570

Skotostrious

Η αψίδα του θριάμβου…

Καλημέρα σε όλες και όλους ! Παραδοσιακά την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη διεξάγεται μια από τις σπουδαιότερες ιπποδρομίες παγκοσμίως, η διάσημη “Αψίδα” ή Prix de L’Arc de Triomphe. Μιλάμε για μια κούρσα που μαζεύει κάθε χρόνο την αφρόκρεμα των καθαρόαιμων από όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις των ιπποδρομιών οι οποίοι διαγωνίζονται για το έπαθλο των σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που κάνει τη συγκεκριμένη κούρσα την δεύτερη πιο επικερδή στον επίπεδο στίβο με γρασίδι στο ετήσιο καλεντάρι.

Η κούρσα είναι επιπέδου Group 1, αγωνίζονται ίπποι τριετείς και άνω ανεξαρτήτως φύλου και διανύνουν μια απόσταση 1 mile 4 furlongs (2,400 μέτρα) στον δεξιόστροφο στίβο του μεγαλύτερου ιπποδρομίου στη Γαλλία στο Hippodrome de Longchamp.

Η πρώτη φορά που διεξήχθη η ιπποδρομία με τη συγκεκριμένη επωνυμία ήταν την Κυριακή 3 Οκτώβρη 1920 και ήταν ουσιαστικά η τελική μορφή που δόθηκε σε μια έμπνευση της Societe D’Encouragement, την πρώτη ομοσπονδία ιπποδρομιών στη Γαλλία για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ιπποδρομίας ή οποία θα προσελκύει τα καλύτερα άλογα από όλη την Ευρώπη και αργότερα από όλο τον κόσμο.

Το όνομα Αψίδα δόθηκε μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου από το διάσημο μνημείο που στήθηκε στο Παρίσι για την παρέλαση νίκης των συμμάχων το 1919. Ο τρέχων σπόνσορας της κούρσας είναι η εταιρεία Qatar Racing κάτι που οδήγησε και στην αύξηση του επάθλου στα σημερινά επίπεδα.

Στη φετινή διεξαγωγή της κούρσας άλλα και όλου του φεστιβάλ ένα αρκετά σοβαρό και σημαντικό συμβάν έρχεται να αμαυρώσει την εικόνα του αθλήματος καθώς έχουμε την παρουσία του Βέλγου αναβάτη Cristophe Soumillon στη σέλα του Vadeni, ενός από τα φαβορί του αγώνα, καθώς δέχτηκε ποινή 60 ημερών αποχής από τους στίβους μετά την πολύ επικίνδυνη και πιθανόν σκόπιμη ενέργεια του να απωθήσει έναν αντίπαλο του κατά τη διάρκεια μιας κούρσας στο Saint Cloud κάτι που οδήγησε σε πτώση του αναβάτη χωρίς ευτυχώς κάποια περαιτέρω συνέπεια.

Τυπικά το ban ισχύει από τις 14 Οκτώβρη και μετά άλλα όπως δήλωσε ο διευθυντής του France Galop η εικόνα που περνάει για τις ιπποδρομίες είναι πολύ άσχημη.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα έχουμε 20 συμμετέχοντες στην σπουδαία ιπποδρομία με πιο αξιοσημείωτες αυτές των Luxembourg, Vadeni και Torquator Tasso (ο οποίος έκανε πέρσι την έκπληξη και κέρδισε όντας ένα από τα αουτσάιντερ) άλλα στις τρέχουσες αποδόσεις θα στηρίξουμε έναν από τους εκπροσώπους της Ιαπωνίας στην προσπάθεια του να δώσει την πρώτη νίκη που με “μανία” επιζητούν οι Ασιάτες και πιο συγκεκριμένα θα ποντάρουμε στον TITLEHOLDER (each-way).

Ενα εξαιρετικό καθαρόαιμο έχει κυριαρχήσει στους στίβους της Ιαπωνίας τα τελευταία δύο χρόνια με τέσσερις νίκες σε πέντε κούρσες, συμπεριλαμβανομένων των Ιαπωνικού St Leger και Τakarazuka Kinen, κάτι που δείχνει ότι έχει ένα μεγάλο εύρος στις αποστάσεις που μπορεί να αγωνιστεί καθώς έχει κερδίσει από το 1 mile 3 furlongs (2,200 μέτρα) έως και 2 miles (3,200 μέτρα).

Ειδικά η νίκη του στην τελευτία έξοδο του τον Ιούνιο ήταν εξαιρετική καθώς αντιμετώπισε τα καλύτερα καθαρόαιμα από την Ιαπωνία κερδίζοντας καθαρά δείχνοντας ότι έχει τον ρυθμό που χρειάζεται για την ενδιάμεση απόσταση της Αψίδας και με επίδοση πολύ κοντά στους κορυφαίους χρόνους που παράγονται από τους νικητές κάθε χρόνο, κάτι που οδήγησε τους ιδιοκτήτες και εκπαιδευτή να τον δηλώσουν για τη σημερινή κούρσα.

Σίγουρα το έργο του είναι πολύ δύσκολο καθώς αντιμετωπίζει τον καλύτερο ανταγωνισμό της καριέρας του στο πρώτο του ταξίδι εκτός Ιαπωνίας άλλα όλα τα παραπάνω στοιχεία μας οδηγούν να στηρίξουμε τη συγκεκριμένη επιλογή για μια θέση στο βάθρο.

Συνοπτικά :

Κυριακή 02/10 17:05 Parislongchamp Qatar Prix de L’arc de Triomphe : TITLEHOLDER (11,00 each-way)*

Η ώρα είναι Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε κούρσες με Best Odds Guaranteed.

Η κούρσα στην Ελλάδα παίζεται μόνο στο αμοιβαίο στοίχημα του ΟΠΑΠ (κωδ : 027, αρ : 11). Για να πονταριστεί το each-way ζητάμε 2 στοιχήματα, ένα στο γκανιάν (νίκη) και ένα στο πλασέ.

*Η απόδοση είναι ενδεικτική, η τελική απόδοση βγαίνει βάσει των κανόνων του αμοιβαίου αφού τελειώσει η κούρσα και γίνει ο υπολογισμός από το ποσό του pool και όσους έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο άλογο.

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious