1637

Κώστας Ζαφείρης

Η επιστροφή του Σφαιρόπουλου

Γεια χαρά σε όλους… Σε λίγη ώρα ξεκινά στο Βελιγράδι το παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα με την Κίμκι. Ανώτεροι σε όλα οι (πολύ πιο ποιοτικοί) Ρώσοι, όμως παραδοσιακά ο Αστέρας μπροστά στο φανατικό κοινό του παίρνει έξτρα δύναμη και έτσι θα το αφήσω στην ησυχία του. Ούτε με το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Εφές θα ασχοληθώ. Ξεκάθαρα καλύτερη ομάδα η παρέα του Λάρκιν, προπονητάρα ο Αταμάν (τα έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη), όμως λίγο η κάκιστη παράδοση των Τούρκων στο ΟΑΚΑ (12 φορές το έχουν επισκεφθεί τις 11 έχουν χάσει), λίγο η τεράστια ανάγκη για νίκη των πράσινων με απομάκρυναν από το διπλό.

Σε πρώτη φάση, όμως, θα κάνω μία στάση τα ξημερώματα. Στις 04:30 οι Κλίπερς υποδέχονται τους Σπερς. 3-2 το ρεκόρ των γηπεδούχων του Ντοκ Ρίβερς, οι οποίοι θα έχουν σήμερα ξανά στο παρκέ τον Καουάι Λέοναρντ, 3-0 έως τώρα οι Σπερς (όλες οι νίκες στο Σαν Αντόνιο). Κόντρα στην παλιά του αγάπη ο MVP των περσινών τελικών του πρωταθλήματος και ο κατά την άποψή μου κορυφαίος παίκτης του πλανήτη (Λέοναρντ) νομίζω ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να επιστρέψουν οι Κλίπερς στις νίκες.

Την Παρασκευή το μενού στην Ευρωλίγκα είναι γεμάτο: Ζενίτ – ΤΣΣΚΑ (νοκ άουτ ο Κλάιμπερν, πρόβλημα και με τον Χάκετ, ξανά αμφίβολος ο Κουφός), Φενέρ – Ζαλγκίρις (δεν βλέπεται η ομάδα του Ομπράντοβιτς, δεν βάζουν… γκολ με τίποτα και οι δύο – καλή περίπτωση το under 74,5 π. των Λιθουανών), Βαλένθια – Βιλερμπάν (πιστεύω ότι οι «νυχτερίδες» θα κάνουν την πρώτη τους νίκη στη φετινή διοργάνωση), Μπασκόνια – Μπάγερν (θα το παλέψουν οι Βαυαροί, δεν είναι άσχημο το +11,5 της ομάδας του Ντέγιαν Ράντονιτς) αλλά και το Ρεάλ – Αλμπα (σε κακή κατάσταση οι Μαδριλένοι, με άγνοια κινδύνου παίζει η Αλμπα που είναι μια χαρά ομάδα), Αρμάνι – Μπαρτσελόνα (επιστρέφει ο Ντιλέινι, γύρισε και ο Κλαβέρ, εκτός οι Ερτέλ, Πάνγκος για την Μπάρτσα).

Το βράδυ της Παρασκευής, όμως, έχουμε και την μάχη του θριαμβευτή της Μόσχας, Ολυμπιακού (τεράστιος Πολ – πελάτισσα και με τη βούλα της παρέας του Σπανούλη η «ομάδα του στρατού») κόντρα στην Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, με τον Ελληνα τεχνικό να επιστρέφει για πρώτη φορά στο ΣΕΦ ως αντίπαλος του Ολυμπιακού. Τον περιμένει ζεστή υποδοχή και ακόμα πιο ζεστό χειροκρότημα παρά το γεγονός ότι δεν έφυγε με τον τρόπο που θα ήθελε από τον Πειραιά.

Ωστόσο, με τους «ερυθρόλευκους» έχει πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα, ενώ τους οδήγησε και σε δύο τελικούς Ευρωλίγκας και αυτά δεν ξεχνιούνται… Ο Ολυμπιακός (λογικά θα κάνουν ντεμπούτο οι Ρότσεστι, Ριντ – εκτός ο τραυματίας Παπανικολάου) πήρε τα πάνω του από το τεράστιο διπλό στη Μόσχα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν μονομιάς όλα του τα (αγωνιστικά) προβλήματα σε άμυνα και επίθεση.

Εχει δρόμο ακόμα ο Κεμζούρα για να δει την ομάδα του στο επίπεδο που θέλει. Οι Ισραηλινοί έρχονται από την σπουδαία νίκη επί της Φενέρ, σε ένα ματς που έπαιξαν άμυνα για σεμινάριο (τους έχει μεταμορφώσει σ’ αυτόν τον τομέα ο Ελληνας τεχνικός). Ο Σφαιρόπουλος έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο το οποίο διαθέτει αρκετές και ποιοτικές λύσεις σχεδόν σε κάθε θέση, την ίδια ώρα που ο ίδιος γνωρίζει σε κάθε του βήμα στο Τελ Αβίβ την αποθέωση.

Ο τελευταίος που οδήγησε την «ομάδα του λαού» σε Φάιναλ – Φορ ήταν ο Ντέιβιντ Μπλατ το 2014 όταν και το είχε κατακτήσει. Ο Σφαιρόπουλος είναι ο πρώτος προπονητής που δείχνει ικανός να βρεθεί τόσο ψηλά (όπως ο Μπλατ) στην εκτίμηση του απαιτητικού κοινού της Μακάμπι. Και γιατί όχι να βοηθήσει τους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα μεγάλα ραντεβού…

 

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης