311

Skotostrious

Η επιστροφή του πρωταθλητή…

Καλησπέρα σε όλες και όλους ! Τρίτη μέρα στο σπουδαίο φεστιβάλ του Royal Ascot, μια ημερίδα που δικαίως χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες στο ετήσιο καλεντάρι καθώς διεξάγεται το Gold Cup (Group 1), μια κούρσα με ιστορία άνω των 200 ετών με την πρώτη εκκίνηση να δίνεται πίσω στο 1807 με τον τότε βασιλιά Γεώργιο τον 3ο και την βασίλισσα Σάρλοτ να είναι παρόντες.

Τα άλογα αγωνίζονται στην απόσταση των 2 miles 4 furlongs (4,015 μέτρα περίπου) και επιτρέπεται η συμμετοχή σε ίππους ηλικίας 4 ετών και άνω.

Το έπαθλο είναι ένα από τα τρία τρόπαια στο Royal Ascot το οποίο μένει στην κατοχή των ιδιοκτητών του νικητή. Το πιο επιτυχημένο άλογο στην συγκεκριμένη κούρσα είναι ο Yeats με 4 συνολικά νίκες, ο πολυνίκης τζόκεϋ είναι ο Lester Piggott με 11 νίκες και ο πολυνίκης εκπαιδευτής είναι ο ιρλανδός Aidan O’Brien με 8 νίκες.

Μετά από αυτή τη μικρή ανασκόπηση στην κορυφαία ιπποδρομία του φεστιβάλ ας δούμε τις σημερινές μας επιλογες και η πρώτη έρχεται από αυτή την κούρσα και θα στηρίξουμε το νικητή του Gold Cup το 2021, SUBJECTIVIST, στην προσπάθεια του να επαναλάβει την επιτυχία του. Εντυπωσιακό στην τότε κούρσα κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση, στάθηκε άτυχο καθώς ένας τραυματισμός το εμπόδισε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Εκανε την επανεμφάνιση του στους στίβους φέτος στην Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, με την τρίτη θέση, παρά την πολύ κακή θέση εκκίνησης, στο Dubai Gold Cup κατά τη διάρκεια του World Cup Carnival να δείχνει ότι έχει ακόμα τις ικανότητες να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο. Ολα δείχνουν πως οι εκπαιδευτές του το προετοιμάζουν όλο τον χρόνο με στόχο τη συγκεκριμένη κούρσα και σε μια ιπποδρομία με πολύ έντονο συναγωνισμό θεωρώ πως αξίζει να ρισκάρουμε σε αποδόσεις αουτσάιντερ σε ένα άλογο που αν είναι κοντά στις καλές του επιδόσεις θα είναι πολύ ανταγωνιστικό.

Εκπαιδευτής και τζόκεϋ σε πολύ καλή φόρμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεύτερη επιλογή για σήμερα και πάμε στην επόμενη κούρσα της ημερίδας, ένα Heritage Handicap* για τριετείς ίππους οι οποίοι θα αγωνιστούν στην απόσταση του 1 mile (1,600 μέτρα περίπου) και με ψυχή θα στηρίξουμε τον ιρλανδό δρομέα BETTERDAYSRCOMING (each-way). Αξιόπιστος δρομέας έχει 2 νίκες και 5 πλασαρίσματα σε 10 αγώνες στην καριέρα του, έχει αξιοσημείωτη πρόοδο στη φετινή του καμπάνια καθώς δείχνει καλύτερος από κούρσα σε κούρσα με αποκορύφωμα την νίκη του ως αουτσάιντερ σε πολύ ανταγωνιστικό handicap πριν περίπου 1 μήνα στο Curragh.

Πριν από αυτή τη νίκη ελιχε μια πολύ καλή τρίτη θέση στην κούρσα trial για το Royal Ascot επίσης στην Ιρλανδία στο Naas πίσω από δύο άλογα που έτρεχαν με πλεονέκτημα στα βάρη. Το ένα επιπλέον furlong σε σχέση με τη νίκη του θεωρητικά είναι υπέρ του γιατί τερμάτισε με δυναμικό καλπασμό δείχνοντας ότι έχει δυνάμεις για πιο μακρυά, οπότε με μόνο ερωτηματικό αν η θέση εκκίνησης (1) είναι πλεονέκτημα ή όχι αξίζει να το στηρίξουμε σε πολύ υψηλές αποδόσεις.

Τρίτη και τελευταία επιλογή για σήμερα και πάμε στην κούρσα που κλείνει το πρόγραμμα της ημερίδας, ένα μεγάλο handicap στα 7 furlongs (1,400 μέτρα) και την προτίμηση μας έχει ο RHOSCOLYN (each-way), ένα από τα άλογα που συναντάμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις ιπποδρομίες. Ομολογουμένως έρχεται από ένα πολύ μεγάλο σερί χωρίς νίκη άλλα έχουμε κάποια στοιχεία που μπορεί να δείχνουν ότι ίσως σήμερα αυτό να αλλάξει.

Αρχικά δείχνει μεγάλη εξοικίωση με το συγκεκριμένο ιπποδρόμιο καθώς εδώ έχει μερικές από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα του μέχρι σήμερα. Δεύτερον το κακό σερί του έχει ως αποτέλεσμα να αγωνιστεί σήμερα με το χαμηλότερο βάρος στην κούρσα, χαμηλότερο και από αυτό που έφερε στις νίκες του και 12 lbs λιγότερο από την αντίστοιχη περσινή κούρσα στην οποία ήταν τρίτος.

Σε καλή φόρμα τζόκεύ και στάβλος, αν έχουν το άλογο σε καλή φόρμα αναμένουμε να είναι πολύ κοντά στις πρώτες θέσεις.

Συνοπτικά :

Πέμπτη 22/06 18:20 Royal Ascot Gold Cup : SUBJECTIVIST (9,00).

Πέμπτη 22/06 19:00 Royal Ascot Britannia Stakes : BETTERDAYSRCOMING (27,00 7 θέσεις each-way)*.

Πέμπτη 22/06 20:10 Buckingham Palace Stakes : RHOSCOLYN (12,00 each-way)

Οι ώρες είναι ώρα Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed.

Οι κούρσες βρίσκονται στο κουπόνι ιπποδρομιών του ΟΠΑΠ (κωδ : 032, αρ : 6 / κωδ : 034, αρ : 15 / κωδ : 037, αρ : 28). Το αμοιβαίο στοίχημα πληρώνει μόνο 3 θέσεις πλασέ.

* τις 7 θέσεις πλασέ τις επιλέγουμε αφού τσεκάρουμε το κουτάκι E/W στο drop menu ακριβώς δίπλα πάμε χειροκίνητα και βάζουμε την επιλογή μας (φωτό).

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious