει για άνοδο είναι πιο πιθανό να αφήσει σε δεύτερη μοίρα το Λιγκ Καπ), κοιτάζουμε τους προπονητές (υπάρχουν περιπτώσεις προπονητών που κυνηγούν πολύ τα Κύπελλα), τσεκάρουμε αποδόσεις, βάζουμε και έμπνευση και… ορμάμε.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τα Κύπελλα Αγγλίας. Το γεγονός, βέβαια, ότι τα τελευταία χρόνια ακόμα και οι «μικροί» μπαίνουν στη διαδικασία να ξεκουράσουν βασικούς έχει κάνει δυσκολότερη στοιχηματικά τη διοργάνωση, πιο δύσκολα προσεγγίσιμη. Λιγκ Καπ Απ’ όλο το πρόγραμμα, πέντε ματς μου έκαναν περισσότερο. Πέντε αουτσάιντερ συν ένα φαβορί του 2.

50. Το φαβορί είναι η Ρέντινγκ, η οποία υποδέχεται την Μπέρμιγχαμ. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι η Μπέρμιγχαμ ξαναπαίζει την Παρασκευή (και όχι το Σάββατο) στο πρωτάθλημα, απέναντι στη Σουόνσι. Ο Μονκ, δηλαδή, θα υποδεχθεί την πρώην ομάδα του. Και προφανώς σχεδιάζει αλλαγές απόψε. Η Ρέντινγκ είναι με τον Πολ Κλέμεντ στον πάγκο και ψάχνει να βρει ρυθμό, ψάχνει την πρώτη νίκη της σεζόν.

Πάμε στα αουτσάιντερ. Μπρίστολ Ρόβερς – Κρόουλι (6.00 το διπλό), Εξετερ – Ιπσουιτς (3.80 ο άσος), ΚΠΡ – Πίτερμπορο (3.60 το διπλό), Σέφιλντ Γιουν. – Χαλ (5.00 το διπλό) και Σουίντον – Φόρεστ Γκριν (4.10 το διπλό). Να πούμε δυο λόγια για το καθένα, αν και η γενικότερη προσέγγιση είναι ίδια. Η Μπρίστολ Ρόβερς έχει θέματα στην Α’, δεν ξεκίνησε καθόλου καλά και από νωρίς νωρίς είναι στην πίεση.

Δεν πρόκειται να κάνει καθολικό ροτέισον καθώς ψάχνει μια καλή εμφάνιση να πάρω τα πάνω της ψυχολογικά, αλλά δεν παύει αγωνιστικά να έχει θέματα. Η Κρόουλι υπέστη την πρώτη ήττα της το Σάββατο στη Λιγκ 2, με τον προπονητή της Χάρι Κιούελ, να υπολογίζει πολύ στα ματς Κυπέλλου και να ετοιμάζει προσεκτικό ροτέισον. Η απόδοση ξεφεύγει, δεν είναι για 6.

00 το διπλό (το πρωί ήταν 6.50). Η Εξετερ είναι ο μοναδικός άσος αουτσάιντερ που μπήκε σε πρώτο πλάνο. Ξεκίνησε εξαιρετικά τη Λιγκ 2 βγάζοντας καλά στοιχεία στην μετά-Τισντέιλ εποχή (δύο στις δύο νίκες) και γενικά δείχνει πολύ καλά και αγωνιστικά. Ακολουθεί ματς στα μέτρα της στο πρωτάθλημα, πάλι εντός έδρας, κόντρα στη Νιούπορτ, οπότε δεν νομίζω ότι θα έχει εκεί το μυαλό της.

Το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Τέιλορ ότι δεν σκοπεύει να κάνει πολλές αλλαγές και ότι βλέπει το σημερινό ματς ως πρόκληση. Η Ιπσουιτς μοιάζει με την Εξετερ, στη λογική ότι κι εκείνη είχε έναν προπονητή για πολλά χρόνια στο τιμόνι της (ΜακΚάρθι) και από φέτος γύρισε σελίδα. Αυτή, όμως, μοιάζει περισσότερο επηρεασμένη, μέτριες οι δύο εμφανίσεις της στην Τσάμπιονσιπ.

Ο Χερστ δεν σκοπεύει ούτε αυτός να κάνει πολλές αλλαγές, όπως ο ίδιος δήλωσε. Να πούμε εδώ ότι επί Μακ Κάρθι η Ιπσουιτς ήταν από τις ομάδες που κοιτάζαμε πρώτες για κόντρα, καθώς ο έμπειρος προπονητής συνήθιζε να αφήνει σε δεύτερη μοίρα τα Κύπελλα. Το ΚΠΡ – Πίτερμπορο μοιάζει αρκετά προφανές: η ΚΠΡ ψάχνεται στην Τσάμπιονσιπ, δύο στις δύο ήττες, η Πίτερμπορο δείχνει πολύ καλά στη Λιγκ 1 και μοιάζει έτοιμη να διεκδικήσει άνοδο.

Και, μάλιστα, ο Στιβ Εβανς ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πάνω από τρεις αλλαγές, καθώς «θέλουμε να διατηρήσουμε το μομέντουμ και να προχωρήσουμε στον θεσμό». Από την άλλη, «θα κάνουμε τρεις με τέσσερις αλλαγές», δήλωσε ο ΜακΚλάρεν της ΚΠΡ. Στο 3.60 το διπλό, καλά θα ήταν να τσιμπούσε λίγο ακόμα. Στο Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Χαλ μιλάμε για δύο ομάδες της Τσάμπιονσιπ, με την ιδιαιτερότητα του Ατκινς (νυν Χαλ, πρώην Σέφιλντ).

Η Σέφιλντ έχει θέματα στο ξεκίνημα, άρχισε με δύο ήττες και το Σάββατο κέρδισε δύσκολα την ΚΠΡ. Ξεκάθαρο ότι δεν πατάει καλά, ίσως επηρεασμένη από τα ιδιοκτησιακά. Η απόδοση στο διπλό ίσως έχει φτάσει τόσο ψηλά (5.00) επειδή ο Ατκινς (Χαλ) είπε ξεκάθαρα ότι θα κάνει αρκετές αλλαγές απόψε. Βέβαια, αυτοί που ετοιμάζονται να μπουν δεν είναι τα… τρίτα, είναι παίκτες που υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν και βασικοί.

Ο Ατκινς στις δύο πρώτες αγωνιστικές κατέβασε ίδια ενδεκάδα, οπότε οι αλλαγές είναι «μονόδρομος». Τέλος, Σουίντον – Φόρεστ Γκριν, επίσης ομάδες της ίδιας κατηγορίας (Λιγκ 2). Ανάποδο ξεκίνημα έκαναν στο πρωτάθλημα, παρά τα αντίθετα προγνωστικά. Η Σουίντον στα χαρτιά είναι καλύτερη αλλά στο ξεκίνημα της σεζόν ψάχνεται. Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα αυτά καθαυτά είναι και η εικόνα της.

Σε αντίθεση με τη Φόρεστ Γκριν που πατάει καλά. Νάσιοναλ Λιγκ Σε πολλά ματς υπάρχουν προϋποθέσεις κόντρας. Οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες που έχουν κάνει το απόλυτο ως τώρα (Χάλιφαξ, Γκέιτσχεντ και Σόλιχαλ) δίνονται σε καθαρές αποδόσεις αουτσάιντερ: Σάλφορντ – Χάλιφαξ το διπλό στο 4.00, Μπόρεχαμ – Γκέιτσχεντ το διπλό στο 3.75 και Φάιλντ – Σόλιχαλ το διπλό στο 3.

30 (χθες ήταν στο 3.70). Βλέποντας μόνο στατιστικά, οι αποδόσεις αουτσάιντερ προφανώς χτυπούν στο μάτι. Από ‘κει και πέρα, όμως, οφείλουμε να δούμε και τα αγωνιστικά και φυσικά να βάλουμε στη ζυγαριά και τον αντίπαλο. Από τα τρία αυτό που δείχνει να έχει καλύτερο «πακέτο» είναι η Γκέιτσχεντ: πειστικές οι έως τώρα εμφανίσεις της, τη στιγμή που η Μπόρεχαμ έχει σκοράρει μόλις μία φορά σε τρία ματς και εμφανίζεται χειρότερη από πέρσι.

Λογικό νομίζω, υπενθυμίζω έχασε και το αστέρι της το καλοκαίρι (Αντράντε). Υπενθυμίζω, επίσης, ότι η Γκέιτσχεντ άλλαξε ιδιοκτήτη λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν, έκανε μεταγραφές και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μοιάζει μεταμορφωμένη προς το καλύτερο σε σχέση με πέρσι. Οι άλλες δύο, Σόλιχαλ και Χάλιφαξ, πηγαίνουν καλύτερα απ’ ό,τι και οι ίδιες θα περίμεναν.

Και παίζουν και με καλές αντιπάλους. Η Σάλφορντ, το είπαμε, δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ειδικά όταν όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω και θεωρείται το πολύ μεγάλο φαβορί για άνοδο. Ηδη η πίεση την βαραίνει πολύ. Είναι πάντως ομάδα που φτιάχνει εύκολα φάσεις και αργά-γρήγορα περιμένω να ξεμπουκώσει. Επικίνδυνο το Ντόβερ – Χάβαντ, δεν αποκλείω νίκη της Χάρογκεϊτ (εντός με Μπάρνετ), ενώ κουβέντα μπορεί να γίνει για το διπλό στο Μέιντενχεντ – Ρέξαμ (είναι στο 2.

80). Η Μέιντενχεντ δεν πατάει καλά, η Ρέξαμ ξεκίνησε σούπερ (ούτε γκολ δεν έχει δεχθεί, ενώ μοιάζει και καλύτερη επιθετικά σε σχέση με πέρσι), περίμενα ανάποδα το σετ. Βορράς/Νότος Η πρώτη αναβολή είναι γεγονός! Δεν θα γίνει το Τσέστερ – Κιντερμίνστερ λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από την έντονη βροχόπτωση. Στο Βορρά, προσοχή στο Τσόρλι – Σάουθπορτ.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν κάνοντας εντελώς διαφορετική πορεία, γι’ αυτό και η ψαλίδα στις αποδόσεις είναι τόσο μεγάλη (4.00 το διπλό). Δεν προκύπτει από την αγωνιστική εικόνα των ομάδων στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, αλλά κυρίως από την αρχική αίσθηση που είχε δημιουργηθεί στην αρχή της σεζόν, ότι η Σάουθπορτ θα είναι φέτος ομάδα που θα διεκδικήσει πλέι οφ.

Οι αποδόσεις στο Χέρεφορντ – Λίμινγκτον είναι εκτός τόπου και χρόνου, με τον άσο στο 1.65 και το διπλό στο 5.00. Μιλάμε για δύο ομάδες ισόβαθμες στη δεύτερη θέση (2-1-0 έχουν)! Η Χέρεφορντ είναι νεοφώτιστη, έρχεται από την παρακάτω κατηγορία, ενώ ακόμα δεν έχει δεχθεί γκολ. Στο τελευταίο, όμως, κόντρα στην μέτρια Κάρζον γλίτωσε από το δοκάρι στο 0-0, ενώ ακυρώθηκε γκολ της αντιπάλου ως επιθετικό φάουλ, επίσης στο 0-0.

Η δε Λίμινγκτον, πέρσι σώθηκε στο τσακ, όμως έκανε καλές μεταγραφές με στόχο να μείνει άνετα και να κοιτάξει και παραπάνω. Φαίνεται άλλωστε και από τα πρώτα της αποτελέσματα αυτό. Κοιτάζει μπροστά ως σύλλογος, έχει δική της TV (!), γενικά την έχω από την αρχή στα υπόψιν. Στο τελευταίο έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε φέτος την Μπράντφορντ (με τον σέντερ φορ της να οργιάζει), ενώ νωρίτερα είχε επικρατήσει της Μπόστον που επίσης θεωρείται διεκδικήτρια πλέι οφ και πήρε 0-0 στην Ολτριγχαμ που κι αυτή είναι αήττητη! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια απόκλιση στο σετ.

Στο Νότο, δεν βρήκα κάτι ιδιαίτερο. Πάμε να τα μαζέψουμε: από Λιγκ Καπ μιλήσαμε για Κρόουλι (6.50), Πίτερμπορο (3.60), Χαλ (5.00), Εξετερ (3.80) και Φόρεστ Γκριν (4.10) από αουτσάιντερ και Ρέντινγκ (2.50) από φαβορί. Από Νάσιοναλ Λιγκ δύο αυτά που ξεχώρισα περισσότερο, η Γκέιτσχεντ (3.75) και η Ρέξαμ (2.80). Και από Βορρά, είπαμε για τη λάθος απόδοση στη Λίμινγκτον (5.

00). Προφανώς δεν γίνεται να παιχτούν όλα. Μένει έξω η Χαλ που θα έχει αλλαγές. Εξω και η Φόρεστ Γκριν, γιατί η Σουίντον ψάχνει από κάπου να πιαστεί και το ρόστερ της είναι καλό. Αφήνω και την Γκέιτσχεντ, που δέχθηκε γκολ και στα τρία της παιχνίδια και ίσως αυτό στοιχίσει απόψε. Ρέντινγκ, Ρέξαμ και Πίτερμπορο γίνονται ένα τρίξι, η Εξετερ μένει οριακά εκτός και κρατάω για μονά αποδεκτά τη Λίμινγκτον και την Κρόουλι.

Η Λίμινγκτον με κάλυψη (σε draw no bet, ή ασιατικό 0) είναι στο 3.55), η Κρόουλι στο 4.00 (draw no bet). Συνεχίζουμε με χαλαρά πονταρίσματα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο της εποχής! Τα λέμε ξανά την Παρασκευή, καλά να περνάτε! Twitter: @makismindrinos  

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος