224

Κώστας Ζαφείρης

Ενισχυμένη και ψυλλιασμένη

Γεια χαρά σε όλους.

Σε κάτι περισσότερο από 4 ώρες θα γίνει το πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν στη Liga Endesa, στο εδώ και χρόνια, δηλαδή, κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετμπολ της Ευρώπης.
Το προφίλ των 18 ομάδων θα το αναλύσουμε κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, αφού κάθε χρονιά λίγο-πολύ και οι 18 μονομάχοι της ACB μπαίνουν στο παιχνίδι μας.


Η ώρα, όμως, περνάει, οπότε καλύτερα να προχωρήσω στο θέμα μας για την αποψινή πρεμιέρα.
Η Βαλένθια υποδέχεται τη Χιρόνα και προφανώς οι «νυχτερίδες» δεν σκέφτονται κάτι άλλο εκτός από ένα πειστικό ξεκίνημα.
Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι το πράγμα δεν πήγε όπως είχαν σχεδιάσει, αφού το πρόσημο που έβαλε η (απαιτητική) ιδιοκτησία του κλαμπ στη σεζόν ήταν αρνητικό.


Παρ’ όλα αυτά, ο Αλεξ Μούμπρου παρέμεινε στον πάγκο κι αυτή η κίνηση πιστεύω ότι ήταν η πιο… σοφή που θα μπορούσε να κάνει η διοίκηση της Βαλένθια.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω γράψει ότι ο Μούμπρου έχει τις δυνατότητες να κάνει αξιοσημείωτη καριέρα (και) ως προπονητής, παρότι πέρυσι (για αρκετούς λόγους) δεν κατάφερε να οδηγήσει το… καράβι στο λιμάνι που ήθελε.


Το καλοκαίρι η Βαλένθια είπε «αντίο» στον κάπτεν Ντούμπλεβιτς (μετά από 11 σεζόν) και αυτή ήταν η πιο ηχηρή αποχώρηση από το ρόστερ της (και οι δύο πλευρές κατάλαβαν ότι είχε επέλθει κορεσμός).
Την ίδια ώρα, έβαλε στη μηχανή της τους Οτζελέγιε (Βίρτους Μπολόνια), Μπράντον Ντέιβις (Αρμάνι), Ινγκλις (Γκραν Κανάρια), Τουρέ (Τόφας), ενισχύοντας σε σημαντικό βαθμό τη ρακέτα της, ενώ μόνο κακή δεν είναι και η κίνηση απόκτησης του Κ.

Ρόμπερτσον από την Ομπραντόιρο, ο οποίος θα βοηθήσει στο σκοράρισμα.
Παράλληλα, έμειναν οι Κρις Τζόουνς και Τζάρεντ Χάρπερ (οι δύο πιο αξιόπιστοι περιφερειακοί της ομάδας την προηγούμενη σεζόν) και κάπως έτσι η Βαλένθια μπαίνει ενισχυμένη στον φετινό μαραθώνιο (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μπροστά της και τον… Γολγοθά της Ευρωλίγκα).


Πάμε και στη Χιρόνα. Πέρυσι (ως νεοφώτιστη) πέτυχε τον μεγάλο της στόχο που ήταν η παραμονή στα σαλόνια.
Με τον σπουδαίο δάσκαλο ‘Αιτο Ρενέσες στον πάγκο της δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς…
Ο Ρενέσες, όμως, αποχώρησε μετά τη λήξη της σεζόν και τα κλειδιά από τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας Μαρκ Γκασόλ (δεν θα βρίσκεται στο παρκέ ως παίκτης, όπως ο ίδιος έχει πει, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος), δόθηκαν στον πρωτοεμφανιζόμενο κόουτς στην ACB, Σάλβα Καμπς.


Στο μεταγραφικό κομμάτι έκανε κάποιες ενδιαφέρουσες κινήσεις (Μ. Μπράουν, Ιροέγκμπου, Σ. Μαρτίνεθ), όμως τουλάχιστον στα χαρτιά το ρόστερ της δεν τρομάζει.
Προφανώς στόχος της Χιρόνα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι η παραμονή, ωστόσο όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, στην ACB ουδείς μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης