1484

Editorials

Ημερολόγιο καραντίνας vol.11

Οι μέρες περνάνε, έστω και βασανιστικά περνάνε. Η ζωή όλων μας έχει αλλάξει, οι συνήθειές μας, τα πάντα έχουν αλλάξει. Αλλά θέλω να το κλείσω εδώ αυτό, θέλω να μείνω στα αθλητικά-ποδοσφαιρικά δεδομένα και τις εξελίξεις που υπάρχουν. Απλά να πω ότι χθες δεν έγραψα edtitorial γιατί μου φαινόταν “κάπως” να ευχηθώ…καλό μήνα.

Χθες λοιπόν, θα τα ξέρετε, η UEFA ανακοίνωσε αναστολή επ’αόριστον γιά τις διοργανώσεις της, αν το “μεταφρασουμε” ουσιαστικά δίνει τράτο και αβάτζο στις Ομοσπονδίες της να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματά τους ακόμα και αν μπει Ιούλιος. Θα γίνουν Champions League και Europa League, αλλά πρώτα περιμένουν κι αυτοί να δουν πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι Λίγκες και να κινηθεί ανάλογα.

Εκτίμηση; Παραμένει η τελευταία που είχα κάνει. Ξεχνάμε Απρίλιο, κάπου μέσα Μάη πιστεύω ότι κάτι θα ξεκινήσει και θα έχουμε δίμηνο με…χαμό κανονικό ως μέσα Ιουλίου με απανωτά ματς (λογικά κεκλεισμένων των θυρών). Ηδη βλέπω δειλά δειλά κάποιες ομάδες κάνουν προπονήσεις ανά δυάδες (!), προχθες το ξεκίνησε και η Σάλκε. Αυτή βέβαια είναι η αισιόδοξη εκτίμηση.

To θέμα μου όμως σήμερα δεν είναι τα παραπάνω. Είναι αυτό που βλέπω ότι λαμβάνει χώρα στην Αγγλία και το κλίμα που επικρατεί και είναι ολίγον τι…πολεμικό. Υπάρχει κόντρα, υπάρχει και δυσαρέσκεια προς κάποιες διοικήσεις ομάδων, δεν υπάρχει καμιά συμφωνία. Και αναφέρομαι φυσικα στα οικονομικά των ομάδων (πάντα εκεί είναι η ταμπακιέρα, μην γελιόμαστε).

Χθες λοιπόν έγινε πρώτη κουβέντα, πρώτες διαπραγματεύσεις. Γιά πέντε λεπτά τα “είπαν” γιά το καλεντάρι και μετά η συζήτηση άναψε, φυσικά ως προς τις περικοπές μισθών ή τις καθυστερήσεις στις καταβολές τους. Εκπρόσωποι της PFA (Ενωση επαγγελματιών παικτών), της Premier League, της Football League και της Ένωσης Προπονητών της Λίγκας (LMA), όλοι εκεί ήταν.

Γιατί έχει αγριέψει το πράγμα; Ολα ξεκίνησαν από την απόφαση της Τότεναμ να επιβάλει μείωση μισθού ύψους 20% σε 550 άτομα του υπαλληλικού προσωπικού της (ο Λίβι είναι γνωστός και μη εξαιρετέος σε κάτι τετοια) και καπάκι ήρθαν οι κινήσεις των Νιούκαστλ και Νόριτς να «χρησιμοποιήσουν» το πρόγραμμα της κυβέρνησης, που σημαίνει πως θα ξοδευτεί δημόσιο χρήμα για να πληρωθούν οι υπάλληλοί τους (καλύπτει 80% μισθού το κράτος όπως έχει ανακοινωθεί).

Μοιραία άνοιξαν οι ασκοί του αιόλου. Οι πληροφορίες λένε ότι η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών έστειλε ένα e-mail προς όλα τα μέλη της, ζητώντας να μην υπογράψουν καμία συμφωνία με τους συλλόγους τους για περικοπές μισθών ή αναβολές χωρίς να την συμβουλευτούν, η οποία Ενωση κανει μπαμ ότι ζητάει μία συνολική-συλλογική σύμβαση για τους ποδοσφαιριστές.

Ελα που υπήρχε “ρωγμή” στο μέτωπο και ήρθε από την Μπόρνεμουθ, ο γνωστός μας κόουτς Χάουι και ο βοηθός του Τίνταλ και όλο το προπονητικό τιμ προέβησαν σε σημαντικές, εθελοντικές περικοπές των αμοιβών τους!

Στη σούμα; Οι παίκτες-προπονητές θέλουν συνολική απόφαση-νέα σύμβαση, ρωγμή ήρθε από τον Χάουι και παράλληλα κάποιες διοικησεις κάνουν του κεφαλιού τους όπως αναφέραμε και περικόπτουν από όπου βρουν και παίρνουν κρατικά χρήματα.

Μύλος…

Ολο αυτό προφανώς και σήκωσε αντιδράσεις και δικαίως. Να ζητάνε σύλλογοι της Premier League βοήθεια από κρατικούς πόρους προκειμένου να πληρώσουν το προσωπικό τους, ενώ τα μεγάλα αστέρια τους απολαμβάνουν τεράστιους μισθούς; Είναι πρωτίστως ηθικό το θέμα. Ηδη ο Τζούλιαν Νάιτ, βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και υπουργός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού στο βρετανικό κοινοβούλιο, καταδίκασε τέτοιες κινήσεις και ακολούθησε πολύ καυστικός και ο δήμάρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν: «Οι ποδοσφαιριστές που παίζουν στο υψηλό επίπεδο πρέπει να… κουβαλήσουν το βαρύ φορτίο.

Να θυσιάσουν κομμάτι του μισθού τους αντί για τον άνθρωπο που δουλεύει σε κέτερινγκ και δεν πλησιάζει καν σε εκείνα τα νούμερα ή σε αυτόν που δουλεύει στον τομέα υγείας και δεν έχει οικονομίες και δεν θα πάρει τα επιδόματα από την Κυβέρνηση για πέντε εβδομάδες».

Θα γίνει νέα συνάντηση (μπορεί και σημερα), είναι σοβαρό το θέμα, οι ομάδες κάτω από την Premier League ήδη αξιοποιούν την κρατική απόφαση αλλά γι αυτούς οι αντιδράσεις είναι μηδαμινές, το ζητούμενο είναι οι “μεγάλοι”.

Εδώ παίζεται το παιχνίδι και σίγουρα χτυπάει άσχημα…

Υ,Γ: Ακόμα και τώρα που δεν κλωτσάει περίπου τίποτα παγκοσμίως, στο Betsellers…κάτι κάνουμε (γέλια). Προκύπτουν σημεία, τα…ψιθυρίζουμε στο chat καθότι δεν είναι και τόσο…καθαρά, τα ξενύχτια μας σε κάτι Ονδούρες (πριν διακοπούν) και Νικαράγουες θα τα θυμόμαστε γιά καιρό όταν περάσουν όλα αυτά.

Οτι θα καθόμουν χθες 3-5 μέσα στη μαύρη νύχτα να πανηγυρίζω γκολ της Ντιριάνγκεν, δεν το περίμενα (πολλά γέλια).

Παλαιότερα Editorials