1059

Κώστας Ζαφείρης

Η πρώτη εκδίκηση

Καλησπέρα σε όλους.

Κάτι λιγότερο από τρία εικοσιτετράωρα έμειναν για να γίνουμε τηλεοπτικοί μάρτυρες του ραντεβού των τεσσάρων μονομάχων που κατάφεραν να φτάσουν (σχεδόν) μέχρι το τέλος της διαδρομής στη φετινή Ευρωλίγκα.
Το ποια εκ των Αρμάνι, ΤΣΣΚΑ, Εφές και Μπαρτσελόνα θα φορέσει το στέμμα στο φινάλε αυτής της σκληρής δοκιμασίας, θα το μάθουμε το βράδυ της Κυριακής, λίγο πριν σβήσουν τα φώτα στη «LANXESS ARENA» της Κολωνίας, όπου θα διεξαχθεί το Φάιναλ 4 της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.


Μέχρι τότε, την Παρασκευή δηλαδή, έχουμε τους δύο ημιτελικούς κι αυτά τα δύο ματς αποτέλεσαν το παιχνίδι μου.

Το… άγχος θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. με το ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Εφές. Οι Ρώσοι τερμάτισαν 2οι (ίδιο ρεκόρ με την Μπαρτσελόνα, 24-10, υστέρησαν στην ισοβαθμία), μία θέση πιο κάτω η Εφές (3η, 22-12), η οποία ξύπνησε από τα μισά της διαδρομής και μετά, καταπίνοντας κόσμο και κοσμάκη.


Οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί στον τελικό της Ευρωλίγκα τον Μάιο του 2019 στη Βιτόρια, με την «ομάδα του στρατού» να σηκώνει το τρόπαιο (αφού στον ημιτελικό οι «γκρι» είχαν… χειρουργήσει την Ρεάλ) με σκορ 91-83.
Κατά την διάρκεια της σεζόν ο Δημήτρης Ιτούδης έχασε με τραυματισμό τον βασικό του σέντερ Μιλουτίνοφ, ενώ την έκανε για τις ΗΠΑ ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να βρει κώδικα επικοινωνίας με τον Ελληνα τεχνικό.


Στην αντίπερα όχθη, όλοι βρίσκονται κανονικά στη διάθεση του Αταμάν, ο οποίος ζει και αναπνέει για τη στιγμή που θα σηκώσει (όποτε και αν συμβεί αυτό) την κούπα της Ευρωλίγκα. Όμως, για να συνεχίσει να ονειρεύεται ο Τούρκος τεχνικός θα πρέπει πρώτα την Παρασκευή να πάρει εκδίκηση.

Στον δεύτερο ημιτελικό η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει το Μιλάνο.

Η Μπάρτσα στην πρώτη σεζόν του Σάρας στον πάγκο της, τερμάτισε 1η στην κανονική περίοδο (ρεκόρ 24-10), ωστόσο ζορίστηκε αρκετά στα πλέι οφ μέχρι να βγάλει νοκ – άουτ την πεισματάρα Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ.
Εξετάζοντας τα πεπραγμένα της, δεν της αποδίδεις τον χαρακτηρισμό «ανίκητη», όμως δεν παύει να είναι μία εξαιρετική ομάδα που «πνίγει» τον αντίπαλό μέσω της άμυνας και του στοχευμένου παιχνιδιού του Λιθουανού προπονητή της, ο οποίος προσπαθεί να εξουδετερώσει τον… εχθρό εκμεταλλευόμενος τα μειονεκτήματα που εντοπίζει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

 
Παράλληλα, ο Γιασικεβίτσιους περιμένει να δει ξανά στη Γερμανία τον γνωστό Μίροτιτς, ο οποίος στη σειρά με τους Ρώσους έδειξε κάποιες τάσεις λιποθυμίας.
Προβλήματα με απουσίες δεν υπάρχουν για τους μπλαουγκράνα, θα βγουν στο παρκέ με ότι καλύτερο διαθέτουν.
Το ίδιο ισχύει και για το Μιλάνο (τουλάχιστον έως αυτή την ώρα/φυσικά αν υπάρξει κάποιο απρόοπτο που θα αφορά τις τέσσερις ομάδες θα γίνει update στο κείμενο).


Πάνοπλη η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα (4η στη ρέγκιουλαρ σίζον, ρεκόρ 21-13) και χωρίς να κουβαλά στις πλάτες της τους… τόνους άγχους και του «πρέπει» που συνοδεύουν στη Γερμανία τους Ισπανούς.
Εχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη πως οι νοκ-άουτ αγώνες είναι κίνδυνος – θάνατος για τα φαβορί, όμως η αλήθεια είναι ότι «κύκλωσα» την Μπαρτσελόνα απλά γιατί πιστεύω ότι η άμυνά της θα είναι στον ημιτελικό με τους Ιταλούς, στο επίπεδο που ήταν σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια που έπαιξε φέτος εντός και εκτός συνόρων.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης