111

Κώστας Ζαφείρης

Η πανοπλία από την ντουλάπα (update – 21/01)

Γεια χαρά σε όλους.

Η… ανεμελιά που ίσως υπήρχε σε κάποιες ομάδες της Euroleague στο ξεκίνημα της φετινής περιπέτειας, τώρα αποτελεί ευχάριστη(;) ανάμνηση.
Αυτή τη στιγμή, η μπάλα καίει στην ρέγκιουλαρ σίζον της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και χωρίς ίχνος υπερβολής, πέφτουν κορμιά για μία θέση στον ήλιο της πρώτης εξάδας ή έστω της πρώτης δεκάδας της βαθμολογίας και τα play-in που θα ακολουθήσουν μετά το φινάλε της κανονικής περιόδου.


Δύο ματς μπήκαν στο μικροσκόπιο και τελικά πονταρίστηκαν και πήραν τη θέση τους στο πινακάκι.
Το πρώτο είναι το Ερυθρός Αστέρας – Μπασκόνια.
Οι Σέρβοι (6-3 στο Βελιγράδι) μετρούν 3 νίκες στα 4 τελευταία παιχνίδια τους στην Ευρωλίγκα, ξεκινώντας ουσιαστικά την αντεπίθεσή τους με στόχο να προλάβουν τα play-in.
Σήμερα έχουν ρεκόρ 9-12, δύο νίκες μακριά από τους Βάσκους (ρεκόρ 11-10, στην 10η θέση), οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν 2 ήττες στα 3 τελευταία και 5-5 μακριά από το σπίτι τους.


Υπενθυμίζω ότι μέχρι τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο προπονητής της Μπασκόνια Ντούσκο Ιβάνοβιτς καθόταν στον πάγκο του Αστέρα…
Προφανώς, ο τραυματισμός του Νεμάνια Νέντοβιτς (τέθηκε για τουλάχιστον έναν μήνα νοκ άουτ) αποτελεί πλήγμα για τα σχέδια του Γ. Σφαιρόπουλου, ο οποίος επέλεξε τον 24χρονο Αμερικανό Τζαβόντε Σμαρτ (τη φετινή σεζόν στην G-League με την θυγατρική ομάδα των Φιλαδέλφεια 76ερς είχε 20.

3 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 5.5 ασίστ κατά μέσο όρο) για να γεμίσει την περιφέρειά του.
Ο Σφαιρόπουλος τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να βγάλει ξανά την «καλή» αμυντική… πανοπλία από τη ντουλάπα – σ’ αυτό το δεδομένο και την κρισιμότητα των στιγμών, βασίστηκε το παιχνίδι μου.
Στην ίδια λογική κινήθηκα και στο Ολυμπιακός – Μακάμπι.


Ο κόουτς Μπαρτζώκας το είπε όσο πιο καθαρά γινόταν στις δηλώσεις του: «Αυτό το παιχνίδι πρέπει να το κερδίσουμε» και κάπως έτσι είναι η κατάσταση για τους «ερυθρόλευκους».
Με ρεκόρ 11-10 (7-4 στο ΣΕΦ) κινούνται μέσα στον χώρο των θέσεων 6-10, έχοντας, όμως, από κάτω τους ομάδες που έρχονται με φόρα και τους απειλούν.
Την ίδια στιγμή, η Μακάμπι με μία νίκη παραπάνω (12-9/4-5 μακριά από το Βελιγράδι, που έχει ως έδρα στην Ευρωλίγκα) και με τις καλές στιγμές/εμφανίσεις της στην φετινή διοργάνωση να είναι περισσότερες από τις μέτριες/κακές.


Το ματς με την ομάδα του Οντέντ Κάτας (σκοράρει φέτος στην Ευρωλίγκα κατά μέσο όρο 86.2 πόντους) γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για τον Ολυμπιακό λόγω φυσικά της απουσίας του υπερπολύτιμου Γάλλου πύργου Μουσταφά Φαλ (τέθηκε τρεις εβδομάδες εκτός δράσης λόγω προβλήματος στο δεξί γόνατο), οπότε και εδώ η ούτως ή άλλως προτεραιότητα των «ερυθρολεύκων» θα πρέπει να βγει με μεγαλύτερη ένταση στην επιφάνεια.


Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από την άμυνα για τον φετινό Ολυμπιακό, το βράδυ της Πέμπτης θα μάθουμε το αν θα είναι αυτή που θα δώσει τη λύση στον Γ. Μπαρτζώκα και τους παίκτες του.

————————————————————————————————————

update

Κόλλησε το μυαλό μου σε τρία-τέσσερα κυριακάτικα παιχνίδια από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τελικά λίγο πριν την… απόσυρση για ύπνο, έκανα την κίνησή μου:
Στην Ισπανία, η Μπρέογκαν υποδέχεται την Χιρόνα, με τις δύο ομάδες ουσιαστικά να έχουν τον ίδιο στόχο, αυτόν της παραμονής στην ACB.


Οι γηπεδούχοι (ρεκόρ 5-13/3-6 εντός) βρίσκονται κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, δύο νίκες μακριά από την σημερινή τους αντίπαλο, που έχει 7-11 (3-5 εκτός).
Από 4 ήττες στα 5 τελευταία του πρωταθλήματος η Μπρέογκαν και τον αποκλεισμό στο BCL (καλό θα της κάνει στην προσπάθεια για να σώσει την παρτίδα στην Ισπανία), από 6 κολλητές ήττες η Χιρόνα, που αρχίζει να μπλέκει σιγά-σιγά.


Το ματς είναι τελικός για τους γηπεδούχους και πολύ απλά πήγα με το (μεγαλύτερο) κίνητρο και την έδρα, από τη στιγμή που η απόσταση (ποιοτικά) από τη Χιρόνα δεν είναι μεγάλη.
Στο Ρεάλ-Μπιλμπάο, ελπίζω σε ένα μίνι-ξέσπασμα των Μαδριλένων, οι οποίοι δεν έχουν στο παρκέ τους τραυματίες Ταβάρες και Γιουλ και προέρχονται για πρώτη φορά φέτος από δύο ήττες (σε Μούρθια και Μονακό) με κάτω τα χέρια.


Τίμια η Μπιλμπάο, όμως η λογική λέει πως η ομάδα του Τσους Ματέο θα θέλει να καθαρίσει από νωρίς.
Στη Γερμανία, στήριξα την Γκέτινγκεν, που δίνεται ως ξεκάθαρο αουτσάιντερ στην έδρα της Τούμπινγκεν.
4-12 το ρεκόρ των γηπεδούχων, 3-11 αυτό των φιλοξενούμενων, οι οποίοι η αλήθεια είναι πως δεν θυμίζουν σε πολλά την περσινή εξαιρετική ομάδα.

Όμως, την ίδια ώρα τις δύο τελευταίες εβδομάδες έκαναν κινήσεις ενίσχυσης, δείχνοντας την διάθεση να φύγουν από την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν μπλέξει στα χαμηλά της βαθμολογίας.
Κλείνοντας, έβαλα και μία πινελιά από την Ιταλία, ακολουθώντας την Μπρίντιζι (παρέα με χάντικαπ) στον πρόωρο τελικό με τη Νάπολι.
Προφανώς, οι φιλοξενούμενοι (ρεκόρ 10-6/από 3 σερί νίκες) είναι καλύτερη ομάδα από το σύνολο του Ντράγκαν Σάκοτα (ουραγός η Μπρίντιζι με 3-13, δύο νίκες μακριά από τη σωτηρία), όμως οι γηπεδούχοι έριξαν χρήμα τον τελευταίο μήνα φέρνοντας παίκτες που μπορούν να την βοηθήσουν να ξεκολλήσει από τον πάτο.

Ας παλέψει τουλάχιστον.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης