1050

Κώστας Ζαφείρης

Η νύχτα που θα κρίνει πολλά – update 11/6

Καλησπέρα σε όλους.

Το βράδυ, ένα τέταρτο πριν το ρολόι δείξει στα μέρη μας 10 μ.μ., η Βίρτους Μπολόνια αντιμετωπίζει την Αρμάνι, ίσως στο πιο κομβικό παιχνίδι των τελευταίων χρόνων στην ιταλική λίγκα.  
Μία Βίρτους που επέστρεψε στους τελικούς έπειτα από 14 χρόνια και με το διπλό μπρέικ που έκανε στο Μιλάνο (77-83, 72-83), καλείται πλέον να δείξει ότι μπορεί να σηκώσει στην πλάτη της την ταμπέλα του φαβορί.



MVP των δύο πρώτων αγώνων – με διαφορά από τον δεύτερο – ο Μίλος Τεόντοσιτς.
Το ξέρω, είναι πολλοί αυτοί που δεν τον… συμπαθούν για να το θέσω «απαλά», όμως όπως θα έχετε καταλάβει ανήκω σε όσους απολαμβάνουν το ταλέντο του Σέρβου αρτίστα.
Ναι, σε κάποια παιχνίδια όλα αυτά τα χρόνια το μυαλό του έχει «θολώσει» στο τέλος, όμως το μπάσκετμπολ που ξέρει ο πόιντ γκαρντ της Βίρτους το γνωρίζουν ελάχιστοι στην Ευρώπη.

Κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Και στην τελική όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή θέλει και λίγο «αλητεία» η ιστορία.

Ωστόσο, το θέμα μας δεν είναι ο Τεόντοσιτς, αλλά το τι θα γίνει στον σημερινό κρίσιμο 3ο τελικό.
Η Βίρτους με δύο νίκες στο σπίτι της θα σηκώσει την κούπα (στις 4 νίκες κρίνεται ο τίτλος) και η αλήθεια είναι ότι μετά την μεγάλη απογοήτευση με το κάζο στο Γιούροκαπ (και την απώλεια της θέσης στην επόμενη Ευρωλίγκα), με την εικόνα που παρουσιάζει στο παρκέ τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει έτοιμη για «κάτι» μεγάλο.

Στην αντίπερα όχθη, το Μιλάνο βγάζει κούραση λόγω της υπερπροσπάθειας στην Ευρωλίγκα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δικαιολογία για τον Μεσίνα, ο οποίος έχει στη διάθεσή του ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ για τα δεδομένα της Lega A.
Πάντως, απόψε είναι πολύ πιθανό να στερηθεί τις υπηρεσίες του Μάλκολμ Ντιλέινι, ο οποίος αισθάνεται (πάλι) ενοχλήσεις στο ισχίο και οι Ιταλοί έγραφαν χθες ότι κανείς δεν μπορεί να μαντέψει το αν ο Αμερικανός θα «εμφανιστεί» στα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς.



Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει κάνει απανωτά ματ στον 61χρονο Ιταλό τεχνικό στα δύο πρώτα παιχνίδια. Το έχω γράψει ξανά, τον Μεσίνα ποτέ δεν τον τοποθετούσα στο τοπ – 3 των ευρωπαίων προπονητών, όμως αυτό απέχει πολύ από το να χάσει τρίτο κολλητό ματς από τον Τζόρτζεβιτς.
Τόσα χρόνια καθόταν δίπλα στον κορυφαίο προπονητή μπάσκετμπολ που έχει δει ο κόσμος, τον μύθο Πόποβιτς.

Δεν μπορεί, κάτι θα σκαρφιστεί για να προσπαθήσει να αλλάξει το μονέντουμ της σειράς. Τουλάχιστον αυτό ελπίζω.


Update

Σήμερα θα μάθουμε το αν η Μπαρτσελόνα πάει γυρεύοντας για “ιστορικό” πισωγύρισμα.
Υποδέχεται την Τενερίφη στο 3ο παιχνίδι της σειράς (1-1, στις 2 νίκες η πρόκριση) και οτιδήποτε άλλο εκτός από το ροζ φύλλο θα ισοδυναμεί με καταστροφή για τους μπλαουγκράνα.


Σίγουρα, οι νησιώτες αξίζουν τον σεβασμό και την αναγνώρισή μας (και φέτος έκανε εξαιρετική δουλειά ο κόουτς Τσους Βιντορέτα με μπροστάρηδες τους Σερμαντίνι, Χουέρτας), όμως αν η ομάδα του Σάρας θέλει να λέει ότι βαδίζει στο σωστό μονοπάτι, θα πρέπει απόψε να εξασφαλίσει – με μία πειστική εμφάνιση – το εισιτήριο για τους τελικούς της ACB.

Εκεί περιμένει η Ρεάλ που ζορίστηκε πολύ κόντρα στη Βαλένθια…


  

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης