1805

Κώστας Ζαφείρης

Εφτασε η μέρα…

Γεια χαρά… Πριν λίγη ώρα τελείωσε ο δεύτερος τελικός της Δύσης στο Οκλαντ, με τους Γουόριορς να φτάνουν δύσκολα στο 2-0 στη σειρά με τους Μπλέιζερς. Πάντως, οι «πολεμιστές» απέδειξαν σε μία ακόμη δύσκολη «συνθήκη» (βρέθηκαν στο -17 στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου), ότι τα… καρύδια τους είναι πολύ βαριά. Ξανά όργια έκανε ο τεράστιος Στεφ Κάρι, από κοντά ο «δολοφόνος» Κλέι Τόμπσον, ενώ τι πρέπει να γράψω για τον Ντρέιμοντ Γκριν; Είναι τρελός, πολλές φορές προκαλεί τους πάντες, όμως τέτοια καρδιά (πρωταθλητή) σαν τη δική του, λίγοι έχουν… Και όλα αυτά χωρίς τον Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος θα χάσει σίγουρα (και) τα τρία επόμενα παιχνίδια (αν φυσικά φτάσουμε σε Game 5).

 

Πάμε, όμως και στην αγαπημένη μας Ευρωλίγκα. Η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ χτυπάει στην Βιτόρια, εκεί όπου βρίσκονται οι τέσσερις καλύτερες ομάδες της φετινής διοργάνωσης με έναν και μόνο στόχο: την κατάκτηση της κούπας.

 

Στον πρώτο ημιτελικό διασταυρώνουν τα ξίφη τους δύο προπονητές που δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον.

Με το ζόρι κάνουν μία χειραψία, τις περισσότερες φορές μάλιστα ούτε τα βλέμματά τους δεν συναντιούνται. Μόνο χθες στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το Final Four «έσκασαν» μεταξύ τους κάποια παγωμένα χαμόγελα κι αυτό για τις ανάγκες μιας φωτογράφισης.

Αυτό είναι το πέμπτο συνεχόμενο F-4 για την Φενέρ (έχει 5/6 παρουσίες με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο της – σήκωσε το τρόπαιο το 2017 στην Πόλη), με τον Σέρβο τεχνικό να είναι ο πολυνίκης στη διοργάνωση με 9 κατακτήσεις, με πέντε διαφορετικές ομάδες…

Στην αντίπερα όχθη, η Εφές επιστρέφει στο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ έπειτα από 19 χρόνια κι αυτό το χρωστάει σε μεγάλο βαθμό στον Εργκίν Αταμάν, ο οποίος  είναι ο πιο επιτυχημένος Τούρκος προπονητής: το 2016 κατέκτησε το Γιούροκαπ με την Γαλατασαράι, το 2012 το FIBA EuroChallenge με την Μπεσίκτας και το 2002 το Κύπελλο Σαπόρτα με την Σιένα.

 

Στον καθαρά αγωνιστικό τομέα, ο Ομπράντοβιτς δεν έχει στη διάθεσή του τον υπερπολύτιμο Ιταλό σμολ φόργουορντ Ντατόμε (τραυματίας), όπως επίσης και τον εφεδρικό σέντερ Λόβερν που δεν κατάφερε να βοηθήσει την Φενέρ σε κανένα σημείο της φετινής σεζόν. Από ενοχλήσεις ταλαιπωρούνται και οι Κάλινιτς (φόργουορντ), Βέσελι (σέντερ), όμως αν χρειαστεί θα κάνουν ένεση για να πατήσουν απόψε το παρκέ της «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» (χωρητικότητας 15.

000 θεατών).

Να σας πω την αλήθεια ξενέρωσα πριν περίπου δύο εβδομάδες όταν έμαθα για τον τραυματισμό του Ντατόμε κι αυτό γιατί λίγες ημέρες πριν είχα βάλει στο πινακάκι (και με μεγάλη μίζα) την Φενέρ για κατάκτηση του τροπαίου. Θα δούμε πως θα κυλήσουν οι δύο ημιτελικοί και αναλόγως θα κινηθώ για κάποια κάλυψη.

Στον τουρκικό «εμφύλιο» βλέπω να πέφτει πολύ (μπασκετικό) ξύλο και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Ζοτς γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να βάλει φρένο στον τρελό ρυθμό της Εφές και να της ρίξει το ποσοστό ευστοχίας έξω από τα 6,75. Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Θα δούμε αν θα τα καταφέρει και σε ποιο βαθμό.

 

Πάμε και στον δεύτερο ημιτελικό, στην τιτανομαχία της ΤΣΣΚΑ με την Ρεάλ.

Η «ομάδα του στρατού» συμμετέχει για 16η φορά τα τελευταία 17 χρόνια στο F-4, την τελευταία φορά που έφτασε μέχρι το τέλος ήταν το 2016 στο Βερολίνο με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της.

Ο Ελληνας τεχνικός γνωρίζει καλύτερα από όλους (άλλωστε το έχει ξεκαθαρίσει και ο ισχυρός άνδρας των Ρώσων Αντρέα Βατούτιν) ότι μόνο αν σηκώσει το τρόπαιο θα είναι και την επόμενη σεζόν κάτοικος Μόσχας. Χωρίς απουσίες η ΤΣΣΚΑ, καθώς ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ που ταλαιπωρήθηκε το τελευταίο διάστημα από μικροενοχλήσεις είναι πλέον «οκ».

Η Ρεάλ έχει την πιο βαριά φανέλα στη διοργάνωση. Εχει στη συλλογή της 10 κούπες και ετοιμάζεται για το back2back, αφού πέρυσι στο Βελιγράδι ήταν η νικήτρια της διοργάνωσης.

Αυτό στο παρελθόν το έχουν καταφέρει 4 ομάδες: η ίδια, η Γιουγκοπλάστικα, η Μακάμπι και ο Ολυμπιακός. Όλα τα βαριά χαρτιά είναι στη διάθεση του – υποτιμημένου – Πάμπλο Λάσο, ο οποίος τι άλλο να κάνει; Έχει οδηγήσει τους Μαδριλένους δύο φορές στην κορυφή και έχει τις πιθανότητές του για να το κάνει για τρίτη φορά.

Φέτος, στην κανονική περίοδο, η ΤΣΣΚΑ νίκησε δύο φορές την Ρεάλ, σήμερα εκτιμώ πως δεν θα τριτώσει το κακό για τον… κοντορεβιθούλη Καμπάτσο και την παρέα του.

 

Αυτά για την ώρα. Καλημέρα σε όλους και αν προκύψει κάτι (κάποιο ειδικό στοίχημα για παράδειγμα, θα «χτυπήσω» με update).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης