1475

Editorials

Ημερολόγιο καραντίνας vol.14

“The club call their staff their family – I’m not feeling like a family member. Why is a club that turns over [millions of pounds] using a government scheme for its staff, when other businesses are more in need of it? I feel disappointed”.

Μετάφραση στο άψε σβήσε: Μας αποκαλούν οικογένειά τους. Δεν αισθάνομαι μέλος της οικογένειας. Γιατί ένα κλαμπ που βγάζει εκατομμύρια χρησιμοποιεί κρατικά λεφτά γιά το προσωπικό του, όταν άλλες επιχειρήσεις τα χρείαζονται περισσότερο; Είμαι απογοητευμένος”….

Αυτά τα λόγια, ενός υπαλλήλου της Λίβερπουλ με άγγιξαν. Ο άνθρωπος κράτησε την ανωνυμία του, αλλά έχει χίλια δίκια. Αν δεν το γνωρίζετε, από χθες η Λίβερπουλ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης, έβαλε σε παύση σχεδόν όλο το υπαλληλικό προσωπικό της προκειμένου να πληρωθούν από το κράτος (στην Αγγλία έχει ανακοινωθεί ότι θα καλυφθεί το 80% του μισθού σε όσους χάνουν τη δουλειά τους έστω προσωρινά λόγω της πανδημίας).

Απαράδεκτο. Δεν βρίσκω άλλη λέξη. Πρόσφατες είναι οι κουβέντες του Κλοπ που…πήγαν στο βρόντο. Η Λίβερπουλ δεν είναι Μπέρνλι (που χθες “προειδοποίησε” ξεκάθαρα ότι κινδυνεύει με χρεοκωπία ως τον Αύγουστου αν δεν μπουν έσοδα στο ταμείο). Δεν είναι καν Τότεναμ (που το έκανε πρώτη αυτό, όπως το έκαναν Νόριτς και Μπόρνεμουθ και Νιουκάστλ).

Γιατί και η Τότεναμ σαφώς το 2018-19 είχε έσοδα τρελλά, αλλά έφτιαξε και γήπεδο και έχει και χρέη-δόσεις επίσης τρελλά. Θυμίζω δεν έκανε καν μεταγραφές γιά δύο περιόδους. Και εκεί στο βόρειο Λονδίνο στο φινάλε κάνει κουμάντο ο εβραίος Λίβι. Γνωστός και μη εξαιρετέος. Η Λίβερπουλ όμως ευαγγελίζεται άλλη νοοτροπία. Και έχει και κέρδη, καλά κέρδη.

Οι ισολογισμοί δημοσιεύονται. Δείτε εδώ το λινκ του Guardian: https://www.theguardian.com/football/2020/feb/27/liverpool-42m-pre-tax-profit-record-223m-spend-on-players-financial-year-2018-19

Η Λίβερπουλ ξόδεψε σε μεταγραφές 223 εκατ. λίρες σε παίκτες (νούμερο ρεκόρ για μεταγραφές και συμβόλαια), αλλά τελικά ο ισολογισμός έκλεισε με κέρδη 42 εκατομμύρια λίρες! Και έρχεται τώρα να βάλει σε “καραντίνα” το προσωπικό της; Γιά να τους πληρώσει το κράτος; Τους έκραξε μέχρι και ο πρωην αρχηγός, ο Τζέιμι Γκάραχερ: “Jurgen Klopp showed compassion for all at the start of this pandemic, senior players heavily involved in Premier League players taking wage cuts.

Then all that respect and goodwill is lost – poor this, LFC”.

Την ίδια ώρα, ούτε χθες Σάββατο βρέθηκε άκρη με τους παίκτες συνολικά και το 30% περικοπών μισθού που τους έχει ζητηθεί. Η Premier League υπολογίζει τη ζημιά στα 750 εκατ.λίρες η οποία θα “μαζευτεί” κατά 500 μύρια αν γίνει αποδεκτή η περικοπή συνολικά από όλους τους παίκτες. Τόσα θα σώσουν με το 30%.

Φυσικά αυτό ισχύει με την προυπόθεση ότι θα ξαναγίνουν αγώνες και θα τελειώσει η σαιζόν. Ειδάλλως…σφίξαμε, θα δούμε κι άλλες Μπέρνλι που ανέφερα παραπάνω. Τι απαντάνε οι παίκτες; “Αν δεχθούμε το 30%, τότε θα χάσει το κράτος 200 μύρια από τους φόρους που μας αναλογούν, γιατί από τα 500 λίγοτερα που θα πάρουμε αν δεχθούμε την πρόταση, τα 200 πήγαιναν στο κράτος που μας φορολογεί”.

Μύλος. Ολοι έχουν στηλώσει τα πόδια και άκρη δεν έχει βρεθεί. Το έγραφα και προχθές, η Premier League είναι το πλέον “βαρύ πυροβολικό” παγκοσμίως. Εκεί παίζονται πολλά. Με αδιανόητα συμβόλαια, αδιανόητες χορηγίες, τρελλά ποσά που ζαλίζουν. Και τώρα αυτομάτως είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα…

Την ώρα που αυτά συμβαίνουν στην Αγγλία, η UEFA έδωσε και καταληκτική ημερομηνία, την 3η Αυγούστου.

Και πιέζει σταθερά να γίνουν-ολοκληρωθούν οι Λίγκες. Οι βέλγοι που “τόλμησαν” να ανακοινώσουν ότι δεν ξαναπαίζουν, χθες έκαναν κωλοτούμπα. Επιμένω ότι αγώνες θα γίνουν. Τσάτρα-πάτρα που λέμε και στο χωριό μου, αλλά θα γίνουν. Ηδη κι άλλες ομάδες (Μπάγερν) ξεκινάνε προπονήσεις ανα τετράδες παίκτών. Και ήδη έχουν εκπονηθεί σχέδια πως θα γίνουν τα ματς ανα Λίγκα.

Κατά 99,9% κεκλεισμένων, με πολλές εμβόλιμες, αλλά θα γίνουν. Κάπου εκεί, μέσα Μάη, θα δείξει το πράγμα.

Ως τότε, μένουμε μέσα, ως τις 27 του μήνα (και βλέπουμε). Η ζωή μας άλλαξε ήδη, αλλάζει καθημερινά, ειλικρινά περιμένω με αγωνία το Eurogroup της Τρίτης, εκεί θα παιχθούν πολλά, ακόμα και το μέλλον της Ευρωπαικής Ενωσης.

Τα ξέρετε. Η πλειονότητα των χωρών-μελών θέλει κορωνοομόλογο, να μπει ζεστό και άμεσο χρήμα σε κάθε κράτος από τις διεθνείς αγορές που θα πάρουν τα ομόλογα. Η Γερμανία και 2-3 ακόμα (Ολλανδία, Φινλανδία) αρνείται πεισματικά, θέλει να στηριχθούν οι χώρες στο ευρωπαικό ταμείο στήριξης (που αν δεν κάνω λάθος έχει κάπου 400 δις απόθεμα).

Μόνο που (εμείς στην Ελλάδα το ξέρουμε καλά) το ευρωπαικό ταμείο στήριξης σημαίνει…κάτι σαν μνημόνιο, δεν στα δίνουν τσάμπα τα λεφτά! Τόκοι, προθεσμίες, δόσεις, χάραξη νέας οικονομικής πολιτικής, κοινώς “σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι”. Η Τρίτη είναι μιά κρίσιμη μέρα που μας αφορά όλους…

Παλαιότερα Editorials