314

Skotostrious

Η βασιλική ιπποδρομιακή γιορτή…

Καλημέρα σε όλες και όλους ! 5 ημέρες γεμάτες κορυφαίου επιπέδου κούρσες έχουμε μπροστά μας, καθώς ξεκινάει το διασημότερο φεστιβάλ ιπποδρομιών στο ετήσιο καλεντάρι και αναφερόμαστε φυσικά στο Royal Ascot που παραδοσιακά διεξάγεται την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ενα από τα παλαιότερα φεστιβάλ, είναι η εξέλιξη του τετραήμερου τουρνουά που ξεκίνησε να πραγματοποιείται το 1768 στο Ascot, παίρνοντας την τελική του μορφή το 1807 με την καθιέρωση του Gold Cup, κούρσα που διεξάγεται την τρίτη ημέρα του φεστιβάλ η οποία και προσελκύει την αφρόκρεμα του ιπποδρομιακού κόσμου.

Την έναρξη της κάθε μια από τις πέντε ημερίδες κυρήσσει η βασιλική παρέλαση στην οποία ο μονάρχης και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στο στάδιο σε άμαξες που διασχίζουν την χαρακτηριστική ευθεία του στίβου συνοδευόμενη από την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την έπαρση του βασιλικού θυρεού, μια παράδοση που ξεκίνησε το 1825 από το ασιλιά Γεώργιο τον 4ο.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ο πολύ αυστηρός κώδικας ενδυμασίας που ισχύει σε όσους έχουν πρόσβαση στα βασιλικά διαμερίσματα και στον χώρο που παρελαύνουν τα άλογα καθώς πρέπει να φοράνε επίσημα ρούχα και τα χαρακτηριστικά καπέλα που έχουν κάνει διάσημο το φεστιβάλ.

Η διοργάνωση προσελκύει εκτός από την αφρόκρεμα των αλόγων σε Αγγλία και Ιρλανδία και πολύ δυνατές αποστολές και άπο άλλες χώρες με παράδοση στις ιπποδρομίες, όπως Γαλλία και ΗΠΑ, με περίπου 500 ίππους να διαγωνίζονται στις κούρσες, οκτώ εκ των οποίων είναι Group 1.

Η πρώτη ημερίδα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συνολικά επτά ιπποδρομίες (3 Group 1) και ξεκινάει παραδοσιακά με την Queen Anne Stakes (Group 1), μια από τις σημαντικότερες κούρσες στο μίλι στο αγωνιστικό καλεντάρι, κούρσα που περιλαμβάνεται και στο British Championship Series. Ξεχωρίζει η παρουσία του Modern Games, ενός αλόγου που έχει διακριθεί σε κούρσες εντός και εκτός Αγγλίας (5 νίκες σε Group 1 / Grade 1) και έρχεται σήμερα έχοντας κερδίσει στην τελευταία του έξοδο αρκετούς από τους σημερινούς ανταγωνιστές και χωρίς να έχει καμία επιβάρυνση στα βάρη λόγω του grade της κούρσας είναι το δίκαιο φαβορί.

Πολύ κοντά στις επιδόσεις βρίσκονται και τα Inspiral, ο ομόσταυλος Native Trail, ο πολύ αξιόπιστος Chindit άλλα στις τρέχουσες αποδόσεις αξίζει να ρισκάρουμε στον BERKSHIRE SHADOW (each-way). Νικητής στο Royal Ascot το 2021, δυσκολεύτηκε αρκετά στην σεζόν του ως τριετής άλλα έδειξε αναζωογοννημένος στην φετινή καμπάνια έχοντας 2/2 στον συνθετικό στίβο στο αντίστοιχο πρωτάθλημα σε υψηλού επιπέδου ιπποδρομίες στο Lingfield και ήταν τρίτος μετά από πολύ καλή εμφάνιση στην Lockinge στο Newbury πίσω από τον Modern Games και τον Chindit.

Σίγουρα έχει το πιο δύσκολο έργο της καριέρας του σήμερα άλλα σε απόδοση αουτσάιντερ αξίζει να ρισκάρουμε.

Δεύτερη και τελευταία επιλογή για σήμερα και πάμε στην σπουδαιότερη κούρσα της ημερίδας και μια από τις σπουδαιότερες της σεζόν, την St James’s Palace Stakes (Group 1). Πολύ δυνατό ροστερ με τους νικητές των Guineas 2000 σε Αγγλία και Ιρλανδία Chaldean ai Paddington αντίστοιχα να ξεχωρίζουν άλλα και τον 2ο της αντίστοιχης γαλλικής Guineas Isaac Shelby.

Με όλα αυτά στο μυαλό μας η επιλογή από τη συγκεκριμένη κούρσα είναι ο πολύ ιδιαίτερος ROYAL SCOTSMAN (each-way). Ιδιαίτερο άλογο έχει φτάσει αρκετές φορές στην πηγή άλλα μικρολεπτομέρειες του έχουν στερήσει νίκες στο κορυφαίο επίπεδο με την εμφάνιση του στις αγγλικές Guineas να ξεχωρίζει όταν ήταν τρίτος μετά από μια πολύ δύσκολη κούρσα στην οποία ο αναβάτης του ζορίστιηκε πολύ μέχρι να τον ηρεμήσει και να τρέξει σωστά.

Προέρχεται από το καλύτερο γενεαλογικό δέντρο ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες στην κούρσα (Gleneagles o επιβήτορας νικητής της ίδιας κούρσας το 2015) και αν δείξει μια σταθερότητα σήμερα μπορεί να διακριθεί.

Ισως υπάρξει και μια τρίτη επιλογή άλλα θέλω να περιμένω να δω την κατάσταση του εδάφους μετά τις πρώτες κούρσες, ότι είναι θα δοθεί ως live λίγο πριν την έναρξη της κούρσας.

Συνοπτικά :

Τρίτη 20/06 16:30 Royal Ascot Queen Anne Stakes : BERKSHIRE SHADOW (23,00 each-way).

Τρίτη 20/06 18:20 Royal Ascot St. James’s Palace Stakes : ROYAL SCOTSMAN (13,00 each-way).

Οι ώρες είναι ώρα Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed.

Οι κούρσες βρίσκονται στο κουπόνι ιπποδρομιών του ΟΠΑΠ (κωδ : 019, αρ : 2 // κωδ : 025, αρ : 9).

Το αμοιβαίο πληρώνει μόνο 3 θέσεις πλασέ.

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious