42

Skotostrious

Η ημέρα του χρυσού…

Καλησπέρα σε όλες και όλους !! Μια μικρή αδιαθεσία με κράτησε καθηλωμένο στο κρεβάτι και δεν ανέβηκε χτες στήλη για την τρίτη ημέρα του φεστιβάλ στο Cheltenham άλλα επιστρέφουμε σε καλή κατάσταση σήμερα για την τέταρτη και τελευταία κάρτα της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης.

Πριν πάμε στις επιλογές να κάνουμε ένα μικρό πρόλογο που σας χρωστάω από εχτές για την ιστορία που βρίσκεται πίσω από την επιλογή της Τετάρτης, τον Doddiethegreat.

Ο ιδιοκτήτης του Ken Alexander συνδεόταν με φιλία με τον σπουδαίο σκωτσέζο παίκτη του Rugby Doddy Weir, ο οποίος το 2016 διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, κάτι που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το τέλος της ζωής του που ήρθε το 2022. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας του ήταν πολύ ενεργός σε φιλανθρωπικές ενέργειες που στόχο είχαν τη στήριξη σε ασθενείς με την συγκεκριμένη πάθηση και για το σκοπό αυτό ίδρυσε το ίδρυμα “My Name’5 Doddie” και ο Ken Alexander, όπως και οι Nicky Henderson (εκπαιδευτής) και Nico de Boinville ότι έπαθλα κερδίζουν με το συγκεκριμένο άλογο τα δωρίζουν στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

H Τετάρτη ήταν μια ημέρα η οποία μπαίνει στα βιβλία της ιστορίας για το φεστιβάλ, καθώς μετά τη νίκη του Jasmin De Vaux τον οποίο σημειολογικά οδηγούσε ο γιός του Patrick Mullins, ο θρυλικός ιρλανδός εκπαιδευτής Willie Mullins συμπλήρωσε 100 νίκες στη διοργάνωση, σε μια διαδρομή σχεδόν 30 χρόνων μετά την πρώτη του νίκη πίσω το 1995 με τον Tourist Attraction.

Ενα επίτευγμα που γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2014 είχε 33 νίκες. Στις δηλώσεις του μετά τη νίκη που τον έγραψε στα βιβλία της ιστορίας ταπεινός όπως πάντα ακόμα μετά και από τις μεγαλύτερες νίκες έδωσε τα εύσημα στην οικογένεια του, όλοι άνθρωποι των ιπποδρομιών και στην ομάδα που έχει καθώς και τους ιδιοκτήτες που τον στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Πάμε λοιπόν και στα αμιγώς στοιχηματικά για την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ στο Cheltenham και θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στην δεύτερη κούρσα του προγράμματος, ένα Premier Handicap στα 2 miles 1 furlong (3,400 μέτρα περίπου) και θα στηρίξουμε ένα από τα καλά αουτσάιντερ της κούρσας, τη φοράδα MAGICAL ZOE (each-way) η οποία έχει χτίσει ένα εξαιρετικό σερί φέτος.

Εχει λίγα μίλια στα πόδια της (8 κούρσες με 4 νίκες και 3 πλασαρίσματα μεταξύ των οποίων σε Grade 2 κούρσα στο περσινό φεστιβάλ) και έρχεται σήμερα έχοντας μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση στο φεστιβάλ του Δουβλίνου σε Listed ιπποδρομία όντας δεύτερη και αφήνοντας πίσω κάποιους από τους σημερινούς αντιπάλους συμπεριλαμβανομένου του φαβορί So Scottish.

Δεν θα έχει μεγάλη επιβάρυνση στα χάντικαπ για τις επιτυχίες αυτές (2 lbs ποινή σε σχέση με την τελευταία της έξοδο) και σε διψήφια απόδοση θεωρώ ότι αδικείται και έχει τη δυνατότητα να είναι στις πρώτες θέσεις και σήμερα.

Επόμενη στάση μας στην κορωνίδα του φεστιβάλ, το Cheltenham Gold Cup, μια Grade 1 ιπποδρομία στα ψηλά εμπόδια/fences και την απόσταση των 3 miles 2 furlongs (5,200 μέτρα περίπου) στην οποία τα άλογα πρέπει να υπερπηδήσουν συνολικά 22 φράκτες.

Μια κούρσα με ιστορία πάνω από 200 χρόνια, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1819 και ήταν flat race στα 3 μίλια. Η αλλαγή σε κούρσα με εμπόδια έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα με στόχο να καλύψει το κενό που υπήρχε σε υψηλού επιπέδου ιπποδρομίες με κανονισμό βάρος ανά ηλικία (οι περισσότερες κούρσες μέχρι τότε ήταν handicaps και δεν είχε επινοηθεί το σύστημα Grade) και οδηγήσε στην καθιέρωση της από το 1924 και μετά ως την κορυφαία ιπποδρομία του σχετικά νέου Cheltenham Festival και σιγά σιγά να γίνει η δεύτερη πιο σημαντική κούρσα με εμπόδια στο ετήσιο καλεντάρι πίσω μόνο από το Grand National.

Στη σημερινή του έκδοση σίγουρα ο περσινός νικητής Galopin Des Champs έχει τον πρώτο λόγο, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν και τη φόρμα με την οποία κατέβασε πάλι την ομάδα του ο Willie Mullins, άλλα με τις τρέχουσες αποδόσεις θεωρώ ότι αδικείται λίγο ο FASTORLOW. Αν δούμε τη φόρμα του φαβορί στα ψηλά εμπόδια έχει 8 νίκες σε 11 κούρσες, με τις μοναδικές πραγματικές ήττες να έρχονται πίσω από την επιλογή μας κατά την περσινή σεζόν τον Απρίλιο στο αντίστοιχο ιρλανδικό Gold Cup και το Νοέμβριο σε Grade 1 ιπποδρομία στο φεστιβάλ που έκλεισε την περσινή αγωνιστική περίοδο (στην άλλη ήττα του ήταν μπροστά 11 μήκη όταν γλίστρησε μετά το τελευταίο εμπόδιο και έχασε μια πολύ εύκολη νίκη).

Στην πρεμιέρα του για φέτος κέρδισε άνετα σε Grade 1 κούρσα πριν ακολουθήσει μια δεύτερη θέση πίσω από τον Galopin όταν ένα λάθος στο πέμπτο εμπόδιο πριν το τέλος του έκοψε το ρυθμό πριν γίνει απειλητικός. Μετά την κούρσα αυτή έκανε μια μικροεπέμβαση στο αναπνευστικό του (wind operation) και έχοντας αποδείξει ότι έχει τα μέτρα του φαβορί μπορεί να κάνει την έκπληξη σήμερα.

Κλείνουμε τις επιλογές μας από το φετινό φεστιβάλ με μια από την κούρσα που κλείνει τη διοργάνωση, ένα handicap στα 2 miles 4 furlongs (4,000 μέτρα περίπου) για conditional jockeys* και θα στηρίξουμε τον ANSWER TO KAYF (each-way). Σε πολύ καλή φόρμα φέτος έχει 2 νίκες και 2 πλασαρίσματα σε 4 κούρσες, με πιο σημαντική την τρίτη θέση σε Grade 2 ιπποδρομία στην Boxing Day στο Naas.

Στην επιστροφή του σε πιο ήρεμα νερά κέρδισε άνετα με πολύ καλή τακτικά κούρσα απέναντι σε εξαιρετικούς αντιπάλους σε novice hurdle. Θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε κούρσα handicap και έχοντας ελάχιστα μίλια στα πόδια του για 8ετής με πολύ ελκυστικό rating αναμένουμε να είναι πολύ κοντά στις πρώτες θέσεις.

*Conditional jockeys race : ιπποδρομία για νεαρούς αναβάτες (16-26 ετών) οι οποίοι είναι πλήρως απασχολούμενοι σε αδειοδοτημένο εκπαιδευτή αλόγων.

Συνοπτικά :

Παρασκευή 15/03 16:10 Cheltenham BetMGM County Handicap Hurdle : MAGICAL ZOE (12,00 each-way).

Παρασκευή 15/03 17:30 Cheltenham Boodles Cheltenham Gold Cup Chase : FASTORLOW (8,50).

Παρασκευή 15/03 19:30 Cheltenham Martin Pipe Conditional Jockey’s Handicap Hurdle : ANSWER TO KAYF (11,00 each-way).

Oι ώρες είναι ώρα Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed.

Οι κούρσες βρίσκονται στο κουπόνι ιπποδρομιών του ΟΠΑΠ : (κωδ : 023, αρ :3 // κωδ : 027, αρ : 3 // κωδ : 034, αρ : 9).

Το αμοιβαίο στοίχημα πληρώνει μόνο 3 θέσεις πλασέ.

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious