355

Skotostrious

Η ώρα των ντέρμπυ…

Καλημέρα σε όλες και όλους και καλό σαββατοκύριακο ! Η επιστροφή μας στις επάλξεις μετά από ένα μικρό διάλειμμα συμπίπτει χρονικά με την πρώτη χρονικά από τις Κλασσικές ιπποδρομίες της σεζόν στον επίπεδο στίβο (Flat Racing), την 2000 Guineas Stakes που ουσιαστικά μας βάζει στο κυρίως μενού της αγωνιστικής χρονιάς, το οποίο περιλαμβάνει επισκέψεις σε σπουδαία φεστιβάλ όπως αυτό στο Royal Ascot τον Ιούνιο ή το αντίστοιχο στο Glorious Goodwood τον Αύγουστο.

Εκτός από την πρώτη Classic έχουμε αργά το βράδυ σήμερα και τη διεξαγωγή μιας από τις πιο διάσημες ιπποδρομίες και πιο συγκεκριμένα το Kentucky Derby, μια κούρσα η φήμη της οποίας συγκρίνεται μόνο με το Grand National και με την Αψίδα του Θριάμβου στη Γαλλία. Ολα στην ώρα τους όμως οπότε ας δούμε τι επιλογές έχουμε από το σημερινό πρόγραμμα.

Πρώτη στάση για σήμερα στην δεύτερη κούρσα του προγράμματος στο Newmarket, σε μια Listed ιπποδρομία σπριντ για φοράδες που θα αγωνιστούν στην απόσταση των 6 furlongs (1,200 μέτρα), μια ιπποδρομία που πιστεύω θα κριθεί ανάμεσα στις Gale Force Maya και AZURE BLUE.

Η επιλογή μας είναι η δεύτερη, μια εξαιρετική φοράδα η οποία σκόραρε 4 φορές την περσινή σεζόν και έκλεισε την αγωνιστική της παρουσία με νίκη σε αντίστοιχη ιπποδρομία πάλι στο Newmarket τον Οκτώβριο αφήνοντας δεύτερη την μεγάλη σημερινή αντίπαλο της. Είχε πλεονέκτημα 4 lbs στα βάρη στο χάντικαπ σε σχέση με σήμερα άλλα κέρδισε με διαφορά 2 μήκη η οποία θεωρητικά μεταφράζεται σε 5 lbs βάρους οπότε φαίνεται να έχει ακόμα πλεονέκτημα και σήμερα που θα τρέξουν με το ίδιο βάρος.

Οντας πλέον 4ετής και με την περαιτέρω πρόοδο που αναμένεται να έχει στη φετινή σεζόν αξίζει να τη στηρίξουμε στην φετινή της πρεμιέρα.

Στην επόμενη κούρσα της ημερίδας στο Newmarket, ένα Heritage Handicap Sprint στο οποίο τα άλογα διανύουν μια απόσταση 6 furlongs (1,200 μέτρα) και σε μια άκρως ανταγωνιστική ιπποδρομία η επιλογή μας είναι ο TANMAWWY.

Ενας εξαιρετικός σπριντερ κέρδισε 3 φορές στην απόσταση των 6 furlongs πέρσι ξεκίνησε πολύ καλά τη φετινή του καμπάνια με μια δεύτερη θέση σε πολύ δυνατό handicap χάνοντας τη νίκη στα τελευταία μέτρα. Ουσιαστικά δε θα φέρει κάποια ποινή στα βάρη για τις επιτυχίες του και σε μια κούρσα χωρίς το ξεκάθαρο φαβορί με πολλούς συμμετέχοντες να κάνουν την πρεμιέρα τους για φέτος αναμένουμε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τρίτη και τελευταία επιλογή για σήμερα από την καλύτερη κούρσα της ημερίδας και μια από τις σπουδαιότερες της σεζόν και συγκεκριμένα την 2000 Guineas Stakes, μια ιπποδρομία για τριετή πουλάρια που αγωνίζονται στην χαρακτηριστική ευθεία του ιπποδρομίου (Rowley Mile) στην απόσταση του 1 μιλίου (1,600 μέτρα). Είναι η μια από τις 5 κλασικές ιπποδρομίες στο αγγλικό ετήσιο καλεντάρι με την πρώτη της διεξαγωγή να είναι στις 18 Απριλίου 1809.

Το όνομα τους το πήραν από το αρχικό έπαθλο που ήταν 2000 guineas (1 guinea = 1 σελίνι ή 1,05 λίρες Αγγλίας). Η φήμη της κούρσας σύντομα ξεπέρασε τα αγγλικά σύνορα και έτσι πλέον έχουμε διεξαγωγή αντίστοιχων ιπποδρομιών σε Ιρλανδία , Γαλλία , Ιταλία και Γερμανία άλλα και σε Ιαπωνία και Αυστραλία. Στη φετινή έκδοση της κούρσας για μια ακόμα φορά αυτός που φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο είναι ο πολυνίκης της ιπποδρομίας με 10 νίκες ιρλανδός Aidan O’Brien ο οποίος έχει και τα 2 πρώτα φαβορί της κούρσας στο στάβλο του άλλα και αρκετές από τις υπόλοιπες συμμετοχές έχουν εξαιρετικό pedigree και επιδόσεις μέχρι σήμερα και θα παίξουν το ρόλο τους στην κούρσα.

Η δική μας επιλογή όμως είναι το φαβορί AUGUSTE RODIN, ένα εξαιρετικό πουλάρι του Deep Impact (7 νίκες σε Group 1 κούρσες) ήταν άτυχο στην πρεμιέρα του ως διετής όταν και εμποδίστηκε λίγο πριν το φίνις τερματίζοντας τελικά δεύτερο με πολύ δυνατό καλπασμό, άλλα δεν επηρεάστηκε από αυτό και κέρδισε τρεις σερί αγώνες με αποκορύφωμα την πολύ άνετη επικράτηση του στην Group 1 Futurity στο Doncaster τον Οκτώβριο.

Δείχνει να ακολουθεί τα βήματα των ομόσταβλων Saxon Warrior και Magna Grecia και καθώς αποτελεί την επιλογή του πρώτου τζόκεϋ του στάβλου, του κορυφαίου Ryan Moore, αξίζει να τον στηρίξουμε για να συνεχίσει το τρομερό σερί του εκπαιδευτή του στις Group 1 κούρσες.

ΥΓ : πιθανόν να υπάρξει update εντός της ημέρας με επιλογή από το Kentucky Derby.

Συνοπτικά :

Σάββατο 06/05 16:15 Newmarket Howden British EBF Ellen Chaloner Stakes : AZURE BLUE (5,00).

Σάββατο 06/05 16:50 Newmarket Howden Handicap : TANMAWWY (7,00).

Σάββατο 06/05 18:40 Qipco 2000 Guineas Stakes : AUGUSTE RODIN (3,00).

Οι ώρες είναι ώρα Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed.

Η 2000 Guineas βρίσκεται στο κουπόνι ιπποδρομιών του ΟΠΑΠ (κωδ : 036 , αρ : 01)

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious