210

Skotostrious

Η Αψίδα του Θριάμβου…

Καλημέρα σε όλες και όλους ! Ημέρα της Αψίδας σήμερα, της σημαντικότερης ιπποδρομίας για καθαρόαιμα άλογα παγκοσμίως, μιας κούρσας που έχει περιγραφεί πολύ εύστοχα με τη φράση “Ce n’est pas une course, c’est un monument” το οποίο μεταφράζεται στο “δεν είναι αγώνας, είναι ένα μνημείο”.

Η καθιέρωση της κούρσας μας πάει πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και η γαλλική επιτροπή ιπποδρομιών αποφάσισε να οργανώσει μια κούρσα η οποία θα ερχόταν να συμπληρώσει δύο προϋπάρχουσες ιπποδρομίες και να δημιουργήσει μια τριάδα αγώνων με επίκεντρο το Παρίσι και στόχο να προσελκύει τα κορυφαία καθαρόαιμα από κάθε μεριά του πλανήτη, έχοντας η κάθε μια από τις τρεις στόχο διαφορετικό ηλικιακό γκρουπ και κανόνες κάτω από τους οποίους θα αγωνίζονταν τα άλογα και πιο συγκεκριμένα η πιο παλιά Grand Prix de Paris ήταν αποκλειστικά για τριετείς, η Prix du Conseil Municipal για άλογα ανεξαρτήτου ηλικίας τα οποία αγωνίζονταν με κανόνες handicap και τέλος η καινούργια κούρσα επίσης για άλογα ανεξαρτήτου ηλικίας τα οποία θα αγωνίζονταν με το ίδιο βάρος (Group 1 κανόνες).

Καθώς η οργάνωση και πραγματοποίηση για πρώτη φορά της ιπποδρομίας αυτής συνέπεσε με το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα ενός από τα διασημότερα μνημεία του Παρισιού, της Αψίδας του Θριάμβου, χώρου όπου έγινε η νικητήρια παρέλασε των συμμάχων το 1919. Η πρώτη εκκίνηση δόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1920 και το πρώτο έπαθλο ήταν 150,000 φράγκα.

Μέχρι το 1982 το έπαθλο της κούρσας αυτής άλλα και των υπολοίπων της ημερίδας καθοριζόταν από ένα εθνικό λαχείο το οποίο ουσιαστικά χρηματοδοτούσε τις ιπποδρομίες. Στην παρούσα μορφή της κούρσας το έπαθλο καθορίζεται από τον εκάστοτε σπόνσορα, με το Qatar Racing and Equestrian Club να έχει την χορηγία τα τελευταία χρόνια και το ποσό που μοιράζονται οι συμμετέχοντες στην κούρσα να έχει φτάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 3 εκατομμύρια παίρνει ο νικητής).

Η φετινή έκδοση της κούρσας έχει προσελκύσει 15 καθαρόαιμα τα οποία θα αγωνιστούν στο ιπποδρόμιο του Longchamps το οποίο βρίσκεται μέσα στο Bois de Boulogne, το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο στο Παρίσι. Ιδρύθηκε το 1857, χρησιμοποιείται μόνο για Flat Racing και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του ένα λοφίσκο ο οποίος και είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα άλογα που αγωνίζονται εκεί.

Εχει χωρητικότητα 50,000 θεατών και περιλαμβάνει πληθώρα στίβων από 1,000 έως και 4,000 μέτρα με 46 διαφορετικές θέσεις εκκίνησης.

Στο αγωνιστικό κομμάτι της Αψίδας τα άλογα θα διανύσουν την απόσταση του 1 mile 4 furlongs (2,400 μέτρα περίπου) σε καλό έδαφος καθώς δεν υπάρχει βροχή που επιβαρύνει το στίβο, σε μια ιπποδρομία που η κλήρωση παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο καθώς τα τελευταία 30 χρόνια οι περισσότεροι νικητές έχουν εκκινήσει από τους βατήρες 2 εώς 7, με έξι από αυτούς να έχουν φύγει απ το βατήρα 6, από τον οποίο θα ξεκινήσει φέτος ο Bay Bridge.

Το μεγάλο φαβορί Ace Impact θα ξεκινήσει από το βατήρα 8, θέση που θεωρητικά είναι σχετικά μειονεκτική. Είναι λίγο δύσκολο να κοντράρουμε το φαβορί της κούρσας καθώς δεν έχει κάνει κάτι λάθος στην καριέρα του και παρά το γεγονός ότι θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στο 1μιση μίλι δείχνει να έχει το προβάδισμα και σε ένα στίβο που ευνοεί το γρήγορο βάδισμα και την επιτάχυνση έχει ένα έξτρα πλεονέκτημα άλλα με βάση την τελευταία εικόνα και πρόσφατη φόρμα που έχουμε για όλα τα άλογα θα ρισκάρω στο μοναδικό εκπρόσωπο του “μάγου” του Ballydoyle, Aidan O’Brien, ο οποίος με κάποιο τρόπο πάντα έχει έτοιμα τα άλογα του στις κορυφαίες μάχες και θα στηρίξουμε τον CONTINUOUS.

Η καμπάνια του ως τριετής είχε δύο πρόσωπα, όντας απογοητευτικός μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού άλλα μετά από ένα διάλειμμα 2 μηνών επέστρεψε εντελώς διαφορετικός και με δύο εμφατικούς αγώνες κέρδισε επάξια τη θέση του στον βατήρα εκκίνησης σήμερα. Ειδικά η εμφάνιση του στην Group 1 St Leger Stakes στα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν εντυπωσιακή και είναι ίσως η καλύτερη φόρμα ανάμεσα σε όλα τα άλογα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σίγουρα θα χρειαστεί μια παρόμοια επίδοση για να είναι στις πρώτες θέσεις και σήμερα άλλα δείχνει να έχει περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση όντας τριετής, τσεκάρει όλα τα κουτάκια για να είναι ανταγωνιστικός σήμερα (φόρμα, κλάση, ικανότητα στην απόσταση, φόρμα και συνδυασμό εκπαιδευτή και τζόκεϋ) και ίσως γίνει το πρώτο καθαρόαιμο που θα καταφέρει να κερδίσει την ίδια χρονιά την St Leger και την Αψίδα.

Συνοπτικά :

Κυριακή 01/10 17:05 Parislongchamp Qatar Prix de l’Arc de Triomphe : CONTINUOUS (8,00)*.

Η ώρα είναι Ελλάδος.

*Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed. Η απόδοση που δίνεται είναι ενδεικτική καθώς η κούρσα δε προσφέρεται για στοιχηματισμό στις online εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η κούρσα βρίσκεται στο κουπόνι ιπποδρομιών του ΟΠΑΠ (κωδ : 028, αρ : 15).

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious