1459

Editorials

Ημερολόγιο καραντίνας vol.36

Προχθές, εκεί που έγραφα γιά την πιθανή εικόνα που θα δούμε στα γήπεδα σε λίγο καιρό, είχα και μιά αράδα που έλεγε: Οι παίκτες; Δεν είναι τόσο απλό όλο αυτό, δεν είναι ρομπότ, άνθρωποι είναι…”. Λίγες ώρες μετά, βλέπω δύο ρεπορτάζ-έρευνες. Η πρώτη στην Αγγλία. Συνολικά 258 πρώην και νυν ποδοσφαιριστές κατέφυγαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA) και ζήτησαν βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη για ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα κατάθλιψης και εθισμού (σε αλκοόλ ή στοιχηματισμό)! Ο αριθμός αυτός σε διάστημα 14 ημερών αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών περιπτώσεων για το 2019! Παράλληλα σημειώστε ότι οι 64 απ τους 258 που προσέφυγαν στην PFA για βοήθεια είναι ενεργοί ποδοσφαιριστές και αγωνίζονται στις τέσσερις πρώτες (επαγγελματικές) κατηγορίες του αγγλικού πρωταθλήματος (Premier League, Championship, Λιγκ 1 και Λιγκ 2).

Και πως 13 περιπτώσεις από τις συνολικές (258) θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου ύστερα από έντονα συμπτώματα κατάθλιψης με τις 12 εξ αυτών να είναι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες!

Η δεύτερη στη Γαλλία. Διεξήχθη από την FIFPro με ερωτηματολόγιο και με την συμμετοχή 1513 επαγγελματιών από 16 χώρες (συμπεριλαμβανομένων και 356 από την Γαλλία), όπου προέκυψε πως το 28% των ανδρών και 50% των γυναικών από την Γαλλία, που παίζουν ποδόσφαιρο, εμφανίζουν σημάδια ήπιας ή πιό σοβαρής κατάθλιψης!

Δεν είναι απλό όλο αυτό όπως καταλαβαίνετε.

Και μην μου πει κανείς “ελα μωρέ, νέα παιδιά με γεμάτες τσέπες τι ανάγκη έχουν”, γιατί πρώτον μπορώ να αναφέρω δεκάδες επώνυμους πλούσιους με κατάθλιψη και αυτοκτονίες και δεύτερον δεν είναι όλοι φραγκάτοι. Ενας παίκτης στην κάθε Μόρκαμ δεν είναι κανένας λεφτάς, τα προς το ζειν βγάζει, μην κοιτάμε μόνο τη βιτρίνα. Και βέβαια, η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο άμα σε χτυπήσει αυτό το πράγμα.

Να δούμε λοιπόν, πέρα από το θέμα προπόνησης, πως θα εμφανιστούν στο τερέν οι παίκτες και νοητικά. Ξαναλέω, δεν είναι απλό…

Σε άλλα νέα, οι Αγγλοι το πάνε γιά αρχες Ιουνίου, αλλά είδα κάτι ευχάριστο, οι “μικρούλες” (1η-2η) κάνουν σοβαρές σκέψεις και μάλλον θα το κάνουν και πράξη, όλοι οι αγώνες του να παίζουνε σε στρίμινγκ ανοιχτά γιά όλους! Καλή φάση, να βλέπουμε ελεύθερα όλα τα ματσάκια.

Και να κλείσω γυρνώντας παλι σε δυσάρεστα, αυτά που αφορούν στον Ζουνιόρ Σαμπιά της Μονπελιέ. Ο 23χρονος μέσος εμφάνισε αρχικά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε αρνητικό και πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα αλλά καπάκι εμφάνισε συμπτώματα δύσπνοιας, το (νέο) τεστ βγήκε θετικό και την περασμένη Πέμπτη μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Υποβλήθηκε σε τεχνητό κώμα, το οποίο είναι μια ακραία μορφή αναισθησίας (αναστέλλεται η λειτουργία του εγκεφάλου και οι ζωτικές λειτουργίες διασφαλίζονται μέσω ειδικών μηχανημάτων ή φαρμακευτικών ουσιών). Περνάει γολγοθά ο Σαμπιά, ευτυχώς χθες τα νέα ήταν καλύτερα, τον επανέφεραν, δεν είναι πλέον σε τεχνητό κώμα, με την καταστάσή του να είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

Ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά…

Υ,Γ: Αύριο το ραντεβού μας ισχύει. Στις 8 το απόγευμα, live εκπομπή με Μάκη Μηνδρινό στη σελίδα του Betsellers στο Facebook. Σας περιμένουμε!

Παλαιότερα Editorials