1424

Editorials

Η επανέναρξη με τα έως τώρα δεδομένα

Χαιρετώ! Σαν κάτι να αρχίζει να κινείται. ΟΚ, δεν θα δούμε μπάλα άμεσα, όμως σιγά σιγά οι Ομοσπονδίες αρχίζουν να βγάζουν πιθανές ημερομηνίες επανέναρξης, πάντα βέβαια με την υποσημείωση ότι όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη όταν μιλάμε για πανδημία και θέματα υγείας.

Χθες είχαμε εξελίξεις σε αρκετά πράγματα, με βασικότερη τις νέες οδηγίες της ΟΥΕΦΑ προς τις Ομοσπονδίες.

Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά, παίρνοντάς τα ανά διοργάνωση/χωρά.

ΟΥΕΦΑ

* Τα πρωταθλήματα που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 3 Αυγούστου.
* Αν δεν τους παίρνει χρονικά να ξεκινήσουν νωρίς τον Ιούνιο, θα μπορούν να ολοκληρωθούν και μετά τις 3 Αυγούστου, αλλά παράλληλα με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ).


* Αν τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να ξεκινήσουν ούτε τον Ιούνιο, η ΟΥΕΦΑ προτείνει διεξαγωγή πλέι οφ προκειμένου να ολοκληρωθεί η σεζόν.
* Αν και πάλι είναι αδύνατον για μία χώρα να ολοκληρώσει τη φετινή σεζόν, τότε οι θέσεις για τα ευρωπαϊκά Κύπελλα της επόμενης περιόδου θα κριθούν μέσα από τη βαθμολογία, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από τη διακοπή λόγω κορονοϊού.


* Δεν θα μοιραστούν wild cards και δεν θα δοθούν εισιτήρια με βάση το ranking των ομάδων, όπως είχε αρχικά ειπωθεί.
* Το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ της τρέχουσας σεζόν θα επαναρχίσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο, με μονά ματς και δίχως κόσμο.
* Για τα προκριματικά της επόμενης σεζόν στις δύο διοργανώσεις θα υπάρξει νέα ενημέρωση, άμεσα.

Ελλάδα

* Την Τρίτη 28/04 η Σούπερ Λιγκ έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για το μέλλον του πρωταθλήματος. Αν θα ξεκινήσει και πως.
* Τα σενάρια που παίζουν είναι αρκετά, όμως οριστική απόφαση δεν υπάρχει ακόμα, ενώ οι ομάδες δεν έχουν επιστρέψει στις προπονήσεις.
* Ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησε τελευταία, σε περίπτωση βέβαια που ολοκληρωθεί η σεζόν, είναι να γίνουν τα πλέι οφ σε τρεις πόλεις: Λαμία, Βόλο και Λάρισα.


* Οι ομάδες θα μένουν εκεί, οι πόλεις είναι κοντά, και θα χρησιμοποιηθούν τρία γήπεδα.
* Εννοείται πως αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, στην καλύτερη περίπτωση θα πάμε για αρχές Ιουνίου.

Πρέμιερ Λιγκ

* Εδώ μπορούμε να στηριχτούμε μόνο σε όσα βγαίνουν από το ρεπορτάζ και όχι σε επίσημες θέσεις, πολύ απλά γιατί ακόμα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση.


* Λέγεται, λοιπόν, ότι είναι αρκετά πιθανό το σενάριο οι ομάδες να επιστρέψουν στις προπονήσεις γύρω στις 9 Μαΐου και μετά από τρεις εβδομάδες μίνι προετοιμασία, να ξεκινήσει το πρωτάθλημα αρχές Ιουνίου. Με στόχο να ολοκληρωθεί τέλος Ιουλίου – το αργότερο αρχές Αυγούστου. Εννοείται ότι η συνέχεια, όποτε κι αν είναι αυτή, θα είναι χωρίς κόσμο.


* Λέγεται επίσης ότι θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη όλων των αγώνων και μάλιστα σε ελεύθερα κανάλια προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση πολλών ατόμων στο ίδιο μέρος.

Φούτμπολ Λιγκ Αγγλίας (Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1, Λιγκ 2)

* Εδώ και περίπου 15 ημέρες η Φούτμπολ Λιγκ ανακοίνωσε ότι χρειάζεται ακριβώς 58 ημέρες για να ολοκληρώσει τη σεζόν.


* Σ’ αυτό το διάστημα υπολογίζονται κανονικά τα πλέι οφ ανόδου που προβλέπονται και στις τρεις κατηγορίες.
* Επειδή τα ματς θα γίνουν χωρίς κόσμο, υπάρχει ενημέρωση ότι όλα τα παιχνίδια θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω των επίσημων καναλιών των ομάδων στο YouTube.

Νάσιοναλ Λιγκ Αγγλίας (Νάσιοναλ Λιγκ, Βορρά, Νότο)

* Επειτα από ψηφοφορία που πήραν μέρος όλες οι ομάδες, η απόφαση είναι σχεδόν ομόφωνη (για την ακρίβεια λέγεται ότι το ποσοστό έφτασε στο 90%) για οριστική διακοπή στις τρεις κατηγορίες.

Υπενθυμίζω ότι έχουν διακοπεί εδώ και πολύ καιρό και οι πιο κάτω κατηγορίες της Αγγλίας.
* Aκόμα ΔΕΝ έχει παρθεί απόφαση για θέσεις ανόδου και υποβιβασμού. Δεν αποκλείεται δηλαδή κάποια στιγμή αργότερα, να γίνουν πλέι οφ, αλλά για το συγκεκριμένο κομμάτι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Ιταλία

* Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης και οι 20 ομάδες της Σέριε Α συμφώνησαν για επιστροφή στην ενεργό δράση οποτεδήποτε η ιταλική κυβέρνηση δώσει το ΟΚ και ξεκαθαρίσει τους κανόνες για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας.


* Ανάμεσα σε αυτές και η Μπρέσια, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης, Μάσιμο Τσελίνο (πριν από λίγες ημέρες αποκάλυψε ότι και ο ίδιος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό), έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι δεν πρόκειται να παρατάξει την ομάδα του στα εναπομείναντα παιχνίδια ως ένδειξη σεβασμού στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας.


* Το πιθανότερο σενάριο θέλει τις ομάδες να επιστρέφουν στις προπονήσεις στις 4 Μαΐου και για διάστημα περίπου ενός μήνα. Το πρωτάθλημα να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου και να ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τις 2 Αυγούστου, σύμφωνα και με τη σχετική οδηγία της ΟΥΕΦΑ.

Ισπανία

* Ανεπίσημα είναι και εδώ. Όπως και στην περίπτωση της Ιταλίας, αλλά και της Πρέμιερ Λιγκ, οι ομάδες προσανατολίζονται να επιστρέψουν στις προπονήσεις αρχές Μαΐου και να παίξουν μπάλα περίπου ένα μήνα αργότερα, δηλαδή αρχές Ιουνίου.


* Επίσης, οι ομάδες ενημερώθηκαν να κάνουν τα κουμάντα τους και να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να παίζουν χωρίς κόσμο μέχρι το τέλος του 2020.

Γερμανία

* Θεωρητικά είναι το πρώτο από τα λεγόμενα μεγάλα πρωταθλήματα που θα ξεκινήσει να παίζει μέσα στον Μάη. Ηδη οι ομάδες προπονούνται (έστω και τηρώντας αρκετά αυστηρά μέτρα ασφαλείας), η Ομοσπονδία χθες ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για σέντρα στις 9 Μαΐου.

Μιλάμε και για τις δύο κατηγορίες (Α’ και Β’).
* Δεν είναι, όμως, οριστικό ότι θα ξεκινήσει τότε, καθώς πρέπει να δώσει το ΟΚ και η Κυβέρνηση της χώρας. Υπάρχει, πάντως, η αίσθηση ότι ακόμα κι αν δεν είναι στις 9 Μαΐου, η επανέναρξη θα γίνει μέσα στο μήνα. Εννοείται χωρίς κόσμο.

Γαλλία

* Εδώ προς το παρόν δεν υπάρχει η παραμικρή απόφαση.

Ούτε για το πότε οι ομάδες θα επιστρέψουν στις προπονήσεις, ούτε για το πότε και αν θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα, γενικά είναι όλα στον αέρα. Προς το παρόν τουλάχιστον.
* Ένα πολύ θεωρητικό σενάριο, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη, είναι ότι η σεζόν θα ολοκληρωθεί και οι αγώνες θα ξεκινήσουν πάλι μέσα στον Ιούνιο (3 ή 17).

Το 3/7 είναι βέβαια μάλλον ουτοπικό, από τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε οι ομάδες θα επιστρέψουν στις προπονήσεις.

Βέλγιο

* Ηταν από τις πρώτες χώρες που έβγαλαν απόφαση, καθώς αρχές Απριλίου ανακοινώθηκε ότι η σεζόν ολοκληρώθηκε. Με πρωταθλήτρια την Κλαμπ Μπριζ.
* Βιάστηκαν όμως, η ΟΥΕΦΑ μπήκε στη μέση και τελικά οριστική απόφαση για τι θα γίνει τελικά θα παρθεί στις 27 Απριλίου.

Πάντως, δύσκολα θα αλλάξει η αρχική απόφαση…

Ολλανδία

* Ανακοινώθηκε την Τρίτη από όλες τις πλευρές (Κυβέρνηση και ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) ότι η σεζόν ολοκληρώθηκε.
* Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι θα ισχύσει με τις θέσεις που οδηγούν Ευρώπη, υποβιβασμό, κ.λπ. Αναμένεται να υπάρχουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.


* Η ΟΥΕΦΑ έχει δώσει εντολή να ισχύσει η βαθμολογία σε όλα τα πρωταθλήματα που δεν θα ολοκληρωθούν, κάτι που σημαίνει ότι το πρωτάθλημα θα το πάρει ο Αγιαξ, ο οποίος είναι καλύτερος στην ισοβαθμία με την Αλκμααρ.
* Υπάρχει ένα αλλά, βέβαια. Φήμες λένε ότι ο Αγιαξ δεν θα το δεχθεί το πρωτάθλημα, καθώς το ποσό για τα μπόνους πρωταθλήματος που προβλέπονται για τους παίκτες, είναι πολύ μεγάλο!

Αυστρία

* Κάτι επίσημο δεν υπάρχει ακόμα, όμως ενδεχομένως να υπάρχουν σήμερα εξελίξεις, σε μια προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη.


* Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ομάδες επέστρεψαν στις προπονήσεις στις 20 Απριλίου. Ένα από τα σενάρια που παίζουν είναι να ξεκινήσουν 15 Μαΐου και η σεζόν να ολοκληρωθεί 30 Ιουνίου.

Τουρκία

* Μέχρι τώρα τίποτα. Αλλά υπάρχει σήμερα τηλεδιάσκεψη και ίσως βγει κάτι από ‘κει.
* Λέγεται ότι θέλουν να αρχίσουν ξανά μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Αλλά πρέπει να περιμένουμε, ίσως έχουμε νεότερα σήμερα.

Τσεχία

* Και εδώ ανεπίσημα. Οι ομάδες έχουν ξεκινήσει προπονήσεις, αλλά βάσει απόφασης Κυβέρνησης, δεν μπορεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα μέχρι τις 9 Ιουνίου.
* Αρα και εδώ το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί η σεζόν, με επανεκκίνηση κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο.

Ευρωλίγκα

* Η 24η Μαΐου είναι το deadline για να παρθεί οριστική απόφαση αν η σεζόν θα συνεχιστεί ή θα ακυρωθεί.


* Αν συνεχιστεί: 29 Μαΐου με 11 Ιουνίου οι παίκτες και οι ομάδες θα μπουν σε αναγκαστική καραντίνα.
* 12 Ιουνίου – 2 Ιουλίου θα υπάρξει μίνι προετοιμασία για τις ομάδες.
* 4 Ιουλίου – 17 Ιουλίου θα διεξαχθεί η τελική φάση του EuroCup σε format πλέι οφ, σε μια χώρα.
* 4 Ιουλίου – 26 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η Euroleague επίσης σε μία χώρα και σε format πλέι οφ.


* Εάν η σεζόν ολοκληρωθεί τα συμβόλαια των παικτών θα πάρουν παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου και οι σύλλογοι θα καλύψουν το 85% των συμβολαίων τους.
* Εάν η σεζόν ΔΕΝ ολοκληρωθεί, τα συμβόλαια θα ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Ιουλίου και οι παίκτες θα πληρωθούν το 80% των προβλεπόμενων.

Αυτά είναι τα έως τώρα δεδομένα, τα οποία βέβαια μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Απλά μέχρι πριν 15 ημέρες δεν υπήρχαν ούτε αυτά. Φαντάζομαι πως μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε μια πολύ πιο σαφή εικόνα για το που και πως θα το πάνε οι λίγκες.

Μέχρι τότε συνεχίζουμε να κάνουμε υπομονή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν πάλι τα πρωταθλήματα, εκεί από τα μέσα Μαΐου και μετά, θα επιστρέψουμε και εμείς σε κανονικούς betsellersικούς ρυθμούς, με στήλες που θα έχουν και στοίχημα για τους συνδρομητές.

Εως τότε τα λέμε και από ‘δω (editorials) και με τα live μέσω facebook.

Παλαιότερα Editorials