312

Billaras

Η…επέλαση των Αράβων!

Προφανώς η μετακίνηση του Ενκουκού στην Τσέλσι ειναι σοβαρή κίνηση. Οπως είναι και του Γκουντογάν στην Μπαρτσελόνα. Οπως και του Μπέλιγχαμ στην Ρεάλ. Κι αν μείνουμε στο Νησί, εκτός Ενκουκού θα είναι μεγάλο μπαμ όπου και να πάει ο Ντέγκλαν Ράις, ενώ ως τώρα βλέπουμε αξιόλογες μετακινήσεις, αλλά όχι κάτι εξωπραγματικό (Μακάλιστερ στη Λιβερπουλ, Τίλεμανς στη Αστον Βιλα).

Ομως, είναι πολύ νωρίς ακόμα. Είναι τέλη Ιουνιόυ. Εχουμε πολύ (μεταγραφικό) δρόμο μπροστά μας γιά την Αγγλία και όχι μόνο.

Γράφω όμως μεταγραφικό κείμενο σήμερα, όχι μόνο για να… ξεσκουριάσω. Είμαι στη Μυτιλήνη, ξεκουράζομαι, δεν έχω παίξει τίποτα 15 μέρες (ούτε θα παίξω και τις επόμενες τουλάχιστον 15), οι ρυθμοι προφανώς έχουν πέσει.

Γράφω μεταγραφικά λοιπόν, αλλά γιά έναν άλλο λόγο. Γιά την Σαουδική Αραβία!

Είχα πει ότι ναι μεν ξεκουράζομαι, δεν παίζω τέτοια εποχή (όπως τόσα χρόνια), αλλά η μελέτη δεν σταματάει ποτέ. Και τώρα έκρινα βάση όσων μελετάω, ότι είναι άξια -γραπτού- λόγου όσα συμβαίνουν. Και αναφέρομαι στην…επέλαση των Αράβων.

Από φέτος έχει ξεκινήσει κάτι πρωτόγνωρο.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαμε την Κίνα. Πήγε να κάνει ένα…ντου στην Ευρώπη, αλλα δεν κράτησε πολύ. Τώρα τα πράγματα ειναι πιο…άγρια. Ερχονται οι Αραβες και μας παίρνουν τα παιδιά μας (γέλια).

Χωρίς πλάκα, έχει γίνει μεγάλο ντου. Πρωτόγνωρο. Και δε θα σταματήσει. Η Saudi Arabia’s Public Investment Fund (PIF) όταν πήρε τη Νιουκάστλ, τήρησε ας πούμε τα προσχήματα.

Δεν έδωσε 10 καράβια λεφτά να “αγοράσει” τίτλους. Η Νιουκάστλ το πάει ταπεινά, σωστά, αναπτύσσεται και προχωράει χωρίς ακραία πράγματα, δεν προκαλεί.

Ομως, η PIF έχει πολύ χρήμα. Αφθονο. Ατελείωτο. Οπότε, τι έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό; Ενα απίστευτο μπαράζ μεταγραφών απ΄όλη την Ευρώπη προς το πρωτάθλημα της χώρας. Μιά…μικρή λεπτομέρεια; Η PIF (κατ)έχει το 75% τεσσάρων ομάδων στην Σαουδική Αραβία! Αλ Νασρ, Αλ Ιτιχαντ, Αλ Αχλί και Αλ Χιλάλ.

Ολο τον…αφρό. Οι δύο είναι στη Τζέντα, οι άλλες δύο στο Ριάντ. Εχουν τα τέσσερα μεγαλύτερα στάδια, είναι οι ομάδες με τους περισσότερους τίτλους. Σαν να λέμε ότι έχει Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό-ΑΕΚ-ΠΑΟΚ πακέτο, ο…ίδιος ιδιοκτήτης! Καλό ε;

H PIF βέβαια, έχει πλοκάμια σε όλο τον πλανήτη. Και δεν μιλάω μόνο ποδοσφαιρικά, ούτε καν μόνο για τη Νιουκάστλ (ακούγονται πολλά και για μετοχές στην Τσέλσι, αυτό αν αποδειχθεί θα είναι σκάνδαλο).

Έχει από μετοχές στο Τwitter ως την Νintendo (με τα video games) και χρηματοδοτει απ’τον Ντόναλντ Τραμπ ως την LIV GOLF League.

Ετσι λοιπόν, επιστρέφουμε στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας και τι έχει ξεκινήσει εκεί. Ηταν ο Ρονάλντο η αρχή στην Αλ Νασρ; Προφανώς. Το τέλος ομως δεν ξέρουμε πότε θα είναι. Ως τώρα ξέραμε ότι “χτυπάνε” παίκτες στη δύση της καριέρας τους.

Ηρθε ο Μπενζεμά στην Αλ Ιτιχαντ. Ο Μέσι τους…ξέφυγε, αλλά μετά ακολούθησε τσουνάμι. Κουλιμπαλί, Καντέ, Μεντί, έπονται Ζίγιεχ και Φιρμίνο και Πάρτεϊ, υπάρχει πρέσσινγκ και στον Μπερνάντο Σίλβα (!!), ενώ έκανε αίσθηση (αυτό με “τσίγκλισε” να γράψω”) η μεταγραφή του Ρούμπεν Νέβες. Παίκτης στον ανθό του, 26 χρονών. Οχι 30+, ούτε 35+. Βασικός στην Γουλβς, αρχηγός μάλιστα, με πάνω από 40 συμμετοχές στην εθνική Πορτογάλιας.

Τα λεφτα πολλά, 50 μύρια. Η Γουλβς είχε οικονομικά θέματα, περίμενε την Μπάρτσα, της…προέκυψε η Αλ Χιλάλ!

Επίσης αν προσέξετε, μοιράζουν τους παίκτες καλά! Ηταν ο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ; Τώρα Μπενζεμά και Καντέ στην Αλ Ιτιχάντ. Ο Μεντί στην Αλ Αχλί, ο Κουλιμπαλί στην Αλ Χιλάλ. Ηταν ηδη στην Αραβία και μερικοί ακόμα (πχ ο Μπανέγα ή ο Φελίπε Καϊσέδο ενώ είναι προπονητης ο Νούνο Εσπιριτο Σάντο) αλλά τώρα…χαμούλης.

Και δεν θα σταματήσει αυτό, ειναι εντολή του Σαουδάραβα πρίγκιπα, να γίνει η Λίγκα τους…τούμπανο.

Οι Αγγλοι έχουν απ’ τη μιά “βολευτεί” (πουλάνε ακριβά και “ξαλαφρώνουν” το FFP τους), απ’ την αλλη έχουν πανικοβληθεί! Πως το έγραψα παραπάνω; “Μας…παίρνουν τα παιδιά μας”. Αμα σε 10 χρόνια ο αφρός παίζει στη Σαουδική Αραβία, τι θα γίνει; Ο ταπεινός Γκάρι Νέβιλ ήδη μίλησε γιά “ακεραιότητα” και πως αυτό πρέπει να σταματήσει.

Προς το παρόν, money talks. Και ειδικά η Premier League δεν πρέπει να μιλάει όταν “το χρήμα μιλάει”. Γιατί αυτή είναι η πρώτη διδάξασα!

Υ,Γ: Βλέπω το Tzini να κάνει…υπερωρίες τη νέα σαιζόν, με φουλ bets από Σαουδική Αραβία (γέλια).

Παλαιότερα άρθρα του Billaras