1946

Μάκης Μηνδρινός

Η Νάσιοναλ Λιγκ σε πρώτο πλάνο

Χαιρετώ! Εορταστικό πρόγραμμα και επίσημα! Οι Αγγλοι πήραν τις ανάσες τους και φορτσάρουν με τέσσερις αγωνιστικές σε διάστημα σχεδόν 12 ημερών. Και ακολουθεί Κύπελλο. Πάντα ιδιαίτερη η εορταστική περίοδος για όσους ασχολούνται με την Αγγλία. Και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για όσους γενικά δεν ασχολούνται με την Αγγλία και απλά αποφασίζουν να «μπλέξουν» μέσα στις γιορτές επειδή δεν έχει τίποτα άλλο.

Καλά ξεμπερδέματα!

Πάμε να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ξεκινώντας από την Πρέμιερ Λιγκ.

Πρέμιερ Λιγκ

Όπως γράφω και στην σημερινή KingBet, ζήσαμε να το δούμε κι αυτό: δανεικός προπονητής στην Πρέμιερ Λιγκ! Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο! Να φεύγει δηλαδή ένας προπονητής από την ομάδα του, να πηγαίνει σε μια άλλη για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέφει…

Απόσπασμα από το κείμενο της εφημερίδας:

«Ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως ο προσωρινός αντικαταστάτης του Ζοσέ Μουρίνιο.

Η συμφωνία με τον Νορβηγό είναι μέχρι το τέλος της σεζόν και μετά… βλέπουμε (διακαής πόθος είναι ο Ποκετίνο της Τότεναμ). Ο Σόλσκιερ ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Μόλντε αρχές Δεκέμβρη και σύμφωνα με τη νορβηγική ομάδα δόθηκε στη Γιουνάιτεντ ως… δανεικός μέχρι το καλοκαίρι και μετά θα επιστρέψει στο πόστο του!

Αυτή τη στιγμή λίγη σημασία έχουν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον 45χρονο, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Γιουνάιτεντ για 11 χρόνια, ενώ αποτέλεσε και προπονητή των Ακαδημιών πριν αναλάβει τη Μόλντε για πρώτη φορά, το 2011 (οδηγώντας την στον τίτλο).

Αυτό που μετράει τώρα είναι να επιστρέψουν τα χαμόγελα και η αισιοδοξία στη Γιουνάιτεντ. Δεν χρειαζόταν να είσαι… ψυχολόγος για να καταλάβεις ότι το 90% των παικτών έπαιζαν δίχως όρεξη, έπαιζαν ξενερωμένοι. Και η απομάκρυνση του Μουρίνιο ήταν μονόδρομος. Μια ματιά στα social media λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόλυσης του Πορτογάλου, αρκεί για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Σο, Πογκμπά, Μαρσιάλ, Αλέξις Σάντσες, Λουκάκου και κάμποσοι ακόμα πανηγύρισαν λες και πήραν κάποιο τίτλο! Νιώθεις ότι οι παίκτες το περίμεναν καιρό και το αποδέχθηκαν με ανακούφιση.

Μένει να το δούμε και στην πράξη βέβαια. Το πρόγραμμα βοηθάει: Κάρντιφ (εκτός), Χάντερσφιλντ (εντός), Μπόρνμουθ (εντός), Νιουκάστλ (εκτός), Ρέντινγκ (εντός, Κύπελλο) και στις 13/01 έρχεται το πρώτο πραγματικό δύσκολο τεστ επί Σόλσκιερ, η Τότεναμ (εκτός).

Παρεμπιπτόντως, ο Σόλκιερ θα ντεμπουτάρει κόντρα στην Κάρντιφ, την μοναδική αγγλική ομάδα που δούλεψε ως προπονητής, το 2014. Και απέτυχε παταγωδώς… Περιμένουμε η Γιουνάιτεντ να βγάλει διάθεση και κέφι».

Πιστεύω ότι η αλλαγή θα βοηθήσει τη Γιουνάιτεντ. Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι η απομάκρυνση του Μουρίνιο θα βοηθήσει τη Γιουνάιτεντ.

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Δεν μπορώ να ξέρω αν στο τέλος της σεζόν θα πάρει κάποιο τίτλο, όμως ο Σόλσκιερ είναι παιδί της ομάδας, ξέρει πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις και το μόνο που χρειάζεται να κάνει τώρα στο ξεκίνημα είναι να διαχειριστεί την ψυχολογία των παικτών του.

Δεν είναι εύκολο, από την άλλη όμως ας το δούμε αντικειμενικά: πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η ψυχολογία των παικτών; Ειδικά όταν θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι «αυτός έφταιγε (σ.

σ. Μουρίνιο) και για την εικόνα της ομάδας και όχι εμείς»; Θεωρώ ότι η Γιουνάιτεντ θα περάσει από το Κάρντιφ και ενδεχομένως να το κάνει και εύκολα. Στοιχηματικά, κανένα ενδιαφέρον.

* Γενικά η αγωνιστική δεν είναι καλή. Υπουλη η έξοδος της Λίβερπουλ στο Γουλβς απόψε το βράδυ, η Γουλβς σε τέτοια ματς είναι επικίνδυνη (που δεν είναι αναγκασμένη να κάνει παιχνίδι).

Προσοχή θέλει και το ΜπόρνμουθΜπράιτον (θα απέφευγα τον άσο), αν η φιλοξενούμενη έβγαζε λίγο καλύτερο πρόσωπο στα εκτός έδρας ίσως το κοιτούσα πιο σοβαρά. Κάποιες… φευγαλέες σκέψεις έγιναν και για το ΝιουκάστλΦούλαμ, αλλά ο Ρανιέρι δεν την έχει βρει ακόμα την άκρη και θα το αφήσω (είναι εντυπωσιακό πόσο εύκολα δέχεται γκολ η Φούλαμ).

Τσάμπιονσιπ

Με έχει προβληματίσει αρκετά το ΜπρέντφορντΜπόλτον. Δεδομένα η γηπεδούχος δεν είναι καλά. Είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «η απομάκρυνση του προπονητή την επηρέασε». Η Μπρέντφορντ από εκεί που διεκδικούσε πλέι οφ είναι μόλις τρεις βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και ξαφνικά το ματς με την Μπόλτον είναι εξάποντο! Η Μπόλτον είναι λίγο… κουλή ομάδα.

Κάνει κάτι δυνατές εμφανίσεις από το πουθενά και από την άλλη, εκεί που ο αντίπαλος είναι περισσότερο στα μέτρα της και λες ότι «τώρα θα το κάνει», εμφανίζεται πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Εκτός έδρας τη θεωρώ πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι όταν παίζει στο γήπεδό της. Αλλά δεν παύει να είναι μια ομάδα που σκοράρει με… αίτηση, που έχει δεδομένα προβλήματα.

Μπήκα στη διαδικασία να το ψάξω παραπάνω λόγω της απόδοσης (7.50 το διπλό).

Γουίγκαν – Μπέρμιγχαμ: Είναι δύο ομάδες που έχουμε αναφερθεί αρκετά. Για τη Γουίγκαν τα είπαμε την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ομάδα με δύο πρόσωπα: συνήθως καλή εντός έδρας, «χάνεται» εκτός. Γι’ αυτό την κοντράραμε στο Ιπσουιτς, όπου έγινε η πρώτη ομάδα που ηττήθηκε στο «Πόρτμαν Ρόουντ» φέτος.

Όπως είπαμε, όμως, την Τρίτη, δεν ήταν κακή η Γουίγκαν. Απλά εμφάνισε για πολλοστή φορά φέτος πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων. Είναι σοβαρό θέμα η επίθεσή της.

Η Μπέρμιγχαμ απέδειξε και στο Μπλάκμπερν πόσο σκληρή ομάδα είναι. Βρέθηκε 2-0 πίσω, δεν έδειχνε ικανή να μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση αλλά με δύο γκολ σε τρία λεπτά (78’, 80’) τσίμπησε το βαθμό.

Η φόρμα της δεν λέει πολλά, αλλά έβγαλε δύσκολο πρόγραμμα. Το περίμενα πιο ισορροπημένο, στο 3.15 μπορεί να γίνει κουβέντα.

Λιγκ 1

Πολύ μεγάλο ματς στο «Φράτον Παρκ», η Πόρτσμουθ υποδέχεται τη Σάντερλαντ, δύο από τα φαβορί για άνοδο στην Τσάμπιονσιπ. Ποιοτικά οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές. Αγωνιστικά επίσης: η Σάντερλαντ παίζει λίγο πιο επιθετικά, η Πόρτσμουθ είναι πιο συμπαγής.

Η βαθμολογική τους θέση είναι παρόμοια: μπορεί να βλέπετε +5 για την Πόρτσμουθ, αλλά η Σάντερλαντ έχει δύο ματς λιγότερα. Η φόρμα λέει ότι η Πόρτσμουθ έρχεται από δύο σερί γκέλες σε δύσκολα ματς (Τσάρλτον και Μπάρνσλεϊ), η δε Σάντερλαντ είναι 12 ματς αήττητη (8-4-0). Επίσης, η Πόρτσμουθ και τις δύο φετινές ήττες της, τις έκανε εντός έδρας.

Η Σάντερλαντ είναι η μοναδική ομάδα στη Λιγκ 1 που έχασε μόλις ένα ματς ως τώρα. Δύσκολο πολύ, αλλά όχι και για 4.15 το διπλό!

Λιγκ 2

Οσο καλή και να είναι η Μπέρι, όσο δυνατή και να είναι εντός έδρας, δεν μπορεί να είναι τόσο φαβορί (1.60) κόντρα στην πάντα επικίνδυνη Τρανμίρ (5.25). Ειδικά τώρα, που έρχεται από 4άρα απέναντι στην Ολνταμ, βγάζοντας πολλά προβλήματα πίσω.

Θα μου πεις, γιατί η Τρανμίρ δεν βγάζει; Ειδικά εκτός έδρας; Ε, μα, αν δεν έβγαζε θα μιλούσαμε για το λάθος της αγωνιστικής…

Σουίντον – Τσέλτεναμ: Δεν είναι ούτε η μία αξιόπιστη, ούτε η άλλη. Η διαφορά είναι ότι η Τσέλτεναμ δείχνει πράγματα το τελευταίο διάστημα. Από εκεί που ήταν εντός ζώνης υποβιβασμού και δεν της πήγαινε τίποτα, πλέον έχει μόλις μία ήττα στα 6 τελευταία παιχνίδια της, από την πολύ φορμαρισμένη Μπέρι.

H Σουίντον είναι μια μπρος, δύο πίσω. Κυρίως επειδή δεν μπορεί να καλύψει τα αμυντικά της προβλήματα. Δέχεται γκολ σχεδόν πάντα, ειδικά το τελευταίο δίμηνο. Και έχει απουσιούλες… Στο 3.80 το διπλό είναι υπό εξέταση.

* Καλά διαβασμένο το Μάκλσφιλντ – Πορτ Βέιλ. Ημουν στη… γωνία και περίμενα αουτσάιντερ τον άσο, όμως οι μπουκ το διάβασαν καλά.

Νάσιοναλ Λιγκ

Μπάρνετ – Ντόβερ: Το προηγούμενο Σάββατο οι δύο ομάδες είχαν υποχρεώσεις στο FA Trophy, με την Μπάρνετ να κερδίζει 3-2 εντός έδρας την Μπαθ και την Ντόβερ να παραχωρεί 2-2 στην Χάβαντ, υπό καταρρακτώδη βροχή. Και, μάλιστα, η Ντόβερ ήταν να παίξει την Τρίτη ρεβάνς με τη Χάβαντ, όμως το γήπεδο της τελευταίας δεν πέρασε το pitch inspection και ο αγωνιστικός χώρος κρίθηκε ακατάλληλος (λόγω βροχής).

Καλύτερα! Για η Ντόβερ δεν επιβαρύνθηκε περισσότερο. Από την αλλαγή προπονητή και μετά αλλά και τις μεταγραφές που έκανε, η Ντόβερ ανεβαίνει συνεχώς και αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει αποτελέσματα και εκτός έδρας. Στο πιο πρόσφατο απέσπασε 2-2 στην έδρα της Ιστλι και στο αμέσως προηγούμενο επικράτησε 1-0 στην Μπόρεχαμ. Γενικά, σε όλες τις διοργανώσεις, τρέχει ένα αήττητο σερί 5 αγώνων (3-2-0).

Η Μπάρνετ στα χαρτιά είναι ανώτερη από την Μπαθ, όμως η αλήθεια είναι ότι το έδειξε πολύ λίγες φορές ως τώρα. Εντός έδρας κέρδισε μόλις 3 από τα 11 παιχνίδια (3-3-5) και έχει μία από τις χειρότερες εντός έδρας άμυνες στη Νάσιοναλ Λιγκ (17 γκολ παθητικό). Στα 5 τελευταία, εντός-εκτός, στο πρωτάθλημα έχει 4 ήττες. Για τα δεδομένα του αγώνα και τη φόρμα των δύο ομάδων το 4.

60 κρίνεται μεγάλο.

Σόλιχαλ – Μπάροου: Είναι προφανές, κοιτάζοντας απλά μια βαθμολογία, ότι Σόλιχαλ και Μπάροου έχουν διαφορετικούς στόχους. Η Σόλιχαλ είναι ομάδα που διεκδικεί πλέι οφ και ως τώρα παρουσία της κρίνεται κάτι παραπάνω από θετική. Υπάρχουν όμως κάποιοι αστερίσκοι που πρέπει να πέσουν στο… τραπέζι: η Σόλιχαλ προέρχεται από υπερπροσπάθεια την Τρίτη στο Κύπελλο, στην έδρα της Μπλάκπουλ.

Εμεινε πίσω 2-0, ισοφάρισε 2-2, αλλά λύγισε στην παράταση. Επαιξε 120 λεπτά στα… κόκκινα και έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στον 3ο γύρο του Κυπέλλου.

Η γενικότερη συμπεριφορά της το τελευταίο διάστημα έδειχνε ότι τη συγκεκριμένη πρόκριση την είχε «σημαδέψει» για τα καλά. Ενδεχομένως τώρα να βγάλει μια απογοήτευση (εκτός από κούραση).

Στα 6 τελευταία στο πρωτάθλημα ναι μεν είναι αήττητη, από την άλλη όμως νίκησε μόνο τα δύο (την ουραγό Μπρέιντρι και την Χάρογκεϊτ). Εντός έδρας είναι αρκετά αξιόπιστη (7-4-1), αλλά τα 3 από τα 4 πιο πρόσφατα έληξαν 0-0.

Η Μπάροου είναι περίεργη ομάδα. Βασίζεται περισσότερο στην έδρα της, αλλά τις δύο από τις τρεις εκτός έδρας νίκες που έχει συνολικά, τις πέτυχε στις ισάριθμες τελευταίες εξόδους της: 2-0 την Ολντερσοτ και 2-0 την ουραγό Μπρέιντρι.

Γενικά στο πρωτάθλημα είναι 4 ματς αήττητη (3-1-0) και δείχνει να πατάει καλά. Στο 4.45 το διπλό.

* Προϋποθέσεις για έκπληξη και στο Φάιλντ – Εμπσφλιτ, με το διπλό να είναι στο 4.15. Προφανώς η Φάιλντ δεν είναι εύκολη ομάδα εντός έδρας (μόλις 2 ήττες σε 12 ματς), προφανώς είναι μια από τις ομάδες που διεκδικούν τα πλέι οφ και την άνοδο, παρ’ όλα αυτά έχουμε ξαναπεί ότι το ρόστερ της υπολείπεται σε σχέση με τις περισσότερες από τις άλλες υποψήφιες που διεκδικούν άνοδο.

Η Εμπσφλιτ έχει στρίψει τελευταία, είναι 7 ματς αήττητη (4-3-0), ξέρει να παίρνει αποτελέσματα εκτός: 1-3-0 στις 4 τελευταίες εξόδους της και 5-5-2 συνολικά! Εχει πάρει, δηλαδή, τους 20 από τους 34 βαθμούς της εκτός έδρας.

* Κρίμα που η Ντάγκεναμ παίζει στην έδρα της Σάλφορντ. Όχι ότι και πάλι δεν μπορεί να σκάσει κάνα… παπάκι, αλλά όπως και να το κάνουμε η Σάλφορντ είναι στις 2-3 καλύτερες ομάδες της κατηγορίας.

Για τη φόρμα της Ντάγκεναμ, το 7άρι είναι μεγάλο.

Βορράς/Νότος

Η Στόκπορτ θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να είναι αουτσάιντερ στην έδρα της Αλφρετον. Είναι 2.40 ο άσος και 2.70 το διπλό, κανονικά θα έπρεπε να είναι αντίθετα. Η Αλφρετον σε μια… τελειωμένη τοπική διοργάνωση νίκησε 2-0 την Τρίτη την Μπάξτον, ομάδα που παίζει μια κατηγορία πιο κάτω.

Την έψαξε τη νίκη γιατί είχαν προηγηθεί τρεις σερί ήττες με κακές εμφανίσεις. Στο τελευταίο του πρωταθλήματος έφαγε 7 (!) εντός έδρας (1-7) από την Σπένιμουρ. Εντός έδρας έχει μόνο τρεις νίκες σε 10 ματς.

Η Στόκπορτ έχει πάρει φόρα. Την Τρίτη έριξε 6 στην Αστον (6-0 εκτός) σε εξ αναβολής του πρωταθλήματος και ήταν η τρίτη διαδοχική νίκη της.

Στο πρωτάθλημα μετράει τέσσερις νίκες στις 5 πιο πρόσφατες εξόδους της και γενικά εκτός έδρας αποδίδει καλύτερα (5-2-3 ο απολογισμός της). Είναι εντός ζώνης πλέι οφ και δείχνει καλά.

Στη σούμα. Μιλήσαμε για Μπόλτον (7.50) και Μπέρμιγχαμ (3.15) από Τσάμπιονσιπ, για Σάντερλαντ (4.15) από Λιγκ 1, για Τρανμίρ (5.25) και Τσέλτεναμ (3.80) από Λιγκ 2, για Ντόβερ (4.

60), Μπάροου (4.45), Εμπσφλιτ (4.15) από Νάσιοναλ Λιγκ και Στόκπορτ (2.70) από Βορρά. Εννιά ματς συνολικά και τα περισσότερα από αυτά είναι καλά! Αφήνω Μπόλτον γιατί είναι σημείο αποκλειστικά λόγω απόδοσης (η Μπόλτον δεν πείθει), αφήνω Τρανμίρ γιατί είναι καλά και η Μπέρι. Και μένουν 7. Και κάπου εδώ πρέπει να γίνει το selectivity που είπαμε την Τρίτη.

Αφήνω Μπέρμιγχαμ γιατί η Γουίγκαν μεταμορφώνεται εντός έδρας. Αφήνω Σάντερλαντ γιατί το «Φράτον Παρκ» είναι φωτιά και λαύρα σε τέτοιου είδους ματς. Αφήνω και Τσέλτεναμ οριακά (δεν με «πάει» πολύ η Σουίντον). Αφήνω και τη Στόκπορτ, οριακά. Και μείναμε με τα τρία της Νάσιοναλ Λιγκ: Ντόβερ, Μπάροου και Εμπσφλιτ. Ντόβερ και Μπάροου θα παίξω!

Θα τα ξαναπούμε ξανά την Τρίτη, ανήμερα τα Χριστούγεννα! Να προσέχετε όσοι κάνετε ταξίδια, να περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε και να μην τσιγκουνεύεστε το χαμόγελο και την αγάπη! Τα υπόλοιπα την Τρίτη!

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος