2095

Μάκης Μηνδρινός

Η εικόνα μετράει περισσότερο

Χαιρετώ! Πρώτα ματς των πλέι οφ σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ έχουμε μεσοβδόμαδα, υπάρχουν φυσικά και οι εμβόλιμες αγωνιστικές σε Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1 και Λιγκ 2 Αγγλίας. Για πρώτη φορά από την έναρξη της σεζόν (αρχές Αυγούστου) οι πολύ μικρές (Νάσιοναλ Λιγκ και κάτω) ρεπάρουν… Με Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ δεν θα ασχοληθούμε, αν και η αλήθεια είναι ότι έχω δει στους προηγούμενους προκριματικούς και τις τρεις ελληνικές ομάδες.

Και τα δείγματα ήταν πολύ θετικά, ειδικά για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που είχαν και πιο δύσκολους αντιπάλους από τον Ολυμπιακό. Εγραψε κάτι πολύ σωστό ο Βασίλης στη σημερινή KingBet, ότι δηλαδή κάνει μπαμ πως η προετοιμασία έγινε έτσι ώστε να είναι απόλυτα έτοιμες οι ομάδες αυτή την περίοδο. Δεν ξέρω αν στην πορεία κουραστούν, κλατάρουν, κ.λπ., ξέρω ότι ορθώς έγινε έτσι ο προγραμματισμός τους.

Είναι τεράστια υπόθεση και για τους τρεις (ειδικά για τους δύο του Τσάμπιονς Λιγκ) να βρεθούν στους ομίλους… Οπότε πάμε στα δικά μας. Είχα σκοπό να γράψω την Παρασκευή μια πρώτη εικόνα των όσων είδα στην πρεμιέρα της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν τα κατάφερα, οπότε έχοντας και τη δεύτερη αγωνιστική ως δείγμα, λέω να το κάνω σήμερα. Εξάλλου, το λέμε και το ξαναλέμε, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πιο πολύ σημασία έχει η εικόνα, να μάθουμε τις ομάδες, πως παίζουν οι νέοι προπονητές, πως ενσωματώθηκαν οι μεταγραφές, παρά τι παίζουμε.

Είναι πολύ νωρίς για σοβαρό στοίχημα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται τα πρώτα πονταρίσματα. Πάμε λοιπόν πρώτα στην Πρέμιερ και μετά θα ασχοληθούμε και με το μεσοβδόμαδο πρόγραμμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν προσφέρεται για πολλά. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι λες και δεν πέρασε μια μέρα από πέρσι. Την πρώτη αγωνιστική, μέσα στην Αρσεναλ, έπαιξε με τέσσερις πίσω, τη δεύτερη αγωνιστική έπαιξε με τρεις πίσω και δύο αμυντικά χαφ.

Προχθές με την Χάντερσφιλντ άφησε έξω Γουόκερ, Οταμέντι, Μαρέζ, Σανέ, Στέρλινγκ και είχε και τον Ντε Μπρόινε τραυματία. Το 6-1 δεν είναι καθόλου υπερβολικό, όποτε ήθελε έβαζε γκολ. Είναι το αφεντικό, παίζει ωραία μπάλα, έχει και μεγαλύτερο βάθος φέτος. Με λίγα λόγια, ό,τι θέλει κάνει ο Πεπ! Λίβερπουλ και Τότεναμ δείχνουν καλά. Προφανώς οι «ρεντς» είναι πιο δεμένοι πίσω σε σχέση με πέρσι, όπου ξεκίνησαν τη σεζόν δίχως Φαν Ντάικ (ήρθε τον Γενάρη) και Αλισον (ήρθε τώρα).

Ο ένας έχει δέσει όλη την άμυνα, ο άλλος εγγυάται ασφάλεια, η οποία έλειπε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μένει να δούμε αν η Λίβερπουλ θα έχει διάρκεια. Και χθες, για παράδειγμα, κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας, δεν κέρδισε εύκολα. Βλέπει κάποιος το 2-0 και μπορεί να πει ότι το καθάρισε εύκολα, όμως δεν είναι έτσι. Από την άλλη, είναι κι αυτό ένα συν: ότι αρχίζει να κερδίζει ακόμα και στα ματς που η επίθεσή της δεν πετάει φωτιές.

Για την Τότεναμ δεν έχουμε να πούμε πολλά. Ιδια ομάδα είναι, προφανώς δεν περιμέναμε να δούμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που έχει αλλάξει, είναι ότι τα πιτσιρίκια του Ποκετίνο έχουν έναν ακόμα χρόνο στην πλάτη τους. Έναν χρόνο που τους γέμισε εμπειρίες, τόσο μέσα από την καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και από την πορεία της Αγγλίας στο Μουντιάλ.

Σημαντικό κι αυτό για την πορεία. Α! Και σκόραρε ο Κέιν μήνα Αύγουστο! Είναι κι αυτό μια είδηση. Αυτή που με έχει εκπλήξει θετικά είναι η Τσέλσι του Σάρι. Όχι γιατί δεν έχει ποιότητα ή δεν περίμενα να ξεκινήσει με δύο στα δύο, αλλά γιατί μοιάζει να αφομοιώνει πολύ γρήγορα τα θέλω του νέου προπονητή της. Αλλαγή συστήματος, νέα πρόσωπα (καθιερώνεται ξανά ο Νταβίντ Λουίς στα στόπερ, ο Ζορζίνιο έχει δέσει εξαιρετικά με τον Καντέ, ο Μπάρκλεϊ ξεκίνησε και στα δύο βασικός) και με τον Αζάρ να μην έχει μπει ακόμα στην εξίσωση (ξεκίνησε και στα δύο από τον πάγκο, καθώς δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμος).

Η Αρσεναλ είναι περίεργη περίπτωση και η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Η μία όψη είναι ότι ξεκίνησε με δύο ήττες, η άλλη είναι ότι έπαιξε με Σίτι και Τσέλσι και ήταν αρκετά καλή και στα δύο. Το θέμα είναι τι περιμένουν οι οπαδοί της να δουν. Αν περιμένουν ότι στην πρώτη σεζόν μετά τον Βενγκέρ θα διεκδικήσουν πρωτάθλημα, προφανώς θα απογοητευτούν.

Αν περιμένουν μια σεζόν καλύτερη από την περσινή όπου θα μπουν οι βάσεις για τα επόμενα χρόνια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χαμογελάσουν στο τέλος. Φαντάζομαι ότι στην πορεία, ο Εμερι θα βάλει τον παιχταρά τον Τορέιρα βασικό στα χαφ, θα ξεκινάει τον Λακαζέτ μπροστά (ο Ομπαμεγιάνγκ είναι ντεφορμέ) και θεωρώ ότι θα πρέπει να πάρει την απόφαση να αφήνει έναν εκ των Οζίλ ή Μιχιταριάν εκτός.

Δεν ταιριάζουν και οι δύο μαζί. Ο πιτσιρικάς, πάντως, ο Γκεντουζί, δείχνει πολύ καλά στοιχεία… Αυτά με τα της κορυφής. Από ‘κει και πέρα, στις μικρομεσαίες, δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα δείγματα τα έχουν δείξει όσες βασίζονται στις περσινές ομάδες. Εκείνες που έβαλαν με το καλημέρα πολλούς νεοαποκτηθέντες μέσα, προφανώς έχουν θεματάκια και είναι απολύτως λογικό.

Η Γουέστ Χαμ, για παράδειγμα, είχε 5 νεοφερμένους στην πρεμιέρα με τη Λίβερπουλ, 5 και στη 2η αγωνιστική. Και με νέο προπονητή. Εχασε και τα δύο ματς. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μπάζο. Χρειάζεται χρόνο, ποιότητα έχει. Από την άλλη, η Εβερτον έχει μεν νέο προπονητή, αλλά ο Σίλβα έβαλε μόνο μία μεταγραφή μέσα στην ενδεκάδα: τον Ριτσάρλισον, που σε δύο αγωνιστικές έβαλε τρία γκολ.

Ή η Μπόρνμουθ, που έκανε το δύο στα δύο. Κι αυτή με μόλις μία μεταγραφή στην ενδεκάδα. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Η Φούλαμ, είναι ένα άλλο παράδειγμα. Ξεκίνησε με δύο ήττες, αλλά η εικόνα της και στα δύο ματς ήταν καλή. Και έπαιξε με φουλ νεοφερμένους. Η Φούλαμ αδικείται από το μηδέν στα δύο, με βάση την εικόνα της στο μεγαλύτερο μέρος των αγώνων.

Είναι φανερό, όμως, ότι ακόμα είναι ανέτοιμη, δεν έχει διάρκεια στο παιχνίδι της, είναι λογικό όταν μπαίνουν τόσοι νέοι μέσα. Το ίδιο ισχύει και για τη Γουλβς. Μοιάζει λίγο μαγική εικόνα η ήττα από τη Λέστερ. Δύο δοκάρια είχε στο 0-0, το ένα γκολ το έφαγε με κόντρα, το άλλο ήταν αυτογκόλ, έπαιζε και με 10 από το 66’. Και η Νιουκάστλ περίπου τα ίδια.

Εξαιρετική στο μεγαλύτερο διάστημα κόντρα στην Τότεναμ, δύο δοκάρια, έχασε 2-1. Καλύτερη και από την Κάρντιφ προχθές, χαμένο πέναλτι, 0-0. Η Νιουκάστλ δεν νομίζω ότι θα έχει προβλήματα παραμονής φέτος. Αντίθετα, η εικόνα των δύο πρώτων αγωνιστικών, δείχνει ότι Κάρντιφ και Χάντερσφιλντ δύσκολα θα τη γλιτώσουν. Δεν είναι τα αποτελέσματα αυτά καθαυτά, είναι η εικόνα τους.

Δικαιολογία έχουν: η Χάντερσφιλντ έπαιξε με Τσέλσι και Σίτι, η Κάρντιφ είναι νεοφώτιστη και ψάχνεται ακόμα. Όμως, βλέπουμε και την ποιότητα του ρόστερ, που είναι ένα (και δύο) κλικ πιο κάτω από τις υπόλοιπες. Αυτά ως μία πρώτη εικόνα, υπενθυμίζοντας ότι οι ομάδες ΔΕΝ μπορούν να κάνουν μεταγραφές, το μεταγραφικό παράθυρο έχει λήξει.

Μόνο δανεικούς μπορούν να πάρουν και να πουλήσουν παίκτες σε ομάδες του εξωτερικού. Προσθήκες με μεταγραφές δεν μπορούν να κάνουν πλέον. Και είναι μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μέχρι πέρσι οι πρώτες αγωνιστικές ήταν εντελώς αναγνωριστικές και μέχρι τέλος Αυγούστου όσες είχαν κενά, συνήθως τα κάλυπταν με μεταγραφές.

Τσάμπιονσιπ Αφήνουμε τα της Πρέμιερ Λιγκ και πάμε στο μεσοβδόμαδο κουπόνι. Στην Τσάμπιονσιπ, η Λιντς έχει κλέψει τις εντυπώσεις ως τώρα. Όχι επειδή έκανε το τρία στα τρία (η μοναδική που έχει το απόλυτο), αλλά γιατί δείχνει να έχει αφομοιώσει άμεσα το πλάνο του Μπιέλσα. Δεν είναι εύκολο να πας σε μια ομάδα της Τσάμπιονσιπ και να ζητάς passing game, δημιουργία παιχνιδιού από την άμυνα, κάθετο παιχνίδι, λίγες σέντρες και πρέσινγκ πολύ ψηλά.

Αν δείτε στιγμιότυπα από τα παιχνίδια της Λιντς (όχι τόσο τα γκολ όσο γενικά τη λειτουργία της) θα διαπιστώσετε ότι ο Αργεντινός έχει βάλει τη σφραγίδα του με το καλημέρα. Ζητούμενο φυσικά η διάρκεια. Η Λιντς σήμερα παίζει στο Σουόνσι και αρχικά το διπλό άνοιξε αουτσάιντερ. Πλέον, είναι στο… 2.35! Όχι, εκεί δεν παίζουμε, δεν έχει κανένα νόημα.

Η Σουόνσι δεν έχει δείξει κάτι προς το παρόν, στο Μπέρμιγχαμ ήταν τυχερή την Παρασκευή, γενικά προς το παρόν δεν μου έχει δείξει έτοιμη για να επιστρέψει άμεσα στην Πρέμιερ Λιγκ. Για την ακρίβεια, ούτε για πλέι οφ έχει δείξει έτοιμη… Ισως ξεφεύγει λίγο η απόδοση στο Ντέρμπι – Ιπσουιτς (4.75 το διπλό), στη λογική ότι η Ντέρμπι ψάχνεται με τον Λάμπαρντ στον πάγκο, τα είχαμε πει και παραμονές του αγώνα με τη Λιντς (1-4 έχασε).

Μια τυχαία νίκη έχει μόνο, στην πρεμιέρα με την Ρέντινγκ, τίποτα από ‘κει και πέρα, με κακή αμυντική λειτουργία. Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι η Ιπσουιτς είναι σούπερ ουάου. Δύσκολη η σεζόν έτσι κι αλλιώς, είχε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια με τον ΜακΚάρθι στον πάγκο, όμως ο Χερστ το παλεύει. Χωρίς νίκη ακόμα αλλά με κάποια καλά σημεία στο παιχνίδι της.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι θα προτιμούσα άλλον αντίπαλο για να κοντράρω τη Ντέρμπι, δεν θεωρώ ιδανικό αντίπαλο την Ιπσουιτς παρά τη μεγάλη απόδοση. Δεν περίμενα ότι η Μπόλτον θα ήταν τόσο αουτσάιντερ στο εντός έδρας με την Μπέρμιγχαμ (3.10 ο άσος). Η Μπόλτον μπορεί να ξεκίνησε τη σεζόν ως ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό δεν παύει όμως να είναι αήττητη στις τρεις αγωνιστικές, έχοντας ήδη περάσει από τις έδρες της Γουέστ Μπρομ και της Ρέντινγκ (συν ένα 2-2 με την Μπρίστολ Σίτι εντός, που προηγήθηκε 2-0 στο 60’).

Η δε Μπέρμιγχαμ ναι μεν σου δείχνει με την εικόνα της ότι είναι για να στρίβει (έπρεπε να κερδίσει τη Σουόνσι, ήταν καλύτερη), όμως το πρόβλημα στο γκολ είναι δεδομένο. Το περίμενα ισορροπημένο το σετ. Λιγκ 1 Περίεργο ματς το Λούτον – Σάουθεντ. Η Λούτον πριν δύο χρόνια έπαιζε στη Νάσιοναλ Λιγκ, μην το ξεχνάμε αυτό, δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Λιγκ 1.

Είναι δύο κατηγορίες διαφορά… Θέλω να πω δηλαδή, δεν μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ξεκίνησε τη σεζόν με 0-1-2, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που αντίπαλοι ήταν η Πόρτσμουθ, η Σάντερλαντ και η Πίτερμπορο, τα τρία πολύ μεγάλα φαβορί για άνοδο. Από την άλλη, έβγαλε αδυναμίες, ειδικά πίσω. Και για να το δέσουμε με το αποψινό με την Σάουθεντ, η φιλοξενούμενη είναι δυναμίτης μπροστά! Ισως αδικείται από την ως τώρα συγκομιδή της, οι εμφανίσεις της ήταν καλές, ενώ στο τελευταίο με την Μπράντφορντ πήρε και το πρώτο τρίποντο (2-0).

Συζητιέται το 3.50 του διπλού (ήταν και ψηλότερα). Σωστό φαβορί στο 2.70 η Πόρτσμουθ, στην έδρα της Μπρίστολ Ρόβερς. Εχει κάνει το τρία στα τρία, ήταν εξαιρετική κόντρα στην Οξφορντ στο τελευταίο (4-1), όπου θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα γκολ, γενικά έχει εξαιρετική ψυχολογία κι αυτό είναι το σημαντικότερο όλων για τον συγκεκριμένο σύλλογο.

Η Μπρίστολ Ρόβερς κέρδισε τη Γουίκομ εκτός έδρας, ΟΚ, δεν σκότωσε και κάνα θηρίο, η Γουίκομ είναι από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν παραμονή. Η άλλη που έχει κάνει το απόλυτο είναι η Πίτερμπορο, η οποία έχει μπροστά της ένα θεωρητικά δυσκολότερο ματς, με την Τσάρλτον εκτός. Το διπλό είναι στο 3.10 και προφανώς μπορεί να γίνει κουβέντα, από τη στιγμή που πατάει καλά και την ίδια στιγμή η Τσάρλτον μόνο σιγουριά δεν βγάζει! Λιγκ 2 Δεν είναι καλό το πρόγραμμα, όμως θα κάνω ένα σχόλιο για το Νιούπορτ – Νοτς Κάουντι.

Θεωρώ ότι από το συγκεκριμένο ματς θα φανεί από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη η Νοτς Κάουντι του Κέβιν Νόλαν. Υπενθυμίζω πως πρόκειται για ένα από τα φαβορί για άνοδο, που όμως έχει κάνει κάκιστο ξεκίνημα (0-1-2) και που την τελευταία αγωνιστική έφαγε τετράμπαλο εντός έδρας από τη Γέοβιλ (0-4)! Ο Νόλαν έχει την προσωπικότητα, μένει να δούμε αν θα ταρακουνήσει όπως πρέπει τους παίκτες του για να αντιδράσουν.

Η Νιούπορτ είναι μια ομάδα εντελώς στα μέτρα της Νοτς Κάουντι και αν το ματς ήταν πρώτη αγωνιστική, το σετ θα ήταν ανάποδα (τώρα είναι 2.35 ο άσος, 3.20 το διπλό)… Πάμε στη σούμα. Από ένα μετριότατο πρόγραμμα, εκείνη που μου κάνει περισσότερο είναι η Πόρτσμουθ. Δεν είναι η ευκαιρία της χρονιάς το 2.70, αλλά είναι ΟΚ. Μπορεί κάποιος να περιμένει το live και να παίξει μόλις η απόδοση ανέβει λίγο.

Μπορεί κάποιος άλλος να το βάλει σε ένα τρίξι με Πίτερμπορο και Νοτς Κάουντι (δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα, ξέρω ήδη έναν που το έχει παίξει κάτι ψιλά). Τα δεδομένα είναι τα παραπάνω, ο καθένας αποφασίζει… Τα λέμε ξανά την Παρασκευή και αν προκύψει κάτι στην πορεία, στο twitter (@makismindrinos).   

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος