1464

Editorials

Ημερολόγιο καραντίνας Vol.2

Αντε, καβαλήσαμε και την Τρίτη. Στείλαμε το sms μας στο 13033, βάλαμε γαντάκια και μασκούλα, αντισηπτικό στο αμάξι, πήγαμε το σούπερ μάρκετ μας και μετά κάναμε το πλέον ιερό καθήκον, γεμίσαμε τα ψυγεία και τα ντουλάπια των δικών μας, των μεγάλων ανθρώπων (πάντα με ευλαβική προσοχή).

Α ρε μάνα, που να’ξερες πόσο μου λείπει μιά αγκαλία σου…

Και τώρα, “ημερολόγιο καραντίνας vol.2”. Με τι να ασχοληθούμε; Αύριο λέω να σας κάνω μιά…λίστα με τηλεοπτικές ξένες σειρές, είδα χθες ότι..είχε πέραση η κουβέντα αυτή στο chat (γέλια).

Ή κάτι που να έχει να κάνει με την 25η Μαρτίου (χάσαμε τις μέρες εντελώς…). Γιά σήμερα; Γιά σήμερα, αρχικά, να ευχηθώ στην αγαπημένη μου Kingbet να τα εκατοστήσει. Εγινε 13 χρονών, είμαι εκεί στα 10 τελευταία, μιά εφημερίδα όχι απλά στοιχηματική αλλά πολλά περισσότερα (και γιά εμάς που γράφουμε εκεί και γιά τους αναγνώστες της).

Από εκεί και πέρα, ο Μάκης εντός site έκανε ένα ρεπορτάζ τι προσφέρει κάθε ομάδα της Premier League στις ευπαθείς ομάδες, είναι συγκηνητικό. Η είδηση της ημέρας βέβαια, είναι η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων γιά το 2021. Εντάξει, 1,05 πλήρωνε η πρόβλεψη αυτή που είχα κάνει προ δεκαημέρου.

Πως να γινόντουσαν Αγώνες; Και αν θέλετε και μιά ακόμα είδηση, όχι “των ημερών του Covid-19”, είναι ότι απεβίωσε πλήρης ημερών και όχι χτυπημένος από τον ιό, ο Αλμπέρ Ουντερζό. Οι νέοι μπορεί να μην γνωρίζετε το όνομα αυτό. Οι άνω των 40 όμως, τον ξέρουμε. Μεγαλώσαμε μαζί του, ακόμα έχω στη βιβλιοθήκη μου όλα τα τεύχη της 2ης έκδοσης του Αστεριξ στα ελληνικά (δηλαδή από το 1986 περίπου)! Ναι, ο γάλλος Αλμπέρ Ουντερζό ήταν ο δημιουργός του Αστερίξ και του Οβελίξ, μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί…

Ξανά σκόρπιες οι σκέψεις μου.

Απ’ το σούπερ μάρκετ στους Ολυμπιακούς, από την Premier League στον Ουντερζό κι απ τον δημιουργό του Αστεριξ στα γενέθλια της Kingbet . Χθες όμως, έκανα και μιά αλλη σκέψη. Γιατρός δεν είμαι, ειδικός δεν είμαι, επ’ουδενί δεν θέλω να γράψω εξυπνάδες και ασυναρτησίες, απλώς μου δημιουργήθηκε μιά (εύλογη) απορία κοιτώντας νούμερα.

Τα σημερινά τώρα που γράφω λένε: Ισπανία 39,673 κρούσματα και δυστυχώς 2696 άνθρωποι κατέληξαν. Γαλλία 20,149 κρούσματα και χάσαμε 860 συνανθρώπους μας. Και μετά, κοιτάω την Γερμανία…

Και βλέπω 30,150 κρούσματα (“μόλις” 9,000 λίγοτερα από τους Ισπανούς και ανάποδα, 10,000 παραπάνω από τους Γάλλους), αλλά έχουν χάσει τη μάχη ΜΟΛΙΣ 130 άνθρωποι! Πως το βλέπετε; Πως γίνεται; Πως τα κρούσματα είναι μεν εξίσου πολλά αλλά οι θάνατοι τόσο λίγοι; Δεν σας παραξενεύει; Απευθύνθηκα στον γνωστό μας Germano, τον Γιώργο Κωστομοίρη, που ζεί εκεί, στη Γερμανία, στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είναι χημικός .

Το συζητήσαμε αλλά πέρα από την κουβέντα μας, μου έγραψε-έστειλε κάτι και θέλω να το διαβάσετε. Εμενα προσωπικά μου έλυσε την απορία! Η “λύση”, δεν ήταν ούτε στην πειθαρχία, ούτε στο σύστημα Υγείας των γερμανών (σε ότι αφορά νοσοκομεία, ΜΕΘ και γιατρούς). Ηταν σε συντριπτικό ποσοστό…στα τεστ. Στα τεστ γιά τον Covid-19! Τα οποία τα κάνουν δωρεάν, τα κάνουν όλοι, τα κάνουν κυρίως οι νέοι! Διαβάστε το:

Η προσωπική μου εμπειρία και η καθημερινότητα μου στη Γερμανία, μου έχει δείξει ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα.

Οι Γερμανοί μπορεί να μην έχουν την πειθαρχία που είχαν πριν χρόνια, παραμένουν όμως σε καλό επίπεδο πειθαρχίας. Αρχικά θα πρέπει να βρει κανείς τι ηλικίες έχει «χτυπήσει» ο Covid-19. Στη Γερμανία το 80% των κρουσμάτων έχουν παρουσιαστεί σε ηλικίες μεταξύ των 20 και 45 ετών και κάτω από 10% είναι σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Αυτόματα το να «καταλήξουν» άνθρωποι είναι πιο αραιό.

Ο δεύτερος λόγος που έχουμε τόσο τεράστια διαφορά στους θανάτους είναι η προσοχή που δείχνει το γερμανικό κράτος στην 3η ηλικία. Μιλάμε για τεράστια προσοχή. Πέραν των γεροκομείων, που εδώ και ένα μήνα σχεδόν έχουν κόψει επαφή με τον έξω κόσμο, υπάρχει και τρομερή οργάνωση για τους ηλικιωμένους που διαμένουν ακόμα σπίτι τους.

Η κατοίκον περίθαλψη βοηθάει τρομερά στο να μην υπάρχει έκθεση στον ιό. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το πόσοι ελέγχονται καθημερινά για το αν είναι φορείς του ιού. Όλοι όσοι είναι ασφαλισμένοι και πιστέψτε με στη Γερμανία έχουν όλοι ασφάλεια υγείας, δικαιούνται να κάνουν τεστ του ιού στο σπίτι τους. Αν θεωρήσουν πως είχαν επαφή με κρούσμα ή με κάποιον που επίσης είναι ύποπτος, μπορούν με απλό τηλέφωνο να δώσουν δείγμα από το σπίτι τους, το οποίο εξετάζεται και βγαίνει εντός τριών ημερών.

Φυσικά για όλο αυτό το διάστημα είναι σε καραντίνα. Αυτόματα λοιπόν υπάρχει μεγάλος έλεγχος του πληθυσμού.

Συνοψίζοντας το όλο θέμα, καταλήγουμε πως δεν έχει να κάνει με τα «εργαλεία» αντιμετώπισης του ιού. Σαφώς κάποιες χώρες υπερέχουν σε κάποια πράγματα, μεγάλο όπλο να γνωρίζεις ότι διαθέτεις 29,000 κλίνες ΜΕΘ ως χώρα (Γερμανία) ή ότι διαθέτεις τρομερή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα (Σουηδία), όμως οι γιατροί στην Ισπανία παλεύουν με τα ίδια μέσα.

Η διαφορές είναι μονάχα οι παραπάνω”.

Αυτα μου έγραψε μεταξύ άλλων ο Γιώργος και έτσι εξηγούνται όλα. Τα κρούσματα ας πούμε της Ισπανίας (και της Ιταλίας, και της Γαλλίας ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ) είναι από ανθρώπους που νοσούν ήδη. Δεν αισθάνονται καλά, έχουν τα συμπτώματα, πάνε νοσοκομείο, κάνουν το τεστ.

Ή είναι από ανθρώπους που είναι στον περίγυρο-στον κύκλο των νοσούντων και έκαναν επίσης τεστ. Στη Γερμανία όμως τεστ κάνουν όλοι, όποιος θέλει, συντριπτικά περισσότεροι νέοι (που ναι, θα νοσήσουν αν έχουν κολλήσει, αλλά δεν θα πάνε εντατικές, δεν θα τους χάσουμε). Προφανώς και η κίνησή τους να “κλειδαμπαρώσουν” καιρό τώρα τους ανθρώπους 3ης ηλικίας έπαιξε κι αυτό το ρόλο του, αλλά η “ψαλίδα” κρούσματα-θάνατοι εξηγείται από τα τεστ.

Και ίσως αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Τα λέμε πάλι αύριο, αλλά και στο chat απόψε, όπου καθιερώσαμε το…καθημερινό μας καφενείο στις 7! Και φυσικά μένουμε σπίτι…

Παλαιότερα Editorials