1489

Editorials

Ημερολόγιο καραντίνας vol.4

Σήμερα θα γράψω λίγο..εκνευρισμένος. Οχι, δεν με έχει επηρεάσει η κλεισούρα του σπιτιού. Οσα διάβασα προ ολίγου με τσάντισαν. Και στέκομαι στο αμιγώς αθλητικό κομμάτι σήμερα. Προ ολίγου λοιπόν, εκεί που σέρφαρα παγκοσμίως να βρω κάτι ποδοσφαιρικό να με “κερδίσει”, πέφτω σε απανωτές ειδήσεις. Πρώτα βλέπω αυτό:

Οι παίκτες της Λιντς προσφέρθηκαν, από μόνοι τους, όπως και το προπονητικό τιμ (Μπιέλσα και συνεργάτες), να δεχθούν μείωση μισθού, προκειμένου να βοηθήσουν το κλαμπ που προφανώς όπως όλα χάνει λεφτά, αλλά κυρίως, για να μην μειωθεί ούτε σεντς (πένα στην περίπτωσή μας), ο μισθός των ανθρώπων που εργάζονται στο κλαμπ.

Μιλάμε για 272 ανθρώπους που έχουν full-time εργασία στη Λιντς, πέρα από ποδοσφαιριστές ή τεχνικούς ή γιατρούς κλπ. Το ίδιο σαν της Λιντς έχουν κάνει κι άλλες ομάδες, άλλοι παίκτες. Στη Γερμανία ας πούμε, η πρώτη που το έκανε ήταν εδώ και πολλές μέρες η Γκλάντμπαχ. Οι ίδιοι οι παίκτες της το ζήτησαν. Στην Ουνιόν Βερολίνου, αποφάσισαν οικιοθελώς (αυτό έχει τεράστια σημασία) καθολικό κόψιμο.

Να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ από το μισθό τους! Μείωση δέχθηκαν και στη Μπάγερν και στη Ντόρτμουντ και αλλού. Ανέφερα πρώτη τη Λιντς γιατί είναι το πιό φρέσκο, πριν καμιά ώρα έσκασε.

Και μετά…βλέπω αυτό:

Και…στροφάρω.

Το Mes que un club πήγε περίπατο. Οι παίκτες της Μπάρτσα ΔΕΝ δέχθηκαν μείωση. Προσέξτε: Οχι απλά δεν προσφέρθηκαν οι ίδιοι, αλλά σε προτροπές της διοίκησης αρνήθηκαν! Οι συζητησεις συνεχίζονται (πάλι καλά), αλλά εγώ εξετάζω την πρόθεση εδώ. Και όταν λέμε “οι παίκτες”, εννοόυμε…ο Μέσι. Οτι πει ο Μέσι. Οι τέσσερις αρχηγοί είναι Μέσι-Μπουσκέτς-Πικέ-Σέρτζι Ρομπέρτο.

Πιστεύετε ότι αν ο Μέσι έλεγε “οκ, κόφτε όσα χρειαστείτε” θα έλεγαν τίποτα οι άλλοι; Ο Μέσι που παίρνει το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μηνιάτικο στην Ευρώπη (8,3 εκατ ευρώ το μήνα με δεύτερο πολυ πίσω τον Ρονάλντο που παίρνει 4,7 ενώ τρίτος είναι ο Γκριεζμάν πάλι της Μπάρτσα με 3,3), αρνήθηκε μείωση μισθού!

Ναι, ξέρω ότι ο Μέσι έκανε δωρεές.

Εδωσε ένα μύριο σε νοσοκομείο Ισπανίας (Hospital Clinic της Βαρκελώνης) και Αργεντινής. Οπως δωρεές κάνουν δεκάδες παίκτες, από Λεβαντόφσκι ως Κριστιάνο. Αλλά ακόμα και το ένα εκατομμύριο, όταν παίρνεις το μήνα πάνω από 8 (μόνο από την ομάδα, μην βάλω χορηγίες), είναι αστείο. Σαν να παίρνω εγώ 8.000 το μήνα, επί 12 μηνες να μαζεύω 96,000 και να κάνω δωρεά τα 1000! Να το κατεβάσω κι άλλο; Σαν να παίρνω 800, να μαζεύω 9,600 το χρόνο και να δωρίζω τα…100 ευρώ!

Οπως και να έχει, η δωρεά είναι προσωπική κίνηση του καθενός.

Ας μην ξεφυγω, ας μείνω στο γεγονός ότι αρνήθηκαν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα την μείωση μισθού-μηνιάτικου προκειμένου να πάρει ανάσα όλη η ομάδα και κυρίως οι απλοί εργαζόμενοι της που προφανώς και είναι πολλοί, υπερδιπλάσιοι της Λιντς ας πούμε που είχε 272.

Εξοργίστηκα λοιπόν. Ελπίζω εντός των επόμενων ημερών να διαβάσω κάτι άλλο.

Αν και η πρόθεση (αυτό μετράω πάνω απο όλα) φάνηκε. Το ποδόσφαιρο μετά από αυτή την κρίση, ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Ειναι 10000% σίγουρο ότι θα αλλάξει, όπως θα αλλάξουν πολλά γιά τους περισσότερους από εμάς παγκοσμίως. Οι πρώτοι των πρώτων όμως, οφείλουν να είναι και στηναλληλεγγύη πρώτοι. Στο παράδειγμα πρώτοι. Οχι μόνο στο χορτάρι…

Υ,Γ: Κάθε μέρα, μην ξεχνιόμαστε, τα λέμε στο chat κατά τις 7.

Παλαιότερα Editorials