405

Κώστας Ζαφείρης

Η τελευταία της ζαριά (update στο πινακάκι 19/3)

Γεια χαρά σε όλους.

Πέντε και… σήμερα (στροφές) έμειναν για να κόψουμε το νήμα στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκα και αν εξαιρέσουμε τέσσερις ομάδες (Μπάγερν, Παναθηναϊκό, Βιλερμπάν, Αλμπα Β.), οι υπόλοιπες για… κάτι πηγαίνουν στο φινάλε αυτής της διαδρομής.
Ο Ολυμπιακός είναι κοντά στο να κλειδώσει τη θέση του στην τετράδα και να βάλει στην τσέπη του το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, η Ρεάλ βαδίζει σχεδόν στον ίδιο δρόμο, ενώ Μπαρτσελόνα, Μονακό και Φενέρμπαχτσε ερίζουν – και δείχνουν να έχουν τις ίδιες πιθανότητες έως τώρα – για τις δύο άλλες δύο θέσεις που συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα.


Από ‘κει και πέρα, ο κακός χαμός: Μπασκόνια, Παρτιζάν, Μακάμπι, Ζαλγκίρις με το ίδιο ρεκόρ (15-13), η back-to-back πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές ακριβώς από κάτω τους (14-14) και στη συνέχεια Βίρτους Μπολόνια, Βαλένθια με 13-15 και το Μιλάνο με τον Ερυθρό Αστέρα να κλείνουν το χορό των υποψηφίων για την οχτάδα και τα πλέι οφ, έχοντας ρεκόρ 12-15.
Προφανώς, θα πρέπει να γίνουν πολλά στο φινάλε για να κάνει η Αρμάνι το θαύμα (έξι σερί νίκες αλλά μάλλον πλέον είναι αργά…) και οι Σέρβοι να πετύχουν την υπέρβαση (2-7 το ρεκόρ τους στα τελευταία εννέα παιχνίδια της διοργάνωσης/τα έκαναν μαντάρα στο πιο κρίσιμο σημείο), ωστόσο όσο οι αριθμοί βγαίνουν, θα το παλέψουν.

Σε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες, η Βαλένθια υποδέχεται τη Φενέρ.
Η αλήθεια είναι πως οι «νυχτερίδες» δεν πατούν καλά στο παρκέ τις τελευταίες εβδομάδες (τέσσερις σερί ήττες στην Ευρωλίγκα), όμως δε νομίζω ότι ο Αλεξ Μουμπρού και οι παίκτες του θα πετάξουν λευκή πετσέτα από σήμερα. Οι απουσίες τους γνωστές: Αλεξάντερ, Βαν Ρόσομ.


Από την άλλη πλευρά, ο Ιτούδης δεν έχει στη διάθεσή του τον πολύτιμο φόργουορντ Πιερ, ο οποίος τραυματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και θα μείνει ένα μήνα εκτός δράσης. Την ίδια ώρα ο Τάιλερ Ντόρσεϊ προσπαθεί να βρει ρυθμό μήπως και θυμίσει τον παίκτη που έκανε τη διαφορά όταν αγωνιζόταν με τα «ερυθρόλευκα». Στο ίδιο μονοπάτι βαδίζει και ο Σέρβος πάουερ φόργουορντ Νεμάνια Μπιέλιτσα, ο οποίος μετά την επιστροφή του από πολύμηνη απουσία είναι στο 50-60%.


Πιστεύω ότι η Βαλένθια θα κάνει μία τελευταία απόπειρα για να μην σβήσει το καντήλι της κι αυτό σημαίνει ότι μάλλον αντιμετωπίζει την αποψινή μονομαχία σαν τελικό.
Αύριο στη Βαρκελώνη, η Μπαρτσελόνα (ερωτηματικό ο πολύ σημαντικός Χίγκινς με ενοχλήσεις στη μέση), που δείχνει να έχει σταθερά από το ξεκίνημα της σεζόν «θέματα» στο εσωτερικό της με βασικό πρωταγωνιστή τον Γιασικεβίτσιους (έχουν αναφερθεί διάφορα περιστατικά σε προηγούμενες στήλες) περιμένει τον Ερυθρό Αστέρα, που όπως προαναφέρθηκε έχασε τον προσανατολισμό του τη χρονική περίοδο που… δεν έπρεπε.


Ο Αργεντινός πόιντ γκαρντ Φακούντο Καμπάτσο είναι από την 1η του μήνα κανονικά στη διάθεση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς (και στην Ευρωλίγκα/έπαιζε κανονικά στην Αδριατική Λίγκα), όμως την ίδια ώρα ο Μαυροβούνιος τεχνικός δείχνει να μην έχει βρει κώδικα επικοινωνίας με τον Νέντοβιτς (δίνεται αμφίβολος), ενώ ο Βιλντόσα μοιάζει κάπως ξενερωμένος…
Από δύο συνεχόμενες ήττες στην Ευρωλίγκα η Μπάρτσα και σίγουρα χωρίς τη διάθεση να μπει σε κατάσταση άγχους για τη θέση της στην τετράδα.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης