1488

Editorials

Ημερολόγιο καραντίνας…

Αισθάνομαι -όπως όλοι- περίεργα. Μούδιασμα. Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας είναι γιά το καλό μας και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Αλλά οποιαδήποτε απαγόρευση τέτοιου τύπου δεν γίνεται να μην σε μουδιάσει. Το πρωί έστειλα το πρώτο μου sms στο 13033, να πάω στο φούρνο και στο μανάβη.

Κάποτε, πριν από 30 χρόνια, ως επιλοχίας σε ένα τάγμα πεζικού στη Λέρο, έβγαζα τις εξόδους και τις υπηρεσίες. “Λοχία, έχω γκομενάκι να δω σήμερα, μην με βάλεις σκοπιά σε παρακαλώ, βγάλε με εξοδούχο”. Τώρα, 23 Μάρτη 2020 ζήτησα με τη σειρά μου άδεια εξόδου απ΄το κράτος γιά να πάω να πάρω ψωμί και τσουρέκι…

Ξαναλέω όμως, ας το γράψω και με κεφαλαία, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ.

Γιατί αύριο που θα ξαναστείλω sms, θα είναι γιά να πάω σούπερ μάρκετ και μετά να πάω τα απαραίτητα στους δικούς μου. Ο πατέρας 86, η μάνα 81 ετών. Και δεν θέλω να τους χάσω από κορωνοϊό. Μάσκα, γάντια, αντισηπτικό ακόμα και γιά τις επιφάνεις του αυτοκινήτου, καμιά αγκαλιά ή φιλί (κι αυτό πονάει…), τους τα πάω, τα τακτοποιώ στα ψυγεία και τα ράφια, παίρνω μετά και τις σακούλες και τις πετάω.

Πολλοί από εσάς κάνετε κάτι αντίστοιχο. Οσοι δεν το κάνετε γιατί είστε ακόμα νέοι άρα και οι γονείς σας νέοι και βγαίνουν έξω οι ίδιοι, σας καλώ να με νοιώσετε.

Βλέπουμε τι γίνετε. Παντού. Πάνω από ένα δις άνθρωποι παγκοσμίως είναι σαν εμάς εδώ στην Ελλάδα, σε απαγόρευση, σε καραντίνα.

Μακάρι να είναι ως τις 6 Απριλίου, να πάνε όλα προς το καλύτερο. Και τότε, όταν τελειώσει όλο αυτό, θα δείτε όλοι, θα το νοιώσουμε, πόσο άλλαξαν περίπου όλα. Τα απλά, τα καθημερινά που δεν τα εκτιμούσαμε, ένας καφές στη λιακάδα βρε αδερφε. Ως τα πιό ζόρικα. Εργασιακές σχέσεις, μισθοί, τουρισμός (γιά την Ελλάδα μας θα είναι ασήκωτο πλήγμα), όλα.

Θα αλλάξουν όμως-και αυτό είναι βασικό- πολλά και μέσα μας. Από όλο αυτό θα μάθουμε να εκτιμούμε. Να αγαπάμε λίγο παραπάνω. Να νοιώθουμε τι σημαίνει αλληλεγγύη, τι σημαίνει συνάνθρωπος, τι σημαίνει βοήθεια. Μιά τέτοια παγκόσμια κρίση σε κάνει να κοιτάς χαμηλά. Ταπεινά, το κεφάλι κάτω.

Οι σκέψεις είναι σκόρπιες προφανώς.

Σκέφτομαι μπας και το καθιερώσω, κάθε μέρα εδώ στο Editorial κάτι σαν “ημερολόγιο καραντίνας”. Το έχω ανάγκη. Επίσης, σκέφτομαι να καθιερώσω κάθε μέρα, ίδια ώρα, αρχής γενομένης από σήμερα, να τα λέμε στο chat κατά τις 7. Διαδικτυακό καφενεδάκι. Χαζολόγημα, να λέμε ο καθένας τα δικά του. Παρέα είμαστε πάντα στο Betsellers, ας δυναμώσει κι άλλο λοιπόν το παρεάκι μας.

Στα αθλητικά, η “πρόβλεψη” γιά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ευστοχήσει όπως φαίνεται, πάνε γιά αναβολή κι αυτοί. Οσο γιά το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη; Ακόμα επιμένω ότι Μάη θα ξεκινήσει δειλά δειλά. Μακάρι να μην πέσω έξω. Αυτή τη στιγμή όλα είναι κόκκαλο, η ισπανική Marca σήμερα βγήκε με απίστευτο πρωτοσέλιδο την “καλύτερη εντεκάδα” (φωτό) κι εγώ λέω να κλείσω το κείμενο με τις ημερομηνίες-αγωνιστικές που χρειάζονται οι πρώτες 20 χώρες της UEFA γιά να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματά τους.

Χρήσιμος μπούσουλάς, αν ξεκινήσουν ακόμα και μέσα Μάη τα νούμερα “βγαίνουν” ως τέλος Ιουνίου (με εμβόλιμες φυσικά), αλλιώς…σφίξαμε. Δείτε τι χρειάζεται κάθε χώρα ανα Λίγκα, τα λέμε πάλι αύριο εδώ στο “ημερολόγιο καραντίνας” και με τα μέλη τα λέμε στις 7 στο chat….

Ισπανία: 12 (11 για πρωτάθλημα, 1 για τελικό κυπέλλου)

Αγγλία: 13 (10 για πρωτάθλημα, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Γερμανία: 12 (10 για πρωτάθλημα, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Ιταλία: 15 (13 για πρωτάθλημα, 1 για ρεβάνς ημιτελικών κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Γαλλία: 14 (11 για πρωτάθλημα, 1 για τελικό κυπέλλου, 1 για τελικό λιγκ καπ, 1 για μπαράζ υποβιβασμού)

Πορτογαλία: 11 (10 για πρωτάθλημα, 1 για τελικό κυπέλλου)

Ρωσία: 11 (8 για πρωτάθλημα, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Βέλγιο: 13 (1 για κανονική διάρκεια πρωταθλήματος, 10 για πλέι οφ Ι και πλέι οφ ΙΙ, 1 για Europa League πλέι οφ, 1 για τελικό κυπέλλου)

Ολλανδία: 10 (9 για πρωτάθλημα, 1 για τελικό κυπέλλου)

Ουκρανία: 14 (9 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 3 για Europa League πλέι οφ, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Τουρκία: 10 (8 για πρωτάθλημα, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Αυστρία: 13 (10 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 για ημιτελικό Europa League πλέι οφ, 1 για τελικό Europa League πλέι οφ, 1 για τελικό κυπέλλου)

Δανία: 17 (3 για κανονική διάρκεια πρωταθλήματος, 10 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 για Europa League πλέι οφ, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Σκοτία: 12 (10 για πρωτάθλημα, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Τσεχία: 16 (7 για κανονική διάρκεια πρωταθλήματος, 5 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 Europa League πλέι οφ και πλέι άουτ υποβιβασμού, +1 για πλέι άουτ υποβιβασμού, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Κύπρος: 13 (9 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 για ρεβάνς φάσης των 16 κυπέλλου, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Ελλάδα: 12 (10 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 για ρεβάνς ημιτελικών κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Ελβετία: 20 (16 για πρωτάθλημα, 1 για μπαράζ υποβιβασμού, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Σερβία: 15 (4 για κανονική διάρκεια πρωταθλήματος, 7 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 για μπαράζ υποβιβασμού, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Κροατία: 13 (10 για πρωτάθλημα, 1 για μπαράζ υποβιβασμού, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

Παλαιότερα Editorials